...

Het fatale jaar 1929

23 maart 2009, 17:09 | US Markets Redactie | leestijd: 16 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het was geen beurs­go­eroe noch een econoom die ervoor ver­wit­tigde dat okto­ber een gevaar­lijke beurs­maand kan zijn. En dat zijn voor­spelling zou uitkomen in 1929, dat was de spreek­wo­ordelijk don­der­slag aan de heldere hemel.
Het fatale jaar 1929 

De voor­speller?



We begin­nen dit artikel merk­waardi­ger­wi­jze met de foto van een schri­jver, meer bepaald Mark Twain (18351910), bek­end door o.a. de roman­fig­uren Tom Sawyer en Huck­le­beryy Finn. Hij ver­wit­tigde ervoor, dat de maand okto­ber gevaar­lijk kon zijn voor de beurs. Eerlijkhei­d­shalve moeten we hier­aan toevoe­gen, dat hij het zo for­muleerde: Okto­ber. Dat is een van de bij­zon­der gevaar­lijke maan­den om te speculeren met aan­de­len. De andere zijn juli, jan­u­ari, sep­tem­ber, april, novem­ber, mei, maart, juni, decem­ber, augus­tus en feb­ru­ari’. Ironie was hem niet vreemd, maar het is toch merk­waardig dat het uit­gerek­end in 1929 én in 1987 was, dat de mark­ten in okto­ber crashten. 

1929 in Europa




Over het jaar 1929 kan tot in okto­ber niet veel bij­zon­ders wor­den gezegd. In Frankrijk werd de 23ste Tour de France gewon­nen door de Belg Mau­rice De Waele die de 5.286 kilo­me­ter in 22 etappes aflegde aan een gemid­delde van iets meer dan 28 km/​uur, van­daag een slakken­gang. Ook in Frankrijk deed min­is­ter-pres­i­dent Aris­tide Briand zijn plan­nen voor een verenigd Europa uit de doeken.
In Enge­land vond in New­cas­tle-upon-Tyne Expo 29 plaats, een even­e­ment dat in samen­werk­ing met Span­je tegelijk­er­ti­jd plaatsvond in Barcelona en Sevil­la. In Bel­gië ver­scheen de eerste strip van Kuif­je en in Ned­er­land won Karst Leem­burg de vierde Elfstedentocht. 
In Rus­land begon Jozef Stal­in met zijn land­bouw­poli­tiek, die erop neerk­wam dat de boeren hun zelf­s­tandigheid ont­nomen werd door hun bezit­tin­gen samen te voe­gen tot ofwel staats­boerder­i­jen (sov­chozen) ofwel tot kol­chozen, gemeen­schap­pelijke boerder­i­jen. Dit had tot gevolg dat de boeren opstandig wer­den en in strafkam­p­en beland­den, ter­wi­jl de voed­sel­pro­duc­tie snel afnam. 
In het Zwit­serse Genève werd het ver­bod op chemis­che wapens bekrachtigd ter­wi­jl in het­zelfde jaar 1929 in de VS voor het eerst de Oscars wer­den uitgereikt.

In Duit­s­land deed Adolf Hitler pogin­gen om zijn NSDAP-par­tij (lat­er afgeko­rt tot nazi-par­tij) de groot­ste van het land te lat­en wor­den. Na een mis­luk­te staats­greep in 1923 had hij in 1924 9 maan­den in de gevan­ge­nis doorge­bracht. Tij­dens die peri­ode schreef hij zijn beruchte boek Mein Kampf’ en kon hij nadenken over wet­telijke wegen om zijn doel te bereiken. In 1929 was de NSAP weliswaar de groot­ste par­tij in Beieren, maar ze betek­ende niets op nation­aal vlak. De crash van 1929 zou hierin drastis­che veran­der­ing bren­gen, zoals we verder zullen zien.

Maar eerst steken we de plas over.

