...

Het verdriet van België

29 februari 2008, 09:27 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

25 jaar gele­den schreef Hugo Claus dit meester­w­erk over Vlaan­deren, de opgroeiende Louis Sey­naeve en het katholieke juk, de na-oor­logse poli­tieke sit­u­atie in Bel­gië. Het ver­haal kent vele lagen en baadt in een sfeer van ver­twi­jfel­ing en ver­raad. De jubileumedi­tie met goud­kleurige kaft vond z’n weg naar m’n woonkamer, alwaar ik op de tonen van John Coltrane’s Blue train” het boek ter hand nam. M’n gedacht­en dwaalden even­t­jes af en al vlug maak­te ik vol­gende associaties:


Het ver­dri­et van Bel­gië: het ver­dri­et van de Bel 20? Na de fan­tastis­che opmars tussen 2003 – 2006 kon je als investeerder deze index beter links lat­en liggen. Als we de presta­ties van het afgelopen jaar vergelijken met de Duitse Dax-index, is het ver­schil frap­pant. Zelfs in vergelijk­ing met de eve­neens zwak presterende AEX-index moet de Bel-20 de duimen leggen.

Hoof­dreden is vol­gens mij de samen­stelling van de respec­tievelijke index­en. De Bel-20 is reeds vele jaren een hoofdza­ke­lijk finan­ciële index, ter­wi­jl de AEX en zek­er de DAX dit in veel min­dere mate zijn.
Voor de Bel­gis­che index spreken we over: For­tis, Dex­ia en KBC, die door hun gewicht een belan­grijke stem­pel op deze index drukken.

Gezien de sub­prime cri­sis, waar vooral Dex­ia heel zware klap­pen kreeg, en deels ook For­tis (samen met het ABN Amro ver­haal, uit­er­aard) was de trend gezet.

Kijken we over dezelfde peri­ode enkel naar de finan­ciële sec­tor: dan wordt het bloed­bad pas echt duidelijk. Hieron­der de Dow Jones Stoxx 600 Finan­cial Services:


Is er beter­schap op komst voor de Bel 20 en finan­ciële waar­den in het algemeen?
Ik denk niet onmid­del­lijk. Daar zorgde Ben Bernanke gis­teren trouwens voor: de med­edel­ing dat enkele kleinere banken fail­li­et kun­nen gaan zal zek­er voor druk op de ketel zor­gen. De vraag is uit­er­aard hoe breed deze impact zal zijn en of er sprake zal zijn van een (klein) domi­no-effect. Grotere banken hebben immers dik­wi­jls geleend aan kleinere banken…
Om maar te zeggen: ook de Bel­gis­che en Ned­er­landse bankaan­de­len kun­nen verder delen in het sen­ti­ment en nog een stuk lager gaan. Over­dreven of niet? Tot nu toe vind ik van wel. ING bijvoor­beeld toonde tot nu toe aan dat de sub­prime perike­len nog mee­vie­len. Idem bij KBC. Maar wat niet is kan bij een verder uit­deinen nog komen, natu­urlijk. Om maar te zeggen: finan­ciële waar­den hebben momenteel een veel grot­er risi­co in zich dan enkele jaren geleden. 
Toch denk ik dat de komende weken een tech­nisch her­s­tel mogelijk kan zijn: Europa is immers de VS niet, en als we een tijd­je ges­paard bli­jven van slecht nieuws, kan het vol­gens mij nog wel even omhoog.
Wat mij als tweede posi­tieve noot opvalt is dat Europa het afgelopen jaar op een veel grotere inter­esse van Wall Street kan reke­nen dan voorheen: de Amerika­nen zoeken immers naar alter­natieven. Als we kijken naar de track­ers, zien we dat bij iShares MSCI Bel­gium het vol­ume over 2007 met 30% is toegenomen. De toe­name voor Frankrijk en Duit­s­land was trouwens nog een stuk grot­er. Grotere belang­stelling kan uit­er­aard geen kwaad!
Ik bli­jf op korte ter­mi­jn dus contrarian.

Voor de lange ter­mi­jn bli­jft het koffiedik kijken. Ik begin meer en meer te vrezen dat er daad­w­erke­lijk belan­grijke lijken uit de Amerikaanse kas­ten zullen vallen en dat hier­door een nieuwe schok­golf door de mark­ten kan trekken. Als ik Guy’s doemscenario’s op deze site lees, breekt het angstzweet me trouwens uit. Even hele­maal uit de markt stap­pen en enkele short­posi­ties nemen is dan de bood­schap. Maar voor­lop­ig bli­jf ik nog even zit­ten: ik heb vol­doende cash achter de hand (Omega Phar­ma verkocht met kleine winst, enkele leuke rit­jes met Option meege­maakt) om bij te kopen als het echt in elka­ar zou stuiken. Sti­j­gen de mark­ten nog enkele pro­cen­ten de komende weken, dan is het goed mogelijk dat ik volledig aan de zijli­jn ga staan.

Komt het dan nog goed met de Bel20? Natu­urlijk, zorg ervoor dat je bij het uit­bode­men van de finan­ciële waar­den deze afges­trafte index niet uit het oog verliest!

Johan Lam­ote


Auteur heeft 
Long­posi­ties op AEX
Long­posi­ties op FORTIS
Long­posi­ties op ING
Geen posi­ties in de andere bespro­ken waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.