Het geval Taser
Enkele tijd geleden vestigde Guy Boscart mijn aandacht op een aandeel dat als een raket de hoogte in schoot. Inderdaad, een koers die in oktober vorig jaar op 2 $ stond en nu flirt met het 300 $-niveau (rekening houdend met de splits, 3:1 in oktober 2003 en 2:1 in april 2004), dat is niet niets.
Daarom loonde het wellicht de moeite het aandeel en vooral de firma die het vertegenwoordigt wat nader te bekijken.
Het gaat om de firma Taser International, gevestigd in Scottsdale, Arizona. Er werken 199 mensen en de jaaromzet is 24,46 miljoen USD. Niet enorm, maar dan moeten we er wel bij zeggen dat de firma in haar vierde bestaansjaar is en dat sinds het ontstaan de omzet met ca 260% is gestegen en de nettowinst met niet minder dan 765% (!).
Taser is fabrikant van zg. ‘stun guns’, dat zijn niet-dodelijke wapens met als doel een aanvaller te stoppen door hem tijdelijk te neutraliseren. Daarmee beweegt Taser zich in omgeving van de fabrikanten van pepper sprays, elektroshoc-toestellen, alarmpistolen en alarmsystemen.
Het bijzondere aan het Taser-product is het concept: een soort (pistool (zie afbeeldingen) vuurt twee ‘probes’, een soort elektrisch geladen pijltjes af. De probes zijn verbonden met het pistool d.m.v. geïsoleerde draden, waardoor elektriciteit met hoge spanning stroomt. Deze stroom grijpt in op het zenuwstelsel van het doelwit, dat daardoor tijdelijk niets meer kan ondernemen. Actieradius: ca 4,5 of 6 meter, naar gelang het type pistool. Wenst u hierover meer te weten, ga dan kijken op www.taser.com . U krijgt daar alle uitleg en zelfs demofilmpjes.
Wat ligt nu aan de basis van het succes van Taser? Want het gebruik van hun stun guns neemt van dag tot dag toe. Zo vinden we ‘tasers’ bij meer dan 2.500 politie-departementen in VS , om niet te spreken van de vele duizenden bewakers van geldtransporten, firma’s en sportcomplexen die beweren zich veel geruster te voelen met een taser in hun schouderholster. Voor zover we hebben kunnen nagaan is de voornaamste karakterisitiek van een taser dat er geen direct contact nodig is tussen agent en doelwit. Daarbij komt de effectiviteit van meer dan 90%.
Is dit nu de reden geweest dat het Taser-aandeel massaal is aangekocht? Voor we op die vraag trachten te antwoorden, moeten we enkele basisgegevens over het aandeel vergelijken met die van andere firma’s. Daarvoor kozen we uit de technologiesector een gigant, nl. Microsoft (MSFT) en een van de kleinere componenten van de Nasdaq 100, nl. Intersil Corp. (ISIL, analoge halfgeleiders).
Hierbij vallen ons twee dingen dadelijk op. Ten eerste het betrekkelijk kleine percentage verhandelbare aandelen bij Taser (ongeveer 2⁄3) en ten tweede het enorme aantal aandelen dat short staat, 42% versus resp. 2 en 4% bij MSFT en ISIL. Dat zegt toch iets over de verwachting van de investeerders, nietwaar?
Verder zijn er de afgelopen 6 maanden geen ‘inside’-aankopen van aandelen meer geweest, maar wel inside-verkopen van 666.000 stuks in 287 transacties. Ook dat doet ons de wenkbrauwen fronsen.
Hoe dan ook, Taser is en blijft een interessant geval. Maar is Taser de moeite waard om een belegging te riskeren? We denken dat het risico enorm is, zeker in vergelijking met de methode die Guy Boscart volgt met het swingtraden. Hoe dan ook, we houden Taser in het oog en als we van gedacht veranderen, zullen onze members het weten.
Jan Van Besauw
Columnist US Markets