Het geld van de regeerders
Het ene staatshoofd is het andere niet, noch qua persoonlijkheid, noch qua persoonlijke spaarpot. We staken ons licht op en vonden via het internet heel wat info over het kapitaal van regeerders. Tevens gingen we kijken naar het bruto nationaal product van de landen in kwestie en kwamen tot opmerkelijke vaststellingen.
In onderstaande tabel vindt u de top-15 rijkste staatshoofden:
Brunei is een kleine ( 5.765 km²) islamitische staat in het noordoosten van Borneo. Nummer een in onze lijst, Sultan Bolkiah (62), dankt zijn fortuin aan zijn complete controle van niet alleen ’s lands financiën maar ook van de olie-inkomsten. Op het BNP per capita kan de sultan niet echt fier zijn, want de 10de plaats op 15 is niet om over naar huis te schrijven.
Op een luttele 0,6 miljard euro na de sultan van Brunei volgt de 60-jarige president van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Khalifa bin Zayed. Waar zijn fortuin vandaan komt, is gemakkelijk te raden: olie. Die is er nog altijd in de VAE, een gebied van 83.600 km². Kennelijk profiteerd de bevolking mee van de oliedollars, want het BNP staat op een mooie 4de plaats.
Wie ook goed boert is Abdullah, koning van Saoedi-Arabië. Met zijn 84 jaar is hij tevens de oudste van ons lijstje. Hij is nog maar het derde jaar koning van Saoedi-Arabië, het grootste Arabische land (2,15 miljoen km² ) en tevens de grootste olieproducent van de wereld. Alhoewel hij het derde rijkste staatshoofd is in ons overzicht, is het BNP (11de plaats) per hoofd van zijn bevolking nog lager dan dat van Brunei.
We keren terug naar de VAE, want op de 4de plaats van onze lijst treffen we de eerste minister Mohammed bin Rashid aan. Hij is 58 jaar en hij heeft de naam niet krenterig te zijn als het op liefdadigheid aankomt.
De eerste Europeaan die een plaats heeft in onze top-15 is de niet onomstreden premier van Italië, één van de grote (301.318 km²) van de EU. Silvio Berlusconi (71) dankt zijn fortuin aan zijn participatie in vele ondernemingen en in de media-industrie. Het BNP per capita van zijn landgenoten staat op de 9de plaats van het lijstje van 15.
Nummer 6 van de lijst brengt ons meteen terug naar het Verre Oosten, ditmaal Thailand (515.115 km²). Bhumibol Adulyadej (80) is sinds 1950 koning van het Land van de Glimlach, waar hij een bijna goddelijke status geniet. Men noemt hem er trouwens nooit bij zijn oorspronkelijke naam, maar wel meer mythisch Rama IX. Zijn fortuin komt voort uit erfenissen en hij zou nog rijker zijn, moest hij geen miljarden hebben besteed aan duizenden ontwikkelingsprojecten. Dit heeft niet belet, dat het BNP per capita in Thailand het laagste is van onze lijst van 15.
Van Thailand terug naar Europa, meer bepaald naar het piepkleine maar steenrijke Liechtenstein (160 km²), het ministaatje ingekneld tussen Zwitserland en Oostenrijk. Hier is prins Hans-Adam II sinds 1989 het staatshoofd. Zijn fortuin dankt hij aan zijn functie als hoofd van de bankgroep Liechtenstein Global Trust. Niet alleen de prins zit er warmpjes in, ook zijn bevolking want het BNP staat aan de top van onze 15.
De 44-jarige koning Mohammed VI van Marokko staat op de 8ste plaats, terwijl zijn bevolking het qua BNP moet stellen met een 14de plaats, net voor Thailand. Marokko is een groot (446.550 km²) Noord-Afrikaans land waarvan de koning zich blijkbaar inspant om de weg van de democratie in te slaan.
Prins Albert II is aan zijn derde jaar bezig als staatshoofd van het extra kleine staatje Monaco (nog geen 2 km²) met de sterke aantrekkingskracht op al wie op discrete manier van zijn of haar geld wil genieten. De prins heeft een niet onaanzienlijk fortuin, en de Monegasken doen het ook niet slecht, gezien hun 3de positie qua BNP per hoofd.
