...

Hongergevoel

20 juni 2007, 10:08 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De koop­kracht van de Amerika­nen neemt ondanks de sti­j­gende aan­de­lenko­ersen sterk af door ver­stopte’ inflatie. De hoop van de Amerika­nen is gefo­cust op een sti­j­gende aan­de­len­markt die alle prob­le­men (inflatie, huizen­markt) moet oplossen. Naar mijn mening een vals gevoel dat niet lang meer stand zal houden.

Honger gevoel

Vorige week bleek opnieuw uit de PPI en CPI dat de inflatie onder con­t­role is. Althans de zoge­naamde core rate steeg slecht 0,2% en 0,1%. De sta­tis­ti­ci benadrukken graag de core rate omdat deze min­i­maal sti­j­gen. Maar 2 van de groot­ste inflatie fac­toren de oliepri­js en de voed­ing wordt steeds wegge­mof­feld. De ben­zinepri­js noteert al enige tijd boven de $3 per gal­lon De laat­ste keer dat dit voork­wam was enige jaren gele­den tij­dens de Kat­ri­na orkaan.

Deze keer wil ik iets meer aan­dacht schenken aan de inflatie in voeding. 

6 maan­delijkse pro­centuele veran­der­ing: CPI Voed­ing en dranken +5.1%, CPI thuis voed­ing +6.2%, CPI vlees, gevo­gelte, vs en eieren +9.4%, CPI melk pro­duk­ten +8%, CPI ont­bi­jt­pro­duk­ten +4.8%, CPI alco­holis­che dranken +5% CPI niet alco­holis­che dranken +5.3%.

Bron: Bureau of Labor Statistics

Wel het mag duidelijk zijn dat alle Amerika­nen een behoor­lijke extra greep in hun porte­mon­nee moeten doen om hun dagelijkse behoeften aan voed­ing en drank te bevredi­gen. Dit gecom­bi­neerd met de sti­j­gende energiepri­jzen en de sti­j­gende rente (lenin­gen, cred­it cards, hypotheken) tast de koop­kracht van de Amerika­nen fors aan. 

De enige manier om deze dal­ende koop­kracht te com­penseren is sti­j­gende aan­de­lenko­ersen. En dat is dus een van de rede­nen dat de Amerikaanse aan­de­len tegen alle log­i­ca in nog steeds op een hoog peil noteren. Uit­er­aard helpt’ Bernanke nog een extra hand­je door kwistig met dol­lars te strooien (geld­groei +12%). Dat dit ook ten koste gaat van de koop­kracht (en dol­lar) zal Bernanke een worst wezen (CPI rund­vlees +12.2% op jaar­ba­sis dus een BBQ zit er waarschi­jn­lijk niet in dit jaar :) ).

Bernanke wil alleen maar de Amerika­nen het gevoel geven dat alles onder con­t­role is. Maar net zoals bij de Titan­ic zijn er niet genoeg red­dings­boten om iedereen te red­den zodra dit con­trolegevoel’ gaat zinken.

Afi­jn, we dwalen af. Onder­staand een grafiek (mid­den) van de agrarische pri­j­son­twik­kel­ing vanaf 2005 (rode lijn). In het boven­ste ven­ster de S&P500 over dezelfde peri­ode en in het onder­ste ven­ster de S&P500 gecor­rigeerd voor de pri­jssti­jgin­gen van de agrarische producten.

De agrarische pri­jzen zijn vanaf 2005 geste­gen met ongeveer 80%. De S&P500 steeg in deze peri­ode ongeveer 30%. In het onder­ste ven­ster is deze ontwik­kel­ing goed te zien. De inflatie van agrarische goed­eren sti­jgt veel sneller dan de aan­de­lenko­ersen in de S&P500.

De koop­kracht van de Amerika­nen neemt ondanks de sti­j­gende aan­de­lenko­ersen sterk af door deze ver­stopte’ inflatie. De hoop van de Amerika­nen (Bush, Bernanke) is gefo­cust op een sti­j­gende aan­de­len­markt die alle prob­le­men (inflatie, huizen­markt) moet oplossen. Naar mijn mening een vals gevoel dat niet lang meer stand zal houden. Trek uw red­dingsvest vast aan en sla wat pro­viand in voor­dat de inflatiepri­jzen de pan uit vliegen :)

Jan van Gemeren
voor US Markets

Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er. Via Gann- en cycli tech­nieken berekent hij poten­tiële omkeer momenten in de finan­ciële mark­ten. Meer infor­matie op www​.gan​ntrad​er​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.