...

HEEFT DOLLAR HET LAATSTE WOORD?

26 oktober 2010, 08:21 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De dol­lar is intussen ver­wor­den tot niet meer dan een nat” toi­let­pa­piert­je. Gerek­end vanaf de insti­tu­tie van de cen­trale bank in 1913 is Ameri­ka zich al te buiten gegaan aan het mak­en van schulden meer dan de economis­che groei kon opbren­gen. Dat resul­teerde onder meer in de crash van 1929. Het zijn met name de oor­logen (WO I, Wo II, Korea, Viet­nam, Irak, Afghanistan) geweest die achtereen­vol­gens een groot gat in de Amerikaanse reserves hebben geslagen.


De mon­di­ale mil­i­taire aan­wezigheid inclusief de buiten­landse hulp (zie onder) eet meer dan de helft van de jaar­lijkse begrot­ing op.

alt

Na de over­win­ning in WO II nam het inter­na­tionale vertrouwen weer toe en lei­d­de er toe dat de dol­lar als reserve­va­l­u­ta een werel­drol zou gaan vervullen. Met het dreigende gevaar van de Sov­jet-Unie en de Com­mu­nis­tis­che Volk­sre­pub­liek Chi­na op de achter­grond had de V.S. plein pou­voir’ om hun invloed uit te brei­den niet alleen mil­i­tair maar ook finan­cieel en economisch. Zelfs de dollar/​goud ontkop­pel­ing in 1971 werd voor lief “ genomen zon­der dat de Europese politi­ci zich realiseer­den hier­mee het finan­ciële paard van Tro­je bin­nen te halen.

Amerika’s mil­i­taire schild (NAVO) woog na WO II zwaarder dan Amerika’s finan­ciële schuld. Toen de muur in 1989 viel, veran­derde de sit­u­atie militair/​strategisch drastisch en traden er wereld­wi­jd enige sail­lante geopoli­tieke insta­biliteit­en aan het licht zoals in het Mid­den-Oost­en (Iran, Irak en Afghanistan). De olieaan­vo­er vor­mde het Leit­mo­tiv’ om in te gri­jpen. Europa mede afhanke­lijk van die aan­vo­er verk­laarde zich uitein­delijk meren­deels sol­idair met de V.S. als een soort ver­late aflaat op de bevri­jd­ing van de nazi’s. Ons niet realis­erend dat we hier­voor twee maal moesten betal­en: a) door actief deel te nemen en b) door de passieve mede­fi­nancier­ing van de Amerikaanse schuld.

Fal­end mon­e­tair beleid
Alleen voor­ma­lig pres­i­dent de Gaulle van Frankrijk overzag de Amerikaanse schuld­cre­atie als gevolg van de Viet­namoor­log en ver­langde goud in plaats van dol­lars. Sinds de daar­door ontstane ontkop­pel­ing in 1971 is er veel te weinig kri­tisch ver­mo­gen geweest om een halt toe te roepen aan de almaar groeiende schuld. The dol­lar is our cur­ren­cy but your prob­lem’ riep min­is­ter van Finan­ciën Conol­ly ten tijde van pres­i­dent Nixon. Tot op de dag van van­daag geldt dat cre­do meer dan ooit. In Europa had­den we het nooit zover mogen lat­en komen. Zelfs met een strin­gen­ter mon­e­tair beleid valt het tij nu niet meer te keren. De Europese cen­trale bank zal Bernanke’s voor­beeld wel moeten vol­gen op straffe van een eve­neens dal­ende export en werkgelegenheid.

Waterbed
De inter­na­tionale val­u­taver­houdin­gen lat­en zich wel vergelijken met een waterbed. Als je op de ene zijde druk uitoe­fent, loopt het aan de andere zijde op. Japan voelt deze druk reeds als geen ander maar ook andere lan­den als Tai­wan, Korea, Thai­land, Maleisië, Sin­ga­pore alsmede Brazil­ië, Zuid-Afri­ka en zelfs Zwit­ser­land zit­ten in wezen in het zelfde schuit­je. Chi­na ziet de bui wel hangen maar houdt vooral­snog de poot sti­jf. Ook daar hangt alles af van de mate van economis­che groei. Die zal men stel­lig niet wensen op te geven, ook al begint de pri­js steeds hoger te wor­den. De Chi­nese dol­lar­reserve is intussen verder aange­groeid tot ruim $2.400 mil­jard die steeds meer dreigt te ver­damp­en. Een val­u­taoor­log lijkt goed­kop­er dan een mil­i­taire oplossing.

alt

Ver­maard econoom Joseph Stiglitz benadruk­te nog eens: liq­uid­i­ty from the Fed­er­al Reserve and the Euro­pean Cen­tral Bank is caus­ing chaos” in for­eign exchange mar­kets. The irony is that the Fed is cre­at­ing this liq­uid­i­ty with the hope that it will revive the Amer­i­can econ­o­my’. (de liq­uiditeit van de Fed en de ECB veroorza­akt chaos” op de inter­na­tionale val­u­ta­mark­ten. De ironie wil dat de Fed liq­uiditeit creëert om de Amerikaanse economie nieuw lev­en in te blazen). De kans is daar­bij groot dat een nieuwe stim­u­ler­ingsronde prompt alle mark­ten doet opv­eren om ver­vol­gens een veel hard­ere land­ing te maken.

