...

Het tekort op Amerikaanse Handelsbalans..

8 september 2005, 20:54 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het grote teko­rt op de han­dels­bal­ans in de VS is al langer een doorn in de ogen van de rest van de wereld … Keer na keer loopt dit teko­rt verder op, nie­mand weet waar dit zal eindi­gen … Hier valt opnieuw op dat de Amerikaan een con­sument pur sang is en bli­jft, aan dit teko­rt zien we duidelijk dat de Amerikaan sim­pel­weg de spaar­centen van de lan­den met over­schot, in feite ook van ons, op con­sumeert … De Amerikaan geeft dus alleen maar geld uit op alle manieren die maar mogelijk zijn … Sparen doet de Amerikaan zek­er niet .… Jo zet voor u deze feit­en even onder elka­ar in deze col­umn … Ook ziet u hier­bij enkele grafieken …
Het teko­rt op de Amerikaanse Handelsbalans
In veel reac­ties naar aan­lei­d­ing van het voort­durende teko­rt op de Amerikaanse han­dels­bal­ans is vaak te lezen dat de Amerika­nen alleen maar kopen en ver­geten te sparen.
En dat groeiende teko­rt is al tij­den zo zoals de grafiek laat zien:

Een han­dels­bal­ans geeft de import en de export aan van een land. Als de export de import over­sti­jgt, spreekt men van een over­schot op de han­dels­bal­ans. De Amerika­nen hebben al jaren een teko­rt op de han­dels­bal­ans dus de impor­tu­it­gaven overtr­e­f­fen de exportinkomsten.
In de economie gaat men er vanu­it dat elk land in ieder geval streeft naar een posi­tieve han­dels­bal­ans. Met een posi­tieve han­dels­bal­ans kan een land nl. de eigen inkom­sten vergroten.

