Voor de Nederlandse huizenmarkt is de correctie mogelijk nog niet voorbij. Deze week publiceerde het IMF de periodieke Word Economic Outlook, waarin gewaarschuwd wordt voor een verdere daling van de huizenprijzen in ons land.
Het IMF keek onder meer naar de mate waarin prijzen daalden tijdens eerdere correcties op de huizenmarkt. Prijzen van Nederlandse huizen zijn weliswaar gedaald, maar in minder sterke mate dan tijdens voorgaande correcties. Volgens het IMF wacht ons land mogelijk een ‘inhaalslag’: “If past is prologue, these estimates suggest that the Netherlands and Finland are likely to see further house price declines, whereas the corrections in Australia and the United States are close to complete”. Hoop op een bodem in de Amerikaanse huizenmarkt is één van de ingrediënten voor het optimisme dat op Wall Street nog altijd de boventoon voert. Wel zien we dat de indices de laatste weken consolideren. De Nasdaq worstelde met een aantal weerstanden, zoals het uitbraakniveau van vorig jaar september/oktober. Ondanks dat de Nasdaq wat gas terug heeft genomen, houdt de index zich sterk. Onlangs werd de recordstand voor dit jaar verder aangescherpt. Ook de S&P500 wist recent het record van 2009 te verbeteren. De index heeft echter wat hoogtevrees gekregen en is gaan talmen rond het recordniveau van dit jaar. De Dow Jones verloor eveneens momentum na de indrukwekkende rally. Maar zolang de index niet al te ver wegzakt, blijft de stijgende trend sinds maart intact en mogen we een vervolgstijging verwachten.
Rente doorbreekt nipt bodem
In 2008 zette de rente de dalende trend opnieuw in vanaf een hoogtepunt rond 4,85%. De bodem die de rente eind vorig jaar/begin januari 2009 rond 3,5% heeft gevormd, is een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. Behoudens kortstondige oplevingen, bleef de rente per saldo dalen. De ongebreidelde uitgaven van minister ‘W‑Alt‑A’ Bos cum suis, de garanties aan ING en de verhoging van de NHG, alsmede het depositogarantiestelsel zouden wel eens rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de belastingbetaler. Toenemende rentelasten, alsmede de aflossingsbedragen van de ‘BV Nederland’, hangen als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de belastingbetaler. Dit zal vroeg of laat eveneens een negatieve impact (kunnen) hebben op de economie. De in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt kraakt onder de acties van Bos. Zowel deflatie als hyperinflatie zijn funest voor de vastgoedsector. Het is een veeg teken dat de rente onder de bodem van 2008 is gezakt, zij het nipt. De rente zou verder kunnen dalen richting het vriespunt van de Kondratieff-winter, als deze niet spoedig herstelt.
Nikkei op zoek naar bodem
De Nikkei noteerde ruim twee decennia geleden rond een niveau van 40.000 punten. De Japanse index kreeg vervolgens gedurende een tweetal decennia een koersdaling van niet minder dan circa 80% voor de kiezen. Hiermee wordt goed geïllustreerd wat voor een dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer zoals BeursBulletin dat voert, blijkt duidelijk een meer winstgevende strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices is de afgelopen maanden niet aan de Nikkei voorbij gegaan. De Japanse hoofdgraadmeter scherpte een aantal weken geleden zelfs het record voor dit jaar verder aan. De donkere wolken, die decennialang boven Japan hingen, leken zowaar weg te drijven. Het korte termijn beeld is inmiddels wel begonnen te verslechteren, daar de bodem van augustus werd doorbroken. De Japanse index kan aanzienlijk dalen voordat de stijgende trend sinds maart ten einde is. Momenteel is de Nikkei op zoek naar de volgende bodem. De eerstvolgende significante bodem is pas te vinden rond 9000 punten.
DAX consolideert in stijgende trend
De Europese indices hebben vaart geminderd. Toch is het beeld positief, aangezien de beurzen goed blijven liggen. De CAC40 vormt hogere bodems én dito toppen, zodat de stijgende trend intact is. De Eurostoxx50 worstelt met het 50% Fibonacci retracement level. Dit niveau zorgt voor weerstand, getuige het feit dat de index recent is gaan talmen. Een correctie binnen de stijgende trend mag plaatsvinden, zolang de index niet te ver terugvalt. De DAX heeft in de afgelopen maanden het jaarrecord steeds verder aangescherpt. Onlangs werd opnieuw een mijlpaal voor 2009 opgetekend. Sindsdien nam de DAX wat gas terug, om te consolideren binnen de uptrend. Waar de correctie op de Nederlandse huizenmarkt volgens het IMF achterbleef ten opzichte van andere landen, heeft de Duitse woningmarkt een bovengemiddeld zware klap gehad. Zal de huizenmarkt aldaar ook een sterker herstel laten zien? En zo ja: kan de DAX indirect daarvan profiteren?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.