...

Huizenprijzen NL mogelijk verder omlaag

1 oktober 2009, 18:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Voor de Ned­er­landse huizen­markt is de cor­rec­tie mogelijk nog niet voor­bij. Deze week pub­liceerde het IMF de peri­odieke Word Eco­nom­ic Out­look, waarin gewaarschuwd wordt voor een verdere dal­ing van de huizen­pri­jzen in ons land. 

Voor de Ned­er­landse huizen­markt is de cor­rec­tie mogelijk nog niet voor­bij. Deze week pub­liceerde het IMF de peri­odieke Word Eco­nom­ic Out­look, waarin gewaarschuwd wordt voor een verdere dal­ing van de huizen­pri­jzen in ons land. 

Het IMF keek onder meer naar de mate waarin pri­jzen daalden tij­dens eerdere cor­rec­ties op de huizen­markt. Pri­jzen van Ned­er­landse huizen zijn weliswaar gedaald, maar in min­der sterke mate dan tij­dens voor­gaande cor­rec­ties. Vol­gens het IMF wacht ons land mogelijk een inhaal­slag’: If past is pro­logue, these esti­mates sug­gest that the Nether­lands and Fin­land are like­ly to see fur­ther house price declines, where­as the cor­rec­tions in Aus­tralia and the Unit­ed States are close to com­plete”. Hoop op een bodem in de Amerikaanse huizen­markt is één van de ingrediën­ten voor het opti­misme dat op Wall Street nog alti­jd de boven­toon voert. Wel zien we dat de indices de laat­ste weken con­solid­eren. De Nas­daq worstelde met een aan­tal weer­standen, zoals het uit­braakniveau van vorig jaar september/​oktober. Ondanks dat de Nas­daq wat gas terug heeft genomen, houdt de index zich sterk. Onlangs werd de record­stand voor dit jaar verder aangescherpt. Ook de S&P500 wist recent het record van 2009 te ver­beteren. De index heeft echter wat hoogtevrees gekre­gen en is gaan tal­men rond het record­niveau van dit jaar. De Dow Jones ver­loor eve­neens momen­tum na de indruk­wekkende ral­ly. Maar zolang de index niet al te ver wegza­kt, bli­jft de sti­j­gende trend sinds maart intact en mogen we een ver­vol­gsti­jging verwachten. 

Rente door­breekt nipt bodem

In 2008 zette de rente de dal­ende trend opnieuw in vanaf een hoogtepunt rond 4,85%. De bodem die de rente eind vorig jaar/​begin jan­u­ari 2009 rond 3,5% heeft gevor­md, is een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. Behoudens kort­stondi­ge oplevin­gen, bleef de rente per sal­do dalen. De onge­brei­delde uit­gaven van min­is­ter W‑Alt‑A’ Bos cum suis, de garanties aan ING en de ver­hoging van de NHG, alsmede het depos­i­tog­a­ranti­es­telsel zouden wel eens ram­pza­lige gevol­gen kun­nen hebben voor de belast­ing­be­taler. Toen­e­mende rente­las­ten, alsmede de afloss­ings­bedra­gen van de BV Ned­er­land’, hangen als een zwaard van Damo­cles boven het hoofd van de belast­ing­be­taler. Dit zal vroeg of laat eve­neens een negatieve impact (kun­nen) hebben op de economie. De in prob­le­men ger­aak­te Ned­er­landse vast­goed­markt kraakt onder de acties van Bos. Zow­el deflatie als hyper­in­flatie zijn funest voor de vast­goed­sec­tor. Het is een veeg teken dat de rente onder de bodem van 2008 is geza­kt, zij het nipt. De rente zou verder kun­nen dalen richt­ing het vriespunt van de Kon­drati­eff-win­ter, als deze niet spoedig herstelt.

Nikkei op zoek naar bodem

De Nikkei noteerde ruim twee decen­nia gele­den rond een niveau van 40.000 pun­ten. De Japanse index kreeg ver­vol­gens gedurende een twee­t­al decen­nia een koers­dal­ing van niet min­der dan cir­ca 80% voor de kiezen. Hier­mee wordt goed geïl­lus­treerd wat voor een drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie u kan oplev­eren. Actief porte­feuille­be­heer zoals Beurs­Bul­letin dat voert, blijkt duidelijk een meer win­st­gevende strate­gie. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices is de afgelopen maan­den niet aan de Nikkei voor­bij gegaan. De Japanse hoofd­graad­me­ter scherpte een aan­tal weken gele­den zelfs het record voor dit jaar verder aan. De donkere wolken, die decen­ni­alang boven Japan hin­gen, leken zowaar weg te dri­jven. Het korte ter­mi­jn beeld is inmid­dels wel begonnen te ver­slechteren, daar de bodem van augus­tus werd door­bro­ken. De Japanse index kan aanzien­lijk dalen voor­dat de sti­j­gende trend sinds maart ten einde is. Momenteel is de Nikkei op zoek naar de vol­gende bodem. De eerstvol­gende sig­nif­i­cante bodem is pas te vin­den rond 9000 punten.

DAX con­solideert in sti­j­gende trend

De Europese indices hebben vaart geminderd. Toch is het beeld posi­tief, aangezien de beurzen goed bli­jven liggen. De CAC40 vormt hogere bodems én dito top­pen, zodat de sti­j­gende trend intact is. De Eurostoxx50 worstelt met het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el. Dit niveau zorgt voor weer­stand, getu­ige het feit dat de index recent is gaan tal­men. Een cor­rec­tie bin­nen de sti­j­gende trend mag plaatsvin­den, zolang de index niet te ver terug­valt. De DAX heeft in de afgelopen maan­den het jaar­record steeds verder aangescherpt. Onlangs werd opnieuw een mijl­paal voor 2009 opgetek­end. Sinds­di­en nam de DAX wat gas terug, om te con­solid­eren bin­nen de uptrend. Waar de cor­rec­tie op de Ned­er­landse huizen­markt vol­gens het IMF achterbleef ten opzichte van andere lan­den, heeft de Duitse won­ing­markt een bovengemid­deld zware klap gehad. Zal de huizen­markt aldaar ook een sterk­er her­s­tel lat­en zien? En zo ja: kan de DAX indi­rect daar­van profiteren?

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.