...

Hubberts Peak: PEAK OIL

28 oktober 2007, 20:20 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hub­berts Peak, ook wel Peak Oil genoemd, is het moment waarop een piek wordt bereikt bij de oliepro­duc­tie … Dit mod­el werd in 1956 bedacht door M. King Hub­bert, een Amerikaanse geo­fysi­cus uit Texas …

Hub­berts Peak: PEAK OIL

Hub­berts Peak, ook wel Peak Oil genoemd, is het moment waarop een piek wordt bereikt bij de oliepro­duc­tie … Dit mod­el werd in 1956 bedacht door M. King Hub­bert, een Amerikaanse geo­fysi­cus uit Texas …

Het mod­el

Tij­dens het win­nen olie of andere grond­stof­fen zal de opbrengst een bepaalde cyclus door­lopen. Ergens tij­dens deze cyclus wordt de max­i­male pro­duc­tie bereikt. Zodra het win­nen van de grond­stof meer kost dan wat het oplev­ert zal deze wor­den gestaakt.

De pro­duc­tie van Olie van een veld komt op zijn max­i­male waarde te liggen wan­neer ongeveer de helft van de op te pom­pen Olie reeds is opge­pompt. Deze pro­duc­tie neemt eerst langza­am toe waar­na deze ver­snelt tot dat het hoogtepunt wordt bereikt ofwel genoemd Hub­berts Peak”. Na dat moment ver­traagt de pro­duc­tie waar lat­er deze ver­trag­ing ver­snelt om daar­na weer langza­am verder af te zwakken tot het veld is uitgeput.

Wat ik hier­boven aangeef is geldig voor een indi­vidueel olieveld of voor een groep olievelden maar we kun­nen deze the­o­rie momenteel doortrekken naar alle olievelden wereld­wi­jd. Om in detail te tre­den lijkt het me wat te uit­ge­breid, u kunt daar via de zoek­term Peak Oil” op het inter­net genoeg over vin­den. Het enige wat we hier van kun­nen leren is dat het moeil­ijk­er en veel duur­der wordt om Olie te vin­den en deze op te pom­pen. Dat komt door dat de Olievelden uit­geput ger­ak­en en er weinig nieuwe bron­nen wor­den gevonden.

M. King Hubbert

Deze Peak Oil” the­o­rie werd opgesteld door de geo­fysi­cus M. King Hub­bert. Hij stelde dat de oliepro­duc­tie uit een reser­voir een curve vormt met een piek bij de helft van de uitein­delijk opge­pompte hoeveel­heid olie. De grafiek die hij bij deze analyse gebruikt noemt men de Hub­bertcurve. De piek in die grafiek noemt men Hub­berts Peak.

Hij paste deze stelling toe op 48 stat­en van de VS, exclusief Alas­ka, Hawaii en de Golf van Mexico.

In 1956 voor­spelde Hub­bert zo dat de oliepro­duc­tie in de VS eind jaren 60 begin jaren 70 haar hoogtepunt zou bereiken om daar­na te dalen. Toen duidelijk werd dat hij begin jaren 70 zijn gelijk kreeg, werd zijn the­o­rie plots toch serieus genomen.

Ont­dekkin­gen

Voor dat er olie kan wor­den gewon­nen moet die eerst ont­dekt wor­den en aangezien in de Verenigde Stat­en de ont­dekkin­gen van nieuwe olievelden reeds in de jaren 30 een piek bereik­te kon M. King Hub­bert inschat­ten wat de uitein­delijke hoeveel­heid olie zou zijn die men daar zou kun­nen oppom­pen. Hij kon hierop bereke­nen wan­neer de helft ervan opge­pompt zou zijn. 
Dat gebeurde cir­ca 40 jaar na de ontdekkingspiek. 

Wereld­wi­jd piek­te het aan­tal ont­dekkin­gen halver­wege de jaren 60. Sinds 1984 wordt wereld­wi­jd meer olie gecon­sumeerd dan nieuw ont­dekt. In 2005 werd voor elke vier gepro­duceerde vat­en olie maar één vat ontdekt.

