Pairtrad-ING_: handelen als een hedgefund
De markt lijkt zich momenteel af te vragen of de recente stijging een bearmarkt-rally is, of dat we de bodem van deze crisis nu hebben gezien (in ieder geval op de beurs). Turbobeleggers lijken in ieder geval niet overtuigd; zo staat de AEX Long/Short ratio nu op ‑2, dus de posities in AEX Turbo’s Short zijn twee keer zo groot als in AEX Turbo’s Long. Ten opzichte van mijn vorige column is de long/short ratio van goud Turbo’s verder gestegen (van 8,4 naar 10,5) en van olie gedaald (van 18,9 naar 6,7), deels door de verwachting dat de crisis nog niet voorbij is, en deels door winstnemingen.
Tot er meer duidelijk is, kan het een idee zijn om te kijken naar strategieën die kunnen slagen ongeacht de richting van de markt. Een daarvan is pairtrading, niet te verwarren met peren handelen, hoewel het wel de mogelijkheid biedt om appels met peren te vergelijken. De strategie staat ook bekend onder de namen long/short of spreadtrading. Voor ik wat dieper in ga op deze strategie eerst een korte Turbo-update.
Gratis handelen en prijzen winnen
Voor lezers die al bekend zijn in pairtrading, maar wel het belangrijkste Turbonieuws willen horen hier in turbotempo het laatste nieuws:
-
ABN_AMRO direct beleggen klanten kunnen tot 19 juni gratis handelen in Turbo’s.
-
Turbo’s gaan met hetzelfde team verder onder de vlag van RBS.
-
De spreads van Turbo’s op edelmetalen zijn verlaagd (goud vanaf 6 cent, zilver vanaf 3 cent).
-
Met het DFT Beurspoule spel kunt u zich meten met andere beleggers met als hoofdprijs minimaal 5000 Euro!
In het kader van 5 jaar Turbo’s gaan we de komende weken kaartjes voor een Grand Prix weekend in Spa weggeven, in onze RBS nieuwsbrief leest u de komende weken meer. ING_ versus AEX Als uw verwachting dat ING beter zal presteren uitkomt, dan zal de AEX/ING ratio dalen. Stel bijvoorbeeld dat de AEX met 5% stijgt naar 262,50 en ING met 20% stijgt naar 8,76. De ratio is dan 30. Doordat de ING Turbo Long positie meer in waarde is gestegen dan de waardedaling van de AEX Turbo Short positie is het rendement 28%.
Meer informatie vindt u op www.rbs.nl/markets , of bel ons op 0900-MARKETS (0900−6275387, lokaal tarief)
Handelen als een hedgefund
Terug naar pairtrading. De basis hiervan is om in twee verschillende onderliggende waarden een tegengestelde positie in te nemen; dus long in de ene, en short in de andere. Hierdoor wordt ingespeeld op de relatieve prestaties van deze onderliggende waarden. Dus als de gehele markt stijgt, maar de longpositie meer dan de short, dan profiteert men met deze strategie. Ook als de gehele markt daalt, maar de longpositie minder hard dan de short, dan zal worden geprofiteerd. Dit betekent dat het marktrisico is uitgeschakeld. Deze strategie is populair onder hedgefunds. De eerste bekende beoefenaar van deze strategie was dan ook een zekere Alfred Winslow Jones, die gezien wordt als de oprichter van het eerste hedgefund.
Met Turbo’s kan wereldwijd worden ingespeeld op stijgingen en dalingen, waardoor Turbo’s bij uitstek gebruikt kunnen worden voor deze strategie, maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van opties, warrants of certificaten.
