...

HEDGE FUNDS: Monopoly op grote schaal

9 juli 2007, 08:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Onlangs werd de hotelketen Hilton overgenomen door een invester­ings­maatschap­pij (Hedge Fund). Op het eerste gezicht werd iedereen beter bij deze trans­fer. Alleen weten we (nog) niet hoe de duizen­den medew­erk­ers van de Hilton- en aan­ver­wante hotels zich hier­bij voe­len.


Monop­oly op grote schaal

Je kent het: als je met Monop­oly wilt win­nen, vol­staat het niet sta­tions te hebben en water- of andere nuts­bedri­jven. Zelfs strat­en vol huizen red­den je niet. Wel de hotels, waar­voor je medespel­ers zich blauw betal­en als huur. Bij de fir­ma Black­stone heeft waarschi­jn­lijk een analoge redener­ing aan de basis gele­gen van de besliss­ing om de keten Hilton Hotels over te nemen. Aldus geschied­de op 3 juli ll. voor het bedrag van 26 mil­jard dol­lar ofwel 19 mil­jard euro. De aan­deel­houd­ers van Hilton glim­lacht­en breed, want ze incasseer­den in één klap 40% winst. 


In 1919 richtte de Amerikaanse zak­en­man-hoteluit­bater Con­rad Hilton (18871979) de zg. Hilton-groep op die uit­groei­de tot een wereld­wi­jde hotelketen die opereert onder diverse namen, zoals Hilton, Con­rad, Dou­ble­tree, Wal­dorf-Asto­ria enz. Er zijn wereld­wi­jd meer dan 2.800 hotels die ca ½ miljoen kamers aan­bieden aan gas­ten die voor alles luxe en com­fort eisen.

Achterklein­dochter Paris Hilton (1981) zal miss­chien van papa Richard Howard Rick’ Hilton (1955) een cen­t­je toegestopt kri­j­gen, want deze heeft zek­er 990 miljoen dol­lar op zijn spaar­boek­je staan. Dan kan ze rustig verder gaan met inspi­ratie bezor­gen aan de tabloïde pers.

De nieuwe eige­naar van de Hilton- hotelketen is zoals gezegd Black­stone, voluit The Black­stone Group, een fir­ma geves­tigd in New York City en die 770 per­so­n­en tewerkstelt. 
Pres­i­dent is Hamil­ton James Evans. Het twee­t­al Steve Schwarz­man en Peter Peter­son die het bedri­jf in 1985 sticht­ten mocht­en na de beurs­gang van Black­stone een beloninkje van 2,6 mil­jard dol­lar (1,91 mil­jard euro) onder­ling verde­len. De huidi­ge waarde van de onderne­m­ing is 8,67 mil­jard dol­lar ( 6,36 mil­jard euro). 

Enkele weken gele­den betrad Black­stone (NYSE: BX) de beursvlo­er en haalde hier­bij het niet onaardi­ge bedrag­je van 7,8 mil­jard dol­lar (5,72 mil­jard euro) op. De activiteit­en van Black­stone vallen onder de noe­mer invester­ings­maatschap­pij. Kijk maar eens op de web­site http://​www​.black​stone​.com/ .

We willen even bli­jven stil­staan bij het fenomeen, dat een kap­i­taalkrachtige onderne­m­ing een bedri­jf opkoopt met, vol­gens de meest gang­bare opinie, als doel dit bedri­jf lat­er met winst van de hand te doen. In vele gevallen heeft de investeerder geen enkele ervar­ing met de activiteit­en van de overgenomen fir­ma en zal zich er zelfs nooit oper­a­tion­eel mee bemoeien. Enkel naar de cijfers wordt gekeken. 

Nu is er op zichzelf niets mis mee om een invester­ing te doen ren­deren, inte­gen­deel. In het verleden beperk­te de inmeng­ing van de overne­mer zich tot afs­lanken van het per­son­eels­be­stand en het afs­toten van min­der ren­derende afdelin­gen van het overgenomen bedri­jf. Hier­door steeg de winst en stond er spoedig een andere overne­mer klaar. Kas­sa kassa. 

Dit soort onderne­min­gen zoals Black­stone laat zich cat­a­logeren als een pri­vate equity’-firma met in haar schoot een of meerdere hedge’-fondsen, die zich bezighouden met effecten­han­del, beleggen in aan­de­len vol­gens een long-short strate­gie, enz.

De macht van deze pri­vate equity-firma’s brei­dt zich almaar uit, maar meestal valt hun bestaan niet op. Ze organ­is­eren geen bijeenkom­sten met anal­is­ten of pre­sen­taties aan de pers. Door hun bij­zon­dere manier van beleggen (long/​short strate­gie, derivat­en) gener­eren ze veel cash. Om dat te realis­eren beschikken ze over top­spe­cial­is­ten voor advies en beleid.

Wan­neer Black­stone als in een gigan­tisch spel­let­je Monop­oly de Hilton-keten overneemt, staat nie­mand hier­van te kijken. Zie maar naar de reac­tie van de beursko­ers van BX
We lev­en nu in de sit­u­atie, waar­bij de beste stu­urlui aan de wal staan te zwaaien met hun dol­lars of euro’s. Maar dit soort stu­urlui komt nooit op een schip. Dat zal wel het algemene gevoel zijn bij die vele duizen­den vrouwen en man­nen die dag in dag uit aan werk zijn in de ingewikkelde struc­turen, ver­bon­den aan topho­tels. Laat ons hopen, dat Black­stone toch nu en dan iemand aan boord laat gaan… 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.