...

HEET VAN DE NAALD

14 februari 2014, 10:42 | Robert Broncel | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

ECB ver­lamd door besluit van het Bun­desver­fas­sungs­gericht (BVG), het hoog­ste Duitse rechtscol­lege in Karl­sruhe, met dreig­ing van deflatie”, zo stond er te lezen in Der Spiegel, met als onder­ti­tel deze kei­harde uit­spraak mar­keert een serieuze esca­latie van de euro­zone cri­sis die er toe kan lei­den dat Duit­s­land zich uit de euro­zone zal terugtrekken”.


Een uit­spraak die uit­er­aard ook inter­na­tion­aal de nodi­ge aan­dacht trok w.o. in de Britse Tele­graph in een artikel van de hand van inter­na­tion­aal hoof­dredac­teur Ambrose Evans-Pritchard. Hij zei er het vol­gende van:

14022014 robert 65930


Hoewel de verwacht­ing luid­de dat de BVG een keer met een duidelijke uit­spraak zou komen, was het vooral de lad­ing die de inter­na­tionale finan­ciële wereld ver­steld deed staan. Het Hof liet hier­mee uitkomen dat Draghi’s toe­spraak met de woor­den what­ev­er it takes’ in juli 2012 niet meer bevat­ten dan de bood­schap van een keiz­er zon­der kleren. Het Hof sprak zich ook uit over de inter­pre­tatie van het Hof van Justi­tie van de Europese Unie die juist in tegen­spraak is met die van de BVG als zou het OMT besluit verenig­baar zijn met Duitsland’s pri­maire wet­gev­ing. Deze inter­pre­tatie is natu­urlijk louter gebaseerd op het feit dat het Europese Hof juist niet kan erken­nen dat de keiz­er de fac­to in z’n bloot­je staat. Nu het Duitse Hof zich niets gele­gen liet liggen aan de opvat­tin­gen van het Europese Hof kan dat niet anders lei­den dan tot afbraak van de Draghi’s bluf­pok­er verzek­er­ing tegen nieuwe onrust bin­nen de eurozone.

Dit voor zover het artikel in de Telegraph.

Stel dat nu OMT bazooka niet langer in stelling kan wor­den gebracht dan zou dat niet gelden voor een mogelijke LTRO (Long Term Refi­nanc­ing Oper­a­tion), waar­bij de cen­trale bank rekent op de grote banken die dan als lender of last resort’ zouden kun­nen optre­den in geval stat­en zoals rond de Mid­del­landse Zee uit hun benarde posi­tie gered zouden moeten worden.

De ECB kan in dat geval wel weer die banken tege­moet komen maar het ver­haal bli­jft natu­urlijk net zo lang als het breed is en zal blijken al hele­maal niet toereik­end te zijn. De meeste banken verk­eren zelf nog steeds in de gevaren­zone en bijgevolg wordt er weinig geleend. Hier schuilt dan ook het deflatiegevaar. Hoe dan ook, met de uit­spraak van het Duitse Hof verbleekt Draghi’s verzek­er­ingspo­lis. Boven­di­en als nationale rechtscol­leges pre­ced­eren boven een fed­er­aal hof of een fed­erale grondwet dan legt dat nog een andere Europese zwak­te bloot! Je kunt nu alleen maar hopen dat de sit­u­atie in de zuidelijke per­iferie niet opnieuw uit de hand loopt.

Immers, indi­en de ECB haar huidi­ge soe­pele” beleid van het opkopen van oblig­aties van leden­stat­en niet ten uitvo­er kan leggen en Draghi zijn toezeg­ging what­ev­er it takes’ moet intrekken, dreigt het euro kaarten­huis alsnog in elka­ar te kuke­len. Dit besluit kan niet anders wor­den uit­gelegd dan als een regel­rechte streep door het cri­sis­man­age­ment van de ECB. Het Hof baseert zich op de Duitse grondwet die lim­i­eten stelt aan de strate­gie van de ECB om de euro­cri­sis te bestri­j­den, zich toe­spit­send op de Out­right Mon­e­tary Trans­ac­tions (OMT). Zon­der de goed­keur­ing van Duit­s­land om het huidi­ge ECB beleid te bli­jven onder­schri­jven, komt de oper­a­tionele poli­tiek van de ECB min of meer in het luchtledi­ge te hangen.

Tot in de hoog­ste regio­nen in Duit­s­land wordt het voor onwaarschi­jn­lijk gehouden dat het recht­streeks opkopen van staat­soblig­aties nog enige toekomst heeft. Dus als nieuwe injec­ties uit­bli­jven om de economie met name in de zuidelijke stat­en Ital­ië en Span­je nieuw lev­en te moeten inblazen, dreigt ook het deflatie sce­nario lev­ens­g­root te worden.

