25 jaar geleden schreef Hugo Claus dit meesterwerk over Vlaanderen, de opgroeiende Louis Seynaeve en het katholieke juk, de na-oorlogse politieke situatie in België. Het verhaal kent vele lagen en baadt in een sfeer van vertwijfeling en verraad. De jubileumeditie met goudkleurige kaft vond z’n weg naar m’n woonkamer, alwaar ik op de tonen van John Coltrane’s “Blue train” het boek ter hand nam. M’n gedachten dwaalden eventjes af en al vlug maakte ik volgende associaties:
Het verdriet van België: het verdriet van de Bel 20? Na de fantastische opmars tussen 2003 – 2006 kon je als investeerder deze index beter links laten liggen. Als we de prestaties van het afgelopen jaar vergelijken met de Duitse Dax-index, is het verschil frappant. Zelfs in vergelijking met de eveneens zwak presterende AEX-index moet de Bel-20 de duimen leggen.
Hoofdreden is volgens mij de samenstelling van de respectievelijke indexen. De Bel-20 is reeds vele jaren een hoofdzakelijk financiële index, terwijl de AEX en zeker de DAX dit in veel mindere mate zijn.
Voor de Belgische index spreken we over: Fortis, Dexia en KBC, die door hun gewicht een belangrijke stempel op deze index drukken.
Gezien de subprime crisis, waar vooral Dexia heel zware klappen kreeg, en deels ook Fortis (samen met het ABN Amro verhaal, uiteraard) was de trend gezet.
Kijken we over dezelfde periode enkel naar de financiële sector: dan wordt het bloedbad pas echt duidelijk. Hieronder de Dow Jones Stoxx 600 Financial Services:
Is er beterschap op komst voor de Bel 20 en financiële waarden in het algemeen?
Ik denk niet onmiddellijk. Daar zorgde Ben Bernanke gisteren trouwens voor: de mededeling dat enkele kleinere banken failliet kunnen gaan zal zeker voor druk op de ketel zorgen. De vraag is uiteraard hoe breed deze impact zal zijn en of er sprake zal zijn van een (klein) domino-effect. Grotere banken hebben immers dikwijls geleend aan kleinere banken…
Om maar te zeggen: ook de Belgische en Nederlandse bankaandelen kunnen verder delen in het sentiment en nog een stuk lager gaan. Overdreven of niet? Tot nu toe vind ik van wel. ING bijvoorbeeld toonde tot nu toe aan dat de subprime perikelen nog meevielen. Idem bij KBC. Maar wat niet is kan bij een verder uitdeinen nog komen, natuurlijk. Om maar te zeggen: financiële waarden hebben momenteel een veel groter risico in zich dan enkele jaren geleden.
Toch denk ik dat de komende weken een technisch herstel mogelijk kan zijn: Europa is immers de VS niet, en als we een tijdje gespaard blijven van slecht nieuws, kan het volgens mij nog wel even omhoog.
Wat mij als tweede positieve noot opvalt is dat Europa het afgelopen jaar op een veel grotere interesse van Wall Street kan rekenen dan voorheen: de Amerikanen zoeken immers naar alternatieven. Als we kijken naar de trackers, zien we dat bij iShares MSCI Belgium het volume over 2007 met 30% is toegenomen. De toename voor Frankrijk en Duitsland was trouwens nog een stuk groter. Grotere belangstelling kan uiteraard geen kwaad!
Ik blijf op korte termijn dus contrarian.
Voor de lange termijn blijft het koffiedik kijken. Ik begin meer en meer te vrezen dat er daadwerkelijk belangrijke lijken uit de Amerikaanse kasten zullen vallen en dat hierdoor een nieuwe schokgolf door de markten kan trekken. Als ik Guy’s doemscenario’s op deze site lees, breekt het angstzweet me trouwens uit. Even helemaal uit de markt stappen en enkele shortposities nemen is dan de boodschap. Maar voorlopig blijf ik nog even zitten: ik heb voldoende cash achter de hand (Omega Pharma verkocht met kleine winst, enkele leuke ritjes met Option meegemaakt) om bij te kopen als het echt in elkaar zou stuiken. Stijgen de markten nog enkele procenten de komende weken, dan is het goed mogelijk dat ik volledig aan de zijlijn ga staan.
Komt het dan nog goed met de Bel20? Natuurlijk, zorg ervoor dat je bij het uitbodemen van de financiële waarden deze afgestrafte index niet uit het oog verliest!
Johan Lamote
Auteur heeft
Longposities op AEX
Longposities op FORTIS
Longposities op ING
Geen posities in de andere besproken waarden.