De golfstaat Qatar (11.437 km²) is een schiereiland, verbonden aan Saoedi-Arabië. Sinds 1952 is emir Hamad bin Khalifa er aan de macht en de olie heeft hem geen windeieren gelegd. Dat kan de plaatselijke bevolking ook zeggen, want ze hebben het tweede grootste BNP per capita van de 15 besproken landen.
Op nummer 11 daagt de eerste vrouw in dit illustere gezelschap op. De nu 82-jarige Queen Elizabeth II zit nu al 56 jaar op de troon van Groot-Brittannië (229.979 km²). Tevens heeft ze haar zegje over 16 onafhankelijke staten van het Gemenebest (zie tabel, voetnota 7) en eveneens in de gebieden die daarvan afhankelijk zijn. Onder andere Australië en Canada moeten haar erkennen als hun koningin. Haar persoonlijk kapitaal wordt geraamd op
380 miljoen euro, maar dan wordt geen rekening gehouden met haar uitgestrekte onroerende eigendommen, zoals bij voorbeeld Balmoral Castle. Haar landgenoten van Groot-Brittannië moeten het stellen met de nog behoorlijke 6de plaats qua BNP per hoofd.
Teodoro Obiang Nguema Mbasongo (66) is al 29 jaar de president van Equatoriaal Guinea, een staatje (28.051 km²) in het westen van Afrika, met als buurlanden Kameroen en Gabon. Dat hij met een vergelijkbaar kapitaal (380 miljoen euro) als dat van Elizabeth II op de 12de plaats van de rijkste staatshoofden mag staan, dankt hij grotendeels aan olie. Zijn landgenoten zien weinig van het heil, dat het kleverige goud met zich brengt, want ze belanden op een povere 13de plaats van BNP per capita.
Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (vul dat maar op een of ander formulier) is de nu
79 – jarige emir van oliestaatje Koeweit (17.818 km²), waarvan hij nu het derde jaar op de troon zit. Met zijn 317 miljoen euro persoonlijk fortuin staat hij op de 13de plaats van onze top-15, terwijl zijn onderdanen op een niet zo slechte 7de plaats staan qua BNP.
Qaboos is de 70-jarige sultan, die sinds 1970 Oman regeert. Oman is een relatief groot land (309.500 km²) aan de Arabische Zee met als buurlanden de VAE, Saoedi-Arabië en Jemen. Net als de emir van Koeweit zit in zijn spaarvarkentje 317 miljoen euro. Zijn onderdanen zien niet zoveel van de weelde, want hun BNP staat op plaats 12 van de 15.
De reeks van 15 wordt afgesloten door koningin Beatrix (70), die sinds 1980 aan het hoofd van Nederland ( 41.526 km²) staat. Ze zou zo’n 190 miljoen euro in haar zwarte kous heeft zitten, toch een pak minder dan de 4,7 miljard dollar die Forbes haar enkele jaren geleden toeschreef. De reden van dit verschil zou te zoeken zijn in acties van haar moeder, koningin Juliana, die vele van haar kostbare bezittingen zou hebben omgezet in anonieme trusts. Al met al doen de Nederlanders het niet slecht met hun 8ste plaats op gebied van BNP per hoofd.
En hiermee zijn we rond met ons overzichtje van de 15 rijkste regeerders op dit moment.
Dit exclusieve clubje telt 5 (33%) Europese leden, 2 (13%) Afrikanen en verder 8 (53%) Aziaten, onder te verdelen in 6 (40%) uit het Midden-Oosten en 2 (13%) uit Zuidoost-Azië. Noord- en Zuid-Amerika ontbreken op het appel, evenals Oceanië. Tenzij we rekening houden met Queen Elizabeth II en haar Gemenebest, natuurlijk.
De olie speelt een primordiale rol in de opbouw van de reuzenkapitalen van velen van deze regeerders. Over enkele tientallen jaren zal bovenstaande tabel er dan ook gans anders uitzien, veronderstellen we. Hierbij denkend aan Bredero, die als geen ander wist dat het kan verkeren.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.