...

"Het zal stijgen en het zal dalen"

19 juli 2006, 12:08 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De beleg­gingswereld op het inter­net wordt steeds bon­ter. Sinds ik er zelf deel van uit­maak ben ik eens wat her en der gaan lezen.
De beleg­gingswereld op het inter­net wordt steeds bon­ter. Sinds ik er zelf deel van uit­maak ben ik eens wat her en der gaan lezen.
Het zal u niet ver­bazen wat mijn con­clusie is: er zijn heel veel betweters, beter­weters en mensen die recht prat­en wat krom is in dit vak, naast mensen met een onder­bouwde visie en een gezonde kijk op de markt. Opval­lend weinig inter­ne­tad­viseurs lijken me nuchter; ken­nelijk moet men om klanten te trekken zo kleur­rijk mogelijk proberen te zijn.
Hele­maal fout. Een spec­u­lant moet saai zijn, heel erg saai. Ik bedoel, hij mag best een vrien­delijk en onder­houdend mens zijn, maar als hij probeert geld te ver­di­enen moet hij gort­droog han­de­len, en onbevoorordeeld, als een sta­tis­ti­cus naar de markt kijken. 
Ken­nelijk is dat heel erg moeil­ijk, de psy­cholo­gie van de mens laat het niet toe. In wezen zijn alle mensen die u een dienst proberen te verkopen, inclusief ikzelf, weer­man­nen en ‑vrouwen, die proberen de storm op tijd te voor­spellen of het mooie weer. Je kri­jgt het weer iedere dag, gratis en voor niks. De beurs beweegt ook iedere dag, maar gratis en voor niks is het alleen wan­neer u besluit de beweg­in­gen aan te kijken zoals je naar het weer kijkt. Wilt u iets ermee, dan moet u goed over­we­gen naar wie u luistert. 
Mij is alti­jd geleerd dat ik niet moet luis­teren naar iemand die te hard praat. Hard prat­en is een vorm van schree­uwen, en met schree­uwende mensen moet je niks te mak­en willen hebben. Dus als mensen te schree­uw­erig gaan advert­eren, wil ik daar geen klant zijn. Ik herin­ner me een adver­ten­tie met een sport­wa­gen, de tekst komt er een crash?” erbij en nog een gemid­deld ren­de­ment over de afgelopen drie jaar, oncon­troleer­baar uit­er­aard, van 400 %.
Als ik zo’n adver­ten­tie zie doe ik een gebed voor dege­nen die hier klant besluiten te worden.
Ik moet beken­nen dat ik geregeld onder de tafel lig als ik op het inter­net wat finan­ciële pagina’s doorstru­in. Vooral de goeroes met duidelijke opinies staan natu­urlijk in hun hemd als het de andere kant op gaat. De dap­per­heid waarmee dan toch nog het oor­spronke­lijke stand­punt verkondigd wordt, is schit­terend om te lezen. Ik klik nog geregeld een bepaalde site aan die ineens onder water lijkt te zijn verd­we­nen, een soort Atlantis. Dit Atlantis had in mei een zeer posi­tieve kijk op de markt. Ter­wi­jl ik mijn Sequen­tial 13 zat te timen om op het goede moment voor een grote short te kiezen, las ik bij de betr­e­f­fende goeroe intrigerend zelfverzek­erd: we gaan naar 475 en van­daar alleen nog maar hoger”. En ook nog zin­nen als koopt u rustig bij”.
Ik klik nog wel eens de site aan, om te kijken of het bericht van 475 en alleen nog maar hoger nu niet een keer ververst wordt. Maar née. Radios­tilte sinds de daling.
Koopt u rustig bij”.
Zo langza­mer­hand maak ik me grote zor­gen. Er moet daar toch iemand goed scheef gezeten hebben en niet alleen dat, wat voor sys­teem heeft iemand die zulke din­gen durft op te schri­jven? Welke indi­ca­toren vertelden hem in mei dat de sti­jging maar door zou gaan? Waar is deze man nu? Leeft hij nog? Hij moet gered wor­den, iemand moet hem een beleg­gingssys­teem bren­gen, zodat hij nooit meer zulke onzin verkondigt waar­van argeloze beleg­gers aan de bedel­staf kun­nen rak­en. Alhoewel, hij kan nog best gelijk kri­j­gen ook, in the long run. Maar dat heeft nu toch al te lang gedu­urd. Beleggen doen we op de lange ter­mi­jn, maar helaas is er ook een korte ter­mi­jn, die zo dodelijk kan zijn dat de lange ter­mi­jn er niet meer in zit.
