Dit is een eerste follow-up van de voorspellingen die Guy Boscart deed voor 2009. Hoewel het nog te vroeg is om tot conclusies te komen, tekenen zich toch al trends af.
Guy’s prognoses: welke richting?
Begin januari hebben we Guy’s prognoses voor 2009 besproken. Vandaag 9 februari 2009 is de eerste maand alweer voorbij. Nieuwsgierig als we zijn, konden we het niet laten om te kijken in welke richting het gaat.
Een tabelletje om een en ander overzic htelijk te maken:
1. Dow Jones Industrial Average (DJIA)
Op 6 februari stond de DJIA ‘slechts’ 4% lager dan bij de start van onze updates op 9 januari 2009. Maar in de afgelopen maand zakte de index tweemaal onder het 8.000 puntenniveau, nl. op 20 januari en 2 februari, toen resp. 7949,09 en 7.936,83 punten genoteerd werden.
Het nieuws dat Obama’s herstelplan ten belope van ca 780 miljard USD ( euro) een ernstige kans lijkt te maken om worden goedgekeurd heeft een gunstige invloed gehad op Wall Street en dat merken we o.m. aan de DJIA. Maar zekerheid is er nog niet en wat als over enkele weken of maanden b lijkt, dat er nog andere (bancaire) lijken uit Uncle Sams kast vallen?
2. De olieprijs
De afgelopen maand testte de prijs van het vat ruwe aardolie de 40 dollar tot tweemaal toe. De berichten over een nog slechtere toestand van de economie niet alleen in de VS, maar ook in de rest van de wereld zal zijn ongunstig effect op deze prijs niet missen, vrezen we.
3. De goudprijs
Na op 15 januari 2009 te zijn weggedoken tot 807,30 dollar per ounce is de prijs van het gele metaal een klom begonnen tot 928,40 dollar op 30 januari om dan wat terug te vallen en uiteindelijk op 6 februari te belanden op 914,30 dollar, toch al 7% hoger dan bij de start van onze updates op 9 januari.
Volgens sommige experts is in de huidige omstandigheden 930 dollar de echte weerstand. Als die sneuvelt, zouden duizelingwekkende koersen in de aard zoals Guy voorspelt, in het verschiet kunnen liggen. Maar Guy zegt dat ook een forse terugval tot zo rond 600 dollar ook kan. Voor de goudkevers zijn er alvast spannende maanden in het verschiet.
4. De AEX
Op 23 januari stond de AEX 12% lager dan bij de start van onze opvolging van Guy’s prognoses. Dan veerde de index op en klom aarzelend tot 261,35 punten op 6 februari.
Sommige waarnemers gewaagden kort voor 6 februari van 257 punten als een te doorbreken weerstand, waarna hogere koersen in het verschiet zouden komen. En in zijn Technische Analyse AEX van 4 februari 2009 meldde Edwin Vandamme van een stijging richting 274÷290÷310 voor de AEX. We wachten af.
5. De banksector
Conform met Guy’s verwachting voor 2009 blijft de ellende voortduren in de bankwereld. (Nu al wat minder) ronkende namen aan het Amerikaanse bankenfirmament, zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs, geven toe dat ze nog voor het einde van februari 2009 resp. 5 en 10% EXTRA personeel zullen moeten ontslaan. Dat zullen de ex-Citigroup medewerkers die nu deel uitmaken van Morgan Stanley Smith Barney niet gaarne horen.
En op 16 januari 2009 rapporteerde Citigroup een operationeel verlies van meer dan 12,1 miljard dollar, dat is ruim 20% meer dan de meest pessimistische prognose. De groep zal zich opsplitsen in een deel dat zich bezig zal houden met de ‘gezonde’ activiteiten onder de naam Citicorp en in één dat de ‘ongezonde’ activa moet beheren onder de naam Citi Holdings. Het aandeel Citigroup ( C ) dat tot medio 2007 zich in het gebeid 45 – 50 dollar bewoog, bevindt zich nu in de 3 à 4 dollarzone.
En dan zijn er nog de geruchten over een illegale transactie van een enorme geldhoeveelheid, nl. duizenden miljarden dollars, waarbij een medewerker van Citibank betrokken zou zijn. Na verificatie komen we er eventueel in een apart artikel op terug.
6. De Japanse yen
Tegenover de dollar en de euro heeft de yen zich licht versterkt, resp. verzwakt sinds
9 januari. Conclusies zijn o.i. hier nog niet te trekken.
7. De obligatiemarkt
Op dit ogenblik blijkt uit de bovenstaande grafiek dat er van een bubbelvorming nog geen sprake is. Anderzijds toont de evolutie van begin november tot midden december 2008 hoe snel het kan gaan. Afwachten dus.
8. Van inflatie naar deflatie
Op dit ogenblik is de verwachte inflatie voor 2009 in Nederland 2 à 3% en 1,5 à 3% in België. Dit is in beide gevallen minder dan de oorspronkelijke vooropstellingen van rond de 5%.
9. De huizenmarkt
Over de evolutie van de huizenprijzen in Nederland en in België, waar Guy telkens een daling van de gemiddelde woningprijs met ca 30 verwacht, kan nog geen uitspraak gedaan worden. Alleen dit: er zijn minder woningen in aanbouw, omdat de geïnteresseerden minder gemakkelijk krediet krijgen van hun banken én omdat ze onzeker zijn van hun toekomst en dus de stap nog wat uitstellen. Daardoor is de vraag naar bestaande immobiliën iets hoger dan verwacht en zullen de prijzen nog even op hun peil van 2008 blijven aarzelen. Maar het jaar is nog maar 40 dagen oud, dus nog 325 te gaan…
10. Warren Buffett
Dit jaar in augustus wordt het ‘Orakel van Omaha’ 79 maar hij lijkt nog niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Hij blijft dan ook een gewaardeerde spreker als het op beleggen aankomt en geeft zijn opinie graag te kennen via tv en radio. Zo liet hij zich onlangs verleiden tot een uitspraak over de economie in de VS, waarover hij ongevver het volgende zegde: ‘Things are bad, really bad’. Hoe lang de huidige recessie nog zou kunnen duren, daarover deed Buffett geen uitspraak. Wel blijft hij een liefhebber van aandelen en hij beweert zelfs, dat er vandaag legio koopwaardige aandelen zijn. Begin februari 2009 heeft hij een kapitaalsinjectie van 2,6 miljard dollar gedaan in Schweizerische Rückversicherung en ook Harley Davidson viel in de prijzen.
Zijn Berkshire Hathaway beleggingsfondsen A en B zijn wel resp. 6 en 7% aan waarde gezakt sinds 9 januari. Nog ver van de minus 50% die Guy vooropstelt, maar wat niet is kan komen.
En hebben we het nog niet gehad over Buffetts faillissement, dat Guy voor 2009 verwacht.
Samenvattend kunnen we stellen, dat na 1 maand de trend algemeen Guy’s voorspellingen bevestigt. Over een maand zien we verder.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.