De chemische industrie heeft ook klappen moeten incasseren tijdens de crisis 2008 – 2009. Toch zijn de omzetten die nog gehaald werden indrukwekkend. En ook Nederland laat zich niet onbetuigd in de club van de top-10.
In de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw was chemie echt hot, de scheikundelokalen puilden uit en een job in die sector vinden was niet moeilijk en gaf een perspectief van jarenlange werkzekerheid.
Later nam de oliesector, eigenlijk een nevenbranche van de chemie, de fakkel over als tewerkstellingsmagneet. Deze sector doet geregeld van zich spreken, spijtig niet altijd op zulke leuke manier. Want als iets gebeurt met olie dan kreunt meestal het milieu, denk maar aan wat er sinds 20 april 2010 aan de hand is in de Golf van Mexico.
Vandaag de dag heeft de chemische industrie nog altijd een belangrijke rol te spelen, denk maar aan de grondstoffen, nodig voor de auto- en bouwindustrie, de landbouw en de ontelbare producten die de consument nodig heeft.
De crisis heeft ook de chemiesector getroffen en in 2008 zagen al de betrokken bedrijven hun omzet terugvallen met ca 20%. Ook in 2009 ging het verder bergaf, maar in de loop van het vierde kwartaal 2009 was een stabilisatie te noteren.
Hier zijn de top-10 chemiereuzen voor het jaar 2009 met de omzetten die ze toch nog konden realiseren:
We beginnen op plaats 10 met het Nederlandse Akzo Nobel (Euronext Amsterdam: AKZA) met hoofdzetel in Amsterdam. Dé specialiteit is verf en lak, aangevuld met fijnchemicaliën, dit zijn chemische producten voor heel specifieke toepassingen. De firma is relatief jong want opgericht in 1969, maar de wortels ervan zijn meer dan 150 jaar oud.
Plaats 9 komt toe aan een Amerikaans bedrijf met een Franse naam. DuPont (NYSE: DD) heet voluit E.I. du Pont de Nemours and Company met hoofdzetel in Wilmington (Delaware, USA) en is opgericht in 1802 als buskruitfabriek. Bekende producten zijn diverse vezels, zoals nylon, lycra en kevlar evenals kunstrubber neopreen en de quasi onaantastbare kunststof teflon, o.m. voor antibaklagen in pannen.
Het bedrijf heeft erg geleden onder de crisis en verwacht dat eerst tegen eind 2011-begin 2012 het omzetniveau van 2008 terug op de tabellen zal verschijnen.
Het Saoedi-Arabische chemieconcern Sabic (Saudi Basic Industries Corporation) komt de 8ste plaats toe. De onderneming bestaat sinds 1976 en is, alhoewel voor 70% eigendom van de staat, genoteerd op ede Saudi Stock Exchange.
In de loop van 2009 nam Sabic het Nederlandse DSM Petrochemicals en GE Plastics, de kunststofdivisie van General Electric over. Na een terugval in 2008 en 2009 ziet het bedrijf mogelijkheden om groei te realiseren, vooral door het ontwikkelen van de polymeerbusiness van dochterbedrijf Sabic Innovative Plastics (SIP).
Op plaats 7 treffen we een bedrijf aan, dat in Europa vooral gelinkt is aan auto’s. In Japan, waar de hoofdzetel is gevestigd, verbindt men de naam Mitsubishi met één van ’s lands grootste banken en met het chemieconcern Mitsubishi Chemical ( Tokyo Stock Exchange: 4188). De onderneming biedt een breed gamma aan, zoals gespecialiseerde chemicaliën voor de bouw en de voeding, opnamemedia (dvd’s, cd’s …), farmaceutische producten, monomeren voor kunstvezels en zo meer.