Ondanks dat ik denk dat u het meest gebaat bent bij een kleur­loze, gort­droge adviseur, hou ik zelf ook het meest van de kleur­rijke mensen in de beleg­gingswereld, die bijvoor­beeld een forse sti­jging of dal­ing voor­spellen, en dan het omge­keerde zien gebeuren. Ze houden zich dan op gepaste wijze goed. Hij die een dal­ing had voor­speld: Tja, we zien van­daag een sti­jginkje, veel stelt het niet voor… gaat er mor­gen weer af denk ik zo… Wall Street ligt er gewoon niet goed bij, dat zal op de Europese beurzen ook gaan door­w­erken.” Hij die een sti­jging had voor­speld en een dal­ing over zich heen kri­jgt: Laat u niet in de luren leggen. Laat u geen rad voor ogen draaien. Née! DITISEENINSTINKER! Wij doen er niet aan mee, aan deze suck­ers dal­ing. Née! Wij bli­jven zit­ten en wij kopen bij: schri­jft u maar op: de call… ”
Er is ook iemand op het net actief, dat is degene waar­van ik het meest houd. Die doet het vol­gende: elke dag, ik lieg het niet, elke dag voor­spelt deze per­soon zow­el een dal­ing als een sti­jging op de markt.
Laat dat even tot u door­drin­gen, en ziet u vooral de humor hier­van in, en het geniale con­cept. Deze per­soon manoevreert zich in de posi­tie IEDERE DAG gelijk te hebben. Want de dagen dat het niet én daalt én sti­jgt zijn op de vingers van één hand te tellen. 
Zo zie ik mezelf ook al bij Jan­neke zit­ten op FTV. Ruud van Megen, wat is je visie op de markt. We zijn van­daag 0,5 % lager, bli­jft dat zo? En waar ligt het aan?”
Nou Jan­neke, goede­mor­gen trouwens, de kijk­ers ook. Mijn verwacht­ing voor van­daag: we gaan dalen en we gaan stijgen.”
Mijn verwacht­ing voor mor­gen: we gaan sti­j­gen en we gaan dalen.” 
En over­mor­gen: we sti­j­gen, dan dalen we en we sti­j­gen en dalen. Daar­bij vor­men we de hele tijd top­pen en dalen..”
-“Jaja. Dus we zien nu een half pro­cent eraf, maar dat komt er straks weer bij als ik jou zo beluister.”
-“Nou, dat zeg ik niet, ik zeg wat ik zeg: dat het ook weer zal sti­j­gen, inder­daad. Maar hoe ver pre­cies? In ieder geval onder x ( — een low van een jaar gele­den, 20 % onder huidi­ge koers – RvM) en boven Y (- een high van drie maan­den gele­den, 8 % boven de huidi­ge koers – RvM).”
- Jaja… Bedankt Ruud van Megen, voor uw ver­helderende com­men­taar op de markt.”
-“Graag gedaan Jan­neke, en ik wil de kijk­ers nog­maals waarschuwen: het gaat dalen en het gaat sti­j­gen, ook vandaag!”
Aangezien ik meer een sta­tis­ti­cus en kans­bereke­naar ben, ga ik de meth­ode die met betr­e­f­fende advies­site samen moet hangen, eens aan nad­er onder­zoek onder­w­er­pen. Als we iedere week starten met het kopen van lange atm calls en puts bij open­ing van de beurs, en we leggen een lim­i­et in voor de call 10 % boven de aankoop­pri­js, en voor de put ook 10 % boven de aankoop­pri­js, halen we dan sta­tis­tisch gezien, over jaren, een mooi ren­de­ment? Of kun­nen we beter een com­bi­natie­lim­i­et van 10 % winst op de hele posi­tie inleggen, en komt die 10 % er iedere week? Dat zou 500 % op jaar­ba­sis zijn. 
Ik ga dit bril­jante idee onder­zoeken. Met dank aan de goeroe aller goeroes, van wie ik de naam uit­er­aard niet zal onthullen. Het zal sti­j­gen en het zal dalen, en daar­bij zullen top­pen gevor­md wor­den en dalen. Zo is het. 
Ruud van Megen
AEX Sys­tem­a­tisch
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.