...

Guy en de prognoses: welke richting?

9 februari 2009, 16:42 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Dit is een eerste fol­low-up van de voor­spellin­gen die Guy Boscart deed voor 2009. Hoewel het nog te vroeg is om tot con­clusies te komen, teke­nen zich toch al trends af.


Guy’s prog­noses: welke richting?

Begin jan­u­ari hebben we Guy’s prog­noses voor 2009 bespro­ken. Van­daag 9 feb­ru­ari 2009 is de eerste maand alweer voor­bij. Nieuws­gierig als we zijn, kon­den we het niet lat­en om te kijken in welke richt­ing het gaat. 

Een tabel­let­je om een en ander overz­ic htelijk te maken:

1. Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA)



Op 6 feb­ru­ari stond de DJIA slechts’ 4% lager dan bij de start van onze updates op 9 jan­u­ari 2009. Maar in de afgelopen maand zak­te de index tweemaal onder het 8.000 pun­ten­niveau, nl. op 20 jan­u­ari en 2 feb­ru­ari, toen resp. 7949,09 en 7.936,83 pun­ten geno­teerd werden.

Het nieuws dat Obama’s her­stelplan ten belope van ca 780 mil­jard USD ( euro) een ern­stige kans lijkt te mak­en om wor­den goedgekeurd heeft een gun­stige invloed gehad op Wall Street en dat merken we o.m. aan de DJIA. Maar zek­er­heid is er nog niet en wat als over enkele weken of maan­den b lijkt, dat er nog andere (ban­caire) lijken uit Uncle Sams kast vallen?

2. De olieprijs


De afgelopen maand testte de pri­js van het vat ruwe aar­dolie de 40 dol­lar tot tweemaal toe. De bericht­en over een nog slechtere toe­s­tand van de economie niet alleen in de VS, maar ook in de rest van de wereld zal zijn ongun­stig effect op deze pri­js niet mis­sen, vrezen we.

3. De goudprijs


Na op 15 jan­u­ari 2009 te zijn wegge­do­ken tot 807,30 dol­lar per ounce is de pri­js van het gele metaal een klom begonnen tot 928,40 dol­lar op 30 jan­u­ari om dan wat terug te vallen en uitein­delijk op 6 feb­ru­ari te belanden op 914,30 dol­lar, toch al 7% hoger dan bij de start van onze updates op 9 januari.

Vol­gens som­mige experts is in de huidi­ge omstandighe­den 930 dol­lar de echte weer­stand. Als die sneu­velt, zouden duizel­ing­wekkende koersen in de aard zoals Guy voor­spelt, in het ver­schi­et kun­nen liggen. Maar Guy zegt dat ook een forse terug­val tot zo rond 600 dol­lar ook kan. Voor de goud­kev­ers zijn er alvast span­nende maan­den in het verschiet.


4. De AEX

Op 23 jan­u­ari stond de AEX 12% lager dan bij de start van onze opvol­ging van Guy’s prog­noses. Dan veerde de index op en klom aarze­lend tot 261,35 pun­ten op 6 februari.

Som­mige waarne­mers gewaag­den kort voor 6 feb­ru­ari van 257 pun­ten als een te door­breken weer­stand, waar­na hogere koersen in het ver­schi­et zouden komen. En in zijn Tech­nis­che Analyse AEX van 4 feb­ru­ari 2009 meldde Edwin Van­damme van een sti­jging richt­ing 274÷290÷310 voor de AEX. We wacht­en af.

5. De banksector


Con­form met Guy’s verwacht­ing voor 2009 bli­jft de ellende voort­duren in de bankw­ereld. (Nu al wat min­der) ronk­ende namen aan het Amerikaanse banken­fir­ma­ment, zoals Mor­gan Stan­ley en Gold­man Sachs, geven toe dat ze nog voor het einde van feb­ru­ari 2009 resp. 5 en 10% EXTRA per­son­eel zullen moeten ontslaan. Dat zullen de ex-Cit­i­group medew­erk­ers die nu deel uit­mak­en van Mor­gan Stan­ley Smith Bar­ney niet gaarne horen. 

