...

Hindenburg Omen signaal: CRASH op komst?

18 juli 2007, 10:52 | Guy Boscart | leestijd: 16 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Update 20 juli, we hebben num­mer 6 beet nu … Don­derdag 19 juli kwam er opnieuw een Hin­den­burg Omen sig­naal bij … Ook dins­dag 17 juli kwam er een HO sig­naal bij net als op woens­dag 11 juli … Tijd voor een update …

Hin­den­burg Omen sig­naal: 10% dal­ing op komst?

Makke­lijk is het niet om een punt vast te leggen waar de top uitkomt, maar via het Hin­den­burg Omen Sig­naal zit­ten we er nooit ver vanaf. Sinds eind vorige maand (juni 2007) staat er opnieuw een voltr­e­f­fer die aan de voor­waar­den vol­doet om dit sig­naal te beves­ti­gen. Dit sig­naal zorgt zon­der uit­zon­der­ing voor een grote dal­ing op de beurzen. Hoe dit ook al weer in elka­ar zit kunt u lezen in dit artikel. 

Eerst nog maar even wat uit­leg en het principe erachter:

Toen ik een tijd gele­den wat speur­w­erk deed op diverse VS sites las ik het werk van Nor­man Fos­back (auteur van het boek Stock Mar­ket Log­ic) uit de jaren 70. Fos­back deed veel onder­zoek naar het vor­men van top­pen en bodems in de markt, hij ontwikkelde daar zelfs een indi­ca­tor voor die de basis vormt voor het­geen we in dit artikel behan­de­len. Het is zelfs zo dat deze indi­ca­tor nog wat betrouw­baarder werd gemaakt de afgelopen decen­nia. Ik heb op de site al 2 keer aangegeven dat het sig­naal er stond, de eerste keer daalde de Dow Jones in 22 dagen 2,5%, de laat­ste (april 2006) keer was vorig jaar waar de Dow Jones 9% in moest lev­eren in 24 dagen. Nu werd de reeks van voor­waar­den opnieuw bereikt. Er kan tussen nu en enkele weken een grote dal­ing op gang komen en zelfs een CRASH kun­nen we niet uit­sluiten deze keer, zek­er niet na de grote sti­jging van de afgelopen 4,5 jaar.

Wat is nu een Hin­den­burg Omen signaal?

Het is niet meer dan het africht­en van enkele tech­nis­che fac­toren die de onderliggende con­di­tie van de aan­de­len­markt meten, en dat via de groot­ste beurs in New York, de NYSE. De waarschi­jn­lijkheid dat er een grote dal­ing aan zit te komen lijkt hier­door vele malen grot­er dan nor­maal. Het Hin­den­burg Omen sig­naal ontwikkelde zich telkens vooraf­gaand bij alle eerdere grote cor­rec­ties, daar­bij horen ook peri­odes voor paniek momenten en crash­es gedurende de afgelopen 23 jaar. En dat telkens zon­der uit­zon­der­ing… Er waren geen paniekverkopen de afgelopen 23 jaar zon­der de aan­wezigheid van het Hin­den­burg Omen signaal. 

Wat is nu het principe achter deze indicator?

Het is zo dat bij een nor­male mark­t­con­di­tie er een groot aan­tal aan­de­len nieuwe 52 weeks hoogtepun­ten mak­en of er mak­en een groot aan­tal aan­de­len nieuwe 52 weeks dieptepun­ten maar niet bei­den. Wan­neer zow­el het aan­tal nieuwe 52-weeks hoogtepun­ten en het aan­tal 52-weeks dieptepun­ten hoog zijn dan duidt dit aan dat de markt tij­dens een bepaalde peri­ode een extreme afwijk­ing (diver­gen­tie) vertoont.

