...

Guy prognoses 2009: update kwartaal 1

6 april 2009, 17:27 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

In de loop van het eerste kwartaal 2009 was de algemene trend in de lijn van Guy’s verwachtin­gen, maar nu stellen we toch wel een sterke omme­keer in het momen­tum vast.
Guy’s prog­noses 2009: update kwartaal 1



Op 2 feb­ru­ari 2009 zijn we gaan bek­ijken welke richt­ing Guy’s prog­noses blijken te nemen. 

We hebben inmid­dels het eerste kwartaal 2009 alweer achter de rug en dus is het hoog tijd voor een update. 



Uit onze tabel lei­den we af, dat er zich na 3 maan­den in de mark­ten een gans andere trend begint af te teke­nen dan aan­vanke­lijk verwacht. Lat­en we dit van wat meer nabij bekijken . 

1. Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA)



Tot en met begin maart 2009 bevond de DJIA zich op een gli­jbaan met als diep­ste punt 6.547,05 pun­ten, dat is bij­na 24% onder de start­waarde op 9 jan­u­ari 2009. Uitein­delijk klom de index uit het dal en stond hij op 3 april 2009 slechts’ 7% lager dan de start­waarde. Dit betekent, dat op 4 weken tijd de index bij­na 22,5% steeg, een presta­tie die we enkel in het jaar 1933 nog hebben gezien.

Nu is het bang afwacht­en met welke resul­tat­en de onderne­min­gen naar buiten zullen komen de vol­gende dagen. 

Met andere woor­den: één zwaluw maakt nog geen lente. Veel zal afhangen van de bedri­jf­s­re­sul­tat­en en wat er gebeurt na de zomer. De vraag is nl. of het relatieve opti­misme dat zich nu meester maakt van Wall Street zal overeind blijven. 

Tij­dens de eerste pre­sen­tatie (Antwer­pen, 2 april 2009) van de Road Show stelde Guy, dat tegen het einde van de komende zomer zich een keer­punt zal aan­di­enen, in de zin dat het erop of eron­der zal wor­den. Erop betekent dat de mark­ten hun her­s­tel zullen voortzetten. Wordt het eron­der, dan kri­jgt Guy gelijk met zijn prog­nose van een DJIA van rond de 4.000 punten.

2. De olieprijs



De zich voorzichtig aantrekkende economie mist haar uitwerk­ing op de oliepri­js niet, maar voorzichtigheid is geboden. 

Na op 10 en 18 feb­ru­ari 2009 de ste­un bij 37 dol­lar te hebben getest klom de oliepri­js tot 
ca 54 dol­lar per vat op 26 maart 2009, dat is zo maar even­t­jes 46% duur­der. Maar op 
30 maart en 1 april 2009 tik­te de pri­js het niveau van 48,5 dol­lar (- 10%) aan. Er is dus niet veel voor nodig om het scheef te lat­en lopen. 

3. De goudprijs



Op 19 maart 2009 piek­te het goud (voor­lop­ig?) bij 958,90 dollar/​ounce. Sinds­di­en neemt het gele metaal een rust­pauze en kostte het op 3 april 2009 893,20 dol­lar, dat is bij­na 7% lager dan de voor­lop­ige piek. Ook hier zal veel afhangen van wat de mark­ten zullen doen de komende maan­den. Guy houdt zelf een pri­js van 600 dol­lar nog voor mogelijk, deze van 1.500 dol­lar veel minder. 

4. De AEX



Op 9 maart 2009 bereik­te de AEX het voor­lop­ig diep­ste punt voor 2009 met een score van 199,25 pun­ten. Hier­mee vol­gde deze index per­fect de DJIA en kwam het door Guy voor­spelde dieptepunt tussen 125 en 150 pun­ten ake­lig in zicht. 
Dan kwam er gelukkig een ommezwaai en op 3 april 2009 stond de index ca 16% hoger dan dit diep­ste punt. 

5. De banksector

De rust is nog alti­jd niet weerge­keerd in de finan­ciële wereld. De banken wordt ver­weten onvol­doende of niet te rea­geren op de impulsen die de over­heid geeft om vlot­ter lenen mogelijk te mak­en. Ook komen ver­schil­lende banken zoals de Britse Lloyds en Roy­al Bank of Scot­land (RBS) of de Duitse hypotheekver­strekker Hypo Real Estates (HRE) op negatieve wijze in het nieuws. 

Lloyd ziet zijn omzetci­jfer met 1,7% dalen en bij RBS zouden nog meer jobs geschrapt wor­den dan de al bek­endge­maak­te 2.700. HRE bli­jft in slechte papieren zit­ten en de Duitse over­heid ziet als enig red­mid­del dat ze het bedri­jf (gedeel­telijk) zal moeten overnemen. 

