...

Hi, ha, huizenmarkt!

2 april 2009, 17:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wan­neer her­stelt de huizen­markt? Die vraag is allereerst van belang voor de Verenigde Stat­en, waar deze week de S&P/Case-Shiller index ‑die de year-to-year huizen­pri­jzen in 20 Amerikaanse ste­den meet- een record­dal­ing liet zien van 19%. Hoewel er ook posi­tief nieuws te melden was ‑de pend­ing home sales ste­gen in maart met 2,1% ten opzichte van de voor­gaande maand- is er van een over­tu­igend her­s­tel nog geen sprake.

Wan­neer her­stelt de huizen­markt? Die vraag is allereerst van belang voor de Verenigde Stat­en, waar deze week de S&P/Case-Shiller index ‑die de year-to-year huizen­pri­jzen in 20 Amerikaanse ste­den meet- een record­dal­ing liet zien van 19%. Hoewel er ook posi­tief nieuws te melden was ‑de pend­ing home sales ste­gen in maart met 2,1% ten opzichte van de voor­gaande maand- is er van een over­tu­igend her­s­tel nog geen sprake.

Onder­tussen gaat het plaat­je van de Ned­er­landse won­ing­markt er steeds min­der vrien­delijk uitzien. De Lan­delijke Make­laars Verenig­ing heeft de won­ingverkopen de afgelopen maan­den zien halv­eren. Don­derdag meldde het CBS dat het aan­tal opgeleverde wonin­gen in Ned­er­land in 2008 met 2% is gedaald. Het CBS con­cludeert dat de afname een trend­breuk betekent ten opzichte van voor­gaande jaren: sinds 2003 was er alle jaren sprake van een sti­jging. Voor de aan­de­len­beurzen is het te hopen dat de huizen­markt in zow­el de VS als in Europa niet verder verzwakt. Ondanks de sterke oplev­ing van deze week staan de Europese indices er alles­be­halve rooskleurig voor. De DAX test momenteel de dal­ende weer­stand­sli­jn die sinds eind 2008 zwaar op de koersen drukt. De CAC40 bevin­dt zich in een vergelijk­bare sit­u­atie: de Franse index doet ver­woede pogin­gen om te ontsnap­pen uit de dal­ende trend. Bei­de indices dienen de top van feb­ru­ari uit te nemen, een uitdag­ing waarmee ook de EuroStoxx50 zich gecon­fron­teerd ziet. Pas als de indices erin sla­gen het patroon van lagere top­pen en dito bodems te door­breken, wordt de sit­u­atie iets min­der grim­mig, al zou dat voor de mid­del­lange ter­mi­jn niets meer beteke­nen dan dat er een neu­trale fase aanbreekt.

Euro op zoek naar de vol­gende bodem

Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, daalde de Europese munteen­heid fors. Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon, het­geen een negatief sig­naal is. Nadat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een immens posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige pull back-beweg­ing eind vorig jaar, daalde de euro ver­vol­gens verder richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB vol­gde deze week met een rentev­er­lag­ing naar een his­torisch laag niveau van 1,25%. Begin maart werd de $ 1,25-grens wederom aan een zware test onder­wor­pen, waar­na de euro vanaf dit niveau opnieuw sterk wist op te veren. Daar­bij werd de euro geholpen door­dat de Fed aankondigde de geld­pers op de hoog­ste toeren te lat­en draaien. De euro is inmid­dels afgeketst op de dal­ende weer­stand­sli­jn en heeft daarmee weer de zoek­tocht naar de vol­gende bodem ingezet.

Brent op zoek naar de bodem

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens cir­ca 70% van de waarde. Het ver­loop van de euro/​dollar en de afkoe­lende werelde­conomie hebben de afgelopen maan­den vooral het lot van de oliepri­js bepaald. De OPEC reduceerde de oliepro­duc­tie sinds sep­tem­ber met niet min­der dan 13%. Het oliekar­tel zal op 28 mei aanstaande opnieuw bijeenkomen. Brent wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, op te veren. De afgelopen maan­den bewoog Brent in een brede trad­ing range. Tot voor kort leek de hard­nekkige weer­stand rond $ 50 een te groot stru­ikel­blok. Deze horde werd echter recent over­tu­igend door­bro­ken. Het zwarte goud is op de goede weg en vor­mde een hogere top. Het pro­ces van hogere bodems en dito top­pen, oftewel een uptrend, is nog steeds in volle gang. Afgelopen week moest echter behoor­lijk veel gas wor­den teruggenomen: Brent viel, onder meer door de verzwakkende euro, sterk terug en is op zoek naar de vol­gende bodem.

S&P500 test dal­ende weerstandslijn

Net als veel van hun Europese tegen­hang­ers, leef­den de Amerikaanse indices recent op. Het is posi­tief dat de S&P500 zich sterk terug wist te vecht­en, maar het her­s­tel vin­dt plaats bin­nen de dal­ende trend. De index deed ver­woede pogin­gen om de dal­ende weer­stand­sli­jn, vanaf novem­ber 2008, te door­breken. Hoewel deze poging in schoonheid stierf, heeft de S&P500 de moed nog niet opgegeven. Op dit moment wordt de dal­ende weer­stand­sli­jn wederom aan een test onder­wor­pen. Ook de Dow Jones en de Nas­daq veer­den sterk op vanaf de bodems die begin maart wer­den gevor­md. Voor de Dow is het de vraag, waar de vol­gende top komt te liggen: hoger of lager dan de top van jan­u­ari (rond 9000 pun­ten)? Zolang die top niet is gepasseerd, is er geen reden om zeer bull­ish te zijn ten aanzien van deze index. De Nas­daq vor­mde in maart een lagere top ten opzichte van feb­ru­ari, en bevin­dt zich der­halve nog steeds in een down­trend. Al met al kun­nen wij nog niet bijster ent­hou­si­ast wor­den van de ontwik­kelin­gen op de aandelenbeurzen. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.