...

Hoezo economische groei ?

5 juni 2008, 13:38 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Mark Twain zei eens: There are three kind of lies: lies, damned lies and sta­tis­tics”. Lat­en we eens een paar zak­en onder de loep nemen.
Oliepri­js op record­hoogte, de pri­jzen van gra­nen, rijst, zuiv­el, cacao enz. gaan door het dak, metaal­pri­jzen ver­dubbeld tot ver­drievoudigd, ziek­tekosten fors duur­der, goed­eren uit lage lonen­lan­den wor­den duur­der, geschat­te geld­groei (m3) van 17%, dure importen door lage USD en toch .….….….…..heeft Ameri­ka een (offi­ciële) inflatie van slechts 3%. 
Daarmee is de USA het beste jonget­je van de klas want wereld­wi­jd ligt de inflatie aanzien­lijk hoger, zelfs lan­den die hun munt aan de usd gekop­peld hebben kam­p­en met hoge inflatie tot wel 10% . 
Het feit dat Fed voorzit­ter Bernanke zich zor­gen maakt over de oplopende inflatie in de USA ver­raadt in feite al dat de offi­ciële Amerikaanse cijfers over inflatie te laag zijn.
.
De over­heid heeft er alle belang bij om de inflatie laag te houden om zo de looneisen beperkt te houden en daarmee ook de ambtenaren­salaris­sen en pen­sioe­nen. Boven­di­en past bij een lage inflatie ook een lage rente wat goed is voor de economie en de betaal­baarheid van de staatsschuld.
.
Om de inflatieci­jfers laag te houden wor­den diverse meth­o­d­en toegepast, de bek­end­ste zijn:
.
- De index tussen­ti­jds aan­passen, haal gewoon de duur­der gewor­den zak­en er uit.
- Tel de pri­jssti­j­gende com­po­nen­ten (woon­las­ten, schol­ing, zorg, etc.) in de economie niet of nauwelijks mee
- Haal energie en voed­ing­spri­jzen eruit en praat dan over core inflation’ 
- Toepassen van ver­vang­ingsin­flatie, bijvoor­beeld als rund­vlees duur­der wordt eten con­sumenten meer varkensvlees 
en zijn zodoende niet meer kwi­jt aan levensonderhoud
- Toepassen van meer waar voor je geld, bijvoor­beeld een com­put­er is dan wel 50% duur­der gewor­den maar hij is 2x
sneller en heeft 2x meer geheugen waar­door hij in feite goed­kop­er gewor­den is
enz. enz.
.
De con­clusie mag zijn dat de werke­lijke inflatie hoger ligt dan de 3% vol­gens de offi­ciële cijfers.
Uit­er­aard zijn er onafhanke­lijke cijfer­aars die één en ander nareke­nen op basis van een door hun ges­e­lecteerde index (mand­je) zon­der truc­jes en met terza­ke doende com­po­nen­ten. Afhanke­lijk welke index genomen wordt blijkt dan dat de werke­lijke inflatie ergens tussen de 7% en 12% moet liggen.
.
In het deze week ver­sch­enen half­jaar­lijkse rap­port van de OESO gaat de OESO uit van een beschei­den groei (zeg 1%) voor de Amerikaanse economie. Dit groe­ici­jfer is opge­maakt uit de economis­che groei in absolute zin gecor­rigeerd door inflatie. Bij het offi­ciële inflatieci­jfer van 3% moet er dus in absolute zin een economis­che groei van 4% zijn om aan een werke­lijke groei van 1% te komen.
.
Gaan we echter uit van een hogere (meer reële) inflatie van bijvoor­beeld 7% dan blijkt dus dat de Amerikaanse economie hele­maal niet groeit. Het­zelfde kan ook gezegd wor­den over toe­name van retail sales” of orders. Wat zegt ons een 2% sti­jging van winkelverkopen of 2% sti­jging van de orders als we niet weten hoe hoog de werke­lijke inflatie is.
.
Op onder­staande grafiek is te zien hoe de Amerikaanse inflatie zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.
.
Vanaf de 2e werel­door­log gaat het snel met de gel­dont­waard­ing en dus met de inflatie. Vooral na 1971 toen de goud­stan­daard werd afgeschaft en de uit­gifte van dol­lars niet meer in enige mate aan de goud­voor­raad gere­la­teerd moest zijn. Sinds voor­jaar 2006 pub­liceert Ameri­ka de M3 (geld­groei) cijfers niet meer. Vol­gens onof­fi­ciële bron­nen groeit M3 op dit moment met ruim 17% per jaar.
.
Groei ? Jazek­er, geld­groei maar geen economis­che groei. 
.
.
Rik Veld­huis
dagelijks mark­t­com­men­taar na 10.00 uur op www​.tau​ruz​.nl

Rik Veld­huis is ver­mo­gens­be­heerder bij Total Invest­ment Ser­vices BV, een zelf­s­tandi­ge en onafhanke­lijke ver­mo­gens­be­heerder met ver­gun­ning onder de Wft. Deze col­umn is geschreven op per­soon­lijke titel. De hier opgenomen opinies en menin­gen zijn uit­drukke­lijk niet bedoeld als per­soon­lijk beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. Iedere lez­er van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raad­ple­gen om te over­leggen of het waarde­pa­pi­er dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende invester­ing is en of de opnies en aan­bevelin­gen overeen­stem­men met zijn of haar risi­co­profiel en beleg­ging­shori­zon. De hier opgenomen infor­matie is niet bedoeld als ver­vang­ing van enig per­soon­lijk advies.

Het is niet uit­ges­loten dat door Rik of col­le­ga’s van Total Invest­ment Ser­vices zow­el privé als voor relaties in de deze col­umn beschreven fond­sen wor­den en zullen wor­den aangehouden. 

meer over Total Invest­ment Ser­vices op www​.invest​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.