Iets (niet veel) beter nieuws komt van HSBC Hold­ings, dat er zon­der over­hei­dss­te­un in slaagde via een emissie 17,7 mil­jard dol­lar op te halen. Dit was broodnodig, want de Noord-Amerikaanse tak van dit bedri­jf leed in 2008 een ver­lies van 15,5 mil­jard dollar.


6. De Japanse yen






Het afgelopen kwartaal is de yen fameus gaan verzwakken tegen­over de dol­lar en de euro, zoals u hier­boven ziet. 

Op 26 jan­u­ari stond de yen het sterk­ste tegen­over de dol­lar met 88,76 yen/​USD om op 3 april 2009 13% lager te noteren bij 100,23 yen/​USD.

De yen bereik­te zijn sterk­ste punt tegen­over de euro op 2 feb­ru­ari ll. (114,93 yen/​EUR) en op 3 april was hij 19% verzwakt tot 137,24 yen/​EUR.

Dit is natu­urlijk in de kaart van de Japanse uitvo­er, die zijn goed­eren­stroom naar de West­erse mark­ten zal zien stijgen.

7. De obligatiemarkt





Van een bubbelvorm­ing op de oblig­atiemarkt is momenteel alles­be­halve sprake. De voort­durende posi­tieve bericht­en over een mogelijk en spoedig her­s­tel van de economie mak­en het waarde­pa­pi­er min­der aantrekke­lijk. Na de zomer weten we allicht veel meer.

8. Van inflatie naar deflatie

Ten tijde van onze update van 9 feb­ru­ari ll. was de verwachte inflatie voor 2009 in Ned­er­land 2 à 3% en 1,5 à 3% in Bel­gië. Intussen zijn ver­schil­lende economen het erover eens, dat in Ned­er­land en in Bel­gië de inflatie zal zakken tot 0,5 à 0,6%.

In Span­je heeft zich intussen als eerste EU-land de deflatie gen­esteld, weliswaar (30 maart 2009) een nog beschei­den 0,1%, maar toch. De con­sument en dus ook de vakant­ie­ganger moet dus gemid­deld 0,1% min­der betal­en. Zoals we al eerder uitleg­den is deflatie niet leuk voor de economie, want de meeste investeerders en ver­bruik­ers stellen hun uit­gaven uit, wach­t­end op nog lagere prijzen.

Het ziet ernaar uit, dat Guy’s prog­nose dat de inflatie, tot voor kort nog ca 6%, dit jaar zal omslaan naar deflatie wel eens eerder dan verwacht waar zou kun­nen worden. 


9. De huizenmarkt

De door Guy verwachte dal­ing van de gemid­delde won­ing­pri­js met ca 30% is nog niet opge­tre­den. Door de aarzel­ing van­wege de kan­di­daat-bouw­er of –kop­er daalt het aan­tal aan­vra­gen voor nieuwe wonin­gen, wat de kans op een pri­jzen­bubbel dan weer verkleint. 

10. War­ren Buffett







Onlangs schreven we dat het ook voor mil­jar­dairs cri­sis is. Een tre­f­fend voor­beeld is 
War­ren Buf­fett, die met een ver­lies in één jaar tijd van 25 mil­jard dol­lar ofwel 40% van zijn kap­i­taal de tweede rijk­ste mens ter wereld wordt, achter Bill Gates. 
Guy deed zijn voor­spelling dat Buf­fett dit jaar wel eens fail­li­et zou kun­nen gaan op het einde van 2008, dus lang voor Forbes boven­staande cijfers bekendmaakte. 

Buf­fett zelf geeft als verk­lar­ing voor zijn megaver­lies eerlijk toe, zich lelijk te hebben ver­gist in bepaalde trends. Vooral een invester­ing van 5 mil­jard dol­lar in Gold­man Sachs in novem­ber 2008 heeft hem veel pijn gedaan, want het aan­deel zak­te pijl­snel en het ver­loor in 1 maand ca 60% van zijn waarde. Maar intussen is de achter­stand bij­na volledig goedge­maakt en lijkt het Orakel van Oma­ha’ weer eens gelijk te hebben. 

U ziet ook hoe Buf­fetts Berk­shire Hath­away beleg­gings­fond­sen A en B na een dieptepunt terug in een her­stelfase zijn aangekomen. 

Tot daar deze update van Guy Boscarts voor­spellin­gen voor 2009
Lat­en we zeggen: ren­dez-vous zo ergens begin juli voor de vol­gend update? 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.