De Amerikaanse overheid doet aan verstoppertje spelen waar het de schuldenpositie van de Federale overheid betreft … En het frappante is dat iedereen het ook nog voor zoete koek slikt … Wat is er precies aan de hand? … Want laten we niet vergeten dat alles wel behoorlijk uit de hand begint te lopen …
Het Amerikaanse afrekenmoment…(deel 2)
De Amerikaanse overheid doet aan verstoppertje spelen waar het de schuldenpositie van de Federale overheid betreft. En het frappante is dat iedereen het ook nog voor zoete koek slikt. Wat is er precies aan de hand?
President Bush heeft ons verzekerd dat door middel van‘deficit reduction’, het reduceren van het overheidstekort derhalve, het tekort gehalveerd is in 2009. Bij nadere bestudering blijkt het enkel een mythe te betreffen. Het Amerikaanse Congres heeft in de afgelopen 50 jaar maar liefst 45 jaar teveel uitgegeven, waardoor het tekort van de Federale overheid is opgelopen tot meer dan 8000 miljard dollar. Van die 8000 miljard is meer dan 5000 miljard in de laatste 20 jaar ontstaan. En het in februari door President Bush ingediende budget projecteert nog eens 3000 miljard extra tekort in de komende 5 jaar. Dat zijn dus de ‘echte’ cijfers. In de figuur hieronder ziet u de cijfers bijgewerkt tot de dag van vandaag:
Maar dat zijn duidelijk niet de cijfers die het Congres naar buiten toe communiceert. Het Congres vermomt namelijk zijn acties. Hoe? Drie simpele stappen:
- Het Congres haalt het overschot dat in het Amerikaanse AOW-fonds vloeit (dat niet gebudgetteerd is en dus nergens te boek staat) daaruit. Dit overschot is dus bedoeld voor toekomstige AOW-betalingen.
- Het Congres beschouwt het uit het AOW-fonds gehaalde overschot als ‘inkomen’ voor de overheid en gebruikt het om alle rekeningen van de overheid mee te betalen.
- Het Congres trekt dat ‘inkomen’ weer van eigen verliezen van de overheid af en rapporteert slechts het totaal aan het publiek als het ‘eigen’ budget.
Het probleem is dus dat het Congres veel meer uitgeeft dan dat zij aan belastinginkomsten ontvangt. In 2003 en 2004 was dat 1,42 dollar voor iedere dollar die aan belastinginkomsten wordt ontvangen. Om die reden heeft President Bush derhalve verzekerd dat het tekort in 2009 zal zijn gehalveerd. Het totale overheidstekort voor 2004 was gebudgetteerd op 521 miljard dollar, het hoogste bedrag ooit. Het tekort uit 2003 van 378 miljard dollar, eveneens een record, zou daarmee met 38% worden overschreden. Maar het feitelijke tekort kwam in 2004 uit op ‘slechts’ 412 miljard dollar wat nog altijd een nieuw record is.
Het oorspronkelijke begrote tekort voor 2004 van 521 miljard dollar, wordt echter wel als uitgangspunt genomen voor de tekortreductie. Het doel in 2009 is dus om die 521 miljard in 2009 te hebben gehalveerd, met andere woorden: het tekort mag in 2009 nog maar 261 miljard dollar bedragen.
Nu wordt dus net gedaan alsof 184 miljard dollar (ofwel 70%) van de reductie al heeft plaatsgevonden: 109 miljard dollar komt uit het verschil tussen het begrote tekort van 521 miljard en het feitelijke tekort van 412 miljard dollar. De resterende 75 miljard komt uit de boekhoudtruc met het overschot in het Amerikaanse AOW-fonds. Dat overschot zal namelijk naar verwachting van 155 miljard dollar in 2004 oplopen tot 230 miljard in 2009. Hoe meer de Amerikaanse overheid dus aan dat AOW-fonds kan onttrekken, des te beter lijkt het boekhoudplaatje eruit te gaan zien.
Wanneer we echter het overschot uit het AOW-fonds elimineren, wordt het overheidstekort slechts met 77 miljard dollar teruggedrongen. Dit komt neer op slechts 4% van hetgeen de Amerikaanse overheid heeft begroot dat in 2009 zal worden uitgegeven. President Bush zegt echter dat de tekorthalvering in 2009 geslaagd is, terwijl feitelijk de uitgaven met 600 miljard per jaar zullen stijgen, ofwel 45%, in elk van de komende vijf jaar.
Als Het Witte Huis zich afvraagt waarom inflatie mogelijk zal toenemen, waarom men zich zorgen moet maken over de pensioengelden en waarom de dollar verder onderuit gaat, dan is het aardig om te weten dat de rest van de wereld dat wel begrijpt behalve de Amerikaanse overheid zelf.
Guy Boscart
US Markets