![](/images/legacy-images/images/huizenprijs.gif)
Huisje boompje beestje is een uitspraak die we allemaal goed kennen, al vroeg in onze levensfase gaan we op zoek naar een stek om in te wonen en in de jaren 90 kwam het kopen van een huis sterk naar voren. De banken helpen daarbij goed met het verschaffen van een hypotheek waardoor de markt steeds groter werd. Het aanbod droogt op en de prijzen schieten de lucht in, jaar na jaar werden de huizen duurder tot zelfs dit jaar nog waar de top rond de zomer werd bereikt net boven de 260.000 euro als gemiddelde prijs voor een huis.
Sinds de zomer zien we de omslag op gang komen waardoor de prijs al is gezakt tot rond de 251.000 euro eind oktober en deze tendens lijkt zich door te gaan zetten in 2008 en 2009. Als we uitgaan van de 15 tot 20% daling dan komen we uit op ongeveer 210.000 a 220.000 euro.
Natuurlijk is het makkelijk te melden dat iets gaat zakken, dat doen er meer mensen dus dat is niet iets nieuws. Belangrijker is om aan te geven waarom ik denk dat de huizenprijzen een daling zullen moeten doorstaan in de grote van minimaal de range die ik aangeef. Daarvoor heb ik de punten voor u hier onder elkaar gezet.
Kredietcrisis:
Dat is een van de belangrijkste redenen om aan te nemen dat de prijzen onder druk komen te staan. Emotie, angst en het grote voorbeeld van wat er bij de grootste economie ter wereld gaande is. De VS waar de prijzen al 30% lager staan dan amper 1 jaar geleden. In sommige regio‘s is dat zelfs meer dan 40%. Hierdoor kwamen grote banken in de problemen door het verstrekken van risicovolle hypotheken, ofwel financiële constructies om het huis te kopen die eigenlijk ongepast waren voor de doelgroep die nu grote problemen ondervinden. Daar leert men van, het zet de banken aan het denken, een hypotheek zal niet meer zo makkelijk te krijgen zijn. Er zal betere screening plaatsvinden, fraude wordt uitgesloten (malafide adviseurs) en de bank zal een minder grote som toestaan.
Gevolg hiervan, minder gegadigden, minder kopers maar wel meer verkopers die in de problemen komen. Gevolg, de prijs zakt om kopers te lokken maar de groep kopers is dusdanig kleiner aan het worden dat het aanbod niet weg wordt gewerkt. Gevolg, de prijs moet terug naar een niveau waar men weer over een normale markt beschikt, waar vraag en aanbod elkaar vinden op een redelijk normale prijs. De hectiek van de afgelopen jaren is eruit, huizen worden niet zo maar gekocht tegen elke prijs.
In onze regio zal dat niet anders zijn, de banken hebben ook kunnen zien wat er gebeurd als men teveel risico neemt bij het verstrekken van een hypotheek. Tot voor kort was het mogelijk om 7 tot 8 keer het jaarinkomen in te zetten om een hypotheek rond te krijgen. Iemand die pakweg 50.000 euro bruto per jaar verdiend kon toen tot 350.000 en in sommige gevallen tot 400.000 euro lenen bij enkele banken. Als u het mij vraagt krankzinnig, en dat zullen er meer lezers denken en ik weet ook dat er mogelijk lezers tussen zitten die zo‘ n situatie hebben momenteel.
Ik moet zeggen dat dit sprookje nu over is, de banken gaan dit soort risico‘s niet meer aan. Ik las dat de banken niet verder meer zullen gaan tot 5 keer het jaarinkomen waardoor het voor iemand die 50.000 euro per jaar verdiend nu nog maar een huis van maximaal 250.000 euro kunnen kopen.
Gezien het bovenstaande merkt u meteen welke gevolgen dit zal hebben op termijn voor onze huizenprijzen, er zal meer aanbod boven de pakweg 300.000 euro blijven staan waardoor de huizen in die categorie op termijn na langer te koop te staan in prijs moeten zakken. En ja, dan komen we op termijn uit op een daling tussen de 15 en 20%.
Om het kort samen te vatten, het lijkt allemaal dramatisch die 15 a 20% maar aan de andere kant moet er niemand echt gaan klagen. Alleen de nieuwe kopers die teveel risico hebben genomen zullen het lastig krijgen samen met de groep huizenbezitters die de laatste tijd teveel hooi op de vork hebben genomen en de overwaarde van het huis de afgelopen jaren hebben opgesoupeerd. Daar wringt nu net het schoentje, want veel huizenbezitters hebben juist de afgelopen jaren waar het er economisch zo rooskleurig uitzag enkele tandjes bij moeten schakelen omdat de loonontwikkelingen ver achter bleven bij de ontwikkeling van de welvaart. Er werden meer schulden gemaakt zodat de put dieper werd gemaakt. En uit die toch vrij grote groep moeten we de druk van de huizenprijzen verwachten. Men heeft op te grote voet geleefd.
Guy Boscart
US Markets