...

Het traumatische eind van de euro

20 juli 2011, 11:17 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Don­derdag 21 juli is de top van Europese lei­ders waarin geza­men­lijk zal wor­den getra­cht een eind aan de euro­zonecri­sis te mak­en. Hier ligt niet alleen een poli­tiek ideaal onder vuur, ook de vei­ligheid van de economis­che wereld staat op het spel. Want als de euro wordt betwist, kan dat wel eens het start­punt zijn van jaren vol met hele grote finan­cieel-economis­che zor­gen. Ten­min­ste, dat stellen twee van de drie economen die wij in dit artikel aan het woord lat­en. De drie economen geven alle drie antwo­ord op de vraag: Wat als de euro wordt ver­wor­pen en alle lan­den weer over­gaan op hun eigen val­u­ta? Geen gekke vraag, want die realiteit, hoe ondenkbaar deze ook is, komt dichter­bij dan ooit. 


Allereerst een voorstel­rond­je. De drie economen die wij aan het woord lat­en, zijn Christo­pher Small­wood, topeconoom van Cap­i­tal Eco­nom­ics, Wim Boon­stra, topeconoom bij de Rabobank, en Mark Cliffe, hoofd van Finan­cial Research bij ING. Drie man­nen met grote ken­nis van zak­en die het toch niet hele­maal eens met elka­ar kun­nen wor­den. Het is Small­wood ver­sus Boonstra/​Cliffe…

Small­wood: Break up may boost economies“

De econoom Small­wood geeft aan dat er wel degelijk economis­che argu­menten zijn om de euro­zone uit elka­ar te lat­en vallen. Zijn rede­natie is gebaseerd op de economis­che groei van de euro­zone van de afgelopen jaren. Deze bedroeg 1%, waar­bij bijvoor­beeld Ital­ië hele­maal geen groei liet zien. Dit komt vol­gens Small­wood door de struc­tu­ur van de Unie en de dom­i­nantie van Duit­s­land hierin.

Er zijn twee prob­le­men: Nie­mand kan zich meten met Duit­s­land bin­nen het eurosys­teem. Duit­s­land is zo effi­ciënt dat het de andere lan­den onder­mi­jnt. De Duit­sers zijn con­stant hun begrot­ing­steko­rten aan het ver­min­deren en creëren zo deflatie. De andere lan­den zouden dit ook moeten doen, maar dit lukt niet, wat ten koste van hun economieën gaat.

Iedereen zal dus beter af zijn bij een totale break up. Als de per­ifere lan­den als Grieken­land, Por­tu­gal en Ital­ië weer de mogelijkheid kri­j­gen om hun eigen val­u­ta te lat­en deval­ueren, dan kan dat hun con­cur­ren­tieposi­tie in Europa (en de hele wereld) weer opvi­jze­len en zo economis­che groei gener­eren. Deze mogelijkhe­den zijn er niet bin­nen de euro, waar­door de con­cur­ren­tieposi­tie van de armere’ eurolan­den na invo­er­ing van de euro flink is gedaald. Het grafiek­je hieron­der illus­treert dat.


Small­wood geeft aan dat de euro alleen een poli­tiek idee is en dat het geen economis­che grond heeft, als de break up goed wordt gem­an­aged is er niets aan de hand.

Boon­stra: Des te heftiger het feestje, des te grot­er de kater“

De Rabobank-econoom geeft heel duidelijk in zijn rap­port aan dat Europa beter af is in een geza­men­lijke zone. Hij stelt dat alle lan­den moeten streven naar her­vorm­ings­maa­trege­len om hun economieën beter te lat­en func­tioneren. Als gevolg hier­van zullen we een lage economis­che groei kun­nen verwacht­en voor de komende jaren… Geen feestje zon­der kater!

Als we de euro­zone opbreken, zal alles vol­gens Boon­stra ver­slechteren: Toen we de euro een­maal intro­duceer­den, zijn we een onom­keer­baar pro­ces aange­gaan. Wat we ook doen, we moeten ons realis­eren dat we in dezelfde boot zit­ten en dat we hoe dan ook een geza­men­lijk Europees lot hebben. Dan wel als deel van de groot­ste en sterk­ste economie ter wereld, of als een groep­je kleine en steeds irrel­e­van­ter wor­dende lan­den die niet meer in het cen­trum van de wereld staan. De keuze is aan ons.“

Daar­naast uit hij zijn kri­tiek op Small­wood, omdat die wel spreekt over posi­tieve resul­tat­en voor alle lan­den bij een break up van de euro­zone, maar dat hij weigert om daad­w­erke­lijke berekenin­gen te tonen. Berekenin­gen die Mark Cliffe wel toont en die er heel wat min­der rooskleurig uitzien dan Small­wood stelt.

Mark Cliffe: Val van euro: Drama­tisch en trau­ma­tisch.“

Degene die dus met de meest uit­ge­brei­de door­berekenin­gen komt is ING-econoom Cliffe. Hieron­der enkele bevin­din­gen van Cliffe waaruit blijkt wat de toe­s­tand zal zijn als de Europese lei­ders besluiten een eind aan de euro te mak­en. De con­clusie van Cliffe naar aan­lei­d­ing van deze cijfers is: De impact van een alge­hele break up zal ongetwi­jfeld trau­ma­tisch zijn.” Cliffe geeft aan dat de voorde­len die de anti-euro-economen voorstaan niet opwe­gen tegen de ini­tiële schade die zal ontstaan de eerste jaren na de break up. Deze schade zou wel eens bli­jvend cat­a­stro­faal kun­nen zijn en dat wil nie­mand.

