...

Hindenburg Omen signaal: CRASH op komst?

17 augustus 2017, 20:07 | Trader Guy | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Op 24 juni 2007 schreef ik over het Hin­den­burg Omen sig­naal, dat artikel werd toen 20.000 keer gelezen op US Mar­kets, sterk­er nog, het sig­naal bracht exact wat ik er van had verwacht toen. Hin­den­burg Omen is een sig­naal waar we zien dat bin­nen de S&P 500 er plots veel meer aan­de­len nieuwe 52-week LOW’s mak­en dan dat er nieuwe 52-weeks HIGH­’s wor­den neergezet en dat ter­wi­jl de index, de S&P 500 dus, zeer dicht bij de top bli­jft hangen …
Het artikel van toen met alle details kunt u uit­er­aard nog lezen op de site, via de link Guy Boscart: Hin­den­burg Omen 2007 maar waar gaat het nu op dit moment over? Vri­jwel alle noodza­ke­lijke fac­toren zijn nu aan­wezig om opnieuw via dat toch enorm duidelijk en belan­grijk sig­naal uit te kijken naar een klap van jew­el­ste op de Amerikaanse beurzen.
Het begint alle­maal op veel vlakken angstig te wor­den op Wall Street:
Ik hoef u niet meer uit te leggen wat er alle­maal speelt achter de scher­men, de Dow Jones nam meer dan 4000 voor­sprong op de breed uit­geme­ten plan­nen van de heer Trump, de nieuwe Pres­i­dent van Ameri­ka. Belan­grijk is nu, wie kan mij vertellen hoeveel er al van is uit­gekomen? En waar staan we na bij­na 8 maan­den Trump aan het roer? Ik zou zeggen, ner­gens of sterk­er nog, het net sluit zich om hem heen. Dat is een feit aan het wor­den, maar daar gaat het nu even niet over, het is wel een feit waar we mee te mak­en hebben en de markt zet al de con­touren neer van het­geen er gaat vol­gen. U weet wel, de diver­gen­ties waar we als han­de­laar gek van wor­den, die diver­gen­ties die ook aangeven wat de gevol­gen zullen zijn de komende weken en wie weet zelfs maan­den.

Grote diver­gen­ties:
Meer, maar dan ook veel meer aan­de­len tikken nieuwe 52-week lows aan momenteel dan dat er aan­de­len tussen zit­ten die nieuwe 52-week highs weten neer te zetten op de totale markt op Wall Street ofwel the New York Stock Exchange en dat was al het geval woens­dag (16 augus­tus). Aan de andere kant zien we dat de S&P 500 deze dag afs­loot op slechts 1% onder de hoog­ste stand OOIT ofwel de All Time High.
In dat geval gaat er bij mij een bel­let­je rinke­len, dan denk ik aan wan­neer we dat nog eens hebben meege­maakt? En ja, we komen dan uit bij 2007 toen voor de CRASH begon en er een zeer grote dal­ing vol­gde op de finan­ciële mark­ten. Nog­maals, lees mijn artikel van toen en vergelijk de markt met nu, hoeveel meer overeenkom­sten moeten er nog zijn?
Wat is nu een Hin­den­burg Omen?
Het is een tech­nis­che indi­ca­tor die werd genoemd naar de Zep­plin die in 1937 in een vlam­men­zee veran­derde, velen ken­nen die beelden nog wel. Maar op de beurs ziet men dat via deze indi­ca­tor als het eind­punt van een BULL markt, een markt die al zo hoog staat dat die amper nog door diverse indi­caties en ont­brek­ende onderliggende kracht in staat wordt geacht om nog hogerop te klim­men. De kans dat alles vanaf zo’n punt in (spreek­wo­ordelijke) vlam­men opgaat is dan ook zeer groot. Van­daar de vergelijk­ing met die Zep­plin ofwel de Hin­den­burg Omen” uit 1937.
Even de oorza­k­en samen­vat­ten van hoe we er nu voor staan:
  • De S&P 500 heeft gedurende de afgelopen 6 sessies 5 waarschuwingssig­nalen afgegeven
  • De enige keren dat we zulke duidelijke clus­ters zagen was in 1990, 1999/2000 en 2007
  • Hoe dan ook, na de vorige 3 keer was het ver­loop van de markt zeer slecht
In principe vertelt dit alles ons meer dan duidelijk dat alles in de breedte behoor­lijk aan het ver­slechteren is ter­wi­jl de relatief grote indices (Dow, S&P en Nas­daq) nog alti­jd zeer dicht bij hun top­pen staan. Op zich kun­nen we ook stellen dat er maar weinig aan­de­len dezelfde per­for­mance hebben ver­toont sinds feb­ru­ari 2016 waar de laat­ste echte cor­rec­tie op Wall Street zich aankondigde. Het waren vooral de BIG CAPS die een behoor­lijke out­per­form­ing lieten zien, daarom ontstaan er ook behoor­lijk wat diver­gen­ties tussen ver­schil­lende indices. De SMALL CAPS kri­j­gen al een tijd lang rake klap­pen waar­door de hele markt ofwel de NYSE veel meer 52-weeks lows laat zien dan 52-weeks highs.

Zo’n ver­schillen hebben we niet gezien de afgelopen 10 jaar op Wall Street, de markt leeft dan wel weer op vri­jwel een iden­tieke manier toe naar een vrij zware cor­rec­tie van min­i­maal 10% en mogelijk tot meer dan 20%. Vergeet ook niet dat het nu al 18 maan­den is gele­den dat we een cor­rec­tie van beteke­nis hebben gekre­gen op Wall Street. Als de diver­gen­tie tussen het aan­tal aan­de­len dat nieuwe lows maakt en nieuwe highs maakt uit elka­ar bli­jft lopen in het voordeel van de nieuwe lows, en de S&P 500 bli­jft dicht bij de top hangen dan kan het haast niet anders dat er een behoor­lijke pri­jsver­schuiv­ing aanstaande is ..
Guy Boscart
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.