![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_08.gif)
Honger gevoel
Vorige week bleek opnieuw uit de PPI en CPI dat de inflatie onder ‘controle is. Althans de zogenaamde core rate steeg slecht 0,2% en 0,1%. De statistici benadrukken graag de core rate omdat deze minimaal stijgen. Maar 2 van de grootste inflatie factoren de olieprijs en de voeding wordt steeds weggemoffeld. De benzineprijs noteert al enige tijd boven de $3 per gallon De laatste keer dat dit voorkwam was enige jaren geleden tijdens de Katrina orkaan.
Deze keer wil ik iets meer aandacht schenken aan de inflatie in voeding.
6 maandelijkse procentuele verandering: CPI Voeding en dranken +5.1%, CPI thuis voeding +6.2%, CPI vlees, gevogelte, vs en eieren +9.4%, CPI melk produkten +8%, CPI ontbijtprodukten +4.8%, CPI alcoholische dranken +5% CPI niet alcoholische dranken +5.3%.
Bron: Bureau of Labor Statistics
Wel het mag duidelijk zijn dat alle Amerikanen een behoorlijke extra greep in hun portemonnee moeten doen om hun dagelijkse behoeften aan voeding en drank te bevredigen. Dit gecombineerd met de stijgende energieprijzen en de stijgende rente (leningen, credit cards, hypotheken) tast de koopkracht van de Amerikanen fors aan.
De enige manier om deze dalende koopkracht te compenseren is stijgende aandelenkoersen. En dat is dus een van de redenen dat de Amerikaanse aandelen tegen alle logica in nog steeds op een hoog peil noteren. Uiteraard ‘helpt’ Bernanke nog een extra handje door kwistig met dollars te strooien (geldgroei +12%). Dat dit ook ten koste gaat van de koopkracht (en dollar) zal Bernanke een worst wezen (CPI rundvlees +12.2% op jaarbasis dus een BBQ zit er waarschijnlijk niet in dit jaar :) ).
Bernanke wil alleen maar de Amerikanen het gevoel geven dat alles onder controle is. Maar net zoals bij de Titanic zijn er niet genoeg reddingsboten om iedereen te redden zodra dit ‘controlegevoel’ gaat zinken.
Afijn, we dwalen af. Onderstaand een grafiek (midden) van de agrarische prijsontwikkeling vanaf 2005 (rode lijn). In het bovenste venster de S&P500 over dezelfde periode en in het onderste venster de S&P500 gecorrigeerd voor de prijsstijgingen van de agrarische producten.
De agrarische prijzen zijn vanaf 2005 gestegen met ongeveer 80%. De S&P500 steeg in deze periode ongeveer 30%. In het onderste venster is deze ontwikkeling goed te zien. De inflatie van agrarische goederen stijgt veel sneller dan de aandelenkoersen in de S&P500.
De koopkracht van de Amerikanen neemt ondanks de stijgende aandelenkoersen sterk af door deze ‘verstopte’ inflatie. De hoop van de Amerikanen (Bush, Bernanke) is gefocust op een stijgende aandelenmarkt die alle problemen (inflatie, huizenmarkt) moet oplossen. Naar mijn mening een vals gevoel dat niet lang meer stand zal houden. Trek uw reddingsvest vast aan en sla wat proviand in voordat de inflatieprijzen de pan uit vliegen :)
Jan van Gemeren
voor US Markets
Van Gemeren is werkzaam bij GannTrader. Via Gann- en cycli technieken berekent hij potentiële omkeer momenten in de financiële markten. Meer informatie op www.ganntrader.nl