HIGH YIELD RALLY
De afgelopen maand april was een zeer goede maand voor beleggers. Zo steeg de AEX-index in deze maand met ruim 11 %. De sinds begin maart ingezette opmars van de beurzen wereldwijd zette zich daarmee door. Voor beleggers in hoogrenderende bedrijfsobligaties – high yield bonds of junk bonds genaamd – werden de afgelopen maand eindelijk de reeds lang sluimerende belofte op een outperformance ingelost. Sinds twintig jaar waren hoogrenderende obligaties niet meer zo sterk gestegen in één enkele maand. De in deze sector toonaangevende Merrill Lynch High Yield-index steeg met 11,5 % terwijl de meest speculatieve obligaties in deze categorie – de zogenaamde triple‑C bonds — zelfs met 22 % in waarde toenamen. De reeds in december ingezette stijging van de high yield obligaties onderging zodoende een spectaculaire versnelling. En dat terwijl het aantal wanbetalers steeds verder opliep en één van de grote drie autofabrikanten in de VS – belangrijke emittenten op deze markt — zijn laatste adem uitblies.
Kredietbeoordelaars als Moody’s en Standard & Poor verwachten een explosieve toename van het aantal faillissementen van zo’n 5 % nu naar 20 % later dit jaar. De kans bestaat dat bedrijven met een hoge schuld zich amper van deze crisis zullen herstellen. Iets wat ook zichtbaar is in de zogenaamde recovery rate. Deze rate is het gedeelte van de investering dat beleggers bij een faillissement gemiddeld terug ontvangen. Dat percentage ligt gemiddeld op 40 %. Goldman Sachs maakte echter reeds melding van het feit dat deze rate gedurende recessies eerder op 20 % ligt. In het eerste kwartaal van 2009 was deze zelfs gezakt naar slechts 9,5 %.
Gezien de verwachte explosie aan faillissementen in de loop van dit jaar en de historisch lage recovery rate is het opmerkelijk dat hoogrenderende obligaties dit jaar zulke goede rendementen hebben gerealiseerd. Zo realiseerde de Merrill Lynch High Yield-index dit jaar tot op heden een rendement van ruim 20 % terwijl het speculatieve triple C‑segment zelfs ruim 28 % rendeerde. Een ijzersterke rebound. Ter vergelijking zijn de meeste aandelenbeurzen daarentegen recent net weer uit de rode cijfers geraakt. Het maakt nog eens duidelijk hoezeer de markt voor bedrijfsobligaties als gevolg van de kredietcrisis was ingestort en een loodzware recessie had ingeprijsd. In december 2008 bereikte de risico-opslag van deze obligaties boven staatsleningen een record van meer dan 20 %. Bedenk dat deze opslag voor het uitbreken van de crisis twee jaar geleden slechts 1,8 % bedroeg.
Nu de economische cijfers de laatste tijd er steeds meer op beginnen te wijzen dat deze recessie minder hevig lijkt te gaan uitpakken dan enige tijd geleden nog werd ingeschat blijkt ook de markt voor bedrijfsobligaties een te zwart scenario te hebben ingeprijsd. Het aantal wanbetalers zou uiteindelijk wel eens mee kunnen gaan vallen. De geschiedenis wijst uit dat deze markt een goed koopmoment biedt wanneer de rente-opslag boven de 10 % ligt. Ondanks de koersstijgingen en de daarmee gepaard gaande daling van het effectieve rendement ligt deze opslag nog steeds ruim hoger. Nu de neergang van de economie enigszins tot stilstand lijkt te komen zijn bedrijfsobligaties zonder meer de meest lucratieve beleggingscategorie.
Historisch doen deze obligaties het in een herstelfase beter dan aandelen en andere beleggingscategorieën. Dat komt omdat beleggers tijdens een recessie de kans krijgen om deze obligaties ver onder hun nominale waarde aan te kopen. Daarmee ontstaat een zogenaamde double whammy: een zeer hoge rente die jaarlijks wordt uitgekeerd en een enorme koerswinst wanneer deze obligatie weer terugloopt naar de nominale waarde. Zeker nu het bedrijfsleven op grote schaal zijn schulden saneert profiteren obligatiehouders als eersten. In een later stadium – wanneer de schulden zijn weggewerkt – ontstaat er weer ruimte voor winstgroei en voor hen die daarin verwachten mee te delen: de aandeelhouders. Om de high yield obligatiemarkt op gang te krijgen behoeft de economie nog niet te groeien. Rendementen van 30 – 40 % per jaar gedurende een herstelperiode zijn niet uitzonderlijk. Voor beleggers is het echter wel raadzaam een ruime spreiding aan te brengen aangezien er hoe dan ook diverse bedrijven onderuit zullen gaan. En wanneer men maar één of een paar van deze leningen in portefeuille heeft kan een faillissement desastreus uitpakken. Een keuze voor een gespecialiseerd beleggingsfonds of een tracker brengt dit risico terug tot aanvaardbare proporties.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
HIGH YIELD RALLY
11 mei 2009, 09:03
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|
De afgelopen maand april was een zeer goede maand voor beleggers. Zo steeg de AEX-index in deze maand met ruim 11 %. De sinds begin maart ingezette opmars van de beurzen wereldwijd zette zich daarmee door.