![](/images/legacy-userimages/userimages/jan_huizenmarkt(1).gif)
De Case-Shiller index voor huizenprijzen daalde in het afgelopen kwartaal met 3,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, de grootste daling sinds het begin van de metingen in 1987. In het eerste kwartaal daalde de index 1,6 procent.
Dit kan nog maar het begin zijn, zo waarschuwde Shiller, grondlegger van de index, tijdens het jaarlijkse symposium van de Fed in Jackson Hole. De boom is volgens hem ongekend en het is daarom moeilijk in te schatten wat de gevolgen kunnen zijn, een zware klus voor de beleidsmakers. Hij trekt een parallel naar Londen waar prijzen tijdens 1983 en 1988 verdubbelden en vervolgens in vrije val zo’n 50% daalden, hij zegt dat een dergelijke daling ook nu niet uit te sluiten is.
De lage rentestanden hebben ervoor gezorgd dat mensen meer zijn gaan lenen en de overwaarde uit huizen gebruikt hebben om de consumptie te vergroten, dit heeft geleid tot een gunstig economisch klimaat met aan de andere kant inflatie en een stijgende rente. Een groot deel van de huizenbezitters raken nu in de problemen door deze gestegen rentestanden en nog meer als ook huizenprijzen gaan dalen. Het gevaar dreigt dat dit een flinke impact op de economie gaat hebben. Wanneer dat gaat gebeuren zullen aandelen ook gaan dalen en krijgt de consument een behoorlijke klap te verwerken. Tijd dus om in te grijpen, zo zegt topeconoom Martin Feldstein. Feldstein was een van de kanshebbers om voorzitter van de Fed te worden toen Bernanke nog niet verkozen was ( zie ook dit artikel over de opvolging ), hij zegt dat de Fed de key rate flink zou moeten verlagen omdat de kans op een recessie toeneemt.
Beleggers hadden gehoopt dat Bernanke tijdens het jaarlijkse uitje van de Fed in Jackson Hole al een renteverlaging zou voorschotelen, dat stond echter niet op het menu. Wel had hij wat woorden die goed in de smaak vielen. Bush nam de vieze borden van de Fed over en bezorgde de beurs nog een toetje door aan te kondigen dat huizenbezitters die in zwaar weer verkeren geholpen zullen worden door Uncle Sam. Een dergelijke maatregel zou de daling van huizenprijzen kunnen afremmen, de financiële waarden reageerden positief op het nieuws. Het zijn maatregelen die het slechte gedrag op de markten opnieuw belonen. Zoals ik vorige week schreef ontstaat er het gevoel dat een recessie steeds door de Fed (of in dit geval Bush) bezworen kan worden waardoor risico’s te laag kunnen worden ingeschat en slecht gedrag wordt aangemoedigd zoals het geval was op de subprime, ofwel minder perfecte, hypotheekmarkt. De markten zullen hopelijk een les geleerd hebben van de recente paniek, zo niet dan komt er nog eens een zwaardere storm aanwaaien.
Sommige zaken zijn duidelijk, dat de huizenmarkt in de problemen zou raken was te verwachten. Hoe lang het huidige monetaire systeem kan blijven functioneren is minder goed duidelijk. Ik geloof wel dat er in de huidige generatie nog een echte krach gaat komen, wat ik alleen niet weet is hoe lang het huidige systeem draaiend gehouden kan worden.
Ik wil de markten ook nog even vanuit het oogpunt van de bulls bekijken. Volgens Yardeni moeten we ook kijken naar de koers/winst verhouding, een lagging indicator maar niet onbelangrijk voor kwetsbare beleggershoofden. Als we kijken naar de bedrijfswinsten van de afgelopen 12 maanden en dit omzetten naar een koers/winst verhouding dan doet deze momenteel ongeveer 17 op de S&P 500, dat ligt niet ver van het historische gemiddelde. Dit terwijl we in 2000 nog een k/w van het dubbele hebben gezien.
Mocht er nu ook sprake zijn van een aandelenbubbel dan is deze in ieder geval meer gebouwd op winstgroei in plaats van winstverwachting. Daarnaast zijn de winsten onder aandelen breed gedragen, dit terwijl in 2000 nog sprake was van een bubbel onder technologische waarden. Ook al worden de hedendaagse economieën door goedkoop geld gedreven, de groei is wereldwijd hoog en dat is wat beleggers graag zien.
Er zijn gevaren in de markt, met name in de huizenmarkt, we weten inmiddels ook allemaal dat er gevaren zijn. Hoe de gevaren zich naar de werkelijkheid gaan vertalen moet nog blijken. Voorlopig houden de beurzen en de economie staande, wanneer daar echt verandering in gaat komen en mensen banen gaan verliezen moeten we ons meer zorgen maken. Er is vast nog onzekerheid op de beurs maar voorlopig lijkt de markt te denken dat we er nog wel uit gaan komen. Misschien is de markt soms goedgelovig maar wat de markt denkt is nu eenmaal de wet die iedereen dient te volgen. Ik blijf daarom voorlopig nog denken in de longstand en vaar mee op de wind van Bernanke en Bush. Een nieuw verkoopsignaal heb ik nog niet maar sluit ik ook niet uit. Voor de lange termijn is er nog niet genoeg bevestiging voor een trendwijziging dus ook daar blijf ik nog overwegend positief.
Vorige week schreef ik dat ik graag nog wat correctie wilde zien voor een koop, de beurs daalde vervolgens naar 503 op woensdag en is inmiddels alweer boven de 525 gekomen. Een stijging van meer dan 20 punten. Ik verwacht spoedig weer wat topvorming. In de daling die komt ga ik kijken of deze opnieuw koopwaardig wordt of wat dieper kan komen. Totdat ik een duidelijke verkoop krijg blijf ik voorlopig positief.
Jan Kastelijns
US Markets