...

Het Titanic Syndroom

31 augustus 2011, 05:00 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Als kapitein van de groot­ste economie” meldde Fed-pres­i­dent Ben Bernanke zich voor het front van de verza­melde cen­trale bankpres­i­den­ten op 26 augus­tus j.l. inge­to­gen: the risk that the econ­o­my has entered a sub­stan­tial down­turn appears to have dimin­ished over the past month or so’ (het risi­co dat de economie sub­stantieel afgli­jdt is de afgelopen maand afgenomen). Deze med­edel­ing was meer bedoeld voor de pers dan voor de jon­gelui” die uit alle delen van de wereld (onder de nodi­ge CO2 uit­stoot) naar Jack­son Hole in Wyoming waren afgereisd. 


Een soort­gelijk gelu­id kenden we nog van een uit­spraak een jaar gele­den vooraf­gaande aan QE2 toen Bernanke riep: the finan­cial cri­sis appears to be most­ly behind us, and the econ­o­my seems to have sta­bi­lized and is expand­ing again’ (de finan­ciële cri­sis schi­jnt meren­deels achter ons te liggen en — in één adem — de economie schi­jnt zich te hebben gesta­biliseerd en groeit weer). Ofwel het gelijk” van de kapitein op de brug om de pas­sagiers rustig te houden!

Bernanke’s vooruitziende blik”
Ook de vol­gende uit­spraak van uncle’ Ben tij­dens de Jack­son Hole speech is om in te lijsten: with respect to longer-run prospects, how­ev­er, my own view is more opti­mistic. As I will dis­cuss, although impor­tant prob­lems cer­tain­ly exist, the growth fun­da­men­tals of the Unit­ed States do not appear to have been per­ma­nent­ly altered by the shocks of the past four years’ (met betrekking tot de lan­gere ter­mi­jn vooruitzicht­en ben ik echter meer opti­mistisch; hoewel er stel­lig belan­grijke prob­le­men bestaan, schi­j­nen de onderliggende groeifac­toren van de V.S. na de schrokken van de afgelopen vier jaar niet wezen­lijk te zijn aange­tast). Dat de groei over het eerste half­jaar was teruggelopen naar 0,7% was wellicht bij hem nog niet doorge­dron­gen.

Toegegeven, de kapitein van de onver­ganke­lijke” Titan­ic had des­ti­jds min­der manoeu­vreer­ruimte dan kapitein” Bernanke met z’n weer­ga­loze” inspan­nin­gen om de banken te red­den en de economie met onge­brei­delde geld­ver­ruimin­gen en lage rente weer aan de praat proberen te kri­j­gen. Op de Titan­ic was het des­ti­jds uit­slui­tend let­ter­lijk pom­pen of verzuipen.

ZIRP
Teneinde er voor te zor­gen dat het economisch vertrouwen en daarmee de beurs na afloop van QE2 eind juni niet opnieuw een al te grote deuk zou oplopen had BB een nieuw koni­jn uit zijn hoed getoverd n.l. ZIRP dat staat voor Zero Inter­est Rates Peri­od”, in goed Ned­er­lands: per­ma­nente 0‑rente (tot medio 2013!). Daarmee wist hij tot dusver te voorkomen opnieuw te moeten gri­jpen naar het QE-wapen van schuld opkopen, het­geen bij zijn buiten­landse evenknieën” niet zo’n beste beurt zou hebben gemaakt.

Om het bankengezelschap voorts vrien­delijk te stem­men, spiegelde hij hen voor er alles” aan te doen om een mogelijk tweede Grote Depressie te voorkomen en daar­toe alle opties” open te houden. Tevens werd de bal” bij het Con­gres en het Witte Huis neergelegd die nu samen moeten gaan zor­gen voor een beter bud­get­be­heer, meer werkgele­gen­heid en bijgevolg een aantrekkende economie. Door ZIRP ruim­schoots over de verkiezin­gen van vol­gend jaar heen te tillen, hoopt BB dat bei­de par­ti­jen (Repub­likeinen en Democ­ra­t­en) niet opnieuw over elka­ar heen rollen zoals bij de ophoging van het schuld­pla­fond. Type­r­end was dat er weinig nieuws over S&P’s afwaarder­ing naar buiten kwam.
Meer opti­misme”
Met enig optimisme”wist hij er aan toe te voe­gen: the eco­nom­ic heal­ing will take a while, and there may be set­backs along the way, how­ev­er, the heal­ing process should not leave major scars’ (het economisch heling­spro­ces kan wel een tijd­je aan­lopen met onder­weg af en toe een mogelijke terug­val zon­der echter grote lit­tekens achter te lat­en). Ook wilde BB een poging doen om de opgekochte schulden ad $2.300 mil­jard over een lan­gere ter­mi­jn uit te smeren. Tenslotte probeerde hij druk te zetten op de com­mod­i­ty pri­jzen, zodat deze bin­nen de Fed’s doel­stelling tot niet meer dan 2% inflatie zouden lei­den.

