HIGH YIELD BONDS BIEDEN HISTORISCHE KANSEN
De kredietcrisis heeft behoorlijk huisgehouden op de beurzen. Aandelenmarkten prijzen een recessie in. Maar ook de markt voor bedrijfsobligaties is volledig ingestort. Volgens deze markt stevenen we momenteel zelfs af op een ware depressie. Bedrijfsobligaties bieden op dit moment een risicopremie die de markten sinds de jaren ’30 niet meer hebben gezien. De Merrill Lynch Global High Yield index rendeert zelfs 22 %. Dat is een onwaarschijnlijke stijging ten opzichte van vorig jaar zomer toen dezelfde obligaties maar 2 ½ % boven de staatsleningen rendeerden.
Nu was de risicopremie op deze hoger renderende obligaties vorig jaar wel absurd laag. In feite werden beleggers nauwelijks meer gecompenseerd voor het bovenmatige risico dat ze liepen. Nu lijkt de markt echter naar het andere uiterste te zijn doorgeslagen. Zelfs debiteuren van goede kwaliteit – investment grade bedrijven – dienen tweemaal de renteopslag te vergoeden die emittenten van junk bonds vorig jaar nog aan beleggers betaalden.
Op zich is een hogere risicopremie geen verassing gezien de ernstig verslechterde economische omstandigheden. De huidige rente-opslag reflecteert een percentage aan faillissementen dat we sinds de jaren van de Grote Depressie niet meer hebben gezien. In 1933 konden ruim 15 % van de bedrijven niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Tijdens de recessie van de jaren ’90 bedroeg dat percentage 12 %. Op dit moment lijkt dit nog ver weg aangezien in de 12 maanden tot en met oktober 2,9 % niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Standard & Poor rekent echter al met een percentage van ruim 9 % volgend jaar om deze tijd. Een flink aantal bedrijfsobligaties noteert zelfs onder de recovery rate. De recovery rate is het gedeelte van de investering dat beleggers gemiddeld terug ontvangen bij een faillissement en ligt normaal gesproken rond de 40 %. De obligatiemarkt lijkt op dit moment zeer sterk naar beneden te overdrijven.
Waarom is deze markt zo ontzettend afgeprijsd? Waarom willen beleggers geen bedrijfsobligaties kopen? Ten eerste zit de vrees er na de deconfitures van Lehman Brothers en diverse Europese banken goed in. Het zou wel eens kunnen zijn dat beleggers veel minder dan de genoemde recovery rate terug kunnen verwachten. De hoge rente weerspiegeld deze angst. Een andere oorzaak kan zijn het feit dat de komende jaren een zeer groot aantal van deze obligaties aflopen terwijl de overheden ondertussen ook een enorm beslag aan het leggen zijn op de kapitaalmarkt. Maar het grootste vraagteken vormen de hedge funds. Veel van deze fondsen dienden grote posities in high yield obligaties te verkopen om hun uittredende klanten te kunnen betalen. Andere dienden hun posities af te bouwen omdat hun brokers daartoe de opdracht gaven. En zelfs wanneer men nog wel een financiering via zijn bank kon regelen was de kans groot dat men tegen hogere leenkosten aanliep. Met als gevolg een lager rendement. Ondanks de enorm gedaalde koersen zijn voor deze beleggers de bedrijfsobligaties nog niet zo’n voor de hand liggende investering.
Maar dan nog. De huidige markt van bedrijfsobligaties ligt er goedkoper bij dan ooit en biedt beleggers die wel gelden beschikbaar hebben unieke kansen. Een opportunity of a lifetime zoals de Amerikanen in zulke gevallen zeggen. Beleggers krijgen de kans obligaties ver onder de nominale waarde – soms tegen prijzen van 30 tot 40 % — te kopen. Daarmee ontstaat er voor deze beleggers een zogenaamde double whammy: een hoge rente die jaarlijks wordt uitgekeerd en een enorme koerswinst wanneer de obligatie weer terugloopt naar de nominale waarde. Zeker nu het bedrijfsleven op grote schaal bezig is zijn schulden te saneren zullen obligatiehouders als eersten profiteren. Pas later, wanneer de schulden grotendeels zijn gesaneerd is er weer ruimte voor winstgroei en voor hen die daar in mee hopen te delen: de aandeelhouders. De economie hoeft nog niet te gaan groeien om deze markt de komende tijd in beweging te gaan krijgen. Enorme rendementen liggen in het verschiet. Voor particuliere beleggers is het echter wel aan te raden geen individuele leningen aan te gaan kopen maar te kiezen voor een gespreide belegging in de vorm van een beleggingsfonds of een tracker. Tenslotte zullen er hoe dan ook wel een aantal bedrijven failliet gaan. En je zult maar net de verkeerde hebben.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets