Mark Twain zei eens:
“There are three kind of lies: lies, damned lies and statistics”. Laten we eens een paar zaken onder de loep nemen.
Olieprijs op recordhoogte, de prijzen van granen, rijst, zuivel, cacao enz. gaan door het dak, metaalprijzen verdubbeld tot verdrievoudigd, ziektekosten fors duurder, goederen uit lage lonenlanden worden duurder, geschatte geldgroei (m3) van 17%, dure importen door lage USD en toch .….….….…..heeft Amerika een (officiële) inflatie van slechts 3%.
Daarmee is de USA het beste jongetje van de klas want wereldwijd ligt de inflatie aanzienlijk hoger, zelfs landen die hun munt aan de usd gekoppeld hebben kampen met hoge inflatie tot wel 10% .
Het feit dat Fed voorzitter Bernanke zich zorgen maakt over de oplopende inflatie in de USA verraadt in feite al dat de officiële Amerikaanse cijfers over inflatie te laag zijn.
.
De overheid heeft er alle belang bij om de inflatie laag te houden om zo de looneisen beperkt te houden en daarmee ook de ambtenarensalarissen en pensioenen. Bovendien past bij een lage inflatie ook een lage rente wat goed is voor de economie en de betaalbaarheid van de staatsschuld.
.
Om de inflatiecijfers laag te houden worden diverse methoden toegepast, de bekendste zijn:
.
- De index tussentijds aanpassen, haal gewoon de duurder geworden zaken er uit.
- Tel de prijsstijgende componenten (woonlasten, scholing, zorg, etc.) in de economie niet of nauwelijks mee
- Haal energie en voedingsprijzen eruit en praat dan over ‘core inflation’
- Toepassen van vervangingsinflatie, bijvoorbeeld als rundvlees duurder wordt eten consumenten meer varkensvlees
en zijn zodoende niet meer kwijt aan levensonderhoud
- Toepassen van meer waar voor je geld, bijvoorbeeld een computer is dan wel 50% duurder geworden maar hij is 2x
sneller en heeft 2x meer geheugen waardoor hij in feite goedkoper geworden is
enz. enz.
.
De conclusie mag zijn dat de werkelijke inflatie hoger ligt dan de 3% volgens de officiële cijfers.
Uiteraard zijn er onafhankelijke cijferaars die één en ander narekenen op basis van een door hun geselecteerde index (mandje) zonder trucjes en met terzake doende componenten. Afhankelijk welke index genomen wordt blijkt dan dat de werkelijke inflatie ergens tussen de 7% en 12% moet liggen.
.
In het deze week verschenen halfjaarlijkse rapport van de OESO gaat de OESO uit van een bescheiden groei (zeg 1%) voor de Amerikaanse economie. Dit groeicijfer is opgemaakt uit de economische groei in absolute zin gecorrigeerd door inflatie. Bij het officiële inflatiecijfer van 3% moet er dus in absolute zin een economische groei van 4% zijn om aan een werkelijke groei van 1% te komen.
.
Gaan we echter uit van een hogere (meer reële) inflatie van bijvoorbeeld 7% dan blijkt dus dat de Amerikaanse economie helemaal niet groeit. Hetzelfde kan ook gezegd worden over toename van “retail sales” of orders. Wat zegt ons een 2% stijging van winkelverkopen of 2% stijging van de orders als we niet weten hoe hoog de werkelijke inflatie is.
.
Op onderstaande grafiek is te zien hoe de Amerikaanse inflatie zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.
.
Vanaf de 2e wereldoorlog gaat het snel met de geldontwaarding en dus met de inflatie. Vooral na 1971 toen de goudstandaard werd afgeschaft en de uitgifte van dollars niet meer in enige mate aan de goudvoorraad gerelateerd moest zijn. Sinds voorjaar 2006 publiceert Amerika de M3 (geldgroei) cijfers niet meer. Volgens onofficiële bronnen groeit M3 op dit moment met ruim 17% per jaar.
.
Groei ? Jazeker, geldgroei maar geen economische groei.
.
.
Rik Veldhuis
Rik Veldhuis is vermogensbeheerder bij Total Investment Services BV, een zelfstandige en onafhankelijke vermogensbeheerder met vergunning onder de Wft. Deze column is geschreven op persoonlijke titel. De hier opgenomen opinies en meningen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere lezer van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het waardepapier dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende investering is en of de opnies en aanbevelingen overeenstemmen met zijn of haar risicoprofiel en beleggingshorizon. De hier opgenomen informatie is niet bedoeld als vervanging van enig persoonlijk advies.
Het is niet uitgesloten dat door Rik of collega’s van Total Investment Services zowel privé als voor relaties in de deze column beschreven fondsen worden en zullen worden aangehouden.
meer over Total Investment Services op www.invest.nl