Hij heeft het druk met de voorbereidingen voor prinsjesdag, zijn aandacht wordt opgeslokt door de europroblematiek, maar hij heeft toch nog tijd om prachtige nieuwe ideeën te lanceren. We hebben het over minister Jan Kees de Jäger en zijn initiatief om een financieel rijbewijs in te voeren. Hij wil hiermee de financiële markten behoeden voor de onkundigen onder ons.
De Jäger stelt in het ontwerp van de Wijzigingswet financiële markten 2013: “Op dit moment kan de consument zonder waarschuwing kiezen om een complex financieel product af te nemen zonder advies, terwijl hij mogelijk de risico’s daarvan niet in kan schatten. Door een toets wordt de consument bewust gemaakt van zijn financiële inzicht en de vraag of hij in staat is een afgewogen keuze te maken voor een financieel product. Zo wordt een vorm van bescherming geboden bij het afsluiten van een financieel product zonder advies.”
Nu ontstaan er wel veel issues: Welke vragen komen er in de test? Hoeveel vragen mag je fout hebben? Hoe moeilijk gaan de vragen zijn? Worden het multiple choice of open vragen? Welke consequenties heeft het als je de test niet haalt? Hoe vaak mag je het overdoen? En hoe kun je fraude voorkomen?
En die laatste is het moeilijkst om te tackelen. Stel dat de test op internet staat, dan is het niet al te lastig om alle antwoorden gewoon op internet op te zoeken. Bij het klassikaal maken van een test, kan iemand de vragen kopiëren en op internet zetten. Maar dat is een kwestie van uitwerking.
Nu aan u de vraag welke vragen u absoluut in het examen wil hebben (en graag ook het antwoord geven). Of bent u faliekant tegen dit voorstel van De Jäger? Geef uw mening bij comments.