![](/images/legacy-images/images/080321---jvb-+-logo-Bear-St.gif)
Hommeles rond deal Bear Sterns
The Bear Stearns Companies, Inc. (NYSE: BSC) met hoofdzetel in New York stelt meer dan 14.000 mensen tewerk. Het is erg, maar eigenlijk moeten we na het woordje ‘stelt’ toevoegen ‘ tot nader order’. Want zoals u op deze site hebt kunnen lezen, is er heel wat aan de hand omtrent deze bank/financieringsmaatschappij die zich bezighoudt met investeringen, handel in aandelen en derivaten.
Vorige week woensdag 12 maart 2008 liet de CEO van Bear Stearns, de heer Alan Schwartz, via de media weten dat de investeerders op beide oren konden slapen, want dat de firma over voldoende liquiditeiten beschikte en dat het fiscale jaar in zwarte cijfers zou eindigen. De dag erop werd door de SEC de solvabiliteit van de onderneming in twijfel getrokken en op vrijdag 14 maart 2008 werd bekend gemaakt dat het bankroet dreigde.
Waarop het aandeel aanstonds kelderde. Eerst op 14 maart van 57,00 naar 30,00 USD (-47%) en dan op 17 maart van 30,00 naar 4,81 USD (-84%). Een duik van in het geheel
bijna ‑91%. Kom maar eens thuis met zulk een nieuws. En dat na geruststellende woorden van de grote baas een paar dagen van tevoren.
Hierboven ziet u hoe BSC zich over 2 jaar heeft gehandhaafd om dan geleidelijk weg te zakken om uiteindelijk in een diepe kloof te storten.
Joe Lewis
Wie met dit alles in het geheel niet was opgezet, was de Britse miljardair Joseph ‘Joe’ Lewis (afhankelijk van de bron 72 of 71 jaar oud). Volgens Forbes is hij met zijn 2,5 miljard USD nummer 369 op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Hij heeft de controle over minstens 170 firma’s in een breed gamma van activiteitsgebieden.
Soms lopen de zaken nogal verrassend anders dan gepland, ook voor een miljardair. Via diverse investeringsfirma’s zoals Aquarian Investments, Cambria en Nivon heeft Joe Lewis een positie als eigenaar van 12,1 miljoen aandelen Bear Stearns, goed voor 8,4% van het totaal. Alle details kennen we nog niet, maar bekend is dat Nivon Inc. op 13 maart ll., net de dag dat SEC de solvabiliteit van de onderneming in twijfel trok, meer dan 500.000 aandelen Bear Stearns heeft gekocht aan de prijs van 55,13 USD/stuk. Leek toen een zaakje, want kort ervoor noteerden ze rond de 80 dollar. Maar in het licht van wat er gebeurde op vrijdag 14 maart en zeker op maandag 17 maart was het een enorme miskoop. Stel je voor, een verlies van 91% op amper 48 uur! En daarbij komt, dat Bear Stearns die maandag liet weten, dat ze nog akkoord zouden gaan met een bod van 2 USD/aandeel. We weten niet hoeveel haren de heer Lewis nog heeft, maar het zullen er vandaag nog minder zijn.
Wie er zeker een zaak heeft aan gedaan, is JP Morgan. Afgelopen zondag 16 maart 2008 daagde deze zakenbank op als ‘reddende engel’, die Bear Stearns wilde overnemen. Dat is dan ook gebeurd op maandag 17 maart 2008 voor het bedrag van 240 miljoen dollar (sommige bronnen hebben het over 260 miljoen en weer andere over 285 miljoen, maar tot daar). Een week voordien moest je voor deze firma nog meer dan 7 miljard USD over de toonbank schuiven. Kwestie van edelmoedigheid vanwege JPM kan dat tellen.
Als we die overnameprijs van 240 miljoen USD omrekenen naar aandelen, dan komt de prijs op 2 USD per aandeel.
Daarvan zal Joe Lewis wel hebben staan kijken. Hij bezit 12 miljoen aandelen BSC, waarbij er 569.000 zijn die hij onlangs aankocht voor de vermelde 55,13 USD/stuk. Hij laat het hele gebeuren natuurlijk niet over zijn kant gaan. Ten eerste heeft hij klacht ingediend bij de beurswaakhond SEC. Ten tweede probeert hij zoveel mogelijk gedupeerden achter zich te scharen. Gedupeerden, dat zijn niet alleen individuele beleggers of investeringsfirma’s, maar ook de meer dan 14.000 medewerkers van Bear Stearns, die volgens sommige bronnen bijna 1⁄3 van de aandelen bezitten. Mathematisch is het mogelijk, dat Joe Lewis aan het hoofd komt te staan van een meerderheidsgroep. Het doel is JP Morgan terug te fluiten, als dat nog kan.
Als dat nog kan, inderdaad. Want de deal is rond en het enige wat er iets kana an veranderen is het faillissement van Bear Stearns. Maar dan staan de aandeelhouders achteraan in de rij van de schuldeisers en zal hun schadevergoeding die 2 USD/aandeel zelfs niet bereiken.
Trouwens, virtueel is Bear Stearns failliet, want wie wil er nog zaken doen met zulke firma?
Het ziet ernaar uit dat Joe Lewis schaakmat staat. Hoewel. Want iemand met zijn karakter is een koppige vechter, die bovendien beschikt over de mogelijkheden om niet één, maar een peloton advocaten te engageren om deze zaak uit te spitten.
Het is hommeles rond Bear Stearns en we zullen er nog wel van horen. Hopelijk zijn er geen leden van deze website die BSC in portefeuille hebben.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.