Kor­tom, er zou vooral­snog geen reden zijn om het lifeboat deck op te zoeken, laat staan over boord te sprin­gen! Maar ja, dan zijn er ook nog de Europese bank prob­leem­p­jes”. Die zijn van een iets ander kaliber dan die in de V.S., waar men alti­jd weer veilig” kan terug­vallen op de Fed. De ECB heeft geen drukpers­bevoegdheid maar kan anderz­i­jds moeil­ijk met lede ogen afwacht­en tot­dat 17(!) bankneuzen en par­lementen in dezelfde richt­ing staan. Hier wordt goede raad” steeds duur­der nu de bank al voor een kleine €200 mil­jard aan zuidelijk Europese staat­slenin­gen uit de markt heeft gehaald. De rente in Ital­ië en Span­je begon te veel op te lopen, ter­wi­jl tezelfder­ti­jd de Finnen van de Grieken bot­er bij de vis eisen. Tja, wie wil dat niet?

De beurzen
Op Wall Street werd weliswaar nerveus gereageerd maar de beurzen trokken in vrij dunne” han­del lat­er toch weer aan. Je zou kun­nen zeggen dat BB nader­hand het voordeel van de twi­jfel kreeg. Zo daalde de Dow max­i­maal met 220 pun­ten om te eindi­gen met een plus van 163 pun­ten of 1,5%, steeg de S&P met 1,8% en de NAS­DAQ zelfs met 2,6%.

De hulp” van War­ren Buf­fett was hier­aan ongetwi­jfeld niet vreemd. Immers, op het juiste moment gaf hij de groot­ste bank met het laag­ste vertrouwen, in casu Bank of Amer­i­ca, met een gehalveerde beur­swaarde dit jaar een heroïne shot” van $5 mil­jard. Als tegen­presta­tie ont­vangt hij voor deze spe­ci­aal uit­gegeven pre­ferred stock een div­i­dend van 6% met een optie 700 miljoen aan­de­len te kopen tegen een pri­js van $7,14 gedurende de komende 10 jaar. Dit in de weten­schap dat de boek­waarde van deze bank thans op $12,65 per aan­deel ligt. Het aan­deel schoot met 15% omhoog en nam ook andere banken mee. In 2008 haalde War­ren het­zelfde kun­st­je uit met Gold­man Sachs in 2008 om een div­i­dend van 10% op te strijken.




Vol­gens Mark Zan­di van Moody’s kan de beurs nog alle kan­ten uit gelet op de vage uitkom­sten van Jack­son Hole, het schuld­pla­fond dra­ma, de S&P down­grade en de Europese bankperike­len. Ook de laat­ste matige werkgele­gen­hei­dsverwacht­ing en het zakkende con­sumenten­vertrouwen in de V.S. van 46% naar 31% voor­spellen niet echt veel goeds.



Opval­lend was dat het goud na Bernanke’s speech om 10.00 uur s ocht­ends vri­jwel direct de weg omhoog zocht (zie groene graph), mar­gin ver­hoging of niet (zie lat­er).

Vertrouwen (?)
Zoals het vertrouwen op een goede afloop op de Titan­ic groot bleef, zo hand­haaft zich ook het vertrouwen in het Amerikaans staatspa­pi­er getu­ige de lage yield ad 2,19% op de 10-jarige Trea­surys. Het is uit­slui­tend aan de enorme liq­uiditeit ervan te danken dat er niet meer toevlucht in het veel min­der liq­uide goud wordt gezocht. Zelfs het risi­co van pri­js­in­flatie en een totale ineen­stort­ing van het mon­e­taire sys­teem wordt met de Trea­surys op de koop toe genomen. Dit vertrouwen” doet anderz­i­jds juist het risi­co sterk toen­e­men. Tegelijk­er­ti­jd daalt het vertrouwen tussen de banken onder­ling. Slechte voorteke­nen hopen zich verder op!

Want let wel, schuld­pa­pi­er is niets anders dan een leen­brief” en geld leen je alleen uit met de aan zek­er­heid gren­zende waarschi­jn­lijkheid dat je het terugkri­jgt inclusief een ver­goed­ing voor het afs­taan gedurende de betr­e­f­fende peri­ode. Maar nor­maal gespro­ken is geld uitle­nen alleen veilig in de weten­schap dat er vol­doende besparin­gen tegen­over staan. In de V.S. wordt echter lening op lening gestapeld zon­der dat er sprake is van vol­doende fis­cale inkom­sten, han­delsover­schot­ten of ander­szins. De lenin­gen wor­den een­voudig terug­be­taald met nieuw gedrukt papi­er – bomen en/​of wapens genoeg! Ja, ook wapens wor­den in de stri­jd” gewor­pen als mid­del tot terug­dring­ing van het han­del­steko­rt. Hierover wordt uit­er­aard zoals door andere wapen­ex­por­teurs w.o. Ned­er­land in alle toon­aar­den gezwe­gen.

