![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Alan Greenspan is op zijn oude dag weer eens ten tonele verschenen om te wijzen op het gevaar uit het Verre Oosten: de fors gestegen Chinese beurs. Na zijn doemuitspraken in februari wisten de internationale indices zich ijzersterk van de klap te herstellen. De laatste weken merkten we dat de nervositeit in de markt toenam, maar ook dat de markten zich na forse dips terstond herpakten. Nadat de Dow Jones veel eerder een mijlpaal bereikte en overschreed, wist de bredere S&P500 deze week pas de hoogste slotstand ooit aan te tikken. De technologie-index Nasdaq heeft daarentegen nog een lange weg te gaan. De Europese aandelenbeurzen hervonden eveneens de weg omhoog. Hoe lang blijft de ‘haussana’ nog voortduren en wie of wat kan dit tegenhouden?
De Duitse index is (wederom) de leider in Europa doordat deze de stal heeft geroken. De DAX ligt er technisch gezien zeer sterk bij en de all time high op 8.065 punten komt met de huidige sprong steeds dichterbij. Het lijkt erop dat iedere daling wordt aangegrepen om te kopen, want veel wegzakken doet de index niet. De CAC40 laat daarentegen een iets neutraler beeld zien. De jacht van de Franse index naar de top van het jaar 2000 op 6.922 punten wordt enigszins bemoeilijkt. De Eurostoxx50 heeft inmiddels afgerekend met de zware weerstand rond het niveau van 4.450 punten. Voor alle Europese indices geldt dat de stijgende trend onverminderd positief is. Men moet wel oppassen als de voormalige toppen van februari, die nu als steun fungeren, worden doorbroken. Het is belangrijk om te kijken hoe de markten zich bij tegenslagen gedragen. De laatste weken werden dalingen direct opgevangen, waaruit kracht bleek. Mocht de koopkracht uiteindelijk toch afnemen, dan kunnen we zelfs een omgekeerd effect verwachten zoals we in februari hebben gezien. Als de beer eenmaal los is, wil iedereen immers door de zelfde deur naar buiten.
Rente heeft lente in de bol
De rente is inmiddels door de stijgende weerstandslijn rond 4,30% gebroken. De weg ligt hiermee open voor een verdere stijging richting 4,50%. Dit koersdoel markeert de weerstand van de toppen van 2003 en 2004. Zolang de koers boven de steungrens van 4,15% weet te blijven, kan de opmars worden voortgezet. De rente mag zelfs nog tot 3,93% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend in gevaar komt. Mocht de rente sterk blijven oplopen, dan zou dat een negatieve invloed kunnen hebben op aandelenmarkten. In combinatie met de forse koersdaling, vormen obligaties door de lage rentevergoeding een weinig interessante belegging. Beleggen in aandelen heeft nog steeds, zij het selectief, veruit onze voorkeur.
Nikkei loopt stuk op blinde muur
Heel even leek het erop dat de Japanse index eindelijk kon afrekenen met de schier onneembare horde op 17.500 punten. De korte termijn dalende weerstandslijn werd doorbroken, die samen met de stijgende trendlijn vanaf de zomermaanden een driehoekspatroon vormde. Vervolgens ondervond de index zware weerstand door een fors koershiaat tussen 17.844 en 18.073 punten, dat de index vooralsnog terugfloot. Echter, zolang de index boven de oplopende steunlijn rond 17.200 punten weet te blijven, kan de Japanse beurs nog steeds de jacht voortzetten naar de top van februari op 18.215 punten. Mocht echter de oplopende steunlijn het niet houden, dan kan de Nikkei zich opmaken voor een daling richting 16.640 of zelfs 15.500 punten. De Nikkei moet over een heel hard hoofd beschikken om door deze blinde muur te breken. Deze blijft voorlopig een ware plaaggeest voor de Japanse index.
S&P500: bezit van de saeck
De index van 500 grootste Amerikaanse fondsen, de S&P500, heeft het ‘m geflikt. De vorige recordslotstand op 1.527,46 punten, die op 24 maart 2000 werd behaald, is inmiddels aangetikt. Per saldo heeft het indexbeleggers zeven jaar lang dus niets opgeleverd, behalve eventuele zenuwinzinkingen en geldontwaarding. De vraag is natuurlijk of het oud-Hollandse gezegde ‘het bezit van de saeck is het einde van ’t vermaeck’ opgeld doet. Feit is wel dat de S&P500 enorme veerkracht heeft getoond. Ook grote broer Dow Jones wist van geen ophouden en boekte record na record. Op de technische staat van de Nasdaq valt ook weinig niets af te dingen, hoewel de weg naar de all time high nog heel lang is. De index zal 100% moeten stijgen alvorens zijn bestemming te bereiken. De vraag is natuurlijk hoelang deze stijgingen nog kunnen voortduren en welke tegenkrachten de stijgingen een halt kunnen toeroepen. Alan Greenspan heeft het ditmaal tevergeefs geprobeerd. Maar voeg daar nog de stijgende rente, olieprijs en inflatie aan toe en de ingrediënten voor een daling zijn compleet. Het wachten is op de juiste kok.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.