Als voorbeeld neem ik een pairtrade met ING en AEX, maar u kunt ook denken aan de Eurostoxx versus de European Banks Index, Microsoft versus Google , de WTI versus de Brent enzovoorts. Hieronder de grafiek van de ratio tussen de AEX en ING de laatste vijf jaar (periode 3 mei 2004 – 18 mei 2009, bron: Bloomberg):
De verhouding AEX/ING was gedurende deze periode gemiddeld 19,4, met een low van 13,6 en een high van 79,8. Dit hoogtepunt werd bereikt in maart, toen ING op het laagste punt van 2,50 Euro noteerde. Met een pairtrade kunt u inspelen op dit relatieve verschil; als u verwacht dat de AEX/ING ratio (nu 34) zal dalen naar het lange termijn gemiddelde, dan kunt u denken aan een ING Long Turbo in combinatie met een AEX Turbo Short. Als u aan de andere kant denkt dat ING na de recente opleving achter zal blijven op de AEX, dan combineert u een AEX Turbo Long met een ING Turbo Short. Gezien de flow die we momenteel zien in AEX en ING Turbo’s werk ik nu een voorbeeld van een ING Long en een AEX Short verder uit.
ING Long –AEX Short voorbeeld
In dit voorbeeld ga ik uit van een AEX waarde van 250, en ING op 7,30 Euro (situatie rond 9:15 op 18 mei). Welke hefboom u kiest hangt af van uw risicobereidheid en horizon. Ook kunt u al naar gelang uw visie ook spelen met de hoeveelheden die u van elke Turbo koopt (bijvoorbeeld relatief minder Turbo’s Short als u niet geheel marktneutraal bent en verwacht dat de kans op een stijgende markt groter is). In dit voorbeeld neem ik een ING Turbo Long met een stop loss-niveau van 5,50 en een financieringsniveau van 5,11 en een AEX Turbo Short met een stop loss-niveau van 293 en een financieringsniveau van 301,32. Bij aanvang is de verhouding AEX/ING ongeveer 34 (250÷7.30), en om een positie in te nemen die vergelijkbaar is met 1 x de AEX Short en 34 x ING Long ga ik uit van 10 AEX Turbo’s Short (de ratio is 10) en 34 ING Turbo’s Long (ratio 1).
Het aardige is dat u een soortgelijk rendement had gehaald als de ratio was gedaald doordat de AEX met 20% was gedaald, en ING met 5%. Hieruit blijkt dat de strategie marktneutraal is.
Als ING wel stijgt, maar de AEX stijgt sneller (of ING daalt harder dan de AEX), dan zal de AEX/ING ratio dalen en uw rendement negatief zijn. Dit zal bijvoorbeeld gebeuren wanneer de AEX met 15% stijgt naar 287,50 en ING met 5% naar 7,67, het negatieve rendement is dan ‑21%
Voor- en nadelen
Het grote voordeel van een pairtrade is dat u het marktrisico uitschakelt en alleen inspeelt op de relatieve performance. Hierdoor kunt u profiteren van bijvoorbeeld onder- of overgewaardeerde aandelen ten opzichte van een index.
Het grote nadeel is dat u als u bijvoorbeeld inspeelt op een outperformance van ING ten opzichte van de AEX ook tegen een verlies zal aanlopen als ING stijgt, maar minder dan de AEX. Daarnaast moet u zoals met alle Turbo-strategieën er altijd rekening mee houden dat een van beide Turboposities het stop loss-niveau kan bereiken.
Erik Mauritz
Voor US Markets
In de scenario’s houd ik rekening met onze bied-laatspread en de huidige financieringskosten. Ik ga uit van een periode van een maand. Er wordt geen rekening gehouden met transactiekosten en er wordt vanuit gegaan dat het stop loss-niveau niet tussentijds wordt bereikt.
Erik Mauritz werkt bij het door The Royal Bank of Scotland plc overgenomen gedeelte van ABN_AMRO Bank N.V. (ABN_AMRO) en is verantwoordelijk voor Turbo’s en Certificaten. Zijn beloning is afhankelijk van de prestaties van ABN_AMRO en is niet gekopppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van ABN_AMRO. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een invididuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. ABN_AMRO staat onder toezicht van de AFM. Turbo’s en Certificaten maken onderdeel uit van de bedrijfsactiviteiten die door The Royal Bank of Scotland Plc zijn overgenomen en zullen na de definitieve opsplitsing van de ABN_AMRO groep, in de RBS groep worden voortgezet. Klik hier voor een beschrijving van de samenwerking tussen ABN_AMRO Bank N.V. en US Markets.