Op 4 januari 2010 werd in Dubai de Burj Khalifa met groots vuurwerk geopend. Met een hoogte van 828 meter is dit nu het hoogste gebouw ter wereld. Het interieur is ontworpen door modeontwerper Giorgio Armani. De bomen groeien in Dubai, ondanks het niet meer kunnen voldoen aan de verplichtingen, nog steeds tot in de hemel. Het is overigens geen verrassing dat de crisis samenvalt met het realiseren van het hoogste gebouw van de wereld.
De correlatie tussen de voltooiing van de hoogste gebouwen in de wereld en de start van economische recessies viel Andrew Lawrence, econoom bij de Deutsche Bank al zo’n tien jaar geleden op. Wanneer de hoogste wolkenkrabber de voltooiing nadert, piekt de economische cyclus van het betreffende land. De hoogmoed om de rest van de wereld de loef af te steken, komt veelal voor de val. Het Empire State building in de VS die in 1931 werd voltooid is een sprekend voorbeeld. Maar ook het World Trade Centre in New York en de Sears Tower in Chicago vielen samen met de oliecrisis van 1973. De Petronas Towers in Kuala Lumpur luidde in 1997 de Azië-crisis in. De wolkenkrabberindicator mag dan wetenschappelijk te weinig onderbouwt zijn, frappant is het in ieder geval wel. Hopelijk gaan ze in Duitsland niet binnenkort de uitdaging aan om een hogere toren te bouwen. De Duitse beursgraadmeter heeft dinsdag het (jaar)record opnieuw aangescherpt. Zolang de bodems op een hoger niveau worden gevormd, kan de blik omhoog worden gericht. Beleggers dienen echter op te passen, zodra de stijgende steunlijn vanaf maart wordt doorbroken. De CAC40 ging eveneens voortvarend van start en wist tevens het record van 2009 te passeren. Zolang de CAC40 zich binnen de stijgende trend sinds maart 2009 handhaaft, blijft een positieve visie gerechtvaardigd. Zeker nu de recordniveaus weer verder worden aangescherpt. De Eurostoxx50 onderwierp de stijgende steunlijn vanaf maart aan een test en wist zich ternauwernood binnen het stijgende trendkanaal te handhaven. Na de eindejaarsrally lijkt de Eurostoxx50 een hogere top te hebben gevormd en lijkt even wat gas terug te nemen. Dit zou weer een interessant instapmoment kunnen bieden voor spijtoptanten.
Brent geeft weer gas
Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs veerde vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, zeer sterk op. Daarbij valt de sterke correlatie met de euro/dollar op: sinds maart vorig jaar steeg de olieprijs hand in hand met de euro/dollar. De stijgende trend sinds vorig jaar maart is nog altijd intact. Brent gaf recent opnieuw flink gas en bereikte daarmee zelfs een koers van $ 82.
Euro opnieuw in de aanval
In 2008 viel de euro uit een stijgend wigpatroon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. De Fed verlaagde de basisrente in december 2008 tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, wat een felle stijging veroorzaakte van de euro. Rond $ 1,25 bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De euro zette sinds maart 2009 vanaf dit niveau opnieuw de aanval in op de $ 1,50-grens. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet merkte op dat een zwakke dollar slecht is voor de economische ontwikkeling in Europa. De adviseur van de Franse president Sarkozy noemde het zelfs een “ramp voor de Europese economie” als de euro/dollar het niveau van $ 1,50 bereikt. De aanzwellende problemen in Griekenland en Spanje hebben een drukkend effect gehad op de euro. De Europese munteenheid corrigeerde in december en ging hiermee op zoek naar een bodem. Inmiddels lijkt de euro opnieuw de aanval te hebben ingezet op de $ 1,50-grens.
S&P500 scherpt record aan
De S&P500 bereikte in maart 2009 weliswaar het laagste niveau van de voorgaande 13 jaar, maar de index zette vervolgens een indrukwekkende rally in. Bovendien kreeg de brede Amerikaanse index in mei steun van de Coppock-indicator die een koopsignaal genereerde. Deze indicator werd ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Edwin Coppock en geeft aan wanneer de rouwperiode op de beurs ten einde is. De S&P500 steeg 16 van de 17 jaren nadat het koopsignaal werd gegeven. Eind juli slaagde de index erin de neklijn van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon te doorbreken, waarmee een bodempatroon werd voltooid. Het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top van 2007 tot aan de bodem in maart 2009, bood evenwel de nodige weerstand. De index scherpte woensdag het record van 2010 verder aan en zet daarmee de stijgende lijn verder voort. De Dow bereikte maandag het hoogste punt, waarna de index consolideerde. De Nasdaq wist woensdag wel het jaarrecord van 2010 te verbeteren. De technologiesector lijkt daarmee de weg omhoog te willen wijzen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk