...

Hoelang gaat het nog door?

25 mei 2007, 08:43 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Alan Greenspan is op zijn oude dag weer eens ten tonele ver­sch­enen om te wijzen op het gevaar uit het Verre Oost­en: de fors geste­gen Chi­nese beurs. Na zijn doe­muit­sprak­en in feb­ru­ari wis­ten de inter­na­tionale indices zich ijz­er­sterk van de klap te her­stellen. De laat­ste weken merk­ten we dat de ner­vositeit in de markt toe­nam, maar ook dat de mark­ten zich na forse dips ter­stond her­pak­ten. Nadat de Dow Jones veel eerder een mijl­paal bereik­te en over­schreed, wist de bredere S&P500 deze week pas de hoog­ste slot­stand ooit aan te tikken. De tech­nolo­gie-index Nas­daq heeft daar­ente­gen nog een lange weg te gaan. De Europese aan­de­len­beurzen her­von­den eve­neens de weg omhoog. Hoe lang bli­jft de haus­sana’ nog voort­duren en wie of wat kan dit tegenhouden?


De Duitse index is (wederom) de lei­der in Europa door­dat deze de stal heeft gero­ken. De DAX ligt er tech­nisch gezien zeer sterk bij en de all time high op 8.065 pun­ten komt met de huidi­ge sprong steeds dichter­bij. Het lijkt erop dat iedere dal­ing wordt aange­grepen om te kopen, want veel wegza­kken doet de index niet. De CAC40 laat daar­ente­gen een iets neu­traler beeld zien. De jacht van de Franse index naar de top van het jaar 2000 op 6.922 pun­ten wordt enigszins bemoeil­ijkt. De Eurostoxx50 heeft inmid­dels afgerek­end met de zware weer­stand rond het niveau van 4.450 pun­ten. Voor alle Europese indices geldt dat de sti­j­gende trend onver­min­derd posi­tief is. Men moet wel oppassen als de voor­ma­lige top­pen van feb­ru­ari, die nu als ste­un fun­geren, wor­den door­bro­ken. Het is belan­grijk om te kijken hoe de mark­ten zich bij tegensla­gen gedra­gen. De laat­ste weken wer­den dalin­gen direct opgevan­gen, waaruit kracht bleek. Mocht de koop­kracht uitein­delijk toch afne­men, dan kun­nen we zelfs een omge­keerd effect verwacht­en zoals we in feb­ru­ari hebben gezien. Als de beer een­maal los is, wil iedereen immers door de zelfde deur naar buiten.

Rente heeft lente in de bol


De rente is inmid­dels door de sti­j­gende weer­stand­sli­jn rond 4,30% gebro­ken. De weg ligt hier­mee open voor een verdere sti­jging richt­ing 4,50%. Dit koers­doel mar­keert de weer­stand van de top­pen van 2003 en 2004. Zolang de koers boven de ste­un­grens van 4,15% weet te bli­jven, kan de opmars wor­den voort­gezet. De rente mag zelfs nog tot 3,93% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend in gevaar komt. Mocht de rente sterk bli­jven oplopen, dan zou dat een negatieve invloed kun­nen hebben op aan­de­len­mark­ten. In com­bi­natie met de forse koers­dal­ing, vor­men oblig­aties door de lage rentev­er­goed­ing een weinig inter­es­sante beleg­ging. Beleggen in aan­de­len heeft nog steeds, zij het selec­tief, veruit onze voorkeur.

Nikkei loopt stuk op blinde muur

Heel even leek het erop dat de Japanse index ein­delijk kon afreke­nen met de schi­er onneem­bare horde op 17.500 pun­ten. De korte ter­mi­jn dal­ende weer­stand­sli­jn werd door­bro­ken, die samen met de sti­j­gende trendli­jn vanaf de zomer­maan­den een driehoekspa­troon vor­mde. Ver­vol­gens onder­vond de index zware weer­stand door een fors koer­shi­aat tussen 17.844 en 18.073 pun­ten, dat de index vooral­snog terugfloot. Echter, zolang de index boven de oplopende ste­un­li­jn rond 17.200 pun­ten weet te bli­jven, kan de Japanse beurs nog steeds de jacht voortzetten naar de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten. Mocht echter de oplopende ste­un­li­jn het niet houden, dan kan de Nikkei zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 of zelfs 15.500 pun­ten. De Nikkei moet over een heel hard hoofd beschikken om door deze blinde muur te breken. Deze bli­jft voor­lop­ig een ware plaaggeest voor de Japanse index.

S&P500: bez­it van de saeck

De index van 500 groot­ste Amerikaanse fond­sen, de S&P500, heeft het m geflikt. De vorige record­slot­stand op 1.527,46 pun­ten, die op 24 maart 2000 werd behaald, is inmid­dels aangetikt. Per sal­do heeft het index­be­leg­gers zeven jaar lang dus niets opgeleverd, behalve eventuele zenuwinzinkin­gen en gel­dont­waard­ing. De vraag is natu­urlijk of het oud-Hol­landse gezegde het bez­it van de saeck is het einde van t ver­maeck’ opgeld doet. Feit is wel dat de S&P500 enorme veerkracht heeft getoond. Ook grote broer Dow Jones wist van geen ophouden en boek­te record na record. Op de tech­nis­che staat van de Nas­daq valt ook weinig niets af te din­gen, hoewel de weg naar de all time high nog heel lang is. De index zal 100% moeten sti­j­gen alvorens zijn bestem­ming te bereiken. De vraag is natu­urlijk hoe­lang deze sti­jgin­gen nog kun­nen voort­duren en welke tegenkracht­en de sti­jgin­gen een halt kun­nen toeroepen. Alan Greenspan heeft het dit­maal tev­ergeefs geprobeerd. Maar voeg daar nog de sti­j­gende rente, oliepri­js en inflatie aan toe en de ingrediën­ten voor een dal­ing zijn com­pleet. Het wacht­en is op de juiste kok.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.