...

Hoe gaat het in de VS? goed of niet zo best

18 juni 2005, 22:16 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Tegen­stri­jdi­ge sig­nalen over de Amerikaanse economie geven een onduidelijke indi­catie of de VS al dan niet in een recessie zit­ten. Aan de ene kant zien we goede macro-cijfers, maar aan de andere kant pes­simistis­che economen. De activ­i­ty-indi­ca­tor van de Fed­er­al Reserve Bank van Philadel­phia staat voor het eerst in 2 jaar weer in het rood. Om dat sig­naal kan nie­mand heen en … let op de reac­tie van de mark­ten na pub­li­catie van de maan­delijkse werkgelegenheidscijfers! 

Het gaat goed met de VS, of toch niet?
Opti­misme :
Afgelopen week pre­sen­teerde de overkoe­pe­lende Fed­er­al Reserve het zoge­naamde “Beige Book”. Dit rap­port geeft de algemene toe­s­tand van de Amerikaanse economie weer. Vol­gens de FED is met de economis­che groei niets mis. En de FED was, zoals zo vaak, vaag in zijn bewo­ordin­gen. Er zijn niet voor niets linguïsten nodig om uit te zoeken wat er tussen de regels door gezegd wordt. 
De groei ligt ergens tussen gematigd, degelijk en aan­houdend. En ook het Bru­to Bin­nen­lands Prod­uct laat een mooie sti­jging zien en ligt nu op schema met een groei van 3,5% op jaar­ba­sis. In ieder geval zullen bei­de uitkom­sten elke indi­catie van een mogelijke recessie de pas afs­ni­j­den en liggen de resul­tat­en in lijn met de wensen van de Bush Admin­is­tra­tion. Althans….dat is het beeld wat ons voorge­houden wordt. Maar is dat dan ook werke­lijk zo?

De keerz­i­jde :
De activ­i­ty indi­ca­tor van de Fed­er­al Reserve Bank van Philadel­phia staat voor het eerst in 2 jaar weer in het rood. Maar ook de economis­che groei in de regio’s Boston en Cleve­land lopen even niet in de pas met het gemid­delde groeiper­cent­age van de VS. Een belan­grijke oorza­ak hier­van ligt ver­sc­holen in de hoge energiepri­jzen en de hoge arbeidskosten.
Een ander niet zo rooskleurig sig­naal geeft aan dat er wel eens een ken­ter­ing kan gaan komen in het opti­mistis­che beeld wat ons wordt voorge­houden, nl. de gestage afvlakking van de yield curve (relatie tussen de loop­ti­jd van diverse oblig­aties en rente ). Economen zien dat sig­naal als een vooorteken van een onafwend­bare terug­gang van de economie.
Het bureau dat de sta­tus van de Amerikaanse economie het meest objec­tief kan weergeven is The Nation­al Bureau of Eco­nom­ic Research (NBER). Echter loopt deze instelling alti­jd erg achter de feit­en aan en tegen de tijd dat ze met een actuele indi­catie komt hoe de economie ervoor staat, zijn we een jaar verder. Niet echt een actuele hulp dus.
Onder­zoek :
Een acad­emis­che studie van enkele pro­fes­soren van een aan­tal jaar gele­den, heeft een meth­ode ontwikkeld om de (trage) uitkom­sten van het NBER te voor­spellen. Men is gaan onder­zoeken hoe de mark­ten rea­geren op de maan­delijkse werkgele­gen­hei­d­sci­jfers tussen 1962 en 1995. Hieruit bleek, dat in een peri­ode van recessie, de mark­ten heftig bear­ish reageer­den op onverwacht tegen­val­lende werkgele­gen­hei­d­sci­jfers. Daar­ente­gen is gebleken dat in een peri­ode van groei, de mark­ten juist sterk ste­gen bij tegen­val­lende werkgelegenheidscijfers.
Vol­gens de onder­zoek­ers zijn de vol­gende patro­nen zicht­baar geworden:
peri­ode van economis­che groei peri­ode van recessie
beter dan verwachtte 
werkgele­gen­hei­d­sci­jfers dal­ing aan­de­len­mark­ten sti­jging aandelenmarkten
slechter dan verwachte
werkgele­gen­hei­d­sci­jfers sti­jging aan­de­len­mark­ten dal­ing aandelenmarkten
Voor 2005 blijkt dat alleen jan­u­ari niet aan de verwacht­ing kon vol­doen, maar de overige vier maan­den van dit jaar reageer­den de mark­ten pre­cies zoals het boven in het schema beschreven staat. Nadat op de eerste vri­jdag van elke maand de cijfers voor­beurs gepub­liceerd wer­den, bleken de beter-dan-verwachte werkgele­gen­hei­d­sci­jfers een sti­j­gende aan­de­len­markt te veroorza­k­en. Kor­tom, de economie krimpt.
Even een con­creter voor­beeld. Op de eerste vri­jdag van de maand mei kwam The Labour Depar­ment met de meld­ing dat er 78.000 nieuwe banen bijgekomen waren. Economen had­den een groei van 186.000 banen verwacht. Het resul­taat viel beduidend tegen en de mark­ten daalden op het nieuws. De groei van nieuwe banen was dus veel lager dan verwacht. Kijken we met dit resul­taat naar het boven­staande schema, dan zien we een nieuwe beves­tig­ing dat de economie aan het krimpen is. Zou de uitkomst van het Labour Depart­ment gemeld zijn tij­dens een economis­che groei, dan zouden de mark­ten posi­tief gereageerd hebben. 
Azie :
De economis­che groei in som­mige delen van de wereld en met name in Chi­na en India in het bij­zon­der, begint een steeds grotere invloed te kri­j­gen op de geves­tigde orde zoals West Europa en de VS. Deze aanstaande economis­che groothe­den kun­nen leunen op een grote tech­nis­che ken­nis en een bij­na onu­it­put­telijke arbei­ds­markt. De groot­ste fac­tor waarin deze lan­den de con­cur­ren­tie aan kun­nen zijn de lage lonen. In de VS lopen de ziek­tekosten langza­mer­hand uit de hand, waar­door steeds meer bedri­jven zich gaan richt­en op lan­den zoals Chi­na en India. De wel­vaart zal in deze lan­den fors gaan toen­e­men, ter­wi­jl het “rijke” west­en op veel fron­ten zijn luxe zal gaan inleveren.
Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.