En op 16 jan­u­ari 2009 rap­por­teerde Cit­i­group een oper­a­tion­eel ver­lies van meer dan 12,1 mil­jard dol­lar, dat is ruim 20% meer dan de meest pes­simistis­che prog­nose. De groep zal zich opsplit­sen in een deel dat zich bezig zal houden met de gezonde’ activiteit­en onder de naam Citi­corp en in één dat de onge­zonde’ acti­va moet beheren onder de naam Citi Hold­ings. Het aan­deel Cit­i­group ( C ) dat tot medio 2007 zich in het gebeid 45 – 50 dol­lar bewoog, bevin­dt zich nu in de 3 à 4 dollarzone.

En dan zijn er nog de gerucht­en over een ille­gale trans­ac­tie van een enorme geld­ho­eveel­heid, nl. duizen­den mil­jar­den dol­lars, waar­bij een medew­erk­er van Citibank betrokken zou zijn. Na ver­i­fi­catie komen we er eventueel in een apart artikel op terug.

6. De Japanse yen

Tegen­over de dol­lar en de euro heeft de yen zich licht ver­sterkt, resp. verzwakt sinds 
9 jan­u­ari. Con­clusies zijn o.i. hier nog niet te trekken.

7. De obligatiemarkt



Op dit ogen­blik blijkt uit de boven­staande grafiek dat er van een bubbelvorm­ing nog geen sprake is. Anderz­i­jds toont de evo­lu­tie van begin novem­ber tot mid­den decem­ber 2008 hoe snel het kan gaan. Afwacht­en dus.


8. Van inflatie naar deflatie


Op dit ogen­blik is de verwachte inflatie voor 2009 in Ned­er­land 2 à 3% en 1,5 à 3% in Bel­gië. Dit is in bei­de gevallen min­der dan de oor­spronke­lijke voorop­stellin­gen van rond de 5%.

9. De huizenmarkt

Over de evo­lu­tie van de huizen­pri­jzen in Ned­er­land en in Bel­gië, waar Guy telkens een dal­ing van de gemid­delde won­ing­pri­js met ca 30 verwacht, kan nog geen uit­spraak gedaan wor­den. Alleen dit: er zijn min­der wonin­gen in aan­bouw, omdat de geïn­ter­esseer­den min­der gemakke­lijk kredi­et kri­j­gen van hun banken én omdat ze onzek­er zijn van hun toekomst en dus de stap nog wat uit­stellen. Daar­door is de vraag naar bestaande immo­bil­iën iets hoger dan verwacht en zullen de pri­jzen nog even op hun peil van 2008 bli­jven aarze­len. Maar het jaar is nog maar 40 dagen oud, dus nog 325 te gaan…

10. War­ren Buffett


Dit jaar in augus­tus wordt het Orakel van Oma­ha’ 79 maar hij lijkt nog niet van plan de hand­doek in de ring te gooien. Hij bli­jft dan ook een gewaardeerde sprek­er als het op beleggen aankomt en geeft zijn opinie graag te ken­nen via tv en radio. Zo liet hij zich onlangs ver­lei­den tot een uit­spraak over de economie in de VS, waarover hij ongevver het vol­gende zegde: Things are bad, real­ly bad’. Hoe lang de huidi­ge recessie nog zou kun­nen duren, daarover deed Buf­fett geen uit­spraak. Wel bli­jft hij een liefheb­ber van aan­de­len en hij beweert zelfs, dat er van­daag legio koop­waardi­ge aan­de­len zijn. Begin feb­ru­ari 2009 heeft hij een kap­i­taalsin­jec­tie van 2,6 mil­jard dol­lar gedaan in Schweiz­erische Rück­ver­sicherung en ook Harley David­son viel in de prijzen. 

Zijn Berk­shire Hath­away beleg­gings­fond­sen A en B zijn wel resp. 6 en 7% aan waarde geza­kt sinds 9 jan­u­ari. Nog ver van de minus 50% die Guy voorop­stelt, maar wat niet is kan komen. 
En hebben we het nog niet gehad over Buf­fetts fail­lisse­ment, dat Guy voor 2009 verwacht.

Samen­vat­tend kun­nen we stellen, dat na 1 maand de trend alge­meen Guy’s voor­spellin­gen beves­tigt. Over een maand zien we verder.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.