Hieron­der tre­ft u de klassieke zgn. par­a­dig­ma chart waarop de vier fasen van het beleg­gers-vertrouwen staan aangegeven. Op de keep­er beschouwd zouden we dan op de bull trap zitten.

alt

Valse speelka­art
In feite bez­it de regering in Wash­ing­ton nog maar één valse” speelka­art en dat is zich uit de schulden te infleren. Ondanks Geithner’s ontken­ning (hij kan ook moeil­ijk anders!) sturen de Amerika­nen met deze speelka­art aan op een opwaarder­ing van de Chi­nese munt. Op deze wijze hopen ze de rol van Chi­na als goed­koop­ste expor­teur te kun­nen overne­men. Daarmee wordt de kans op (hyper)inflatie op de koop toegenomen. Het is in de eerste plaats de werkgele­gen­heid waarop Oba­ma straks wordt afgerek­end. Deze ligt vol­gens Shad­ow­stats op bij­na 17% inclusief weinig uren mak­ende part­timers en te ver­moeid ger­aak­te werk­zoek­enden. Dat ook de werkgele­gen­heid in Chi­na in het ged­ing is en de span­nin­gen verder kun­nen oplopen, blijkt in de V.S. geen rol te spe­len. Een dergelijke houd­ing ligt ook opges­loten in Amerika’s tra­di­tie” zich nooit veel aan het buiten­land gele­gen te hebben lat­en liggen.

Gebrek aan inzicht
Voorts dien je in een land als de V.S. geen doem­denker te zijn ongeacht de sinds 1971 achter de rug liggende reflex­en” zoals de inflatie in de jaren 70, de daarop gevol­gde vast­goed­crash aan­vang jaren 80, de Wall Street Crash in 1987, de sav­ings- en loan crash eind jaren 80/begin’90 alsmede de tech wreck’ begin 2000 en dan nu de kredi­et­cri­sis. Op geen van deze ontwik­kelin­gen bestond vóóraf een duidelijk zicht. Buiten de incrowd geldt dat ook in het zicht van de huidi­ge ontwikkelingen.

alt

Je kunt je niet aan de indruk ont­trekken dat er in de V.S. grosso modo veel te laconiek, oppor­tunis­tisch om niet te zeggen te naïef wordt gedacht. Het geloof in mor­gen wordt het beter” is nog nage­noeg ongeschon­den gebleven. Je zou kun­nen zeggen dat juist een dergelijke weinig kri­tis­che per­cep­tie bij­na garant staat voor crash­es. Tegen deze achter­grond valt de huidi­ge sys­teem­cri­sis te verk­laren door­dat de belei­ds­mak­ers zich als gevolg van jaren­lange lichtzin­nigheid en greed in alle geledin­gen (banken en over­heid) te buiten kon­den gaan.

Wereld­wi­jd virus”
Mid­dels de dol­lar als schuld gener­erende reserve­va­l­u­ta is nu de gehele wereld met dit schuld­virus” geïn­fecteerd. Zolang men in Wash­ing­ton geen reken­schap aflegt van de veroorza­ak­te finan­ciële wanorde dreigt de reken­ing op goed moment van buite­naf te wor­den opgelegd. Zover is het nog niet maar je ziet wel dat de messen wor­den gescherpt. Want nog­maals, de werkgele­gen­heid staat intussen wereld­wi­jd op de tocht en dat baart over­al angst voor sociale onrust. Als het nu ieder voor zich wordt dan tekent zich een duis­ter per­spec­tief af.

Bernanke’s open­lijke beken­te­nis
Op de jaarver­gader­ing van de Rhode Island Pub­lic Expen­di­ture Coun­cil (achter ges­loten deuren) tij­dens mijn verbli­jf aldaar op 4 okto­ber j.l. gaf Bernanke voor het eerst pub­lieke­lijk toe dat the US is on the brink of finan­cial dis­as­ter’ met als con­clusie dat the sit­u­a­tion is dire and unsus­tain­able’ of wel: de V.S. staat op de rand van een finan­ciële ramp in een sit­u­atie die (afgr)ijselijk en onhoud­baar is”. Woor­den die er niet om liegen en om die reden bin­nen­skamers zijn gebleven!

