![](/images/legacy-userimages/userimages/guy_okt_olie.jpg)
Hubberts Peak: PEAK OIL
Hubberts Peak, ook wel Peak Oil genoemd, is het moment waarop een piek wordt bereikt bij de olieproductie … Dit model werd in 1956 bedacht door M. King Hubbert, een Amerikaanse geofysicus uit Texas …
Het model
Tijdens het winnen olie of andere grondstoffen zal de opbrengst een bepaalde cyclus doorlopen. Ergens tijdens deze cyclus wordt de maximale productie bereikt. Zodra het winnen van de grondstof meer kost dan wat het oplevert zal deze worden gestaakt.
De productie van Olie van een veld komt op zijn maximale waarde te liggen wanneer ongeveer de helft van de op te pompen Olie reeds is opgepompt. Deze productie neemt eerst langzaam toe waarna deze versnelt tot dat het hoogtepunt wordt bereikt ofwel genoemd “Hubberts Peak”. Na dat moment vertraagt de productie waar later deze vertraging versnelt om daarna weer langzaam verder af te zwakken tot het veld is uitgeput.
Wat ik hierboven aangeef is geldig voor een individueel olieveld of voor een groep olievelden maar we kunnen deze theorie momenteel doortrekken naar alle olievelden wereldwijd. Om in detail te treden lijkt het me wat te uitgebreid, u kunt daar via de zoekterm “Peak Oil” op het internet genoeg over vinden. Het enige wat we hier van kunnen leren is dat het moeilijker en veel duurder wordt om Olie te vinden en deze op te pompen. Dat komt door dat de Olievelden uitgeput geraken en er weinig nieuwe bronnen worden gevonden.
M. King Hubbert
Deze “Peak Oil” theorie werd opgesteld door de geofysicus M. King Hubbert. Hij stelde dat de olieproductie uit een reservoir een curve vormt met een piek bij de helft van de uiteindelijk opgepompte hoeveelheid olie. De grafiek die hij bij deze analyse gebruikt noemt men de Hubbertcurve. De piek in die grafiek noemt men Hubberts Peak.
Hij paste deze stelling toe op 48 staten van de VS, exclusief Alaska, Hawaii en de Golf van Mexico.
In 1956 voorspelde Hubbert zo dat de olieproductie in de VS eind jaren ‘60 begin jaren ‘70 haar hoogtepunt zou bereiken om daarna te dalen. Toen duidelijk werd dat hij begin jaren ’70 zijn gelijk kreeg, werd zijn theorie plots toch serieus genomen.
Ontdekkingen
Voor dat er olie kan worden gewonnen moet die eerst ontdekt worden en aangezien in de Verenigde Staten de ontdekkingen van nieuwe olievelden reeds in de jaren ‘30 een piek bereikte kon M. King Hubbert inschatten wat de uiteindelijke hoeveelheid olie zou zijn die men daar zou kunnen oppompen. Hij kon hierop berekenen wanneer de helft ervan opgepompt zou zijn.
Dat gebeurde circa 40 jaar na de ontdekkingspiek.
Wereldwijd piekte het aantal ontdekkingen halverwege de jaren ’60. Sinds 1984 wordt wereldwijd meer olie geconsumeerd dan nieuw ontdekt. In 2005 werd voor elke vier geproduceerde vaten olie maar één vat ontdekt.
Het tijdstip van de “Oil Peak”
De voorspelling die hij deed over de Amerikaanse olievelden kan men ook wereldwijd toepassen uiteraard. In essentie stelt de Peak Oil-theorie dat de olieproductie zal pieken ongeacht de technologische verbeteringen die er massaal plaatsvinden. De vraag waar we mee zitten is nu alleen nog wanneer dat tijdstip zal aanbreken? Volgens sommigen is de piek er al geweest en dat op 15 december 2005 (bron: Boek: Beyond Oil). Volgens anderen (oliemaatschappijen, OPEC) zal de piek plaatsvinden ergens tussen 2020 en 2030. Nog anderen nemen aan dat de Hubbert Peak zal plaatsvinden in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw, dus voor 2010.
Feit is dat sinds 2006 de olieproductie wereldwijd achterblijft bij de vraag en dat daardoor de prijs gestaag stijgt, in de laatste week van oktober 2007 moest men al 92 dollar neertellen voor een vat ruwe Texaanse Olie. De 100 dollar voor een vat komt nu snel dichterbij. Als de olieproductie achterblijft samen met een gelijktijdig toenemende vraag naar energie leidt immers tot een opwaartse druk op de olieprijs. Hieronder ziet u een tabel met het verloop van de olieprijs vanaf 1946 waar ook de prijs naast staat na we de inflatie verekenen. Let vooral op 1980 waar de recordprijs van bijna 95 dollar er staat, dit na de inflatie erbij te verekenen.
De gevolgen
De Hubbert Peak wordt gezien als het eind van het eerste deel van het olietijdperk, ofwel het tijdperk van de goedkope en in overvloed beschikbare energie dat samenging met een immer stijgende economische groei. Na de Hubbert Peak zou dan het tweede deel van het olietijdperk moeten starten waarbij we te maken krijgen met steeds schaarser en duurder wordende energie. Het moment waarop de neerwaartse beweging zich aandiend kan dat gaan zorgen voor een grote sociale en economische impact. De moderne samenleving is in grote mate afhankelijk van alles wat met Olie en Gas te maken heeft. Niet alleen gaat het om de energie maar ook als grondstof voor tal van producten. (PVC)
Over wat er na de Peak Oil zal gebeuren blijven de meningen nogal verdeeld, er zijn sommigen die denken dat hierdoor de gehele wereldeconomie zal instorten waarmee ook de beschaving die we nu kennen. Anderen denken dat dit vooral de Westerse beschavingen zal raken met tal van veranderingen terwijl de armere landen die niet zo afhankelijk zijn van de olie minder pijn zullen lijden. De optimisten denken dan weer aan een zachte landing waarna we op een meer duurzame en zuinige manier zullen leren leven. Alsof het nog niet genoeg is denkt nog een andere groep dat de wetenschap en de technologie het wel zal oplossen.
Afhankelijk van het moment waarop en de snelheid waarmee de olieproductie begint te dalen, kan energiebesparing een grote bijdrage leveren.
Mogelijke technische oplossingen voor het energieprobleem die door de peakoil-community worden besproken zijn: biobrandstoffen, inzetten van kernenergie, kernfusie, meer duurzame energie (wind en zonne-energie) en het omvormen van de economie naar een waterstofeconomie. Zo ziet u maar waar men mee bezig is.
Samenvatting
Zoals bij iedere theorie heeft het Hubbertmodel voor- en tegenstanders. De critici worden aangevoerd door Michael Lynch. Aan de andere kant hebben Campbell en Laherre de voorspelling van Hubbert Peak bijgesteld naar de periode 2004 – 2015 en waarschuwen voor een grote oliecrisis in de eerste decennia van de 21e eeuw.
Als we naar het prijsverloop kijken momenteel dan kunnen we alleen maar concluderen dat de Olieprijs in ieder geval aangeeft dat de theorie zou kunnen kloppen.
Guy Boscart
US Markets