De klap van de eeuw?
Het was de klap van de eeuw. Het wereld beroemde Long Term Capital Managent (LTCM) zorgde bijna voor een wereldwijde financiele crisis. Met een kapitaal van 5 miljard dollar beheerde het een portfolio van 1250 miljard dollar aan derivaten. Een positie in Deense obligaties, die men niet snel genoeg van de hand kon doen, veroorzaakte bijna de grootste financiele crisis uit de geschiedenis. Snel ingrijpen van de Federal Reserve in New York voorkwam erger. In korte tijd werd door diverse banken een bedrag van 3,5 miljard dollar bijeengebracht en de druk kwam van de ketel.
In 1994 richtte John Meriwether dit beroemde Hedge Fund onder de naam Long Term Capital Managent (LTCM). Hij liet zich omringen door een topteam van handelaren en academici in een poging een fund te creeren wat optimaal zou moeten profiteren van een combinatie van wetenschappelijke quantitatieve rekenmodellen, kennis van de (inter nationale effectenbeurzen en efficiente executiesystemen van de diverse beurzen. Hoe het afliep weten we inmiddels allemaal.
En nu anno 2005?
Hedge funds kwamen kort geleden al in het nieuws doordat de spreads op bedrijfsleningen op het niveau zijn gekomen van voor het LTCM debakel en onlangs werd bekend dat Hedge funds steeds agressiever op zoek zijn naar nieuwe investeringsbronnen.
Onder druk van de super-rijken der aarde wordt de international financiele wereld afgestruind naar nieuwe bronnen om aan de hoge verwachtingen van super rendementen te kunnen voldoen. En die verwachten stijgen door de steeds maar groter wordende rendementen. Hebzucht ten top!
De druk op de Fundmanagers wordt dermate groot, dat een bijna allesontziende strooptocht in de corporate wereld wordt gehouden op zoek naar instellingen, sectoren en bedrijven die kunnen gaan bijdragen aan de beloofde rendementen.
Een van deze bronnen die op het ogenblik in de belangstelling ligt bij de Hedge Funds is de "reinsurance" sector en deze sector ziet met angst en beven de bemoeienissen van de Hedge Funds op zich af komen. Met de miljarden achter de hand kunnen de koersen dermate beinvloed worden met behulp van ingenieuze beleggingsvehikels, waardoor de return investments naar grote rendementen opstuwd worden.
Voorbeelden van grote investeringen zijn onder andere bij Glacier Re, een reinsurance company uit Zwitserland. En dan duikt ook ineen de naam van George Soros op. Vorig jaar sloot een Fonds van George Soros een verbond met HBK Investments en samen investeerden zijn 300 miljoen dollar in het bedrijf,waardoor ze nu voor 90% van de aandelen in handen hebben. Een ander voorbeeld van bewegingen in de "reinsurance" wereld is de oprichting van CIG Reinsurance Ltd op Bermuda door Citadel Investment Group. Deze Hedge Fund met een waarde van 10 miljard dollar is gevestigd in Chicago. Vooral de investeringen in "Catastrophe Bonds " is bijzonder populair. Ook wel genoemd "cat bonds", zijn ingesteld om de risico's te spreiden van toekomstige rampen. Investeren in deze "cat bonds" levert investeerders een hoge yield op.
Zit er een 2e LTCM aan te komen?
De nerveusiteit op de obligatiemarkten wordt op dit moment wel groter, maar of dat uiteindelijk een 2e LTCM zal
veroorzaken is de vraag. Federale banken en andere toezichthouders letten nu wel beter op. Maar voorzichtigheid blijft geboden want, ondanks de mooie woorden en vooruitzichten van de Hedge Funds, zijn "Behaalde drama's uit het verleden, geen garantie dat het in de toekomst niet meer voor zal komen".
Dirk Dortland
© US Markets