Op dit moment lat­en veel aan­de­len nieuwe top­pen zien ter­wi­jl er ook veel aan­de­len nieuwe dieptepun­ten voor het jaar neerzetten. Zo’n afwijk­ing (diver­gen­tie) is uit­er­aard niet echt welkom als we uitk­ijken naar een verder sti­j­gende aan­de­len­markt. Een gezonde markt vereist nu een­maal een unanieme richt­ing die door meer dan 75% van de sec­toren wordt gevol­gd, en dan maakt het niet eens uit in welke richt­ing dit is. 

Veel nieuwe 52 weeks hoogtepun­ten en weinig nieuwe laagtepun­ten betekent een bull­ish ver­loop van de markt ter­wi­jl veel nieuwe 52 weeks laagtepun­ten en weinig nieuwe 52-weeks hoogtepun­ten aan­toont dat het ver­loop bear­ish is en zo aan de voor­waar­den vol­doet om de markt met nieuwe bodems weg te lat­en zakken.

Opval­lend genoeg is het zo dat er gedurende de afgelopen 2 weken reeds 3 Hin­den­burg Omen sig­nalen wer­den afgegeven op de NYSE vol­gens de tra­di­tionele defin­i­tie ervan. En zoals hier­boven al uiteen is gezet kri­j­gen we pas een Hin­den­burg Omen sig­naal als het even­wicht tussen het aan­tal nieuwe highs en nieuwe lows voor het jaar op de NYSE niet uiteen lopen maar bei­den aan de hoge kant zijn.

Wat was nu het resul­taat van deze indi­ca­tor over de afgelopen 23 jaar?

De tra­di­tionele defin­i­tie van een Hin­den­burg Omen sig­naal is dat gedurende een sessie het aan­tal nieuwe 52 Week Hoogtepun­ten en het aan­tal van Nieuwe 52 Week dieptepun­ten bei­de zo hoog moeten zijn waar­van de min­ste van de 2 grot­er is dan 2,2% van alle op de NYSE ver­han­delde aan­de­len op die dag. Dus als er bv. 1000 aan­de­len staan geno­teerd op de NYSE en er mak­en er 25 een nieuwe 52-weeks high en er mak­en er 30 een nieuwe 52-weeks low dan hebben we al een Hin­den­burg Omen…. 

Maar dit is slechts de eerste voor­waarde ervan, de tra­di­tionele defin­i­tie heeft nog 2 andere fil­ters die we dienen te gebruiken. Dat is dat het 10-weeks MA oploopt (voor­waarde 2) en dat de McClel­lan Oscil­la­tor negatief is op de dag dat er een Hin­den­burg Omen is op de NYSE (voor­waarde 3). En wel te ver­staan, aan deze 3 voor­waar­den vold­eed de markt telkens.

2 Extra filters :

Als we er nog 2 fil­ters aan toevoe­gen dan wordt de link naar een ste­vige cor­rec­tie nog duidelijk­er. Voor­waarde 4 zou dan zijn dat het aan­tal nieuwe 52-weeks hoogtepun­ten op de NYSE niet grot­er is dan 2 keer het aan­tal nieuwe 52-weeks dieptepun­ten op diezelfde NYSE. Aan de andere kant is het wel goed dat het aan­tal nieuwe 52-weeks lows meer dan 2 keer zo groot is dan het aan­tal nieuwe 52-weeks hoogtepunten.

De 5e voor­waarde die men eraan toevoegt is belan­grijk voor een hogere betrouw­baarheid van het Hin­den­burg Omen sig­naal. Er moet meer dan 1 sig­naal komen bin­nen een peri­ode van 36 dagen, en er moeten meerdere Hin­den­burg Omen sig­nalen (een clus­ter van 2 of meer) om de waarschi­jn­lijkheid van een grote dal­ing (duik) te beves­ti­gen. Ook aan voor­waarde 5 vol­doet de huidi­ge cluster.