China’s stance
Een week daar­voor deed een voor­ma­lig adviseur van de Chi­nese cen­trale bank een soort­gelijke uit­spraak (voor­ma­lige adviseurs van Chi­nese autoriteit­en fun­geren dik­wi­jls als spreek­buis) met de woor­den the US dol­lar is one step near­er to cri­sis’ daar­bij doe­lend op de aangekondigde nieuwe ronde van quan­ti­ta­tive eas­ing (kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing van de geld­ho­eveel­heid mid­dels het opkopen van de staatss­chuld waarte­gen fiat dol­lars in het cir­cuit wor­den gepompt). Hij ref­er­eerde hier­bij aan uit­sprak­en van het CBO (Con­gres­sion­al Bud­get Office) dat sprak van het hoog­ste bud­get­taire teko­rt in 65 jaar, oplopend naar $6.270 mil­jard in het jaar 2020. Chi­na heeft het bez­it van Amerikaans staatspa­pi­er de afgelopen 12 maan­den met bij­na 11% afge­bouwd. Het land zal op deze weg voort­gaan, zo stelde hij, om het risi­co van een sub­stantieel val­u­taver­lies enigszins te neu­tralis­eren”.

alt

De val­u­ta­perike­len tussen de V.S. en Chi­na zijn bek­end. De Amerika­nen vin­den dat de Chi­nese munt cir­ca 40% is onderge­waardeerd. Met een dergelijke ophoging zou China’s dol­lar­reserve met bij­na een biljoen (12 nullen) moeten wor­den afge­waardeerd. De gevol­gen voor de export zouden drama­tisch zijn met grote werk­loosheid en sociale onrust in het vizier. Pre­mier Wen Jibao gaf al aan dat bij een opwaarder­ing van 20% duizen­den bedri­jven fail­li­et zouden gaan en een spoor van werk­loosheid zou trekken.

Oorza­ak en gevolg
Als gevolg van de goed­kope yuan ziet Ameri­ka al jaren­lang de pro­duc­tie naar Chi­na afvloeien met een steeds verder oplopende werk­loosheid tot gevolg. Daar komen straks de afvloei­in­gen van de over­heid nog bij. Voor Europa ligt dat nauwelijks anders. De zwak­ste lan­den in Europa (PIIGS) ondervin­den hier­van de groot­ste pijn maar ook de overige Europese lan­den zullen flink moeten bijs­turen”. De poli­tieke tegen­stelling tussen de V.S. met Europa als hangende randge­meente” enerz­i­jds ver­sus Azië groeit onrustbarend.

Mon­e­taire tremors
Bin­nen één week gin­gen 24 lan­den in de slag de waarde van hun val­u­ta bij te stellen” uit angst voor een neer­waartse koop­kracht­spi­raal en een dreigende dal­ing van de werkgele­gen­heid. Brazil­ië heeft intussen aangekondigd niet aan de aanstaande komende G‑20 meet­ing deel te nemen.

Pro­tec­tie en iso­la­tion­isme zijn steeds vak­er geho­orde ter­men. Daar­toe geëi­gende mid­de­len zijn de afwaarder­ing van de eigen munt, con­t­role op buiten­lands betal­ingsver­keer, importheffin­gen of quo­ta en ver­bod op export van bepaalde strate­gis­che goed­eren etc. Ervar­ing uit het verleden leert dat zulks alleen maar tot verdere ver­arm­ing lei­dt. Wan­neer de wal het schip moet keren, dreigen ook de door het west­en lang gedom­i­neerde insti­tuten als de Wereld­bank en het IMF hun lang­ste tijd te hebben gehad.

Het moge duidelijk zijn dat de cen­trale banken een absolu­ut abjecte rol hebben gespeeld in het bevorderen van het schuld­com­plex”. Even duidelijk is het abjecte han­de­len om de gevol­gen daar­van te bestri­j­den onder afwaarder­ing van de munt die ze juist dien­den te bescher­men. Het eind van het lied­je is dat we in de toekomst met een ongeëve­naard koop­krachtver­lies alsmede inlev­er­ing van onze lev­enssti­jl wor­den opgezadeld. In dat kad­er heeft Repub­likeins Con­gres­lid Ron Paul al aange­dron­gen op een fire the Fed. Even­min valt er voor de ECB nog veel eer te behalen. Voor de rust en vrede zal er uit de huidi­ge chaos een nieuw mon­di­aal mon­e­tair sys­teem dienen te wor­den gecreëerd, stel­lig geen kwest­ie van één nacht ijs. Hier­aan vooraf zal een sterk toen­e­mende vraag naar edel­metaal niet vreemd zijn.

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.