...

HET DRAMA OOST EUROPA

15 februari 2009, 20:40 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Cees Quir­i­jns kijkt deze week met een bezorgde blik naar Oost Europa : Oost Europese economieën zit­ten in een schulden­cri­sis die zomaar kan over­slaan naar West Europa.

HET DRA­MA OOST EUROPA

Oost Europese economieën zit­ten in een schulden­cri­sis die zomaar kan over­slaan naar West Europa.

Ambrose Evans-Pritchard kopte van­daag in :The Tele­graph Fail­ure to save East Europe will lead to world­wide melt­down”. In dit artikel een samen­vat­ting van zijn bevindingen.

De min­is­ter van finan­ciën van Oost­en­rijk, Josef Pröll, heeft afgelopen week een red­dingspakket van zo’n €150 mil­jard proberen te bew­erk­stel­li­gen om de ex-Sov­jet lan­den van de onder­gang te red­den. Hij moest ook wel: Oost­en­rijkse banken hebben ruim €230 mil­jard aan die regio geleend, ongeveer 70% van het bru­to nation­aal prod­uct van het land. Wan­neer 10% van die schulden niet terug­be­taald kun­nen wor­den dan kan dat zomaar lei­den tot de ineen­stort­ing van de Oost­en­rijkse finan­ciële sec­tor, aldus de Weense Der Standard. 

Helaas staat dat ook te gebeuren. De Europese Bank voor Recon­struc­tie en Ontwik­kel­ing (EBRD) schat in dat slechte schulden zullen oplopen tot tien, wellicht zelfs twintig pro­cent. De kran­ten in Wenen speculeren dan ook dat Bank Aus­tria en haar Ital­i­aanse eige­naar Uni­cred­it een mon­e­tair Stal­in­grad’ in het Oost­en te wacht­en staat.

Mor­gan Stan­ley’s Stephen Jen schat dat Oost Europa ongeveer $1700 mil­jard van het buiten­land heeft geleend, waar­van het meren­deel lenin­gen met korte loop­ti­j­den betre­ft. Dit jaar zal Oost Europa $400 mil­jard aan schulden moeten door­rollen, ongeveer een derde van het bru­to nation­aal prod­uct van de regio. Dat lijkt onmo­gelijk nu de kredi­et­mark­ten nog steeds op slot zitten.

Rus­land heeft prob­le­men om haar $500 mil­jard aan dol­larschulden af te betal­en en is al ruim 35% van haar buiten­landse deviezen­re­serves kwi­jt sinds augus­tus in een poging de roebel te verdedi­gen. In Polen zijn 60% van de hypotheken gede­nom­i­neerd in Zwit­serse francs. De zlo­ty is zojuist gehalveerd ten opzichte van de franc. Hon­gar­i­je, de Balkan, de Baltische stat­en en de Ukraïne zit­ten in een soort­gelijk schuit­je. Het lijkt op het Amerikaanse sub­prime deba­cle. Er is echter een cru­ci­aal ver­schil: Europese banken wor­den op bei­de gebieden ger­aakt, de Amerikaanse banken alleen op het thuisfront.

Bij­na alle lenin­gen van Oost Europa zijn ver­schuldigd aan West Europa. Vooral aan Oost­en­rijkse, Zweedse, Griekse en Bel­gis­che banken. Europese banken zijn goed voor 74% van de totale $4900 mil­jard porte­feuille van lenin­gen aan emerg­ing mar­kets. Vol­gens het IMF hebben zij vijf keer meer expo­sure dan Amerikaanse of Japanse banken en zijn boven­di­en 50% meer gelever­aged. Span­je zit tot over de oren in Lati­jns Ameri­ka. Enge­land en Zwit­ser­land in Azië.

De hoeveel­heid geld die nodig is om deze banken uit het slop te trekken gaat zelfs het IMF te boven. Het IMF heeft immers al red­dings­poging gedaan in Hon­gar­i­je, de Ukraïne, Let­land, IJs­land en Pak­istan en haar $200 mil­jard aan reserves verd­wi­jnt als sneeuw voor de zon. We komen dicht­bij het punt waarop het IMF geld voor de wereld zal moeten gaan bij­drukken in de vorm van Spe­cial Draw­ing Rights.

Lars Chris­tensen van Danske Bank: Deze cri­sis is veel erg­er dan de Aziëcri­sis van 1998. Er zijn ver­schil­lende ongelukken te verwacht­en in de regio, maar de Europese Unie heeft geen raamw­erk om daarmee om te gaan. De dag dat ze besluiten om een van deze lan­den om te lat­en vallen, zal het begin­punt mark­eren van een grote cri­sis waar­door de rest van de EU zal wor­den besmet”.

West Europa ligt er zelf ook niet bepaald floris­sant bij. De con­trac­tie in Duit­s­land bedroeg in het vierde kwartaal 8.4% op jaar­ba­sis en vol­gens Deutsche Bank zal de economie voor het eind van dit jaar met 9% inkrimpen. De impli­caties zijn voor de hand liggend: Berli­jn gaat de PIGS (Por­tu­gal, Ier­land, Grieken­land en Span­je) niet red­den en ook Oost­en­rijk heeft in dat opzicht weinig te verwacht­en. Dit natu­urlijk nog afgezien van het feit dat de EU tot nu toe effec­tiev­er is gebleken in ver­gaderen dan in het onderne­men van actie.

Tel daar­bij op dat ook Enge­land en de Verenigde Stat­en in zeer zwaar weer verk­eren en het is moeil­ijk om te zien wie zich als red­dende engel’ zal opw­er­pen. Vooral­snog lijkt het cre­do: Ieder voor zich en God voor ons allen’. 

Hoe het ook zij, helaas genoeg om je als beleg­ger (en burg­er) druk over te mak­en. Een antwo­ord op de vraag hoe je hierte­gen te bescher­men is niet een­voudig te geven. Naar mijn mening bli­jven edele met­al­en (fysiek goud & zil­ver) de beste optie om je ver­mo­gen in deze roerige tij­den in stand te houden. De lessen van onze grootoud­erszijn in dit ver­band ook het her­halen waard. Een ding is echter zek­er: er zal een groot beroep gedaan moeten wor­den op de (finan­ciële) cre­ativiteit van de wereld om deze sit­u­atie niet in de geschiedenis­boek­jes te doen belanden als de Grote Depressie van 2008 – ….. Of dat gaat lukken zal helaas de tijd moeten uitwi­jzen. Zoals de Engelsen zeggen: Hope for the best but pre­pare for the worst’.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.