...

Het geld van de regeerders

29 juni 2008, 08:57 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Van oud­sh­er zijn regeringslei­ders niet onbe­mid­deld, maar wie zijn nu de top­pers van dit ogen­blik? We zetten de 15 rijk­sten op een rijt­je en komen tot het besluit, dat het alle­maal geen olies­jeiks zijn. Ook Euro­pea­nen doen het niet slecht, zek­er de Koningin der Ned­er­lan­den niet.

Het geld van de regeerders

Het ene staat­shoofd is het andere niet, noch qua per­soon­lijkheid, noch qua per­soon­lijke spaar­pot. We stak­en ons licht op en von­den via het inter­net heel wat info over het kap­i­taal van regeerders. Tevens gin­gen we kijken naar het bru­to nation­aal prod­uct van de lan­den in kwest­ie en kwa­men tot opmerke­lijke vaststellingen.

In onder­staande tabel vin­dt u de top-15 rijk­ste staatshoofden:

Brunei is een kleine ( 5.765 km²) islami­tis­che staat in het noor­doost­en van Bor­neo. Num­mer een in onze lijst, Sul­tan Bolki­ah (62), dankt zijn for­tu­in aan zijn com­plete con­t­role van niet alleen s lands finan­ciën maar ook van de olie-inkom­sten. Op het BNP per capi­ta kan de sul­tan niet echt fier zijn, want de 10de plaats op 15 is niet om over naar huis te schrijven. 

Op een lut­tele 0,6 mil­jard euro na de sul­tan van Brunei vol­gt de 60-jarige pres­i­dent van de Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en (VAE), Khal­i­fa bin Zayed. Waar zijn for­tu­in van­daan komt, is gemakke­lijk te raden: olie. Die is er nog alti­jd in de VAE, een gebied van 83.600 km². Ken­nelijk prof­i­teerd de bevolk­ing mee van de oliedol­lars, want het BNP staat op een mooie 4de plaats.

Wie ook goed boert is Abdul­lah, kon­ing van Saoe­di-Ara­bië. Met zijn 84 jaar is hij tevens de oud­ste van ons lijst­je. Hij is nog maar het derde jaar kon­ing van Saoe­di-Ara­bië, het groot­ste Ara­bis­che land (2,15 miljoen km² ) en tevens de groot­ste oliepro­du­cent van de wereld. Alhoewel hij het derde rijk­ste staat­shoofd is in ons overzicht, is het BNP (11de plaats) per hoofd van zijn bevolk­ing nog lager dan dat van Brunei.

We keren terug naar de VAE, want op de 4de plaats van onze lijst tre­f­fen we de eerste min­is­ter Mohammed bin Rashid aan. Hij is 58 jaar en hij heeft de naam niet krenterig te zijn als het op lief­dadigheid aankomt. 

De eerste Euro­peaan die een plaats heeft in onze top-15 is de niet onom­stre­den pre­mier van Ital­ië, één van de grote (301.318 km²) van de EU. Sil­vio Berlus­coni (71) dankt zijn for­tu­in aan zijn par­tic­i­patie in vele onderne­min­gen en in de media-indus­trie. Het BNP per capi­ta van zijn landgenoten staat op de 9de plaats van het lijst­je van 15.


Num­mer 6 van de lijst brengt ons meteen terug naar het Verre Oost­en, dit­maal Thai­land (515.115 km²). Bhu­mi­bol Adulyadej (80) is sinds 1950 kon­ing van het Land van de Glim­lach, waar hij een bij­na god­delijke sta­tus geni­et. Men noemt hem er trouwens nooit bij zijn oor­spronke­lijke naam, maar wel meer mythisch Rama IX. Zijn for­tu­in komt voort uit erfenis­sen en hij zou nog rijk­er zijn, moest hij geen mil­jar­den hebben besteed aan duizen­den ontwik­kel­ing­spro­jecten. Dit heeft niet belet, dat het BNP per capi­ta in Thai­land het laag­ste is van onze lijst van 15.

Van Thai­land terug naar Europa, meer bepaald naar het piep­kleine maar steen­rijke Liecht­en­stein (160 km²), het min­istaat­je ingekneld tussen Zwit­ser­land en Oost­en­rijk. Hier is prins Hans-Adam II sinds 1989 het staat­shoofd. Zijn for­tu­in dankt hij aan zijn func­tie als hoofd van de bankgroep Liecht­en­stein Glob­al Trust. Niet alleen de prins zit er warm­p­jes in, ook zijn bevolk­ing want het BNP staat aan de top van onze 15.

De 44-jarige kon­ing Mohammed VI van Marokko staat op de 8ste plaats, ter­wi­jl zijn bevolk­ing het qua BNP moet stellen met een 14de plaats, net voor Thai­land. Marokko is een groot (446.550 km²) Noord-Afrikaans land waar­van de kon­ing zich blijk­baar inspant om de weg van de democ­ra­tie in te slaan. 

