...

Hoogmoed komt voor den val

7 januari 2010, 16:04 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Op 4 jan­u­ari 2010 werd in Dubai de Burj Khal­i­fa met groots vuur­w­erk geopend. Met een hoogte van 828 meter is dit nu het hoog­ste gebouw ter wereld. Het interieur is ont­wor­pen door mod­eon­twer­p­er Gior­gio Armani. De bomen groeien in Dubai, ondanks het niet meer kun­nen vol­doen aan de ver­plichtin­gen, nog steeds tot in de hemel. Het is overi­gens geen ver­rass­ing dat de cri­sis samen­valt met het realis­eren van het hoog­ste gebouw van de wereld.

De cor­re­latie tussen de voltooi­ing van de hoog­ste gebouwen in de wereld en de start van economis­che recessies viel Andrew Lawrence, econoom bij de Deutsche Bank al zo’n tien jaar gele­den op. Wan­neer de hoog­ste wolkenkrab­ber de voltooi­ing nadert, piekt de economis­che cyclus van het betr­e­f­fende land. De hoog­moed om de rest van de wereld de loef af te steken, komt vee­lal voor de val. Het Empire State build­ing in de VS die in 1931 werd voltooid is een sprek­end voor­beeld. Maar ook het World Trade Cen­tre in New York en de Sears Tow­er in Chica­go vie­len samen met de oliecri­sis van 1973. De Petronas Tow­ers in Kuala Lumpur luid­de in 1997 de Azië-cri­sis in. De wolkenkrab­berindi­ca­tor mag dan weten­schap­pelijk te weinig onder­bouwt zijn, frap­pant is het in ieder geval wel. Hopelijk gaan ze in Duit­s­land niet bin­nenko­rt de uitdag­ing aan om een hogere toren te bouwen. De Duitse beurs­graad­me­ter heeft dins­dag het (jaar)record opnieuw aangescherpt. Zolang de bodems op een hoger niveau wor­den gevor­md, kan de blik omhoog wor­den gericht. Beleg­gers dienen echter op te passen, zodra de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf maart wordt door­bro­ken. De CAC40 ging eve­neens voort­varend van start en wist tevens het record van 2009 te passeren. Zolang de CAC40 zich bin­nen de sti­j­gende trend sinds maart 2009 hand­haaft, bli­jft een posi­tieve visie gerecht­vaardigd. Zek­er nu de record­niveaus weer verder wor­den aangescherpt. De Eurostoxx50 onder­wierp de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf maart aan een test en wist zich ter­nauw­er­nood bin­nen het sti­j­gende trend­kanaal te hand­haven. Na de ein­de­jaarsral­ly lijkt de Eurostoxx50 een hogere top te hebben gevor­md en lijkt even wat gas terug te nemen. Dit zou weer een inter­es­sant instap­mo­ment kun­nen bieden voor spijtoptanten.

Brent geeft weer gas
alt
Brent-olie bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde ver­vol­gens tot $ 35 per vat. De oliepri­js veerde vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, zeer sterk op. Daar­bij valt de sterke cor­re­latie met de euro/​dollar op: sinds maart vorig jaar steeg de oliepri­js hand in hand met de euro/​dollar. De sti­j­gende trend sinds vorig jaar maart is nog alti­jd intact. Brent gaf recent opnieuw flink gas en bereik­te daarmee zelfs een koers van $ 82.

Euro opnieuw in de aan­val
alt
In 2008 viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. De Fed ver­laagde de basis­rente in decem­ber 2008 tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, wat een felle sti­jging veroorza­ak­te van de euro. Rond $ 1,25 bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De euro zette sinds maart 2009 vanaf dit niveau opnieuw de aan­val in op de $ 1,50-grens. ECB-voorzit­ter Jean-Claude Trichet merk­te op dat een zwakke dol­lar slecht is voor de economis­che ontwik­kel­ing in Europa. De adviseur van de Franse pres­i­dent Sarkozy noemde het zelfs een ramp voor de Europese economie” als de euro/​dollar het niveau van $ 1,50 bereikt. De aanzwellende prob­le­men in Grieken­land en Span­je hebben een drukkend effect gehad op de euro. De Europese munteen­heid cor­rigeerde in decem­ber en ging hier­mee op zoek naar een bodem. Inmid­dels lijkt de euro opnieuw de aan­val te hebben ingezet op de $ 1,50-grens.

S&P500 scherpt record aan
alt
De S&P500 bereik­te in maart 2009 weliswaar het laag­ste niveau van de voor­gaande 13 jaar, maar de index zette ver­vol­gens een indruk­wekkende ral­ly in. Boven­di­en kreeg de brede Amerikaanse index in mei ste­un van de Cop­pock-indi­ca­tor die een koopsig­naal genereerde. Deze indi­ca­tor werd ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Edwin Cop­pock en geeft aan wan­neer de rouw­pe­ri­ode op de beurs ten einde is. De S&P500 steeg 16 van de 17 jaren nadat het koopsig­naal werd gegeven. Eind juli slaagde de index erin de nek­li­jn van het omge­keerde hoofd-schoud­er­pa­troon te door­breken, waarmee een bodem­pa­troon werd voltooid. Het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de top van 2007 tot aan de bodem in maart 2009, bood even­wel de nodi­ge weer­stand. De index scherpte woens­dag het record van 2010 verder aan en zet daarmee de sti­j­gende lijn verder voort. De Dow bereik­te maandag het hoog­ste punt, waar­na de index con­solideerde. De Nas­daq wist woens­dag wel het jaar­record van 2010 te ver­beteren. De tech­nolo­giesec­tor lijkt daarmee de weg omhoog te willen wijzen.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.