Wanneer herstelt de huizenmarkt? Die vraag is allereerst van belang voor de Verenigde Staten, waar deze week de S&P/Case-Shiller index ‑die de year-to-year huizenprijzen in 20 Amerikaanse steden meet- een recorddaling liet zien van 19%. Hoewel er ook positief nieuws te melden was ‑de pending home sales stegen in maart met 2,1% ten opzichte van de voorgaande maand- is er van een overtuigend herstel nog geen sprake.
Ondertussen gaat het plaatje van de Nederlandse woningmarkt er steeds minder vriendelijk uitzien. De Landelijke Makelaars Vereniging heeft de woningverkopen de afgelopen maanden zien halveren. Donderdag meldde het CBS dat het aantal opgeleverde woningen in Nederland in 2008 met 2% is gedaald. Het CBS concludeert dat de afname een trendbreuk betekent ten opzichte van voorgaande jaren: sinds 2003 was er alle jaren sprake van een stijging. Voor de aandelenbeurzen is het te hopen dat de huizenmarkt in zowel de VS als in Europa niet verder verzwakt. Ondanks de sterke opleving van deze week staan de Europese indices er allesbehalve rooskleurig voor. De DAX test momenteel de dalende weerstandslijn die sinds eind 2008 zwaar op de koersen drukt. De CAC40 bevindt zich in een vergelijkbare situatie: de Franse index doet verwoede pogingen om te ontsnappen uit de dalende trend. Beide indices dienen de top van februari uit te nemen, een uitdaging waarmee ook de EuroStoxx50 zich geconfronteerd ziet. Pas als de indices erin slagen het patroon van lagere toppen en dito bodems te doorbreken, wordt de situatie iets minder grimmig, al zou dat voor de middellange termijn niets meer betekenen dan dat er een neutrale fase aanbreekt.
Euro op zoek naar de volgende bodem
Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, daalde de Europese munteenheid fors. Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon, hetgeen een negatief signaal is. Nadat de Fed de basisrente in december 2008 verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een immens positieve impuls tot circa $ 1,47. Na deze heftige pull back-beweging eind vorig jaar, daalde de euro vervolgens verder richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB volgde deze week met een renteverlaging naar een historisch laag niveau van 1,25%. Begin maart werd de $ 1,25-grens wederom aan een zware test onderworpen, waarna de euro vanaf dit niveau opnieuw sterk wist op te veren. Daarbij werd de euro geholpen doordat de Fed aankondigde de geldpers op de hoogste toeren te laten draaien. De euro is inmiddels afgeketst op de dalende weerstandslijn en heeft daarmee weer de zoektocht naar de volgende bodem ingezet.
Brent op zoek naar de bodem
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar verloor vervolgens circa 70% van de waarde. Het verloop van de euro/dollar en de afkoelende wereldeconomie hebben de afgelopen maanden vooral het lot van de olieprijs bepaald. De OPEC reduceerde de olieproductie sinds september met niet minder dan 13%. Het oliekartel zal op 28 mei aanstaande opnieuw bijeenkomen. Brent wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, op te veren. De afgelopen maanden bewoog Brent in een brede trading range. Tot voor kort leek de hardnekkige weerstand rond $ 50 een te groot struikelblok. Deze horde werd echter recent overtuigend doorbroken. Het zwarte goud is op de goede weg en vormde een hogere top. Het proces van hogere bodems en dito toppen, oftewel een uptrend, is nog steeds in volle gang. Afgelopen week moest echter behoorlijk veel gas worden teruggenomen: Brent viel, onder meer door de verzwakkende euro, sterk terug en is op zoek naar de volgende bodem.
S&P500 test dalende weerstandslijn
Net als veel van hun Europese tegenhangers, leefden de Amerikaanse indices recent op. Het is positief dat de S&P500 zich sterk terug wist te vechten, maar het herstel vindt plaats binnen de dalende trend. De index deed verwoede pogingen om de dalende weerstandslijn, vanaf november 2008, te doorbreken. Hoewel deze poging in schoonheid stierf, heeft de S&P500 de moed nog niet opgegeven. Op dit moment wordt de dalende weerstandslijn wederom aan een test onderworpen. Ook de Dow Jones en de Nasdaq veerden sterk op vanaf de bodems die begin maart werden gevormd. Voor de Dow is het de vraag, waar de volgende top komt te liggen: hoger of lager dan de top van januari (rond 9000 punten)? Zolang die top niet is gepasseerd, is er geen reden om zeer bullish te zijn ten aanzien van deze index. De Nasdaq vormde in maart een lagere top ten opzichte van februari, en bevindt zich derhalve nog steeds in een downtrend. Al met al kunnen wij nog niet bijster enthousiast worden van de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.