1929 in de Verenigde Staten



In 1929 was het nog alti­jd Droog­leg­ging in de VS, met als gevolg dat drankhan­del in de ille­galiteit was verzeild. Valen­ti­jns­dag 1929 werd door Al Capone’s gang­ster­bende uit­gekozen voor een moord­par­tij, die bek­end­staat als Saint Valentine’s Day Mas­sacre. Als poli­tieagen­ten verklede gang­sters mitrailleer­den in Chica­go zeven rivalen neer in een garage.

Op 4 maart 1929 werd Her­bert Hoover ingez­woren als 31ste pres­i­dent van de VS. Hij had de pech om iets meer dan een half jaar lat­er te mak­en te kri­j­gen met de erg­ste beurscrash tot nog toe. Ondanks zijn goede wil en hard­nekkige pogin­gen kreeg hij de sit­u­atie niet onder con­t­role. Erg­er nog, hij werd er als kop van jut van beschuldigd, niets te hebben gedaan om de cri­sis af te weren. Verder komen we hierop nog terug. 

We zeg­den al eerder, dat de allereer­ste Oscar in 1929 werd uit­gereikt. Het was acteur Emil Jan­nings wie op 16 mei 1929 deze eer te beurt viel. Jan­nings was van Zwit­serse afkomst en heette eigen­lijk Janenz. Het jaar na zijn Oscar ver­li­et hij de States en ging verder fil­men in Duit­s­land. De ironie wil, dat de eerste Oscar­win­naar ging optre­den in pro­pa­gandafilms voor de nazi’s.

Lat­er op het jaar, op 29 novem­ber 1929, vloog Richard Byrd samen met enkele kom­pa­nen als eerste over de Zuid­pool. De onder­toon van dit exploot was Amerika’s claims op dit ongerepte con­ti­nent duidelijk te maken. 

Nu halen we ons ontleedmes boven en tra­cht­en we stap voor stap na te gaan wat er in Wall Street is gebeurd in 1929.

1929: de crash



Dow Jones Indus­tri­al Index, jaar 1929
Bron: Bloomberg

Op de chart hier­boven ziet u het volledi­ge overzicht van de evo­lu­tie van de Dow Jones Indus­tri­al Index (DJIA) in het fatale jaar 1929. U merkt dat de inau­gu­ratie van Her­bert Hoover in maart geen effect had op het ver­loop van de DJIA, die rustig zijwaarts bewoog tot juni. Vanaf dan ging het bergop tot een all time high in sep­tem­ber. Dan zak­te de index weg, deed nog een laat­ste inspan­ning begin okto­ber maar stortte een paar weken lat­er in het ravijn. 

Hoe is het zover kun­nen komen? Waarom die golf van plot­selinge paniek? Was er dan echt nie­mand in 1929 die dit had zien aankomen? 

We lat­en de cijfers spreken via enkele markante standen van de DJIA:



De DJIA startte het jaar 1929 bij 307 pun­ten en zette daarmee de opgaande trend verder die begonnen was in 1921. Weliswaar maak­te de index tussen 30 novem­ber en 8 decem­ber 1928 een dip van 12% (van 293,38 naar 257,33 pun­ten) maar dat werd geïn­ter­pre­teerd als een ein­de­jaarsverkoop, het verzil­v­eren van wat aan­de­len met het oog op de cadeaut­jes. In alle geval, op 2 jan­u­ari 1929 stond de DJIA boven de 300 pun­ten en dat niveau bleef de ste­un tot juni 1929. Zoals eerder gezegd, had de machtsover­name door Her­bert Hoover de beurs blijk­baar niet beroerd. Vanaf juni kwa­men de stieren van stal en stoomde de DJIA naar zijn all time high, de 381,17 pun­ten op 3 sep­tem­ber 1929
Vanaf toen en alle posi­tieve bericht­en in de kran­ten en op de radio ten spi­jt, begon er al wat twi­jfel te kna­gen, want exact een maand lat­er, op 2 okto­ber, stond de DJIA 10% lager om één dag lat­er er nog eens 4% af te doen. Dan spartelde de index wat tegen, klom op 11 okto­ber 7% hoger maar begon dan weer aan een afdal­ing. Dit brengt ons op 23 okto­ber, één dag voor de beruchte Black Thurs­day. De DJIA was alweer 13% geza­kt tegen­over het minip­iek­je op 11 okto­ber. De dag erop, 24 okto­ber, was de DJIA bij de slot­bel een brave 2% gedaald. Enkel hierop voort­gaande vraag je je af waarom deze datum de geschiede­nis is inge­gaan als Black Thurs­day, een ons­tu­imige beurs­dag waarover straks meer. 
Erg­er werd het de dagen erna. Op 28 okto­ber, Black Mon­day, en op 29 okto­ber, Black Tues­day, dook de DJIA resp. 13% (alweer!) en 12% in het rood. 
Snel gaf de index zich niet gewon­nen, want 2 dagen lat­er, op 31 okto­ber, had hij al 19% van de achter­stand inge­haald. Maar dan kwam een nieuwe inzink­ing zodat op 13 novem­ber de DJIA op 198,69 pun­ten aan­be­landde, meteen de laag­ste stand van het jaar 1929, 48% lager dan de all time high enkele maan­den eerder.
Vlak voor de jaar­wis­sel­ing zien we dat op 30 decem­ber de DJIA 21% gek­lom­men is tegen­over 13 novem­ber, maar dat deze stand nog alti­jd 37% lager is dan de all time high. Velen dacht­en dat her­s­tel in zicht was, dat het een gezonde cor­rec­tie’ was geweest en dat spoedig weer zou zijn van the sky is the lim­it’. Helaas, het zou nog grondig gaan verk­eren, zoals we nu weten. 
De kiem van de beurscrash van 1929 moeten we zoeken in het jaar 1926, het jaar waarin toege­lat­en werd aan­de­len op kredi­et te kopen. De kop­ers hoef­den slechts 10% van de waarde cash te betal­en, de rest mocht­en ze lenen bij de bank. 
In april 1929 ver­hoog­den de banken hun inter­estvoeten. Ze deden dit, omdat ze merk­ten dat de markt dicht­bij de verzadig­ing was en ze vrees­den voor hun investerin­gen. En gelijk had­den ze: tussen maart en sep­tem­ber 1929 daalde bijvoor­beeld de auto­pro­duc­tie met 33% van 622.000 naar 416.000 eenheden. 
Vanaf april 1929 kost­ten heel dik­wi­jls de inter­esten meer dan wat de kap­i­tal­isatie van de aan­de­len opbracht. Vele beleg­gers moesten hun titels gedeel­telijk of geheel verkopen om hun bank te kun­nen betal­en en het­zelfde overk­wam de ontel­bare make­laars die effecten had­den aangekocht met geleend geld. 
Maar de zeep­bel bleef zich vor­men en vraag en aan­bod hield­en elka­ar nog een tijd­je in stand. De DJIA belandde in het zijwaartse kanaal dat we zonet beschreven. 


Fish­er Churchill Tick­er Tape Paniek in
machine Wall Street 
Onder­huids begon het geloof in Wall Street en in the sky is the lim­it’ te tanen. Maar in de kran­ten en in de radio bleven opti­mistis­che bericht­en de boven­toon voeren. Mensen met tot dan toe een ste­vige rep­u­tatie zoals de econoom Irv­ing Fish­er bleven bew­eren, dat de koersen op een bli­jvend hoog niveau waren aangekomen en pres­i­dent Hoover beaamde dit, wat kon hij anders?

