...

Herstelbeweging blijft nog uit

27 juni 2008, 09:38 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Deze week bleek een feest voor de beleg­gers in short­posi­ties. Ik heb de indruk dat het beren­feestje nog wel even kan bli­jven duren.
Afgelopen week:

Afgelopen week kreeg de markt heel wat negatief nieuws te ver­w­erken: Joe Six­pack bleek negatiev­er gestemd dan ooit, inflatievrees in de US steekt meer en meer de kop op, de oliepri­js bereik­te onder­tussen de 140 USD onder­meer aanges­tu­urd door een verder verzwakkende dol­lar. Banken bleven maar kap­i­taal ophalen, en Cit­i­group toonde aan dat de sub­prime nog een tijd­je zal door­we­gen op de kwartaal­ci­jfers van heel wat finan­ciële instellin­gen. Ook in eigen land (jawel, ik spreek hier zow­el voor de Bel­gen als de Ned­er­lan­ders) zagen we gis­teren tot wat zoi­ets kan leiden…
De meeste colum­nis­ten op deze site spreken zich al enige tijd bij­zon­der negatief uit over de beurzen, en inder­daad: zow­el objec­tief als sub­jec­tief wor­den we vooral opgezadeld met het vol­gende gevoel: hier klopt iets niet”. Die sterk sti­j­gende oliepri­jzen en grond­stof­fen­pri­jzen, die aan­wakkerende inflatie, bedri­jf­s­re­sul­tat­en die min­der sti­j­gen of dalen, de bij­zon­der zware bankcri­sis wereld­wi­jd, de excessen van tal­loze hef­boom­con­struc­ties die moet uit­geziekt wor­den. Meer en meer moet ik terug­denken aan mijn col­umn van 15 maart: Stagflatie: you bet­ter run!

Mijn indruk: de markt begint dit alles ein­delijk in te zien. Het dagelijks lev­en wordt duur­der, de mensen voorzichtiger. En dag geldt ook op de beurs. Vele kleine beleg­gers hebben er onder­tussen (opnieuw) genoeg van. Ze con­stateren dat ze met ver­schil­lende goede huis­vader­aan­de­len’ (maar bestaan die nog wel?) en een lange peri­ode van geduld geen enkele winst gehaald hebben. Als ze dit vergelijken met de ren­de­menten op korte ter­mi­jn­de­pos­i­to’s zon­der risi­co (denk hier aan de ver­goedin­gen op loop­ti­j­den tussen 3 maand en 2 jaar) die ze momenteel bij banken kun­nen kri­j­gen, dan zie ik meer en meer mensen die laat­ste richt­ing uitgaan.
Dit alles ver­sterkt de negatieve beurs­be­weg­ing uiteraard!
Maar goed, lez­ers van deze site hebben stal­en zenuwen en lat­en zich door deze bij­zon­der moeil­ijke en zenuwslopende peri­ode uit­er­aard niet ken­nen en gaan na hoe ze zich het best kun­nen wape­nen tegen dit alles.

Mensen die zoals mij (zie vorige col­umn Voorzichtigheid is gebo­den’) vooral cash hebben opge­bouwd en enkele short­posi­ties aan­hield­en, aange­vuld met een long­posi­tie op het goud, kijken natu­urlijk met veel plezi­er op afgelopen week terug.
Mijn Nikkei long tur­bo kon ik net op tijd sluiten met winst, m’n goud­posi­tie sloot ik rond het 900-niveau omdat ik hier een zwaardere tijdelijke terug­val had verwacht, de rest van de posi­ties hield ik aan en tonen nu mooie rendementen.


Hoe gaat het verder?

Dit is een bij­zon­der moeil­ijke vraag: je verwacht na die vele dagen van dalin­gen een oplev­ing. Al is het maar voor enkele dagen. En in die optiek kan het zek­er geen kwaad dag per dag te over­we­gen een short­posi­tie te sluiten. Ik doe zoi­ets meestal niet in één dag. Om de dag een posi­tie sluiten maakt je min­der kwetsbaar. 
Ik kri­jg echter meer en meer de indruk dat de beurs verder naar bene­den zal gaan, en dat de markt vlug diepere bodems wil gaan testen, zoals we bij de AEX meer en meer naar het 400-niveau begin­nen uit te kijken. U merkt het: ik ga momenteel zek­er niet alle short­posi­ties sluiten.
Hoe langer dit alles duurt, hoe meer ik opnieuw ver­wi­js naar mijn vorige artikel: maak uw huiswerk en koop gespreid enkele zwaar afges­trafte waar­den aan. Ik val in her­hal­ing, maar hier nog even een overzicht:
- Japan bli­jft inter­es­sant: na een verdere dal­ing stap ik opnieuw in
- bankaan­de­len wor­den met de dag inter­es­san­ter, keuze genoeg op de Brus­selse en Ams­ter­damse markt!
- goud
- index­en: DJIA, Nas­daq, AEXDAX


Volg nauwgezet op en stu­ur bij waar nodig.

Moeil­ijke tij­den ken­nen weinig zek­er­he­den. Het is dus zeer belan­grijk dat u uw visie dagelijks toetst met de gegevens van die dag. Bijs­turen waar nodig en vlug handelen.
Een hulp­mid­del voor de vol­gende week is zek­er om vol­gende feit­en goed op te volgen:
van­daag
om 11.00: onderne­mers- en con­sumenten­vertrouwen juni
01.30: inflatie mei, Japan
14.30: USA: per­soon­lijk inkomen + per­soon­lijke con­sump­tie mei
kern­in­flatie mei
con­sumenten­vertrouwen juni

maandag 3006:
11.00: inflatie juni, Eurozone
15.45: PMI-Chica­go

dins­dag 0107:
10.00: werk­loosheid juni Duitsland
10.00: PMI-indus­trie eurozone 
11.00: werk­loosheid mei
10.00: Tankan­rap­port Japan
16.00: ISM indus­trie juni, VS
woens­dag 0207:
11.00: pro­du­cen­ten­pri­jzen mei Eurozone
16.00: fab­rieks­bestellin­gen mei VS
don­derdag 0307:
10.00: PMI-dien­sten Eurozone
11.00: klein­han­del­somzet
13.45: ECB: verg. rente­beleid + rentebesluit
14.30: werkgele­gen­heid en werk­loosheid juni VS
16.00: ISM-dien­sten juni, VS

Veel suc­ces aan allen in deze zenuwachtige tijden!


Johan Lam­ote, voor usmarkets
de auteur heeft op dit ogen­blik vol­gende posi­ties die ver­band houden met boven­staande tekst:
tur­bo short posi­ties op DJIASP500
short­posi­ties in opties op AEX

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.