In een onder­zoek bleek dat bij het vol­doen aan de eerste 4 voor­waar­den er gedurende de afgelopen 23 jaar er maar 1 keer een geï­soleerd Hin­den­burg Omen sig­naal was dat lei­d­de tot een grote dal­ing. Een geï­soleerd Hin­den­burg Omen sig­naal is dus dat er bin­nen de 36 dagen maar 1 dag vold­eed aan de eerste 4 voor­waar­den. Dit kwam gedurende de afgelopen 23 jaar 7 keer voor, dus in 6 van de gevallen vol­gde er geen scherpe dal­ing … 1 keer wel. 

Wan­neer start de dal­ing?

Uit de onder­zoeken over het verleden merken we op dat die duik de dag erna kan plaatsvin­den, maar ook kan het tot zo‘n 3 maand duren voor dat de grote dal­ing vol­gt. Als u hierop wilt anticiperen met short posi­ties dan moet uw hori­zon tussen de 1 dag en 3 maand liggen. Dus u moet wel wat geduld hebben. Toch bewees het verleden dat meer dan de helft van de sig­nalen bin­nen de 40 dagen uitkwamen.

Betrouw­baarheid van het sig­naal :

Gebaseerd op de vijf para­me­ters (voor­waar­den) hebben de onder­zoek­ers het vol­gende gevonden:

Beves­tigde Hin­den­burg Omen sig­nalen zijn heel onge­woon. Als we het beves­tigde Hin­den­burg Omen sig­naal dat we nu hebben gekre­gen de afgelopen weken uit­sluiten waren er slechts 25 beves­tigde Hin­den­burg Omen sig­nalen gedurende de afgelopen 23 jaar. 

Er waren gedurende die 23 jaar ongeveer 5.500 sessies ofwel han­dels­da­gen. Van die 5.500 sessies op de NYSE waar het mogelijk was om een Hin­den­burg Omen sig­naal te gener­eren waren er slechts 164 (3,2%) die er een lieten zien. Deze wer­den (op de 7 afge­zon­derde dagen na zoals hier­boven al ver­meld) alle­maal gegroepeerd in 24 beves­tigde dalin­gen waar­van er enke­len gepaard gin­gen met angst, paniek en ja met zelfs een CRASH

De cat­e­gorieen van de dalin­gen via het signaal :

Bij de defin­i­tie van een grote dal­ing met paniek of een crash leggen we de lat dan op een min­i­male dal­ing van 15% of meer. Van de 24 beves­tigde Hin­den­burg Omen sig­nalen waren er 6 bij die het finan­ciële sys­teem bedreigden zoals we het ken­nen en de markt op de grond­vesten deed dav­eren, dan hebben we het hier­bij over een dal­ing van meer dan 15~20%.

Er waren er 3 bij die de markt in paniek bracht­en met dalin­gen van 10 tot 15%, ook waren er 3 bij die de markt ste­vig terug deden vallen met 8 tot 10%. En we hebben er 5 achter de rug die voor een dal­ing zorgden van 5 tot 8% ter­wi­jl er maar 4 waren die voor een kleine dal­ing zorgden van 2 tot 5%. Ook waren er 2 bij die weinig tot niets deden, een dal­ing van 2% of min­der hebben we het dan over. 

  • Pro­centueel bekeken is de kans 25% dat er een big sell off komt 
  • De kans is zelfs 41% dat er of een dal­ing van meer dan 10% komt ofwel dat er paniek of een melt down komt met een ste­vig oplopende volatiliteit. 
  • De kans dat er een dal­ing komt van meer dan 8% is zelfs 55% groot. 
  • De andere mogelijkheid is dat de kans op een dal­ing van meer dan 5% nu 78% bedraagt. 
  • Daartegen­over staat dat de kans dat het sig­naal faalt slechts 1 op de 7,5 bedraagt. 

Let er ook op dat al de grote dalin­gen gedurende de afgelopen 23 jaar wer­den voorafge­gaan door het Hin­den­burg Omen sig­naal gedefinieerd vol­gens de 5 geschet­ste voor­waar­den waar u mee ken­nis hebt gemaakt in dit artikel. 

