...

Hurricane Eliot.

26 oktober 2004, 16:09 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Pro­cureur-gen­er­aal Eliot Spitzer is nu al 5 jaar bezig als een orkaan huis te houden in het economis­che land­schap van de VS. Het horen van zijn naam jaagt de stu­ipen op het lijf van de manip­u­la­toren en de sjoeme­laars. In deze col­umn schetst Jan Van Besauw een portret van deze merk­waardi­ge man. 


Hur­ri­cane Eliot
Alex, Bon­nie, Charley, Earl, Danielle, Frances, Gas­ton, Her­mine, Ivan, Jeanne: alle hebben ze inge­beukt op Caraïbische eila­nen en op de kusten van Flori­da en andere zuidoost­elijke stat­en van de VS. Nu is er een ander soort wervel­storm opgesto­ken. Hij heet Eliot. Deze orkaan raast doorheen het economis­che land­schap van de VS. Maar in plaats van een spoor van woest geweld en verniel­ing na te lat­en, heeft deze orkaan een zuiv­erend effect. 
We hebben het over het werk van Eliot Spitzer, de Attor­ney-Gen­er­al (Pro­cureur-Gen­er­aal) van de staat New York in het noor­doost­en van de VS met als hoofd­stad Albany. 
Zijn voor­naam doet denken aan Eliot Ness, de gang­ster­jager uit de jaren 1930. En miss­chien is er meer gelijke­nis dan dat.
Hier­boven ziet u de echte Ness en de acteur die wereld­beroemd werd door de tv-serie The Untouch­ables’. Eliot Ness heeft niet alleen de wereld ver­lost van Al Capone, maar heeft ook nog tal van andere maf­fia-ben­des opgerold, die actief waren ten tijde van de droog­leg­ging’, na de Grote Depressie vol­gend op de crash van 1929. Die gang­sters ver­han­delden niet alleen ille­gale en min­der­waardi­ge alco­hol, maar ook drugs en hield­en zich bezig met aller­lei vor­men van afpers­ing en smokkel. Het noe­men van de naam Eliot Ness joeg hen de dav­er op het lijf. 
De Eliot waarover deze col­umn gaat houdt zich niet bezig met alco­holsmokkel e.d., maar wel met een spe­ciale soort gang­ster­isme, nl. wit­te­bo­or­den­crim­i­naliteit. En niet alleen daarmee. Net als ten tijde van Eliot Ness, doet zijn naam bij sjoeme­lende top­man­agers het koude zweet uit­breken. Maar lat­en we de man even voorstellen. 
Hij is geboren op 10 juni 1959. Op 22-jarige leefti­jd studeerde hij af aan Prince­ton Uni­ver­si­ty en toen hij 25 was, behaalde hij zijn diplo­ma aan Har­vard Law School. Op 1 jan­u­ari 1999 werd hij de 63ste Attor­ney Gen­er­al van de staat New York. Hij woont in Man­hat­tan en heeft drie dochters. Zijn vrouw Sil­da is een advo­cate die net als haar man haar graad behaalde aan Harvard.
Op zijn pal­mares staan diep­gaande onder­zoeken van belan­gen­ver­mengin­gen in Wall Street, die geleid hebben tot grondi­ge her­vormin­gen van de Amerikaanse financiële wereld. Ook heeft hij gerecht­sza­k­en ingeleid (en gewon­nen) tegen elek­triciteit­spro­du­cen­ten. Hier­door werd een begin gemaakt aan het ver­min­deren van lucht­pol­lu­tie en het terug­drin­gen van zure regen.
Een ander gebied van zijn activiteit is het aan de kaak te stellen van mis­bruiken in de groen­ten en fruit-sec­or, waar tot voor kort het onder­be­tal­en van werkkracht­en scher­ing en inslag was.
Of het nog niet genoeg was, heeft hij ervoor gezorgd voor het bescher­men van de pri­va­cy van con­sumenten die benaderd wor­den door inter­net­fir­ma’s en door zg. direct mar­ke­teers (bij voor­beeld het lastig vallen van mensen met verkoops­ge­sprekken via hun privé telefoon).
Ook stelde hij een gedragscode op voor de grote wapen­fab­rikan­ten, waar­door niet meer gelijk welk type wapen aan gelijk wie verkocht mag worden. 
Deze maand, okto­ber 2004, heeft Spitzer uit­geroepen tot Crime Pre­ven­tion Month’ en tot Domes­tic Vio­lence Aware­ness Month’. Nu, eind okto­ber, blijkt dat een reeks con­crete maa­trege­len heeft geleid tot het terug­drin­gen van de crim­i­naliteit in de staat New York en tot het ver­min­deren van geweld thuis en op het werk. Deze en andere ini­ti­atieven mak­en dat hij the People’s Lawyer’, de advo­caat van het volk wordt genoemd.
Ook in deze mem­o­ra­bele maand okto­ber begint Spitzer een grondi­ge door­licht­ing van de VS-verzek­er­ingsin­dus­trie. Deze is zo maar even­t­jes 12.000 mil­jard USD waard, 12 tril­lion dol­lar’ op zijn Amerikaans gezegd. Alles komt onder Eliots loupe terecht, van de manier waarop polis­sen aan de man wor­den gebracht tot hoe de zak­en geor­gan­iseerd zijn. Enkele namen die al genoemd zijn: Marsh & McLen­nan (MMC), de groot­ste verzek­er­aar ter wereld, voor manip­u­latie en cor­rup­tie. Ook zijn Amer­i­can Inter­na­tion­al Group (AIG) en Ace Ltd (ACE) geviseerd voor de wijze waarop ze verzek­erin­gen aan de man bren­gen, gesjoemel met com­missielo­nen en noem maar op. En dit zijn niet alle namen. 
Waarne­mers hebben het over de belan­grijk­ste gebeurte­nis in de geschiede­nis van de verzek­er­ingsin­dus­trie, die hon­derd­duizen­den mensen tew­erk stelt als make­laars, agen­ten en bedi­en­den. Pak vast. Als dat kar­weit­je van Eliot geen orkaankracht zal hebben…
Natu­urlijk wordt hem alles niet in dank afgenomen. Eliot heeft tegen­stre­vers, die bew­eren dat hij dit alles doet om een posi­tie als goev­erneur van de staat New York voor te berei­den. Ons per­soon­lijk idee is dat Spitzer niets anders ambieert dan het recht en de waarheid te doen zegevieren, anders nam hij niet zulke risi­co’s en kon hij niet zo’n bergen werk verzetten. 
Dat is ver­di­en­stelijk, meer dan dat. De pas­sage van hur­ri­cane Eliot kan lei­den tot een meer transparante economis­che en sociale sit­u­atie in de VS. Hier­door komt waarschi­jn­lijk het einde in zicht van de peri­ode van boekhoud­schan­dalen, manip­u­latie van omzetci­jfers en rech­tu­it bedriegen van de argeloze beleg­ger. Want we mogen niet ver­geten dat wit­te­bo­ord­crim­ine­len blijk geven van een minacht­ing voor u en ik, die hun beschei­den steen­t­je bij­dra­gen aan de groei van de economie door nu en dan een pakket­je aan­de­len te kopen. U en ik, wij reke­nen erop dat de gegevens waarop we ons baseren bij het aankopen van een fonds juist zijn. Anders staan we op dri­jfzand. En een markt die wegzinkt in dri­jfzand, daar kan ook een Guy Boscart geen richt­ing in vinden.
Iemand zoals Eliot Spitzer is in staat om het dri­jfzand te ver­van­gen door grani­et. Maar eerst moet het wegge­blazen wor­den door een orkaan. 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.