Mid­dels de drukpers wel­vaart en vrede creëren is in de wereld­his­to­rie nog nooit gelukt. We hoeven al niet verder terug te gaan dan de Weimar Repub­liek in de jaren 20, Argen­tinië in de jaren 90 en onlangs Zim­bab­we, ofschoon daar nog zon­der slag of stoot. Immers, wan­neer er chro­nisch te veel kredi­et uit­staat tegen­over te weinig besparin­gen roep je onher­roe­pelijk prob­le­men af. In mijn pre­sen­tatie voor stu­den­ten van de Eras­mus Uni­ver­siteit stond de wan­ver­houd­ing van de totale schuld — BBP ratio van 4 op 1 in de V.S. min of meer cen­traal. Het zal niet lang meer duren dat de helft van het Amerikaanse BBP opgaat aan belast­ing- en rente­be­talin­gen.

Europa
Waar in de V.S. de meeste schuld uit­staat op over­hei­d­sniveau (fed­er­aal, stat­en, ste­den, county’s), staat in Europa de meeste schuld uit bij de com­mer­ciële banken. Vol­gens onafhanke­lijk anal­ist Porter Stans­ber­ry hebben BNP Paris­bas en Crédit Agri­cole geza­men­lijk bij­na €2.500 mil­jard aan schuld uit­staan, meer dan het gehele BBP van Frankrijk. De flin­ter­dunne kap­i­taal­buffers van deze banken zijn der­mate ger­ing dat ze feit­elijk al bankroet zijn. Het­zelfde kan wor­den gezegd van Deutsche Bank met een ratio van 1,92% en Uni­Cred­it in Ital­ië met zelfs” 4,42%. Dit zijn wel zeer belan­grijke spel­ers in Europa. Als die dreigen om te vallen zullen de resp. stat­en moeten bijsprin­gen. Daar­bij is de Duitse groei van 1,3% in het tweede kwartaal naar 0,1% teruggevallen en ligt de groei in Frankrijk en Ital­ië op z’n gat. Een groot vangnet ont­breekt. Ook hier staan we vrij uitzicht­loos aan te kijken tegen een naderende hur­ri­cane van schuld.

Goud
Geen won­der dat het edel­metaal een naar ver­houd­ing onder­be­lichte afspiegeling vormt van de wijze waarop er met fiat”papier wordt omge­spron­gen. Goud reflecteert niet haar intrin­sieke waarde maar juist die van het papiergeld en de vluchtigheid ervan. In de weten­schap dat schulden tot dusver onder het nemen van ver­lies niet wor­den geherstruc­tureerd zullen er zow­el in Europa als in de V.S. wederom zil­lions nodig zijn om gat­en te dicht­en. Daar­bij zal de Fed waarschi­jn­lijk als swap line (onder bij­drukken!) voor de ECB fun­geren.



Van­daar het onderon­sje tussen Wick­et’ en Trick­et’ in Jack­son Hol­low’. Waarschi­jn­lijk koopt de Fed risi­coloos” ECB-papi­er op om de Europese banken te hulp te komen die op hun beurt weer Trea­surys kopen om hun kap­i­taal­buffers op te poet­sen”. Zo poet­st de ene plaat de andere.

Weliswaar beweegt het goud zich meer en meer in gestage galop” maar de echte aan­loop(!) moet nog komen wan­neer het buigen of barsten wordt en de pas­sagiers” in de gat­en kri­j­gen dat het hoe dan ook meer verzuipen dan pom­pen’ wordt. Dat sta­di­um afwacht­en zal voor velen beteke­nen in het ijsk­oude water te belanden.

Een schot voor de boeg werd vorig jaar al door een aan­tal lan­den uit het Mid­den- en Verre Oost­en afgegeven en nu recen­telijk door Venezuela met het teru­groepen van de betr­e­f­fende goudreserves uit de Lon­dense schuilkelders”. Hier­mee komen de goud­ma­nip­u­laties (shorts ver­sus longs) op de COMEX in New York steeds meer op de tocht te staan en wordt hier­mee de weg vri­jge­maakt voor een verder sti­j­gende goud­pri­js. Om dit effect weer te neu­tralis­eren werd niet toe­val­lig vorige week door die zelfde COMEX opnieuw de mar­gin met 28% ver­hoogd, zodat er meer kas­mid­de­len ter beschikking moeten zijn om in goud futures te kun­nen han­de­len. Tot dusver heeft deze manœu­vre maar bit­ter weinig uit­ge­haald. Na de laat­ste mar­gin ver­hogin­gen in jan­u­ari j.l. steeg het goud van $1.420 naar $1.828 thans.

Goud en zil­ver als goede tweede zijn de enige betrouw­bare red­dings­boeien met een Bret­ton Woods II in the cards’ als uitein­delijk doel. In mijn maan­delijkse Porte­feuille updates wordt hierop verder inge­gaan.

Robert Bron­cel
Copy­right, 28 augus­tus 2011
www​.robert​bron​cel​.com


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.