Het was zo enkele weken voor dat de crash in 1987 plaatsvond, en het was zo 3 dagen voor de mini crash of de paniek verkopen die we hebben gekre­gen in okto­ber 1989. Dit was de start van de recessie begin de jaren 90. Ook was het sig­naal er enkele weken voor dat het Hedge­fund LTCM omviel en het finan­ciële stelsel bij­na een upper­cut verkocht en zo de Azië cri­sis veroorza­ak­te. En het was uit­er­aard ook vooraf­gaand aan de eeuw wis­sel­ing zo dat het sig­naal waarschuwde voor een grote daling. 

Het Hin­den­burg Omen sig­naal gaf ons iets min­der dan 3 maand voor de aansla­gen op 11 sep­tem­ber 2001 aan dat er een grote dal­ing aan zat te komen, en we hebben daar­na gemerkt dat het een enorme dal­ing werd tot okto­ber 2002.

We hebben nu nog maar eens een beves­tigd Hin­den­burg Omen sig­naal te pakken deze maand (juni 2006). U kunt nu nagaan dat de kans op de grote dal­ing door dit sig­naal vele malen grot­er is geworden. 

De huidi­ge clus­ter Hin­den­burg Omen signalen :

Inter­es­sant om te weten is dat telkens er een ral­ly komt na een Hin­den­burg Omen beves­tig­ing hou u dan maar vast, de val komt dan aan de andere kant van de top. In 1987 hebben we een per­fect voor­beeld gezien van iets soort­gelijks. De opzet nu lijkt een beet­je dezelfde.

De afgelopen weken wer­den er reeds 5 sig­nalen ont­dekt die ruim vol­doen aan een de 5 voor­waar­den van de Hin­den­burg Omen con­di­tie die nodig zijn om een zware verkoop­golf te veroorzaken. 

13 juni 2007:

Er wer­den 3428 aan­de­len op de NYSE ver­han­deld op die dag, er waren 96 nieuwe 52-weeks highs en er waren die dag 95 nieuwe 52-weeks lows wat 2,8% is van het aan­tal ver­han­delde fond­sen die dag. Dat is boven het min­i­mum van 2,2% dat nodig is. De McClel­lan Oscil­la­tor stond in het negatieve gebied en wel op ‑117. Het 10-weeks gemid­delde op de NYSE liep op.. 

21 juni 2007:

Die dag kre­gen we 106 nieuwe 52-weeks highs en 75 nieuwe 52-weeks lows op de NYSE. Dit met een totaal van 3434 ver­han­delde aan­de­len. Nemen we de laag­ste van bei­den 75 dan is dit 2,2% van het totaal ver­han­delde aan­tal aan­de­len ofwel pre­cies de 2,2% die nodig is om te vol­doen aan het sig­naal. De McClel­lan Oscil­la­tor stond negatief op ‑37 en het 10-weeks gemid­delde op de NYSE was stijgend. 

22 juni 2007:

Hier waren er 88 nieuwe NYSE highs ter­wi­jl er 73 nieuwe 52-weeks lows te noteren waren. Die dag wer­den er 3422 fond­sen ver­han­deld zodat er het resul­taat weer op de ben­odigde 2.2% uitk­wam werd die dag. De McClel­lan Oscil­la­tor stond ook die dag in het negatieve gebied op ‑117 en het 10-weeks gemid­delde was nog steeds oplopend. 

11 juli 2007

Er waren 95 nieuwe 52 weeks lows op de NYSE en 132 nieuwe 52 weeks highs die sessie en er wer­den 3321 fond­sen ver­han­deld. Het resul­taat is dat het laag­ste getal 2,8% bedraagd van het totaal aan­tal ver­han­delde fond­sen. De McClel­lan Oscil­la­tor stond op ‑55 en het 10 weeks gemid­delde op de NYSE liep op.

