...

Huizenmarkt zet rem op groei

5 oktober 2006, 09:09 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Slechte vooruitzicht­en voor de huizen­markt en dus ook voor de economie. Vol­gens Bernanke, die over het alge­meen nog steeds een posi­tieve kijk op de economis­che ontwik­kel­ing heeft, kan de economis­che groei nu 1% door de afzwakkende huizen­markt inlev­eren.

De markt reageerde uit­er­aard weer posi­tief op zijn uit­latin­gen en bracht de Dow Jones naar nieuwe hoogtes. Wie beter naar de huizen­markt kijkt zou zich ook grotere zor­gen kun­nen mak­en. Of is het vertrouwen van de huizen­bouw­ers, een betrouw­bare indi­ca­tor, bij toe­val op een his­torisch dieptepunt geraakt?

De huizen­markt is op dit moment de koningin van het schaak­bord. Wan­neer deze spiel­mach­er valt is het afgelopen en zal het r‑woord uit de beurskelders komen. Dan kun­nen we de grafieken van Japan uit de jaren 90 er weer bij gaan pakken. En anders pom­pen we gewoon weer extra geld in de economie. Nie­mand die er last van heeft….toch?!

Huis­je, boom­p­je, rekeningetje

De last die de con­sument draagt bij het hebben van een huis is de afgelopen jaren sterk geste­gen, zo blijkt uit data van het Cen­sus Bureau. Deze data illus­treert het scheve ver­band tussen de sti­jging van de inkomens en de sti­jging van de huizen­pri­jzen. Meer lenen betekent dus niet meer vreugde, hoo­gu­it voor een tijd­je. Niet alleen de dure kust­ge­bieden ken­nen sterk geste­gen huizen­pri­jzen en hypotheeklas­ten maar ook de min­der ver­mo­gende gebieden meer landinwaarts.

Vol­gens het rap­port betal­en lan­delijk 34,5% van de huizen­bezit­ters met een hypotheek 30% of meer van hun inkomen aan gere­la­teerde kosten. Voor huur­ders is het zo dat 46% meer dan 30% van het inkomen aan deze kosten besteed. 

Door geste­gen huizen­pri­jzen is men meer geld uit huizen aan het melken geweest en extra las­ten gaan dra­gen, dit ter­wi­jl inkom­sten de afgelopen jaren niet zo veel zijn veran­derd. Daar sti­j­gende huizen­pri­jzen goed zijn voor de economis­che groei door extra con­sump­tie zijn dal­ende pri­jzen een bedreig­ing en een slot op de knip. 

Rap­port: huizen­pri­jzen gaan dalen

Vol­gens een zojuist gepub­liceerd rap­port van Moody’s econ​o​my​.com gaan de huizen­pri­jzen vol­gend jaar met 3,6% dalen. Dat zou het eerste gehele jaar van pri­js­dalin­gen zijn sinds de grote depressie van de jaren 30. Het 195 pagina’s tel­lend rap­port dat je voor een kleine 4.000$ kunt lezen is tot nu toe een van de meest negatieve rap­porten die naar buiten zijn gekomen.

Vol­gens het rap­port zullen 133 van de 379 met­ro­pol­i­taanse gebieden pri­js­dalin­gen gaan zien. Deze gebieden met dal­ende pri­jzen in het vooruitzicht beslaan bij­na de helft van alle eengezinswonin­gen in de VS. Deze dalin­gen zijn behoor­lijk con­trair als je kijkt naar hoe de huizen­pri­jzen de afgelopen jaren in deze gebieden de lucht in zijn gespoten. Nu de huizen­markt over­duidelijk aan het afkoe­len is vrezen bepaalde anal­is­ten dat er een recessie te wacht­en staat. Natu­urlijk is het over­grote deel posi­tief, maar dat was in maart 2001 ook zo en we weten alle­maal nog wat er toen gebeurde. Ik las onlangs nog dat uit een rap­port van des­ti­jds bleek dat 95% van de ondervraag­den geen recessie verwachtten. 

Vol­gens Mark Zan­di, medeau­teur van het rap­port, zal het ten min­ste enkele jaren duren voor­dat de excessen van de afgelopen jaren in de huizen­pri­jzen zullen zijn ver­w­erkt. Vol­gens het rap­port zullen de groot­ste dalin­gen plaatsvin­den in de gebieden die eerst nog peper­heet waren. Dit omdat hier de zoge­naamde flip­pers met huizen hebben gespeculeerd om deze ver­vol­gens met winst te willen verkopen. 

Het rap­port verwacht geen crash maar houd wel reken­ing met serieuze risico’s die ook zijn invloed op de economie kun­nen hebben. De groot­ste dreig­ing is het effect dat het op de con­sumentenbeste­din­gen zou hebben. Zoals u weet is de Amerikaanse economie voor zo’n tweed­erde afhanke­lijk van de con­sumentenbeste­din­gen, deze afhanke­lijkheid is overi­gens grot­er ten opzichte van vroeger. De con­sument is ver­vol­gens weer voor een groot deel afhanke­lijk van de huizen­markt. Door geste­gen huizen­pri­jzen is de con­sument zich rijk­er gaan voe­len en is daar­door meer gaan lenen, dit heeft de economis­che groei voor een groot deel ges­tuwd. Het­zelfde ver­haal geldt in tegen­overgestelde richt­ing als huizen­pri­jzen gaan dalen. Als we het rap­port van Moody’s moeten geloven dan zullen de huizen­pri­jzen toch behoor­lijk gaan dalen.

Vol­gens Bernanke zijn er nu twee vra­gen; hoe lang de afzwakking zal duren en of het ook andere sec­toren mee zal sleuren. Vol­gens hem is het moeil­ijk vast te stellen hoe lang het zal duren omdat zow­el de kop­ers als de verkop­ers door onzek­er­heid over pri­jzen aan de zijli­jn staan. Vol­gens hem is er weinig bewi­js dat andere sec­toren op dit moment ger­aakt wor­den. Verder zei hij gis­teren niet veel over inflatie maar sprak wel de verwacht­ing uit dat deze gelei­delijk af zal zwakken.

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.