Donderdag 5 januari ll. dachten vele beleggers dat een groot deel van de problemen van hypotheekgigant Fannie Mae opgelost waren. Misschien hadden ze zich blij gemaakt met een dode mus… En van sectorgenoot Freddie Mac komt er positief nieuws, hoewel er toch twijfel te vinden is tussen de regels…
Hoe begint 2006 voor Fannie en Freddie?
De hypotheekreus Fannie Mae is het afgelopen geplaagd geweest door nogal wat pech. In het artikel De vijf werken van Fannie Mae hebben we voor u een lijstje gemaakt van de voornaamste to do’s voor Fannie Mae. Het komt neer op:
1. De financiële rapportering in orde brengen.
2. Het vertrouwen van het Amerikaanse Congres terugwinnen
3. Op korte termijn het aantal lopende hypotheken verminderen.
4. De investeerders beter informeren.
5. De public relations verzorgen.
Vooral het eerste punt, dat in grote mate betrekking had op de boekhouding, was volgens specialisten van Wall Street kritiek, want het gaat over vele miljarden dollars. Om deze zaak in orde te brengen, heeft Fannie Mae een onderzoeksteam ingehuurd, onder de leiding van de heer Warren Rudman, een voormalige senator van de Republikeinse Partij. Vorige donderdag liet hij weten, dat zijn team niets had ontdekt, dat al niet bekend was voor hij met zijn onderzoek startte. Met andere woorden: niets aan de hand met Fannies financiële rapportering. Toch voegde hij er haastig aan toe, dat het tot februari zou duren vooraleer hij zijn finaal rapport zou presenteren. Reden: er waren nieuwe documenten ergens opgedoken.
Dit laatste hadden de beleggers blijkbaar niet goed gehoord. Ze reageerden enthousiast op wat ze meenden te hebben horen zeggen door de heer Rudman en ze stuurden het aandeel (NYSE: FNM) prompt 12% hoger.
Later op de dag kwam er een reactie van de heer Rudman, die zegde dat zijn woorden verkeerd waren begrepen en dat hij er vooral wilde op wijzen, dat wegens nieuwe documenten de finale conclusie er eerst in februari zou zijn.
Dit nam onmiddellijk druk van de ketel en zo kwam het, dat op 5 januari FNM de winst van 12% verminderde tot 9% winst tegenover de vorige dag. Ook op vrijdag was er nog wat momentum, want het aandeel deed er bijna 1,2% bij door op 6 januari te sluiten aan 53,80 dollar.
Bovenstaande grafiek toont het koersverloop over het laatste jaar, waaruit blijkt dat na een lijdensweg van 10 maanden FNM wat aan de beterhand blijkt te zijn. Er zijn dus nog altijd believers…
Het aandeel van sectorgenoot/concurrent Freddie Mac (NYSE: FRE) doet het stukken beter dan dat van Fannie. Deze firma heeft onder druk van een boekhoudschandaal haar winst moeten herzien. Alhoewel er nog een onderzoek loopt vanwege de beurswaakhond SEC (Securities & Exchange Commission) zijn hoogstwaarschijnlijk de grootste problemen achter de rug. Freddie heeft voldoende kapitaal om zijn dividend te verhogen of eigen aandelen te kopen om de koers te handhaven.
Op het eerste gezicht is de situatie voor Freddie Mac rooskleurig. Ook de tegenslagen van concurrent Fannie stuwen de firma opwaarts, volgens het credo de ene zijn dood…
Nochtans zijn er bij Freddie ook heel wat gefronste voorhoofden, als ze het hebben over de verwachtingen voor 2006. Er wordt gewag gemaakt van een terugval in de woningmarkt. De ene keer komt Freddie met cijfers van ‑6 tot ‑8%, de andere keer is het weer ‑10%.
Dit standpunt wordt bijgetreden door o.a. National Association of Realtors, waar men het heeft over een daling in 2006 voor de verkoop van nieuwe woningen 5% tot 6% en voor bestaande woningen van 4% tot 5%.
Dit standpunt wordt bijgetreden door o.a. National Association of Realtors, waar men het heeft over een daling in 2006 voor de verkoop van nieuwe woningen 5% tot 6% en voor bestaande woningen van 4% tot 5%.
Maar bij Freddie is men er vlug bij om te zeggen, dat hoe dan ook de verkoop op een historisch hoog niveau blijft. Hopelijk maken ze zich daar ook niet blij met een dode mus…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
8 januari 2006.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .