...

HET ZWARTE GAT

24 april 2009, 12:26 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

In het uni­ver­sum zijn zwarte gat­en, waarin ster­ren verd­wi­j­nen van alle tij­den. Een zwart gat waarin de koop­kracht verd­wi­jnt, is bij­na een unicum. Het is 75 jaar gele­den ook gebeurd maar kende des­ti­jds een min­der grote maar niet­temin even drama­tis­che omvang.

HET ZWARTE GAT

In het uni­ver­sum zijn zwarte gat­en, waarin ster­ren verd­wi­j­nen van alle tij­den. Een zwart gat waarin de koop­kracht verd­wi­jnt, is bij­na een unicum. Het is 75 jaar gele­den ook gebeurd maar kende des­ti­jds een min­der grote maar niet­temin even drama­tis­che omvang.

Onze politi­ci onderken­nen dit risi­co en als ze het niet onderken­nen, is ze dat bij­zon­der ern­stig aan te reke­nen. Onze bankiers weten dit ook en voor hen geldt het zelfde. 

Vraag: waarom probeert men de banken tegen het pub­liek te bescher­men in plaats van ander­som? Eén reden: tijd win­nen om het sys­teem te red­den waarmee niet meer dan uit­s­tel van exe­cutie wordt verkre­gen met als omge­keerd resul­taat dat de schade straks alleen nog verder oploopt! Om te begin­nen zullen de sys­teem­banken gena­tion­aliseerd moeten worden. 

De Amerikaanse belei­ds­mak­ers zien intussen met lede ogen aan dat:

  • de banken met voort­durend nieuwe afschri­jvin­gen wor­den gecon­fron­teerd en bijgevolg 
    de dorst naar nieuwe liq­uiditeit onver­min­derd voortduurt 
  • de vast­goed­mark­ten onverko­rt bli­jven krimpen 
  • veel pen­sioen­fond­sen voor lan­gere tijd onder hun dekkings­graad dreigen terecht te komen 
  • de indus­triële bezettings­graad en de groei onverko­rt bli­jven afnemen 
  • de werk­loosheid met meer dan 500.000 afgedank­te werkne­mers per maand toeneemt 
  • ver­reweg de meeste stat­en teko­rten ver­to­nen naar verwacht­ing oplopend naar meer dan 
    $ 350 mil­jard in 2011 
  • zieken­huizen moeten sluiten door gebrek aan mid­de­len en dat is niet het einde van de lijst! 


Koop­kracht­berov­ing
De aan­klacht­en zullen straks niet meer van de lucht zijn. Immers, waar de spaarders en beleg­gers door de bankiers reeds van hun spaar­cent­jes waren beroofd, doen onze cen­trale over­he­den er thans alles aan ons van onze toekom­stige koop­kracht te beroven. Door ad libi­tum papiergeld vanu­it het niets bij te drukken, wordt ons geld aldoor min­der waard. Onze kinderen wor­den opgezadeld met immense schulden. Zie bij­gaand film­p­je op: http://​www​.youtube​.com/​w​a​t​c​h​?​v​=​3​D​P​f​K​x​O​Q​G​H​U​&​f​e​a​t​u​r​e​=​r​e​lated De vorig jaar op gang gebrachte beweg­ing lijkt onom­keer­baar. Door de cen­trale over­he­den én de cen­trale bankiers wer­den de ontwik­kelin­gen echter voort­durend geba­gatel­liseerd en nu nog!

  1. door goed­koop geleend geld van de Fed uit te zetten tegen een aan­merke­lijk hogere rente, waaron­der het goud leasen’ (goud lenen’ tegen 1% en de opbreng­sten als winst opvo­eren); let wel: aan een echte lease kun je geen recht tot verkoop ontlenen! 
  2. door tevens van deze liq­uiditeit gebruik te mak­en om de beurs op te gaan; immers, door geza­men­lijk aan­de­len te kopen, zou dat bij beleg­gers boven­di­en een soort self ful­fill­ing proph­esy kun­nen bew­erk­stel­li­gen; in dit kad­er wordt gespro­ken van een zoge­heten dead cat bounce – een korte oplev­ing om daar­na weer terug te vallen 
  3. door de groot­ste lev­ensverzek­er­aar AIG te dwin­gen mid­dels de ver­strek­te liquiditeit 
    van $ 183 mil­jard eerst de bankschulden terug te betal­en, wer­den er twee vliegen 
    in één klap gevangen 
  4. voorts wer­den de zoge­heten camel rat­ings uit de hoge hoed getoverd; hier­mee kan het finan­ciële profiel van een bank nog meer dif­fu­us wor­den gemaakt; zo wordt de banken toeges­taan om ver­liess­chat­tin­gen van het ene naar het andere kwartaal door te schuiv­en, zow­el vooruit als lat­er ook weer achteruit. 