Black Thurs­day

Op don­derdag 24 okto­ber 1929 ontstond voor het eerst echte paniek in de beur­swereld. In de voormid­dag daag­den nauwelijks kop­ers op en de koersen zak­ten weg. Tegen de mid­dag stond de DJIA bij­na 23% lager dan de avond ervoor. Buiten het gebouw van de New York Stock Exchange (NYSE) had zich een woe­dende menigte verza­meld. De bewak­ings­di­enst en de poli­tie ver­hin­der­den de toe­gang. Alle bezoek­ers wer­den uit het gebouw verdreven. 
In de strat­en draait de gerucht­en­molen op volle toeren. Elf spec­u­lanten zouden col­lec­tief zelf­mo­ord hebben gepleegd door van een dank te sprin­gen. De NYSE zou spoedig ges­loten wor­den, in navol­ging van wat gebeurd was met andere beurzen in de VS
Onder de mid­dag op 24 okto­ber kwa­men enkele voor­name bankiers samen en een verte­gen­wo­ordi­ger van JP Mor­gan legde daar­na de verk­lar­ing af, dat wegens een tech­nisch fout­je er wat ver­lies was geweest maar dat de sit­u­atie spoedig zou verbeteren.
In het begin van de namid­dag kwam dan een coup de théâtre van Richard Whit­ney, vice-pres­i­dent van de NYSE. Hij bezoekt een doz­i­jn quo­ter­ingsposten en koopt daar telkens vele duizen­den aan­de­len. Dit mist zijn effect niet. De koersen sti­j­gen, er wordt schoor­voe­tend gekocht en op het einde van de dag zijn de ver­liezen van de DJIA beperkt tot ‑2%.
Maar dat de dag tumultueus was, blijkt uit het aan­tal trans­ac­ties: een record van bijna 
13 miljoen tegen­over het gewone gemid­delde van 2 à 3 miljoen. 
Dat er een tech­nisch fout­je was, was in alle geval waar. De Tick­er Tape machines die telegrafisch de trans­ac­ties door­sein­den vie­len op 24 okto­ber ander­half uur uit wegens over­be­last­ing. Velen wis­ten niet tijdig aan welke pri­js ze had­den verkocht en dat zette extra druk op de ketel. 
Zo eindigde 24 okto­ber 1929, lat­er beter bek­end als Zwarte Don­derdag. Niet wegens die 2% ver­lies, wel door de eerste golf van paniek en de wilde koers­be­weg­ing tussen open­ings- en slotbel.

Black Mon­day


Op vri­jdag 25 en zater­dag 26 okto­ber 1929 keerde de rust terug op Wall Street. Velen die geleend had­den om te kun­nen speculeren op aan­de­len verkocht­en hun effecten, gevolg gevend aan zg. mar­gin calls. Er werd ook gekocht en de DJIA bewoog zo goed als niet.

Op maandag 28 okto­ber 1929 was het weer raak, en deze keer echt raak. De golf van verkochte titels bleef voort­duren de koersen daalden sterk, maar er was geen mirac­uleuze’ tussenkomst van iemand van de NYSE en de banken hield­en hun porte­mon­nee sti­jf dicht. 
Meer dan 9,25 miljoen titels veran­deren van eige­naar aan dump­ing­pri­jzen en bij de slot­bel stond de DJIA 13% lager. Zwarte Maandag was een feit. 


Black Tues­day

Het record van 24 okto­ber met bij­na 13 miljoen (meer pre­cies 12,9 miljoen) ver­han­delde effecten werd op dins­dag 29 okto­ber ver­pul­verd met een vol­ume van 16,4 miljoen stuks. 
De Tick­er Tape machines lieten het die dag 2,5 uur afweten.
Op het einde van Zwarte Dins­dag had de DJIA 12% ver­loren en stond de index 
40% onder de all time high van 3 september.

Win­ston Churchill, de lat­ere eerste min­is­ter van Groot)Brittannië, was ten tijde van de dri­etrap­scrash’ van 24, 28 en 29 okto­ber in New York. Hij deed zijn duit in het geruchten­za­k­je door te bew­eren dat hij een wan­hopige spec­u­lant uit een raam had zien springen. 
Toen hem lat­er gevraagd werd hoe het kwam, dat hij net ten tijde vand e crash ter plaatse was, antwo­ordde Churchill: toe­val­lig’. Of het echt toe­val was lat­en we best in het mid­den. Maar dit the­ma is de moeite waard om te wor­den uit­ge­spit en dat zullen we op lat­ere datum dan ook doen. 

