...

Het spel is nog niet over

20 april 2007, 09:01 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De inter­na­tionale beurzen hebben sinds de bodems in maart een zeer goede presta­tie geleverd. Links en rechts wer­den weer­stand­sniveaus als lucifer­hout­jes gebro­ken en belan­grijk­er: er wer­den nieuwe hoogtere­cords geboekt. De moed­er aller indices, de Dow Jones index, zette nota bene een all time high neer. Hier­van mogen wij in Europa slechts dromen. De AEX-index zette een hoog­ste koers in bij­na 5 jaar neer. Heel langza­am lijkt de vrees voor inflatie, een verzwakkende dol­lar en een sti­j­gende rente weer op te laaien. Beleg­gers haalden even wat fich­es van tafel, maar het spel is nog niet gespeeld. 

Als we de grafieken van de Amerikaanse indices bek­ijken, dan lat­en die zon­der uit­zon­der­ing een posi­tief beeld zien. De Dow, de S&P500 en de Nas­daq brak­en een aan­tal weken gele­den unaniem opwaarts uit een neu­traal driehoekspa­troon. Ver­vol­gens werd er jacht gemaakt op nieuwe records. De Dow heeft de sti­jging krachtig weten voort te zetten waar­door die zelfs boven het hoog­ste slot uit de geschiede­nis, zijnde 12.788 pun­ten, uit­steeg. De S&P500 door­brak al eerder de top van feb­ru­ari. Om nu te zeggen dat de index gemakke­lijk richt­ing de hoog­ste koers rond 1.550 pun­ten uit het jaar 2000 kan gaan sti­j­gen, voert echter te ver. De S&P500 bevin­dt zich weliswaar com­fort­a­bel boven de 1.409-puntengrens, maar win­st­ne­min­gen liggen op de loer. De tech­nol­o­gis­che evenknie Nas­daq worstelde enige tijd met het koer­shi­aat tussen 2.470 en 2.493 pun­ten, maar wist deze weer­stand uitein­delijk te slecht­en. De index blijkt zeer sterk en doet ver­woede pogin­gen om de top van feb­ru­ari op 2.525 pun­ten te door­breken. Zelfs al zou de index terug­vallen tot 2.400 pun­ten, dan bli­jft de trend nog steeds posi­tief. Pas bij een door­braak van de 2.400-puntengrens moet men zich weer zor­gen maken.

Brent-olie con­solideert boven $ 65

Nadat Brent-olie het belan­grijke 50%-Fibonacci-weerstandsniveau van $ 65 door­brak, steeg de oliepri­js direct door naar het vol­gende weer­stand­sniveau van $ 68. Dit niveau bleek nog even te hoog gegrepen waar­door de koers richt­ing het uit­braakniveau rond $ 65 zak­te. Zolang de koers boven dit niveau weet te bli­jven, bli­jft de sti­j­gende trend intact. Onder deze ste­un ligt een korte ter­mi­jn ste­un­grens rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en is daarom uit psy­chol­o­gisch oog­punt belan­grijk. We verwacht­en dat Brent op korte ter­mi­jn tussen de $65 en $ 68 (Fibonac­ci-weer­stand) zal con­solid­eren. Bij een door­braak van deze weer­stand kan de oliepri­js verder upstream richt­ing het koers­doel van $ 78. Een hogere oliepri­js is uit het oog­punt van inflatie negatief voor de aandelenmarkten.

Green­back loopt blauwtje

De euro zet de jacht naar het hoog­ste punt op $ 1,3670 onver­droten voort en laat de dol­lar daarmee een blauwt­je lopen. De sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf jan­u­ari en feb­ru­ari bli­jft nog steeds goed zijn werk doen. Boven­di­en ligt er nog een hor­i­zon­tale ste­un net onder $ 1,34. De trend bli­jft posi­tief zolang de euro boven de boven­staande ste­un­li­j­nen weet te bli­jven. Hoewel we nog alti­jd een terugtest kun­nen verwacht­en richt­ing genoemde ste­un­niveaus, bli­jft het totaal­beeld voor de euro posi­tief. We hand­haven het koers­doel van de all time high van decem­ber 2004 op $ 1,3670. De euro bevin­dt zich momenteel een frac­tie onder deze top. Het is de vraag of deze top in één keer wordt uitgenomen. Naar alle waarschi­jn­lijkheid zal de euro rond die koers eerst con­solid­eren. Een sterke sti­jging van de euro is nadelig voor Ned­er­landse fond­sen die een groot deel van hun omzet in dol­lars behalen, waar­door verkoop­druk op de AEX-index kan ontstaan. Vooral­snog heeft de sti­j­gende euro (lees: verzwakkende dol­lar) de AEX-index onberoerd gelaten.

Europa neemt adempauze

De Eurostoxx50 heeft na de uit­braak boven de voor­ma­lige top rond 4.272 pun­ten een hogere top neergezet rond 4.400 pun­ten. Ver­vol­gens daalde de index door win­st­ne­min­gen, waar­door het uit­braakniveau werd getest. Het is belan­grijk dat de Eurostoxx50 zich boven het ste­un­niveau van 4.272 pun­ten weet te hand­haven. Mocht de markt boven dit niveau con­solid­eren, dan zou de sti­j­gende trend kun­nen wor­den her­vat richt­ing de top van 2001, die op 4.582 pun­ten ligt. De CAC40 wist ook de top van feb­ru­ari over­tu­igend te door­breken. Dit weer­stand­sniveau op 5.762 pun­ten, is nu ste­un gewor­den. De DAX heeft de voor­gaande top op 7.028 pun­ten uitgenomen die nu als ste­un fungeert. Onder dit niveau vin­den we een aan­tal ste­un­niveaus rond 6.800 pun­ten. Voorzichtigheid bli­jft gebo­den. Zek­er zodra de sti­j­gende rente en de verzwakkende dol­lar de beur­shead­lines gaan beheersen. Tot die tijd spe­len wij het spel gewoon mee. 

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.