Gezien de intussen gerezen twi­jfels moest de min­is­ter van Finan­ciën­Ti­mothy Gei­th­n­er wel verk­laren dat de banken vol­doende zijn gekap­i­taliseerd maar dat zal de twi­jfel behalve bij de goedgelovi­gen even­wel niet weg kun­nen nemen. Dat die twi­jfels toen­e­men mogen blijken uit onder­staande chart, waarin zicht­baar is hoe snel de lange rente vanaf feb­ru­ari aan het oplopen is. Dit duidt enerz­i­jds op de niet afla­tende kap­i­taal­be­hoefte en anderz­i­jds op inflatiedreiging.

Chart


Met al deze door de Fed in gang gezette manip­u­laties vraagt voor­ma­lig Fed-voorzit­ter Paul Vol­ck­er, thans adviseur van Oba­ma, zich intussen af of het niet tijd wordt de bevoegdhe­den van de Fed flink in te kor­ten. Hierin wordt hij ges­te­und door diverse leden van het Con­gres. Als non-Key­ne­si­aan bevin­dt hij zich in een bij­zon­der lastig par­ket. Hij kan zich in deze rol niet open­lijk uit­spreken tegen de huidi­ge Fed politiek. 

Het gelijk van de oude gnomen
Bij al deze kun­st­grepen verbleken de trucages van ene Bernie Mad­off. Alleen hij heeft de pech dat hij moet brom­men. Wie vol­gt? Lat­en we niet ver­geten dat van elke dol­lar die de over­heid nu in het geld­cir­cuit pompt, straks reken­ing en ver­ant­wo­ord­ing zal wor­den ver­langd. Nu de rente tot nage­noeg nul is terugge­bracht, staat de regering niets anders open dan de geld­pers max­i­maal te lat­en flo­r­eren’ en de mark­ten tot in de klucht te manip­uleren! Karl Marx, Friedrich Engels en ook Josef Schum­peter van de Oost­en­rijkse School lijken helaas alle­maal gelijk te kri­j­gen: als gevolg van amoreel mate­ri­al­isme vreet het kap­i­tal­isme in z’n honger de eigen kinderen op!’ Zelfs ene John May­nard Keynes (‘uitvin­der’ van het uitzetten van de geld­ho­eveel­heid) zou zo langza­mer­hand tra­nen in z’n ogen krijgen.

De Europese banken
Je hoort ver­dacht weinig over de banken op het oude continent’maar die staan er zo nodig nog beroerder voor, om twee redenen:

a) hun belen­ings­graad is zo ongeveer het dubbele van de banken in de VS
b) naast de opname van de Amerikaanse schuld­derivat­en staat er een onbek­end totaal aan onin­bare vorderin­gen uit in Oost-Europa; hierover wordt zo min mogelijk gerept, omdat het afd­win­gen hier­van een aan­tal van deze lan­den onmid­del­lijk in een staat van fail­lisse­ment’ zou bren­gen; in plaats daar­van zor­gen de West-Europese lan­den via de omweg van het IMF voor de ben­odigde liq­uiditeit­en dus ook hier wordt schuld op schuld gestapeld.

Chi­na
Straks zal blijken dat de intussen duizen­den mil­jar­den aan bailouts en garanties niet meer dan een drup­pel op een gloeiende plaat mocht­en zijn. Omdat dit ver­damp­ing­spro­ces alle sec­toren van de economie aan­tast, zal het cat­a­stro­fale gevol­gen hebben! Indi­en de Chinezen nog tijdig het accent van een export economie naar de bin­nen­landse con­sump­tie weten te ver­leggen, zal Chi­na wellicht deze dans weten te ontsprin­gen en straks het land zijn waarop alle ogen gericht zullen zijn. De eerste teke­nen wijzen hierop reeds met uit­sla­gen om jalo­ers op te worden:

> de beurs bli­jft posi­tief na sinds vorig jaar al met 50% te zijn gestegen
> de detail­han­delsverkopen ste­gen met 14,7% vergeleken met maart 2008
> de autoverkopen bereik­ten een all time high met 1,1 miljoen auto’s in maart
> de indus­triële pro­duc­tie steeg met 8,3% in maart (nog aan de beschei­den kant)
> ondanks het teruggelopen han­delsvol­ume met de VS schoot het over­schot in maart 
met $ 18,6 mil­jard omhoog tegen $ 4,8 mil­jard in februari 
> de banken ver­to­nen een ijz­er­sterke bal­ans en flo­r­eren als nooit tevoren!