Het tijd­stip van de Oil Peak”

De voor­spelling die hij deed over de Amerikaanse olievelden kan men ook wereld­wi­jd toepassen uit­er­aard. In essen­tie stelt de Peak Oil-the­o­rie dat de oliepro­duc­tie zal pieken ongeacht de tech­nol­o­gis­che ver­be­terin­gen die er mas­saal plaatsvin­den. De vraag waar we mee zit­ten is nu alleen nog wan­neer dat tijd­stip zal aan­breken? Vol­gens som­mi­gen is de piek er al geweest en dat op 15 decem­ber 2005 (bron: Boek: Beyond Oil). Vol­gens anderen (oliemaatschap­pi­jen, OPEC) zal de piek plaatsvin­den ergens tussen 2020 en 2030. Nog anderen nemen aan dat de Hub­bert Peak zal plaatsvin­den in het eerste decen­ni­um van de eenen­twintig­ste eeuw, dus voor 2010.

Feit is dat sinds 2006 de oliepro­duc­tie wereld­wi­jd achterbli­jft bij de vraag en dat daar­door de pri­js ges­taag sti­jgt, in de laat­ste week van okto­ber 2007 moest men al 92 dol­lar neertellen voor een vat ruwe Tex­aanse Olie. De 100 dol­lar voor een vat komt nu snel dichter­bij. Als de oliepro­duc­tie achterbli­jft samen met een gelijk­ti­jdig toen­e­mende vraag naar energie lei­dt immers tot een opwaartse druk op de oliepri­js. Hieron­der ziet u een tabel met het ver­loop van de oliepri­js vanaf 1946 waar ook de pri­js naast staat na we de inflatie vereke­nen. Let vooral op 1980 waar de record­pri­js van bij­na 95 dol­lar er staat, dit na de inflatie erbij te verekenen.

Tabel Oliepri­jzen vanaf 1946

De gevol­gen

De Hub­bert Peak wordt gezien als het eind van het eerste deel van het oli­eti­jd­perk, ofwel het tijd­perk van de goed­kope en in overvloed beschik­bare energie dat sameng­ing met een immer sti­j­gende economis­che groei. Na de Hub­bert Peak zou dan het tweede deel van het oli­eti­jd­perk moeten starten waar­bij we te mak­en kri­j­gen met steeds schaars­er en duur­der wor­dende energie. Het moment waarop de neer­waartse beweg­ing zich aan­di­end kan dat gaan zor­gen voor een grote sociale en economis­che impact. De mod­erne samen­lev­ing is in grote mate afhanke­lijk van alles wat met Olie en Gas te mak­en heeft. Niet alleen gaat het om de energie maar ook als grond­stof voor tal van pro­ducten. (PVC)

Over wat er na de Peak Oil zal gebeuren bli­jven de menin­gen nogal verdeeld, er zijn som­mi­gen die denken dat hier­door de gehele werelde­conomie zal instorten waarmee ook de beschav­ing die we nu ken­nen. Anderen denken dat dit vooral de West­erse beschavin­gen zal rak­en met tal van veran­derin­gen ter­wi­jl de armere lan­den die niet zo afhanke­lijk zijn van de olie min­der pijn zullen lij­den. De opti­mis­ten denken dan weer aan een zachte land­ing waar­na we op een meer duurzame en zuinige manier zullen leren lev­en. Alsof het nog niet genoeg is denkt nog een andere groep dat de weten­schap en de tech­nolo­gie het wel zal oplossen.

Afhanke­lijk van het moment waarop en de snel­heid waarmee de oliepro­duc­tie begint te dalen, kan energiebe­spar­ing een grote bij­drage leveren.

Mogelijke tech­nis­che oplossin­gen voor het energieprob­leem die door de peakoil-com­mu­ni­ty wor­den bespro­ken zijn: bio­brand­stof­fen, inzetten van kernen­ergie, kern­fusie, meer duurzame energie (wind en zonne-energie) en het omvor­men van de economie naar een water­stofe­conomie. Zo ziet u maar waar men mee bezig is.

Samen­vat­ting

Zoals bij iedere the­o­rie heeft het Hub­bert­mod­el voor- en tegen­standers. De crit­i­ci wor­den aangevo­erd door Michael Lynch. Aan de andere kant hebben Camp­bell en Laherre de voor­spelling van Hub­bert Peak bijgesteld naar de peri­ode 2004 – 2015 en waarschuwen voor een grote oliecri­sis in de eerste decen­nia van de 21e eeuw. 

Als we naar het pri­jsver­loop kijken momenteel dan kun­nen we alleen maar con­clud­eren dat de Oliepri­js in ieder geval aangeeft dat de the­o­rie zou kun­nen kloppen.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.