Dat het Nederlandse holding LyondellBasell toch nog op de 6de plaats te vinden is, kan enige verwondering wekken. Want begin 2009 moest het bedrijf nog bescherming tegen vooral schuldeisers zoeken via ‘Chapter 11’ en via een gerechtelijk akkoord (surseance). De Holding ontstond op het einde van de 1990’er jaren uit het samensmelten van de kunststofdivisies van BASF en Hoechst en werd bestuurd als gemeenschappelijke onderneming van BASF en Shell, tot het in 2004 verkocht werd aan de Russische investeerder Lev Blavatnik. Het ineenstorten van de kunstoffenmarkt in 2008 en een hoge schuldenlast deden LyondellBasell (bijna) de das om. Tegen het einde van 2009 dacht het Indiase Reliance Industries (zie verder) een slag te kunnen slaan door LyondellBasell over te nemen, maar dit aanbod werd weggewuifd.
Dat er nog in het bedrijf wordt geloofd, mag blijken uit de kapitalen, toegestopt door o.a. Apollo Management en Ares Management.
Bij nummer 5 aangekomen, ontmoeten we het Indiase Reliance Industries, dat zoals hierboven gezegd zijn zinnen had gezet op LyondellBasell maar zijn zin niet kreeg. Reliance (LSE: RIGD) is qua marktwaarde het grootste industriële conglomeraat van India. Het is producent van olie en gas, polymeren, grondstoffen voor textiel en een breed gamma chemicaliën. De chemische divisie, waarnaar bovenstaande tabel verwijst, kent sinds 2009 een sterke groei.
En nummer 4 is een naam die in de chemiewereld klinkt als een klok. Voor velen is Bayer (XETRA: BAY) geassocieerd met het bedrijf uit het Duitse Leverkusen waar aspirine ontdekt is. Maar Bayer is veel meer dan een farmareus. Het bedrijf bestaat uit drie activiteitsgebieden: HealthCare (farma), CropScience (producten voor land- en tuinbouw en biotechnologie) en MaterialScience (chemische grondstoffen en polymeren). Ook Bayer heeft geleden onder de crisis en de 31,2 miljard omzet in 2009 is ver onder het niveau van de jaren ervoor.
Het brons gaat naar een overbekend chemisch bedrijf uit de VS: The Dow Chemical Company (NYSE: DOW). Dow is wereldwijd de grootste producent van kunststoffen en synthetische rubber. De onderneming is enkele malen ongunstig in de belangstelling gekomen, ten tijde van de Vietnamoorlog als producent van napalm en Agent Orange en in 1984 door de giframp in het Indiase Bhopal. Dow’s Chinese concurrent Chem China heeft begin 2010 laten weten, belangstelling te hebben voor de landbouwdivisie van Dow.
Het bedrijf Ineos uit het VK heeft zich in de loop der jaren uitgebreid door een reeks overnames, zoals afdelingen van BASF, BP, Degussa, Dow Chemical, Hoechst, Solvay enz.
Tot 2008 was Ineos het derde grootste chemische concern ter wereld, maar in 2009 bereikte het de tweede plaats wat de omzet betreft.
Het bedrijf produceert speciale chemicaliën en tussenprocten, zoals glycolen, esters en oxides.
De ereplaats komt toe aan een Duitse reus, BASF (XETRA: BAS) uit Ludwigshafen. BASF werd in 1865 opgericht en was aanvankelijk een kleurstoffenfabrikant. Nu produceert en distribueert BASF meer dan 9.000 chemische grondstoffen en tussenproducten. Wereldwijd het grootste chemieconcern heeft ook stevige klappen gekregen van de crisis en het management gaat ervan uit, dat omzetten zoals die waren voor 2008 slechts vanaf 2012 terug in de tabellen zullen verschijnen.
Het zal over een jaar de moeite lonen een nieuw overzichtje te maken van de reuzen van de chemie. Als de verwachtingen van de respectievelijke toplui van deze bedrijven kloppen, dan zouden we omzetgroeicijfers van minstens 5 tot 10% moeten kunnen noteren.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.