De BVG stelt dat er vol­doende grond is voor de con­clusie dat het zgn. back-stop plan van de ECB – bek­end als OMT – niet alleen in stri­jd is met het man­daat van de ECB maar ook met het ver­dragsver­bod op het mon­e­tair financieren van begrotin­gen. Dit vor­mde de belan­grijk­ste dri­jfveer voor Draghi voor zijn what­ev­er it takes’.

Daar hier­mee de ECB in feite in het hemd komt te staan, moest euro­com­mis­saris Olli Rehn verk­laren dat Draghi niet­temin vol­doende ammu­ni­tie over­houdt om alsnog de bazooka” in stelling te kun­nen houden. Hoe? Dat vertelde hij er niet bij. Hij ging voor­bij aan het feit dat deze uit­spraak hoe dan ook juist Draghi’s han­den bindt. Hij zal waarschi­jn­lijk hebben gedoeld op het LTRO scenario.

Vol­gens directeur Hans Wern­er Sinn van het IFO (onder­zoeks) insti­tu­ut kan de Duitse regering deze uit­spraak onmo­gelijk naast zich neer­leggen en waarschuwde dat de echte mark­tre­ac­tie zal komen op het moment dat men zich realiseert dat het Duitse stand­punt zich aan de uit­spraak van het Hof zal con­formeren. Natu­urlijk kan de ECB aan deze uit­spraak voor­bij gaan maar zon­der de medew­erk­ing van de Bun­des­bank zou dat aller­minst real­is­tisch zijn. De euro­cri­sis zou hoe dan ook een nieuwe dimen­sie kri­j­gen, zodra het vertrouwen er uit wegloopt.

Mijn inschat­ting is dat er vooraf­gaand hier­aan nog wel naar uitwe­gen zal wor­den gezocht om het tij van oplopende rentes te keren, zoals dat ook in de V.S. al sinds 2009 gaande is maar slechts tot uit­s­tel van exe­cutie zal lei­den. Immers, een door schulden door­drenkt en uit­ge­woond mon­e­tair sys­teem is noch door taper­ing’ noch door non-taper­ing’ te redden.

Bun­des­bank pres­i­dent Jens Wei­d­mann liet weten dat de ECB haar eigen man­daat con­form de Akko­or­den van Maas­tricht (1990) met voeten had getre­den en geen vol­macht had om vast te houden aan de huidi­ge samen­stelling van de mon­e­taire unie noch om stat­en in cri­siss­feer te red­den”. Wel dient hier­aan te wor­den toegevoegd dat het Hof in 2011 goed­keur­ing gaf aan de oor­spronke­lijke EMU (Europese Mon­e­taire Unie) bail-outs maar tegelijk uit­sloot dat de begrot­ingsautoriteit van de Bun­destag (par­lement) niet kan wor­den overge­dra­gen aan enig supra-nation­aal gezag, daarmee elke hoop op een EMU schuldenge­meen­schap de grond inborend. Als het al zover zou komen, zal vol­gens de voorzit­ter van de BVG eerst de Duitse grondwet moeten wor­den her­schreven en dat vereist een ref­er­en­dum. De uit­slag hier­van is al bek­end: het meren­deel der Duit­sers zal tegen” stemmen.

De Bun­des­bank had reeds in decem­ber vorig jaar in een spe­ci­aal rap­port gewaarschuwd dat het opkopen van staatss­chuld de onafhanke­lijkheid van de ECB wezen­lijk aan­tast. Ook dit druist haarfi­jn in tegen Draghi’s uit­spraak dat OMT juist het meest suc­cesvolle beleid van de laat­ste tijd was en dat de bank in staat zou zijn om legal doc­u­men­ta­tion’ voor te leggen indi­en zulks vereist zou zijn. Dit lijkt op een welles/​nietes spel­let­je maar in de weten­schap dat de Duitse regering niet de grondwet naast zich neer kan leggen. De grote vraag is nu hoe heet deze soep zal wor­den opgediend.

Als nagerecht kwam het vol­gend bericht ook nog bin­nen: de OECD (Organ­i­sa­tion for Eco­nom­ic Coop­er­a­tion and Devel­op­ment) kwam op 11 feb. j.l. met de med­edel­ing dat it admits fail­ure to under­stand the scale of the euro­zone cri­sis’. Nou, deze uit­spraak rijmt recht evenredig met hun knappe” voorspellingen. 

Robert Bron­cel
US Mar­kets

CC. Klaas Knot, DNB pres­i­dent in de wan­hoop” hem ooit een reac­tie te ontlokken. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.