Prins Albert II is aan zijn derde jaar bezig als staat­shoofd van het extra kleine staat­je Mona­co (nog geen 2 km²) met de sterke aantrekkingskracht op al wie op dis­crete manier van zijn of haar geld wil geni­eten. De prins heeft een niet onaanzien­lijk for­tu­in, en de Mon­e­gasken doen het ook niet slecht, gezien hun 3de posi­tie qua BNP per hoofd. 

De golf­s­taat Qatar (11.437 km²) is een schierei­land, ver­bon­den aan Saoe­di-Ara­bië. Sinds 1952 is emir Hamad bin Khal­i­fa er aan de macht en de olie heeft hem geen windeieren gelegd. Dat kan de plaat­selijke bevolk­ing ook zeggen, want ze hebben het tweede groot­ste BNP per capi­ta van de 15 bespro­ken landen.

Op num­mer 11 daagt de eerste vrouw in dit illus­tere gezelschap op. De nu 82-jarige Queen Eliz­a­beth II zit nu al 56 jaar op de troon van Groot-Brit­tan­nië (229.979 km²). Tevens heeft ze haar zeg­je over 16 onafhanke­lijke stat­en van het Gemenebest (zie tabel, voet­no­ta 7) en eve­neens in de gebieden die daar­van afhanke­lijk zijn. Onder andere Aus­tral­ië en Cana­da moeten haar erken­nen als hun koningin. Haar per­soon­lijk kap­i­taal wordt ger­aamd op 
380 miljoen euro, maar dan wordt geen reken­ing gehouden met haar uit­gestrek­te onroerende eigen­dom­men, zoals bij voor­beeld Bal­moral Cas­tle. Haar landgenoten van Groot-Brit­tan­nië moeten het stellen met de nog behoor­lijke 6de plaats qua BNP per hoofd. 

Teodoro Obiang Ngue­ma Mba­songo (66) is al 29 jaar de pres­i­dent van Equa­to­ri­aal Guinea, een staat­je (28.051 km²) in het west­en van Afri­ka, met als buur­lan­den Kameroen en Gabon. Dat hij met een vergelijk­baar kap­i­taal (380 miljoen euro) als dat van Eliz­a­beth II op de 12de plaats van de rijk­ste staat­shoof­den mag staan, dankt hij gro­ten­deels aan olie. Zijn landgenoten zien weinig van het heil, dat het klev­erige goud met zich brengt, want ze belanden op een povere 13de plaats van BNP per capita. 

Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (vul dat maar op een of ander for­muli­er) is de nu 
79 – jarige emir van oli­es­taat­je Koeweit (17.818 km²), waar­van hij nu het derde jaar op de troon zit. Met zijn 317 miljoen euro per­soon­lijk for­tu­in staat hij op de 13de plaats van onze top-15, ter­wi­jl zijn onder­da­nen op een niet zo slechte 7de plaats staan qua BNP.

Qaboos is de 70-jarige sul­tan, die sinds 1970 Oman regeert. Oman is een relatief groot land (309.500 km²) aan de Ara­bis­che Zee met als buur­lan­den de VAE, Saoe­di-Ara­bië en Jemen. Net als de emir van Koeweit zit in zijn spaar­varken­t­je 317 miljoen euro. Zijn onder­da­nen zien niet zoveel van de weelde, want hun BNP staat op plaats 12 van de 15.

De reeks van 15 wordt afges­loten door koningin Beat­rix (70), die sinds 1980 aan het hoofd van Ned­er­land ( 41.526 km²) staat. Ze zou zo’n 190 miljoen euro in haar zwarte kous heeft zit­ten, toch een pak min­der dan de 4,7 mil­jard dol­lar die Forbes haar enkele jaren gele­den toeschreef. De reden van dit ver­schil zou te zoeken zijn in acties van haar moed­er, koningin Juliana, die vele van haar kost­bare bezit­tin­gen zou hebben omgezet in anon­ieme trusts. Al met al doen de Ned­er­lan­ders het niet slecht met hun 8ste plaats op gebied van BNP per hoofd.

En hier­mee zijn we rond met ons overzicht­je van de 15 rijk­ste regeerders op dit moment. 
Dit exclusieve club­je telt 5 (33%) Europese leden, 2 (13%) Afrika­nen en verder 8 (53%) Azi­at­en, onder te verde­len in 6 (40%) uit het Mid­den-Oost­en en 2 (13%) uit Zuidoost-Azië. Noord- en Zuid-Ameri­ka ont­breken op het appel, eve­nals Oceanië. Ten­z­ij we reken­ing houden met Queen Eliz­a­beth II en haar Gemenebest, natuurlijk. 

De olie speelt een pri­mor­diale rol in de opbouw van de reuzenkap­i­tal­en van velen van deze regeerders. Over enkele tien­tallen jaren zal boven­staande tabel er dan ook gans anders uitzien, veron­der­stellen we. Hier­bij denk­end aan Bredero, die als geen ander wist dat het kan verkeren. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.