Het ver­haal wordt een­tonig doch de enige manier om voor de toekomst koop­kracht te behouden is beleggen in edel­metaal of in aan­de­len van mijn­bouw­ers. Zolang de pri­jzen op de ter­mi­jn­markt onder druk wor­den gehouden, bli­jft aankoop nog steeds inter­es­sant. Het wacht­en is slechts op het gooien van de hand­doek in de bek­ende ring. 

Robert Bron­cel
US Markets

Leuke’ vooruitzicht­en
Immers, eind 2007 meldde uncle Ben Bernanke, dat de schade van de kredi­et­cri­sis niet veel meer dan $100 mil­jard dol­lar zou belopen, met het vooruitzicht dat deze schulden snel zou kun­nen wor­den afgeschreven. Het IMF kwam iets lat­er met de tijd­ing dat toch wel op een $1.000 mil­jard moest wor­den gerek­end. Anno april 2009 heeft het IMF de schat­ting opge­hoogd naar ruim $4.000 mil­jard! Dat is al bij­na één derde van het Amerikaanse BBP of ruim 8% van het mon­di­ale BBP! Bin­nen één jaar en vijf maan­den zat Bernanke er maar lief­st 4.000% naast! Boven­di­en staat er nog steeds $52.000 mil­jard open aan illiq­uide derivaten.

De Amerikaanse banken
De meeste grote banken liggen aan het infu­us. Zou dat niet zijn gebeurd dan waren ze à la Lehman Bros omgevallen. Maar is dat de pri­js van een onafwend­baar zwart gat, waarin ons gehele geldsys­teem dreigt te verd­wi­j­nen, waard? 

De negen­tien groot­ste Amerikaanse banken onder­gaan een zgn. stress test. Hoe is de uit­slag hier­van te rij­men met uit­sprak­en van nog geen zes maan­den gele­den dat deze banken zon­der kap­i­taal­in­jec­ties ten dode zouden zijn opgeschreven? Ter­wi­jl de ene ver­slech­ter­ing op de andere vol­gde, doen de banken het opeens veel beter! Waar komt deze gebakken lucht van­daan? Wel de Wall Street spin­sels lopen bij­na par­al­lel met de capaciteit van de geldpers.

In de eerste plaats is de mark-to-mar­ket waarder­ing van de tox­ic assets aangepast’, zodat de ver­liezen er opeens een stuk min­der drama­tisch uitzien. Daar staat wel tegen­over dat de banken strop­pen­pot­ten moeten aan­leggen voor eventueel’ toekom­stige tegen­vallers. Die tegen­vallers zullen niet eventueel’ maar zek­er zijn. Er is sprake van pure mis­lei­d­ing om niet te zeggen zwen­del, indi­en deze aan­vanke­lijk buiten de bal­ans geplaat­ste vorderin­gen nu voor een hoger bedrag op de bal­ans mogen wor­den gezet. Dit is een manier van opwaarderen die alleen de banken is vergund. 

De vijf groot­ste Amerikaanse banken (Bank of Amer­i­ca, Cit­i­group, Gold­man Sachs omge­doopt tot gewone bank om pro­tec­tie van de Fed te kun­nen geni­eten, HSBC Bank USA en JP Mor­gan staan gemid­deld voor 500% bloot aan default risk (wan­be­tal­ingsrisi­co) dus met een kans van één op vijf dat de schuld niet wordt terug­be­taald. Hierin bevin­den zich naast de cred­it card schulden en de stu­den­ten­lenin­gen ook de uit­staande hypotheken in de com­mer­ciële vast­goed­sec­tor die eve­neens zwaar onder druk zijn komen te staan. Daar­door komen ook de mid­del­grote en regionale banken aan de beurt, waar­van er intussen meer dan 1.000 in de prob­le­men zijn geraakt. 

In het eerste kwartaal wis­ten de niks makkende groot­banken met de hulp van de Fed fraaie win­sten te realis­eren. Hoe kon dat?

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.