...

Hardrijders zijn slechte beleggers

27 februari 2008, 17:54 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Als u veel boetes kri­jgt voor te hard rij­den, is de kans groot dat u ook roekeloos beleg­gerge­drag ver­toont. U hoeft dus alleen maar op de snel­weg te kijken en u weet al genoeg.
Dat blijkt uit een studie van Mark Grin­blatt en Mat­ti Kelo­har­ju, respec­tievelijk werkza­am aan de Uni­ver­siteit van Cal­i­fornië, Los Ange­les en de Helsin­ki School of Economics. 

De pro­fes­soren, die toe­gang kre­gen tot Finse cijfers, von­den een ver­band tussen het aan­tal boetes voor te hard rij­den en de han­del­s­ac­tiviteit­en. Een porte­feuille van een beleg­ger veran­derde 11% meer voor elke boete voor te hard rij­den. Mark Grin­blatt erk­ende dat de neig­ing om hard te rij­den afneemt naar­mate iemand oud­er wordt.

Een mogelijke oorza­ak van het risi­co­vollere beleggen is dat mensen die te hard rij­den te zelfverzek­erd zijn. Een auto­mo­bilist die denkt dat hij niet op de bon wordt ges­lingerd, houdt hij zich mogelijk ook voor dat hij het ver­mo­gen heeft om een bovengemid­deld ren­de­ment te halen. 

Na onder­zoek echter bleek dit ver­band niet te klop­pen. De auteurs ont­dek­ten dat zelfverzek­erde beleg­gers weliswaar meer han­delden, maar zij niet meer boetes kre­gen. Het was echter het risi­co-zoek­end gedrag, de jacht naar span­ning, dat de verbindende schakel was tussen te hard rij­den en de hogere han­del­s­ac­tiviteit­en. De mensen die relatief veel han­delden, deden dat niet omdat ze dacht­en dat ze beter kon­den presteren dan de markt maar omdat zij een sta­tis­che porte­feuille saai vonden.

Ver­sloe­gen deze span­ning­zoek­ers de markt? Uit de studie blijkt van niet. De aan­de­len die zij kocht­en deden het gemid­deld niet beter dan de fond­sen die zij verkocht­en. Het resul­taat was vol­gens Grin­blatt dat de span­ning­zoek­ers alleen maar meer trans­ac­tiekosten maak­ten en daar­door slechter presteer­den dan de meer con­ser­vatieve rijders. Zij kun­nen hun han­del­s­ac­tiviteit­en niet recht­vaardi­gen met hun presta­tie”, aldus Grinblatt.

De studie toont verder bewi­js dat psy­chol­o­gis­che motieven een grote rol spe­len bij beleggen. We moeten dus eerst kijken naar onze bewee­gre­de­nen. Han­de­len we omdat er een zeer goede reden voor is of omdat we op zoek zijn naar span­ning en sensatie?

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.