Vlak na Black Tues­day kwam er ver­baz­ing­wekkend genoeg weer wat opti­misme de kop opsteken en al twee dagen lat­er, op 31 okto­ber 1929, sloot de DJIA warem­pel 19% hoger, slechts’ 28% onder de all time high van sep­tem­ber. Maar dan kwam weer een verkoop­golf op gang en het laag­ste punt van het jaar 1929 bereik­te de DJIA op 13 novem­ber, 48% lager dan de hoog­ste koers in dit jaar. In geld uitge­drukt was dit een (virtueel) ver­lies van 
30 à 40 mil­jard dol­lar, ofwel 10x het nationale bud­get van de VS en meer dan het­geen Werel­door­log I de VS gekost had.

Tegen het jaareinde had de DJIA al 21% van het ver­lies op 13 novem­ber goedge­maakt en de con­sen­sus was dat de cri­sis gepasseerd was en dat Wall Street vlug weer op het per­ma­nente hoog­plateau’ zou aan­be­landen en dat voor de spec­u­lanten de gouden dagen voor de deur stonden.
Zoals we nu weten, moest het erg­ste nog komen en niet alleen op het gebied van de beurs, maar ook op (macro)economisch en zek­er op soci­aal gebied. Een recessie zou zich aan­di­enen, gevol­gd door The Great Depression’. 

Intussen, in Duitsland

Eerder hebben we gezegd, dat in 1929 Hitlers nazi-par­tij NSDAP niet veel voorstelde. De reden hier­voor was gemakke­lijk te verk­laren: de par­ti­j­mil­i­tan­ten bij­ge­naamd bru­in­hem­den’ waren niet geliefd wegens hun bru­tale optre­den en vol­strek­te onre­delijkheid. In een ver­beterend economisch kli­maat paste hun nation­al­is­tisch dis­cours niet. Want het ging beter in Duit­s­land, dat in 1923 te mak­en had met een mon­ster­in­flatie. De Amerikaan Charles Dawes had een comité opgericht met de vroegere vijan­den van Duit­s­land. In het kad­er van het zg. Dawe­s­plan werd de bezetting van het Ruhrge­bied door Fransen en Bel­gen beëindigd en Duit­s­land kreeg vanaf 1924 finan­ciële ste­un. De inflatie kwam weer onder con­t­role en de indus­trie begon terug te draaien. 
De jaren 1924 tot 1929 waren dus weinig suc­cesvol voor Hitler en de zij­nen en het is niet uit te sluiten, dat hij gelei­delijk zou verd­we­nen zijn in de plooien van de geschiedenis. 
Maar toen barstte de Amerikaanse zeep­bel in okto­ber 1929 en dat was voor de nazi’s een geschenk uit de hemel. In enkele maan­den tijd droogde de Amerikaanse order- en geld­bron op en vie­len er ontel­bare ontslagen. 


De grafiek hier­boven toont de explosieve toe­name van de werk­lozen tussen sep­tem­ber 1929 en 1930: +127%. Drie jaar lat­er, in sep­tem­ber 1933, waren er zelfs 362% meer werk­lozen dan in sep­tem­ber 1929
Dit enorme leg­er ontevre­de­nen wilde maar al te graag geloven wat de besnorde Oost­en­rijk­er hen toes­nauwde en de nazi-par­tij nam stor­mender­hand de poli­tieke bühne in beslag. 
Hitler kon ein­delijk zijn op haat en verni­etig­ing gestoelde ambities waar­mak­en en zo kan men stellen, dat de crash van 1929 de oorza­ak is geweest van Werel­door­log II

In de VS kwa­men in de herf­st van 1929 de Roar­ing Twen­ties abrupt ten einde. Het vol­gende decen­ni­um werd er een van wan­hoop, gevol­gd door voorzichtige hoop op beter­schap. Over deze peri­ode (19301939) zullen we het een vol­gende keer hebben.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.