Het begint al aan zee, waneer kinderen willen dat hun zandkasteel het hoogste moet zijn van het ganse strand. Tot de zee opkomt. Later, als de kinderen groot zijn, gaan sommigen onder hen door met torens bouwen. Tot er een omvalt?
Iets meer dan twee jaar geleden, op 30 september 2007, hadden we het op deze plek over Torens van Babel nu en straks. Hierbij poneerden we, dat hoog, hoger, hoogst vooral voor de huidige groeilanden het devies was om hun economische macht te beklemtonen.
Sinds 2007 is er een en ander gerealiseerd, daarom deze update. Voor alle duidelijkheid: we hebben het over gebouwen, bruikbaar als kantoor- of leefruimte. Antennemasten, brugpijlers en dergelijke vallen hierdoor buiten het bestek van dit overzicht.
Dubai prijkt met zijn bouwtechnische wonder Burj Dubai op de eerste plaats en verdringt zo Taipei 101 naar de tweede plaats. Een Chinese realisatie, Sjanghai World Financial Center duwt Petronas Towers naar de vierde plaats en verder blijft de rangorde onveranderd.
Als we het bekijken in bovenstaande grafiek, dan komt het reusachtige karakter van Burj Dubai ten volle naar voren. Het gevaarte is zo maar eventjes 310 meter ofwel 61% hoger dan de Taipei 101. Plaats op de Taipei 3,5 Amsterdamse Westertorens of 2,5 Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedralen en je staat net zo hoog als de Burj Dubai.
De eerste steen, spadesteek of schep met de bulldozer gebeurde meer dan 5 jaar geleden, op de eerste dag van de herfst van 2004. In de loop van 2007 stak het gebouw in de steigers Taipei 101 voorbij om uiteindelijk op 21 januari 2009 te stoppen met groeien, toen het de respectabele hoogte van 818 meter had bereikt. Dat is zeker respectabel, maar de ambities lagen oorspronkelijk nog hoger, sommigen droomden van 950 meter maar dat is uiteindelijk niet gelukt.
Achter het concept moet een architectenbureau uit Chicago worden gezocht, nl. Skidmore, Owings & Merrill (neen, deze laatste heeft niets te maken met het orakel van Omaha).
De aannemers kwamen uit 4 landen: Samsung (Korea), Besix (België), Turner (USA) en Arabtec (Verenigde Arabische Emiraten).
De Italiaanse modekoning Giorgio Armani (geboren in 1934) werd gevraagd het interieur te ontwerpen. Er komt in het gebouw trouwens een heus Armani-hotel van gigantische proporties, want wat kan je anders zeggen van een hotel dat 37 verdiepingen in beslag neemt?
Verder komen er 71 verdiepingen met appartementen (leuk om naar de woestijn te kijken van op niveau nummer 108). Er is ook een zwembad voorzien op de 78ste verdieping (als dat lek raakt dan zou ik niet graag eronder staan). Op het 124ste komt een uitkijkruimte maar over de 38 overige niveaus hemelwaarts wordt momenteel niet gerept. Wel zou er ergens een mega-winkelcentrum komen. Hopelijk valt de lift nooit in panne. Over lift gesproken: in de Burj Dubai komen ’s werelds snelste liften die u, nerveus zwetend of niet, aan de snelheid van 65 km/uur de hoogte in zullen schieten.
Het hele project zou zowat 800 miljoen USD (546 miljoen EUR) gekost hebben.
Eigenaar van het optrekje is Emaar Properties (Verenigde Arabische Emiraten).
De officiële opening van Burj Dubai is voorzien voor 2 januari 2010. Allen daarheen, dus.
Taipei 101, nummer 2 in de reeks behandelden we al in geciteerd artikel van 30 september 2007.
Nummer 3 van ’s werelds hoogste treffen we aan in China: Shanghai World Financial Center. Het werd geopend in augustus 2008 en herbergt sindsdien kantoren, conferentiezalen, hotels, uitkijkplatforms, winkelcentra en een museum.
De architect gingen de opdrachtgevers zoeken in New York, want het werd Kohn Pedersen Fox Associates, met een stevige reputatie wat betreft het optrekken van torengebouwen.
Er waren twee aannemers, allebei Chinees, betrokken bij de realisatie.
Het gebouw heeft bovenaan een merkwaardige rechthoekige opening, bedoeld als uitkijkpunt voor toeristen. De oorspronkelijke bedoeling was dat de opening rond zou zijn, maar gezien bepaalde Chinese gevoeligheden werd dit idee afgevoerd. Een enorme cirkel bovenaan het gebouw zou immers connotaties oproepen met de vlag van Japan. Aan het rechthoekige gat heeft het gebouw zijn bijnaam ‘flesopener’ te danken.
De kostprijs is 1,2 miljard USD (819 miljoen EUR).
Naar verluid is in de nabijheid een nieuwe toren gepland, die ‘veel hoger dan 500 meter’ zou worden.
Voor de overige 7 gebouwen uit ons lijstje verwijzen we opnieuw naar ons artikel van 30 september 2007.
Wat de komende jaren betreft zullen we nog torengebouwen zien oprijzen:
- Freedom Tower in New York, USA
- Russia Tower in Moskou, Rusland
- Lotte World II en Suyong Bay Tower in Busan, Zuid-Korea
- Union Square Phase 7 en The Gateway III in Hong Kong, China
- Xujiahui Tower, Shanghai, China
In dit lijstje ontbreekt de Bionic Tower, die tegen 2015 met zijn 1.230 meter als een kolos de skyline van Shanghai zou beheersen. Dit gebouwtje zou permanent 100.000 bewoners tellen, die er nooit uit komen. Deze overgroeide vogelkooi zou minstens 15 miljard dollar (10,2 miljard EUR) gaan kosten. Tot op heden treffen we niets aan dat wijst op eerste stenen en dergelijke. Tenzij de hierboven aangehaalde, nogal cryptische aankondiging dat in de nabijheid van het Shanghai World Financial Center een gebouw zou komen ‘hoger dan 500 meter’ hiermee iets te maken heeft.
We volgen de evolutie op en zullen u geregeld updaten.
Tenslotte nog dit: de Toren van Babel werd voortdurend hoger, tot hij instortte onder zijn eigen gewicht. Laat ons hopen dat de architecten en aannemers hun rekenwerk goed doen, beter dan hun Bijbelse voorgangers.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.