Gevol­gen val euro in reële cijfers 

In het eerste jaar zal de pro­duc­tie dalen tussen de 5 en 9% in de ver­schil­lende vroegere lid­stat­en en de acti­vapri­jzen in de lan­den zullen instorten. Met hun nieuwe val­u­ta (de pese­ta en de escu­do), die een val mak­en van 50% of meer, zullen de economieën van Span­je en Por­tu­gal hun inflatieci­jfers naar dubbele cijfers zien gaan. Duit­s­land en de andere kern­lan­den zullen een deflatieshock kri­j­gen te ver­duren. De dol­lar zal tegen een equiv­a­lent van 0,85 EUR/USD ver­han­deld wor­den en daarom zal de V.S. ook deflatie gaan krijgen.

Als resul­taat daar­van zal een massieve afwijk­ing ontstaan tussen zow­el de rente­s­tanden en de oblig­atieren­de­menten. De 10-jarige-oblig­atier­ente in Duit­s­land zal onder de 1% komen ter­wi­jl die in de per­ifere mark­ten zal sti­j­gen tot 7 – 12%.

De reële economie zal een hamer­slag kri­j­gen. Er zijn vijf fac­toren die de economis­che aci­tiviteit zullen doen kraken:

  1. Zelfs met vooraf plan­ning, zijn de logistieke en legale prob­le­men van het herïn­tro­duc­eren van de nationale val­u­ta, tij­dens de over­gangspe­ri­ode, ern­stig en langdurig. 
  2. Gegeven de verwachte scherpe val­utabe­weg­in­gen, door de kap­i­taalvlucht en stress in het finan­ciële sys­teem, zullen de han­del en de investerin­gen wor­den ontregeld. De duikel­ing van de glob­ale economie vol­gend de ineen­stort­ing van Lehman Broth­ers in sep­tem­ber 2008 geeft een beeld van hoe verni­eti­gend het kan zijn. 2008 zal maar een kleine val zijn in vergelijk­ing met de val van de euro. 
  3. Een duikel­ing in bedri­jfs- en con­sumenten­vertrouwen zal hoogst­waarschi­jn­lijk samen­gaan met een nieuwe duikel­ing van de acti­vapri­jzen zow­el bin­nen als buiten de euro­zone. Dit zal zich langza­am opbouwen wan­neer de daad­w­erke­lijke break up dichter­bij komt. 
  4. De uitdag­ing om fis­cale geloofwaardigheid te behouden en daar­door de over­hei­ds­gelden op de kap­i­taal­markt te verzek­eren, zal bezuinig­ings­maa­trege­len tot gevolg hebben, zek­er voor de per­ifere euro­zone landen.
  5. Ter­wi­jl de niet-Euro­zone economieën ges­paard wor­den voor de erg­ste ontwricht­ing door de cre­atie van één of meerdere val­u­ta, zullen zij ook lij­den: hun val­u­ta zullen hevig appre­ciëren met daar­door schade aan de exportgroei.

Finan­ciële sec­tor – nieuwe systeemstress

De finan­ciële sec­tor zal lij­den door de wegza­kkende acti­vapri­jzen. Naast aan­de­lenko­ersen zullen de vast­goed­pri­jzen dalen. De dal­ende economis­che activiteit en bedri­jf­swin­st­gevend­heid lei­den tot een scherpe afwaarder­ing op bedri­jf­soblig­aties en ‑lenin­gen, waar­door banken en finan­ciële insti­tu­ties wederom in de prob­le­men komen. Over­he­den zullen weer moeten bijsprin­gen om de banken te red­den. Dit zal alle­maal ten koste gaan van de al erg fragiele overheidsfinanciën.

De kern­lan­den zijn een cred­i­teur van de per­ifere lan­den waar­door ze een enorme expo­sure kri­j­gen op serieuze ver­liezen. Hier­door zal het her­s­tel naar een even­wicht voor de kern­lan­den hobbe­liger wor­den dan voor de per­ifere lan­den die hun val­u­ta kun­nen deval­ueren en zo voordeel ervaren (ookal zullen ze pas voordeel ervaren wan­neer ze de mark­t­par­tic­i­pan­ten kun­nen over­tu­igen dat ze geloofwaardig beleid aan het imple­menteren zijn om zow­el de inflatie te beteuge­len als de fis­cale solv­abiliteit te ver­beteren).

Con­clusie

Het is nu dus de vraag wat er mor­gen op de Europese top gaat gebeuren. Er wor­den geen spec­tac­u­lar­ie uitkom­sten verwacht, maar een enkele twi­jfel aan de euro van een van de lei­ders zou wel eens een ket­tin­gre­ac­tie kun­nen veroorza­k­en. Echter, zo naar de boven­staande gegevens kijk­end, lijkt het logisch dat Europa aan de euro bli­jft vasthouden. Zoals Boon­stra ver­wo­ordde: We zijn nou een­maal op dit pad ger­aakt dat wel eens onom­keer­baar zou kun­nen zijn.


Redac­tie US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.