17 juli 2007

Die sessie waren er 90 nieuwe lows en 228 nieuwe 52 weeks highs op de NYSE waar er in totaal 3398 fond­sen wer­den ver­han­deld. Het resul­taat is dat het laag­ste getal 2,7% bedraagd van het totaal aan­tal ver­han­delde fond­sen. De McClel­lan Oscil­la­tor stond op 17 juli ‑18 en vol­doet aan de voor­waarde. Het 10-weeks gemid­delde op de NYSE loopt nog steeds op.

19 juli 2007

Tij­dens deze sessie waren er 98 nieuwe 52 week lows en 264 nieuwe 52 weeks highs op de NYSE ter­wi­jl er 3388 aan­de­len wer­den ver­han­deld. Hier­bij komt het resul­taat van het laag­ste aan­tal (de 52-wk lows) uit op 2,9% van het aan­tal ver­han­delde aan­de­len die dag. De McClel­lan Oscil­la­tor stond op 19 juli op ‑9,58 zodat aan deze voor­warde wordt voldaan, het 10 weeks gemid­delde loopt ook nu nog steeds omhoog.

Dit artikel voorzie ik van een update op 20 juli, dus er kun­nen nog enkele sig­nalen bijkomen, ik zal ze erbij plaat­sen zodra ze er zijn als aan­vulling. Nu staan er zoals u ziet 5 vol­waardi­ge Hin­den­burg Omen sig­nalen, de kans wordt hier­door steeds sterk­er dat er een forse dal­ing aan zit te komen.…

De data onder elka­ar:

U ziet eerst de datum en het jaar van het sig­naal, dan het aan­tal dagen dat er een Hin­den­burg Omen was bin­nen een clus­ter. Daar­naast de pro­centuele dal­ing met als laat­ste de duur van de dal­ing als die is afgerond. 

De huidi­ge clus­ter werd ges­tart op 20 juli 2007 en bestaat voor­lop­ig uit 6 Hin­den­burg Omen dagen. De gegevens over de huidi­ge dal­ing hebben we uit­er­aard nog niet want deze is net begonnen of moet nog komen… Op de tabel staat er nu nog 5 maar na het nieuwe sig­naal moeten dat er uit­er­aard 6 worden.

Aan­vulling op enkele data:

In Sep­tem­ber 2005:

De FED pompt $148 bil­lion in liq­uiditeit­en vanaf de eerste week in Sep­tem­ber net voor het Hin­den­burg Omen sig­naal werd gegenereerd richt­ing de 3e week van oktober.

In April 2004:

De Fed pompt $155 bil­lion in liq­uiditeit­en vanaf de laat­ste week van april waar het Hin­den­burg Omen sig­naal werd gegenereerd tot de 3e week van mei. Een 22% groei van het geld (bij­drukken) ofwel de M‑3. Dit om een crash tegen te houden. Zelfs met die liq­uiditeit­en viel de markt toen met 5% terug, maar er kwam geen crash. 

Kerst 1998:

Het sig­naal was niet sterk genoeg, toen stond de Mcclel­lan Oscil­la­tor nauwelijks negatief met de ‑9 van toen en de nieuwe 52-weeks high waren bij­na het dubbele van de 52 week lows. Dit kan een reden zijn dat het sig­naal niet werd bevestigd.

Con­clusie:

U merkt na het lezen van dit artikel dat een Hin­den­burg Omen sig­naal er niet om liegt, telkens komt er een dal­ing op gang als de markt een reeks laat zien. De afgelopen 3 keer gedurende de BULL MAR­KET zet de dal­ing niet ver genoeg door om er een CRASH van te mak­en maar toch liet het sporen na. Wel is het zo dat een zeer forse cor­rec­tie gewoon nodig is om de markt weer op zijn plek neer te zetten, de lucht moet eruit dus.…

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.