![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Als we de grafieken van de Amerikaanse indices bekijken, dan laten die zonder uitzondering een positief beeld zien. De Dow, de S&P500 en de Nasdaq braken een aantal weken geleden unaniem opwaarts uit een neutraal driehoekspatroon. Vervolgens werd er jacht gemaakt op nieuwe records. De Dow heeft de stijging krachtig weten voort te zetten waardoor die zelfs boven het hoogste slot uit de geschiedenis, zijnde 12.788 punten, uitsteeg. De S&P500 doorbrak al eerder de top van februari. Om nu te zeggen dat de index gemakkelijk richting de hoogste koers rond 1.550 punten uit het jaar 2000 kan gaan stijgen, voert echter te ver. De S&P500 bevindt zich weliswaar comfortabel boven de 1.409-puntengrens, maar winstnemingen liggen op de loer. De technologische evenknie Nasdaq worstelde enige tijd met het koershiaat tussen 2.470 en 2.493 punten, maar wist deze weerstand uiteindelijk te slechten. De index blijkt zeer sterk en doet verwoede pogingen om de top van februari op 2.525 punten te doorbreken. Zelfs al zou de index terugvallen tot 2.400 punten, dan blijft de trend nog steeds positief. Pas bij een doorbraak van de 2.400-puntengrens moet men zich weer zorgen maken.
Brent-olie consolideert boven $ 65
Nadat Brent-olie het belangrijke 50%-Fibonacci-weerstandsniveau van $ 65 doorbrak, steeg de olieprijs direct door naar het volgende weerstandsniveau van $ 68. Dit niveau bleek nog even te hoog gegrepen waardoor de koers richting het uitbraakniveau rond $ 65 zakte. Zolang de koers boven dit niveau weet te blijven, blijft de stijgende trend intact. Onder deze steun ligt een korte termijn steungrens rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en is daarom uit psychologisch oogpunt belangrijk. We verwachten dat Brent op korte termijn tussen de $65 en $ 68 (Fibonacci-weerstand) zal consolideren. Bij een doorbraak van deze weerstand kan de olieprijs verder upstream richting het koersdoel van $ 78. Een hogere olieprijs is uit het oogpunt van inflatie negatief voor de aandelenmarkten.
Greenback loopt blauwtje
De euro zet de jacht naar het hoogste punt op $ 1,3670 onverdroten voort en laat de dollar daarmee een blauwtje lopen. De stijgende steunlijn vanaf januari en februari blijft nog steeds goed zijn werk doen. Bovendien ligt er nog een horizontale steun net onder $ 1,34. De trend blijft positief zolang de euro boven de bovenstaande steunlijnen weet te blijven. Hoewel we nog altijd een terugtest kunnen verwachten richting genoemde steunniveaus, blijft het totaalbeeld voor de euro positief. We handhaven het koersdoel van de all time high van december 2004 op $ 1,3670. De euro bevindt zich momenteel een fractie onder deze top. Het is de vraag of deze top in één keer wordt uitgenomen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de euro rond die koers eerst consolideren. Een sterke stijging van de euro is nadelig voor Nederlandse fondsen die een groot deel van hun omzet in dollars behalen, waardoor verkoopdruk op de AEX-index kan ontstaan. Vooralsnog heeft de stijgende euro (lees: verzwakkende dollar) de AEX-index onberoerd gelaten.
Europa neemt adempauze
De Eurostoxx50 heeft na de uitbraak boven de voormalige top rond 4.272 punten een hogere top neergezet rond 4.400 punten. Vervolgens daalde de index door winstnemingen, waardoor het uitbraakniveau werd getest. Het is belangrijk dat de Eurostoxx50 zich boven het steunniveau van 4.272 punten weet te handhaven. Mocht de markt boven dit niveau consolideren, dan zou de stijgende trend kunnen worden hervat richting de top van 2001, die op 4.582 punten ligt. De CAC40 wist ook de top van februari overtuigend te doorbreken. Dit weerstandsniveau op 5.762 punten, is nu steun geworden. De DAX heeft de voorgaande top op 7.028 punten uitgenomen die nu als steun fungeert. Onder dit niveau vinden we een aantal steunniveaus rond 6.800 punten. Voorzichtigheid blijft geboden. Zeker zodra de stijgende rente en de verzwakkende dollar de beursheadlines gaan beheersen. Tot die tijd spelen wij het spel gewoon mee.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.