...

HIGH YIELD RALLY

11 mei 2009, 09:03 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De afgelopen maand april was een zeer goede maand voor beleg­gers. Zo steeg de AEX-index in deze maand met ruim 11 %. De sinds begin maart ingezette opmars van de beurzen wereld­wi­jd zette zich daarmee door.

HIGH YIELD RALLY

De afgelopen maand april was een zeer goede maand voor beleg­gers. Zo steeg de AEX-index in deze maand met ruim 11 %. De sinds begin maart ingezette opmars van de beurzen wereld­wi­jd zette zich daarmee door. Voor beleg­gers in hoogren­derende bedri­jf­soblig­aties – high yield bonds of junk bonds genaamd – wer­den de afgelopen maand ein­delijk de reeds lang sluimerende belofte op een out­per­for­mance ingelost. Sinds twintig jaar waren hoogren­derende oblig­aties niet meer zo sterk geste­gen in één enkele maand. De in deze sec­tor toon­aangevende Mer­rill Lynch High Yield-index steeg met 11,5 % ter­wi­jl de meest spec­u­latieve oblig­aties in deze cat­e­gorie – de zoge­naamde triple‑C bonds — zelfs met 22 % in waarde toe­na­men. De reeds in decem­ber ingezette sti­jging van de high yield oblig­aties onderg­ing zodoende een spec­tac­u­laire ver­snelling. En dat ter­wi­jl het aan­tal wan­be­talers steeds verder opliep en één van de grote drie aut­o­fab­rikan­ten in de VS – belan­grijke emit­ten­ten op deze markt — zijn laat­ste adem uitblies.

Kredi­et­beo­orde­laars als Moody’s en Stan­dard & Poor verwacht­en een explosieve toe­name van het aan­tal fail­lisse­menten van zo’n 5 % nu naar 20 % lat­er dit jaar. De kans bestaat dat bedri­jven met een hoge schuld zich amper van deze cri­sis zullen her­stellen. Iets wat ook zicht­baar is in de zoge­naamde recov­ery rate. Deze rate is het gedeelte van de invester­ing dat beleg­gers bij een fail­lisse­ment gemid­deld terug ont­van­gen. Dat per­cent­age ligt gemid­deld op 40 %. Gold­man Sachs maak­te echter reeds meld­ing van het feit dat deze rate gedurende recessies eerder op 20 % ligt. In het eerste kwartaal van 2009 was deze zelfs geza­kt naar slechts 9,5 %.

Gezien de verwachte explosie aan fail­lisse­menten in de loop van dit jaar en de his­torisch lage recov­ery rate is het opmerke­lijk dat hoogren­derende oblig­aties dit jaar zulke goede ren­de­menten hebben gere­aliseerd. Zo realiseerde de Mer­rill Lynch High Yield-index dit jaar tot op heden een ren­de­ment van ruim 20 % ter­wi­jl het spec­u­latieve triple C‑segment zelfs ruim 28 % ren­deerde. Een ijz­er­sterke rebound. Ter vergelijk­ing zijn de meeste aan­de­len­beurzen daar­ente­gen recent net weer uit de rode cijfers ger­aakt. Het maakt nog eens duidelijk hoezeer de markt voor bedri­jf­soblig­aties als gevolg van de kredi­et­cri­sis was ingestort en een lood­zware recessie had ingepri­jsd. In decem­ber 2008 bereik­te de risi­co-opslag van deze oblig­aties boven staat­slenin­gen een record van meer dan 20 %. Bedenk dat deze opslag voor het uit­breken van de cri­sis twee jaar gele­den slechts 1,8 % bedroeg. 

Nu de economis­che cijfers de laat­ste tijd er steeds meer op begin­nen te wijzen dat deze recessie min­der hevig lijkt te gaan uit­pakken dan enige tijd gele­den nog werd ingeschat blijkt ook de markt voor bedri­jf­soblig­aties een te zwart sce­nario te hebben ingepri­jsd. Het aan­tal wan­be­talers zou uitein­delijk wel eens mee kun­nen gaan vallen. De geschiede­nis wijst uit dat deze markt een goed koop­mo­ment biedt wan­neer de rente-opslag boven de 10 % ligt. Ondanks de koerssti­jgin­gen en de daarmee gepaard gaande dal­ing van het effec­tieve ren­de­ment ligt deze opslag nog steeds ruim hoger. Nu de neer­gang van de economie enigszins tot stil­stand lijkt te komen zijn bedri­jf­soblig­aties zon­der meer de meest lucratieve beleggingscategorie.

His­torisch doen deze oblig­aties het in een her­stelfase beter dan aan­de­len en andere beleg­gingscat­e­gorieën. Dat komt omdat beleg­gers tij­dens een recessie de kans kri­j­gen om deze oblig­aties ver onder hun nom­i­nale waarde aan te kopen. Daarmee ontstaat een zoge­naamde dou­ble wham­my: een zeer hoge rente die jaar­lijks wordt uit­ge­keerd en een enorme koer­swinst wan­neer deze oblig­atie weer terugloopt naar de nom­i­nale waarde. Zek­er nu het bedri­jf­sleven op grote schaal zijn schulden saneert prof­iteren oblig­atiehoud­ers als eersten. In een lat­er sta­di­um – wan­neer de schulden zijn weggew­erkt – ontstaat er weer ruimte voor win­st­groei en voor hen die daarin verwacht­en mee te delen: de aan­deel­houd­ers. Om de high yield oblig­atiemarkt op gang te kri­j­gen behoeft de economie nog niet te groeien. Ren­de­menten van 3040 % per jaar gedurende een her­stelpe­ri­ode zijn niet uit­zon­der­lijk. Voor beleg­gers is het echter wel raadza­am een ruime sprei­d­ing aan te bren­gen aangezien er hoe dan ook diverse bedri­jven onderuit zullen gaan. En wan­neer men maar één of een paar van deze lenin­gen in porte­feuille heeft kan een fail­lisse­ment desas­treus uit­pakken. Een keuze voor een gespe­cialiseerd beleg­gings­fonds of een track­er brengt dit risi­co terug tot aan­vaard­bare proporties. 

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.