...

Hommeles rond deal Bear Stearns

21 maart 2008, 10:37 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Je koopt aan­de­len aan 55 USD en min­der dan twee dagen lat­er zijn die 2 USD waard. Een nacht­mer­rie? Het overk­wam een Britse mil­jar­dair, die dacht een mooie deal te hebben ges­loten.

Hom­me­les rond deal Bear Sterns


The Bear Stearns Com­pa­nies, Inc. (NYSE: BSC) met hoofdze­tel in New York stelt meer dan 14.000 mensen tew­erk. Het is erg, maar eigen­lijk moeten we na het woord­je stelt’ toevoe­gen ‘ tot nad­er order’. Want zoals u op deze site hebt kun­nen lezen, is er heel wat aan de hand omtrent deze bank/​financieringsmaatschappij die zich bezighoudt met investerin­gen, han­del in aan­de­len en derivaten. 

Vorige week woens­dag 12 maart 2008 liet de CEO van Bear Stearns, de heer Alan Schwartz, via de media weten dat de investeerders op bei­de oren kon­den slapen, want dat de fir­ma over vol­doende liq­uiditeit­en beschik­te en dat het fis­cale jaar in zwarte cijfers zou eindi­gen. De dag erop werd door de SEC de solv­abiliteit van de onderne­m­ing in twi­jfel getrokken en op vri­jdag 14 maart 2008 werd bek­end gemaakt dat het bankroet dreigde. 

Waarop het aan­deel aanstonds kelderde. Eerst op 14 maart van 57,00 naar 30,00 USD (-47%) en dan op 17 maart van 30,00 naar 4,81 USD (-84%). Een duik van in het geheel 
bij­na ‑91%. Kom maar eens thuis met zulk een nieuws. En dat na gerust­stel­lende woor­den van de grote baas een paar dagen van tevoren. 

Hier­boven ziet u hoe BSC zich over 2 jaar heeft gehand­haafd om dan gelei­delijk weg te zakken om uitein­delijk in een diepe kloof te storten.


Joe Lewis

Wie met dit alles in het geheel niet was opgezet, was de Britse mil­jar­dair Joseph Joe’ Lewis (afhanke­lijk van de bron 72 of 71 jaar oud). Vol­gens Forbes is hij met zijn 2,5 mil­jard USD num­mer 369 op de lijst van rijk­ste mensen ter wereld. Hij heeft de con­t­role over min­stens 170 firma’s in een breed gam­ma van activiteitsgebieden.

Soms lopen de zak­en nogal ver­rassend anders dan gep­land, ook voor een mil­jar­dair. Via diverse investeringsfirma’s zoals Aquar­i­an Invest­ments, Cam­bria en Nivon heeft Joe Lewis een posi­tie als eige­naar van 12,1 miljoen aan­de­len Bear Stearns, goed voor 8,4% van het totaal. Alle details ken­nen we nog niet, maar bek­end is dat Nivon Inc. op 13 maart ll., net de dag dat SEC de solv­abiliteit van de onderne­m­ing in twi­jfel trok, meer dan 500.000 aan­de­len Bear Stearns heeft gekocht aan de pri­js van 55,13 USD/​stuk. Leek toen een zaak­je, want kort ervoor noteer­den ze rond de 80 dol­lar. Maar in het licht van wat er gebeurde op vri­jdag 14 maart en zek­er op maandag 17 maart was het een enorme miskoop. Stel je voor, een ver­lies van 91% op amper 48 uur! En daar­bij komt, dat Bear Stearns die maandag liet weten, dat ze nog akko­ord zouden gaan met een bod van 2 USD/​aandeel. We weten niet hoeveel haren de heer Lewis nog heeft, maar het zullen er van­daag nog min­der zijn. 

Wie er zek­er een zaak heeft aan gedaan, is JP Mor­gan. Afgelopen zondag 16 maart 2008 daagde deze zak­en­bank op als red­dende engel’, die Bear Stearns wilde overne­men. Dat is dan ook gebeurd op maandag 17 maart 2008 voor het bedrag van 240 miljoen dol­lar (som­mige bron­nen hebben het over 260 miljoen en weer andere over 285 miljoen, maar tot daar). Een week voor­di­en moest je voor deze fir­ma nog meer dan 7 mil­jard USD over de toon­bank schuiv­en. Kwest­ie van edel­moedigheid van­wege JPM kan dat tellen. 
Als we die over­namepri­js van 240 miljoen USD omreke­nen naar aan­de­len, dan komt de pri­js op 2 USD per aandeel. 

Daar­van zal Joe Lewis wel hebben staan kijken. Hij bez­it 12 miljoen aan­de­len BSC, waar­bij er 569.000 zijn die hij onlangs aankocht voor de ver­melde 55,13 USD/​stuk. Hij laat het hele gebeuren natu­urlijk niet over zijn kant gaan. Ten eerste heeft hij klacht inge­di­end bij de beur­swaakhond SEC. Ten tweede probeert hij zoveel mogelijk gedupeer­den achter zich te scharen. Gedupeer­den, dat zijn niet alleen indi­vidu­ele beleg­gers of investeringsfirma’s, maar ook de meer dan 14.000 medew­erk­ers van Bear Stearns, die vol­gens som­mige bron­nen bij­na 13 van de aan­de­len bezit­ten. Math­e­ma­tisch is het mogelijk, dat Joe Lewis aan het hoofd komt te staan van een meerder­hei­ds­groep. Het doel is JP Mor­gan terug te fluiten, als dat nog kan.

Als dat nog kan, inder­daad. Want de deal is rond en het enige wat er iets kana an veran­deren is het fail­lisse­ment van Bear Stearns. Maar dan staan de aan­deel­houd­ers achter­aan in de rij van de schuldeis­ers en zal hun schade­v­er­goed­ing die 2 USD/​aandeel zelfs niet bereiken. 

Trouwens, virtueel is Bear Stearns fail­li­et, want wie wil er nog zak­en doen met zulke firma? 

Het ziet ernaar uit dat Joe Lewis schaak­mat staat. Hoewel. Want iemand met zijn karak­ter is een kop­pige vechter, die boven­di­en beschikt over de mogelijkhe­den om niet één, maar een pelo­ton advo­cat­en te engageren om deze zaak uit te spitten.

Het is hom­me­les rond Bear Stearns en we zullen er nog wel van horen. Hopelijk zijn er geen leden van deze web­site die BSC in porte­feuille hebben.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.