Jean Bap­tiste Col­bert, de vad­er van het mercantilisme
Ten tijde van het mer­can­til­isme probeerde Col­bert er al voor te zor­gen dat Frankrijk een posi­tieve han­dels­bal­ans had zodat de Franse Staat daarmee extra inkom­sten verkreeg.
Men wijt eigen­lijk het teko­rt van de han­dels­bal­ans aan de beste­d­ings­drift (con­sumeren) van de Amerika­nen. Aan de andere kant wordt door Robert J. Samuel­son beweerd dat het niet de beste­d­ings­drift van de Amerika­nen is maar dat men in andere delen van de wereld te veel spaart. Men spreekt zelfs over mon­di­ale spaarwoede.
Omdat het spaargeld natu­urlijk goed moet wor­den belegd om een ren­de­ment te kun­nen behalen investeert men dat niet in eigen land maar elders. Voor­beelden ervan zijn b.v. Europa, Japan en China. 
In 2004 spaar­den de Japan­ners 28% van het nationale inkomen en investeer­den slechts 24% ervan in Japan zelf. De rest werd in het buiten­land geïnvesteerd, het meeste in de VS. Dat over­tol­lige spaargeld kwam dus voor een groot deel in de VS terecht en lei­d­de ertoe dat de Amerika­nen zelf meer gin­gen uit­geven en min­der gin­gen sparen.
Een deel van die spaargelden werd in aan­de­len gesto­ken waar­door de beurzen bleven sti­j­gen en tegelijk­er­ti­jd de opvat­ting ste­unde dat men meer uit kon geven omdat men toch rijk genoeg was. Na dal­ing van de beurzen zocht het geld zich een weg naar de huizen­markt en beleg­den buiten­landse fond­sen in oblig­aties en hypotheken.
De hypotheekrente was laag waar­door de vraag toe­nam en er ontstond een sti­jging van de huizen­pri­jzen. Zo kwam men in een vicieuze cirkel terecht. Door de sti­jging van de huizen­pri­jzen kreeg men het gevoel rijk te wor­den en begon men meer en meer uit te geven door­dat men geld leende omdat de pri­js van de huizen explosief was geste­gen. Dit geld ging men natu­urlijk weer consumeren.
Omdat, zoals we al eerder con­sta­teer­den, andere lan­den in de VS investeer­den was er toch sprake van een mon­di­aal even­wicht. Alleen als de investeerders zich gaan afwen­den van de VS kan er een verve­lende sit­u­atie ontstaan.
Op 18 augus­tus maak­te het Amerikaanse min­is­terie van han­del bek­end, dat het teko­rt op de han­dels­bal­ans van de VS in juni ten opzichte van de voor­gaande maand geste­gen was met 6,1 pro­cent, nl. van 55,4 naar 58,8 mil­jard dol­lar. Dat was opnieuw veel hoger dan verwacht. 
Het teko­rt van de VS in de han­del met Chi­na steeg tot een record van 17,6 mil­jard dol­lar ter­wi­jl de import uit dat land in juni 21 mil­jard dol­lar bedroeg, ook dat is een record. De Amerikaanse invo­er van olie bereik­te eve­neens een ongek­end hoog niveau, de waarde daar­van steeg van 13,7 mil­jard dol­lar tot 14,6 mil­jard dollar.
Alge­meen wordt nu aangenomen dat het han­del­steko­rt van de VS nog verder toe zal nemen. Daar zijn twee oorza­k­en voor aan te geven.
  1. De sti­jging van de olieprijs
  2. De gevol­gen van de orkaan Katrina
Zolang het over­schot van andere lan­den het teko­rt van de VS com­penseert is er sprake van een even­wicht, hoewel miss­chien een wankel even­wicht. Het is meer een stilzwi­j­gende cirkel die niet kan noch mag wor­den onder­bro­ken. Toch zouden andere lan­den er goed aan doen de bin­nen­landse beste­din­gen aan te moedigen.
Het teko­rt op de Amerikaanse han­dels­bal­ans zal toch moeten wor­den terugge­dron­gen, en lief­st zo snel mogelijk. De beste­din­gen in de VS dienen meer in overeen­stem­ming te zijn met de inkomsten. 
Geen won­der dat Greenspan een duidelijke waarschuwing liet uitgaan .…
Greenspan waarschuwde al enkele malen voor dal­ing huizen­pri­jzen VS
De pres­i­dent van de Fed­er­al Reserve, het stelsel van Amerikaanse cen­trale banken, Alan Greenspan waarschuwde voor de gevol­gen van de over­span­nen Amerikaanse huizen­markt. Vol­gens Greenspan zal de sterke groei van de huizen­pri­jzen onver­mi­jdelijk tot een einde komen.
De won­ingverkoop zal afne­men, de pri­jzen zullen min­der snel groeien of zelfs kun­nen dalen. Greenspan deed deze voor zijn doen opmerke­lijk scherpe uit­sprak­en op het jaar­lijkse sym­po­sium van de fed­erale bank van Kansas City eind augustus.
Vol­gens de bankpres­i­dent is het geen taak van cen­trale banken om via hun rente­beleid in te gri­jpen in deze ontwik­kel­ing. In de afgelopen jaren zijn de huizen­pri­jzen in de Verenigde Stat­en met gemid­deld 50,5 pro­cent geste­gen. Vooral in de kus­tre­gio’s vond een ware pri­j­s­ex­plosie plaats.
Ondanks de negatieve gevol­gen van het mogelijk ineen­za­kken van de huizen­markt, voorzi­et Greenspan een posi­tief effect. Het over­grote deel van de Amerikaanse huizen­bezit­ters verzil­vert de over­waarde op zijn huis en besteedt dit. Uit onder­zoek blijkt een sterk ver­band tussen de groei van dit fenomeen en het enorme teko­rt op de Amerikaanse handelsbalans. 
Het einde van de over­span­nen won­ing­markt kan het sparen stim­uleren en de import doen dalen. Dat zal lei­den tot een ver­be­ter­ing van de Amerikaanse han­dels­bal­ans. Zo is er toch een posi­tief effect te con­stateren als de huizen­pri­jzen gaan dalen.
Een aardig beeld van de externe financier­ing geeft ook onder­staande grafiek aan

Jo Swaen
US Mar­kets

Web­site Jo Swaen. www​.blikopdew​ereld​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.