...

Help... de olie is op!

8 november 2005, 11:23 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Olie, het zijn maar 4 letters en toch beheerst het ons leven... De wereldeconomie is zwaar afhankelijk van dit stroperig goedje en men is zelfs dan ook bereid hier oorlogen om te voeren... Natuurlijk, de invallen in Irak zouden officieel niets van doen hebben met olie…louter politieke redenen… althans als we vader en zoon Bush mogen geloven…Maar als de olie straks echt op raakt, wat dan…?

Help... de olie is op!

Met olieprijzen nu rond de $60 begint het nakende olieprobleem bij steeds meer mensen door te sijpelen. Voor de oliecrisis begin jaren ’70 was er nog weinig aan de hand. Het zwarte goud was voldoende voorradig en bovendien goedkoop met prijzen net boven de $10 per vat. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. Deze geeft het verloop van de olieprijs weer over een tijdspanne van 35 jaar.

De rood gekleurde lijn geeft de nominale prijs weer, het bedrag dat voor die tijd werkelijk betaald moest worden. Corrigeren we echter voor inflatie dan verkrijgen we de blauwe lijn. Deze geeft relatief gezien een beter beeld weer. Alhoewel we nu dus nominaal met $60 op recordhoogte staan, hebben we zeker nog niet de absolute top van begin jaren 80 bereikt. Deze piek in de olieprijs werd veroorzaakt doordat ene meneer Hussein het nodig vond om buurland Iran binnen te vallen. Omgerekend naar de maatstaven van nu werd er toen ruim $80(!) voor een vat olie betaald. Hierna zijn de olieprijzen echter weer afgegleden en hebben, met uitzondering van de eerste Golfoorlog, meestens zijwaarts bewogen met een gemiddelde prijs van $25 per vat. We hebben nu evenwel te maken met de hoogste (reële) olieprijzen in meer dan 20 jaar.

Voor het eerst in de historie moet de OPEC nu op volle capaciteit draaien om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Deze verhoogde productie blijkt zeker niet voldoende om olieprijzen te laten zakken. Er zal voor een beetje olie op dit moment diep in de buidel moeten worden getast. En met de alsmaar slinkende voorraden en toenemende vraag (denk maar eens aan de groei-economieën van China en India) lijkt het er sterk op dat we in de toekomst nog meer moeten gaan neertellen voor het zwarte goud. Het zou natuurlijk wel erg makkelijk zijn geweest als Moeder Natuur ervoor gezorgd had dat we onuitputtelijke voorraden zouden hebben. Maar helaas zijn de spelregels anders en zullen we inventief moeten blijven om ook in de toekomst aan de toenemende vraag naar energie te voldoen.

Het is dan ook wijselijk om eens verder te kijken dan olie. Nieuwe bronnen van energie zullen moeten worden ontwikkeld om te voorkomen dat we over een aantal decennia in grote problemen terecht zullen komen. Voorlopig kunnen we het nog wel even uitzingen met de beschikbare voorraden. Maar er komt een moment dat er zo diep naar olie moet worden geboord dat het economisch gezien gewoon niet meer rendabel is. Er zal dan nog wel olie in de grond zitten, maar het prijskaartje dat daar aanhangt is gewoonweg te hoog. Dat probleem zal naarmate de tijd vordert natuurlijk steeds verder naar de voorgrond treden. Olie als voornaamste leverancier van energie zal dan z’n langste tijd hebben gehad. We moeten dus naarstig op zoek gaan naar andere middelen.

Voor alternatieve bronnen van energie hoef je eigenlijk niet eens ver te zoeken. Denk maar eens aan onze eigen jongens van de TU Delft die het dit jaar weer voor mekaar kregen om met de zonneauto Nuna 3 winnaar te worden van de World Solar Challenge, de ruim 3000 kilometer lange wedstrijd voor zonneracewagens dwars door Australië. Zulke zonnewagens zijn nu nog niet geschikt om in massaproductie te nemen, maar als de ontwikkelingen zich goed doorzetten dan is dit zeker iets voor de toekomst. Maar ook met andere simpele natuurverschijnselen als water en wind kun je energie opwekken. Er zijn al vergevorderde plannen om een windmolenpark op de Noordzee aan te leggen, voldoende om de Randstad van energie te voorzien. Dit zal echter niet zonder slag of stoot gaan omdat er nog wat obstakels moeten worden genomen. Als je uitkijkt over de zee is het natuurlijk niet echt een mooi plaatje met al die palen in zee. Een soort van horizonvervuiling zeg maar. Ook de vogels kunnen er wellicht onder leiden. Zo is niet duidelijk in welke mate vogels tegen de windmolens aanvliegen en of de vliegroutes erdoor beïnvloed worden. Het heeft voor de strandliefhebbers echter wel haar voordelen. Uit onderzoek blijkt dat de bouw van een groot windmolenpark op de Noordzee de kans op regen in de Nederlandse kustgebieden vermindert…

Maar wat kunnen we als beleggers hier in de praktijk nou mee? Uiteraard kun je aandelen gaan kopen die zich specialiseren in alternatieve vormen van energie. Maar daarvoor ben je wel op de Nasdaq aangewezen en dat kan praktische problemen met zich meenemen. Een mogelijke oplossing hiervoor is het investeren in een beleggingsfonds dat zich richt op nieuwe vormen van energie. Zo heeft Ohra een aantal jaren geleden enkele themafondsen gelanceerd waaronder het New Energy Fund. Dit fonds belegt voornamelijk in aandelen die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe vormen van energie-opwekking, distributie en –opslag. Stijgende olieprijzen kunnen een positieve invloed hebben op de koers van dit soort fondsen omdat het de belangstelling voor alternatieve energieën doet toenemen. Verwacht echter geen wonderen op de korte termijn. Koersen kunnen wilde bewegingen maken ietwat niet echt bevorderlijk is voor de nachtrust. Maar ben je ervan overtuigd dat deze vormen van energie de olie in de toekomst zullen vervangen dan kun je er gerust een paar op de plank leggen voor de lange termijn …


8 november 2005

Bas van Stiphout
© US Markets.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.