...

Het geval Taser

4 mei 2004, 21:01 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De fir­ma Taser toont een van de meest spec­tac­u­laire koerssti­jgin­gen van de laat­ste tijd. Is dit een reden om een LONG-posi­tie te nemen? US Mar­kets analy­seert en geeft een stand­punt.
Het geval Taser
Enkele tijd gele­den ves­tigde Guy Boscart mijn aan­dacht op een aan­deel dat als een raket de hoogte in schoot. Inder­daad, een koers die in okto­ber vorig jaar op 2 $ stond en nu flirt met het 300 $-niveau (reken­ing houdend met de splits, 3:1 in okto­ber 2003 en 2:1 in april 2004), dat is niet niets. 
Daarom loonde het wellicht de moeite het aan­deel en vooral de fir­ma die het verte­gen­wo­ordigt wat nad­er te bekijken. 
Het gaat om de fir­ma Taser Inter­na­tion­al, geves­tigd in Scotts­dale, Ari­zona. Er werken 199 mensen en de jaaromzet is 24,46 miljoen USD. Niet enorm, maar dan moeten we er wel bij zeggen dat de fir­ma in haar vierde bestaan­s­jaar is en dat sinds het ontstaan de omzet met ca 260% is geste­gen en de net­towinst met niet min­der dan 765% (!).
Taser is fab­rikant van zg. stun guns’, dat zijn niet-dodelijke wapens met als doel een aan­valler te stop­pen door hem tijdelijk te neu­tralis­eren. Daarmee beweegt Taser zich in omgev­ing van de fab­rikan­ten van pep­per sprays, elek­troshoc-toestellen, alarmp­is­tolen en alarmsystemen.
Het bij­zon­dere aan het Taser-prod­uct is het con­cept: een soort (pis­tool (zie afbeeldin­gen) vuurt twee probes’, een soort elek­trisch geladen pijlt­jes af. De probes zijn ver­bon­den met het pis­tool d.m.v. geïsoleerde draden, waar­door elek­triciteit met hoge span­ning stroomt. Deze stroom gri­jpt in op het zenuw­s­telsel van het doel­wit, dat daar­door tijdelijk niets meer kan onderne­men. Actiera­dius: ca 4,5 of 6 meter, naar gelang het type pis­tool. Wenst u hierover meer te weten, ga dan kijken op www​.taser​.com . U kri­jgt daar alle uit­leg en zelfs demofilmpjes. 
Wat ligt nu aan de basis van het suc­ces van Taser? Want het gebruik van hun stun guns neemt van dag tot dag toe. Zo vin­den we tasers’ bij meer dan 2.500 poli­tie-departe­menten in VS , om niet te spreken van de vele duizen­den bewak­ers van geld­trans­porten, fir­ma’s en sport­com­plex­en die bew­eren zich veel geruster te voe­len met een taser in hun schouder­hol­ster. Voor zover we hebben kun­nen nagaan is de voor­naam­ste karak­ter­isi­tiek van een taser dat er geen direct con­tact nodig is tussen agent en doel­wit. Daar­bij komt de effec­tiviteit van meer dan 90%.
Is dit nu de reden geweest dat het Taser-aan­deel mas­saal is aangekocht? Voor we op die vraag tra­cht­en te antwo­or­den, moeten we enkele basis­gegevens over het aan­deel vergelijken met die van andere fir­ma’s. Daar­voor kozen we uit de tech­nolo­giesec­tor een gigant, nl. Microsoft (MSFT) en een van de kleinere com­po­nen­ten van de Nas­daq 100, nl. Inter­sil Corp. (ISIL, analoge halfgeleiders).
Hier­bij vallen ons twee din­gen dadelijk op. Ten eerste het betrekke­lijk kleine per­cent­age ver­han­del­bare aan­de­len bij Taser (ongeveer 23) en ten tweede het enorme aan­tal aan­de­len dat short staat, 42% ver­sus resp. 2 en 4% bij MSFT en ISIL. Dat zegt toch iets over de verwacht­ing van de investeerders, nietwaar?
Verder zijn er de afgelopen 6 maan­den geen inside’-aankopen van aan­de­len meer geweest, maar wel inside-verkopen van 666.000 stuks in 287 trans­ac­ties. Ook dat doet ons de wenkbrauwen fronsen. 
Hoe dan ook, Taser is en bli­jft een inter­es­sant geval. Maar is Taser de moeite waard om een beleg­ging te riskeren? We denken dat het risi­co enorm is, zek­er in vergelijk­ing met de meth­ode die Guy Boscart vol­gt met het swing­traden. Hoe dan ook, we houden Taser in het oog en als we van gedacht veran­deren, zullen onze mem­bers het weten.
Jan Van Besauw
Colum­nist US Markets 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.