...

GROTESKE GOTSPES

22 juni 2014, 19:40 | Robert Broncel | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Ongelooflijk maar waar! Gold­man Sachs ver­di­ent dagelijks op het metaal alu­mini­um een bedrag van $698.630 totaal risi­cov­rij. Hoe? Door iedere dag 3.000 ton per vork­lift te verkassen van ware­house A naar ware­house B, op een paar hon­derd meter afs­tand gele­gen in Detroit/​Michigan. Daar wacht het gemid­deld 16 maan­den (!) voor­dat het bij een afne­mer wordt afgeleverd, dit ondanks een zgn. class action van de fris­drank- en de metaal ver­w­erk­ende indus­trie inza­ke deze per­verse aan­gele­gen­heid, even­wel zon­der resultaat.


Immers, GS houdt zich keurig aan de regels van de Lon­den Met­als Exchange (LME) die de super­visie heeft over 719 pakhuizen ver­spreid over de gehele wereld en daar­van ook de huur vangt. Nu, om het oppot­ten te ont­moedi­gen ver­langt de LME o.m. dat er dagelijks min­i­maal sprake moet zijn van een mutatie van 3.000 ton. Om schaarste te creëren bli­jven deze heen en weer ver­sleepte voor­raden aldaar zo’n 16 maan­den liggen alvorens deze bij de afne­mer tegen een hogere pri­js af te lev­eren. Onlangs kwam een voor­ma­lige vork­liftchauf­feur met dit nieuws” naar buiten in een inter­view met de New York Times.

De schaarste maakt dat de kosten (opslag) en moeite (dagelijkse heen en weer trans­porten) in deze bizarre oper­atie ruim­schoots wor­den gecom­penseerd. GS weet immers met 100% zek­er­heid dat de pri­js over een tijd­je” aanzien­lijk hoger zal zijn en daar ligt het glasharde win­st­per­spec­tief! Gezien dit harde gegeven heeft dit zich invest­ment bank noe­mend insti­tu­ut zich ont­fer­md” over een hoeveel­heid van meer dan een kwart van de wereld­pro­duc­tie die buiten de reg­u­laire aan­vo­er­li­j­nen wordt gehouden. Door het bevriezen” van deze sub­stan­tiële voor­raad dient de ver­w­erk­ende indus­trie een aanzien­lijk hogere pri­js te betal­en, ter­wi­jl er de fac­to in het geheel geen sprake van schaarste is. Zo ligt de spot­pri­js op het moment van schri­jven op ruim $1.800 ter­wi­jl de ter­mi­jn­pri­js op ruim $2.100 ligt. Een ogen-dicht han­del dus waarmee iden­tiek aan de flash trad­ing op de beurs goudgeld” valt te ver­di­enen, een soort Heilige Graal voor de han­de­laren die het metaal op de futures markt verkopen en bij lev­er­ing tevens de opslagfee toucheren.

Vol­gens een schat­ting wor­den er in de V.S. jaar­lijks een slordi­ge 90 mil­jard blik­jes en ruim 15,5 miljoen auto’s gepro­duceerd, m.a.w. een econ­o­my of scale. Elk blik­je blijkt uit­gerek­end zeven cent duur­der te zijn dan nodig en voor bijv. een auto valt de hogere kost­pri­js niet eens te bereke­nen. Ten koste van andere mark­t­par­tic­i­pan­ten strijkt GS op deze wijze jaar­lijks voor $255 miljoen op zon­der dat er een haan naar kraait en weet op deze wijze z’n medew­erk­ers (mede van­wege de zwi­jg­plicht) rijke­lijk te belonen.

Als zodanig is alu­mini­um in een soort per­petu­um con­tan­go gema­noeu­vreerd, waar­bij de futures pri­js aanzien­lijk hoger ligt dan de spot­pri­js, dit in tegen­stelling tot het edel­metaal dat juist in een soort per­petu­um back­for­war­da­tion ver­keert, waar­bij de spot­pri­js hoger ligt dan de futures pri­js. Voor zil­ver geldt dat nog veel sterk­er. Zo bedroeg de omzet vorig jaar ongeveer $5 biljoen tegen goud $18 biljoen (ja, u leest dat goed). Bij een pro­duc­tie van 900 miljoen ounces vorig jaar ver­han­deld bij een gemid­delde pri­js van $20 resul­teert dat in de som­ma van $18 mil­jard. Dit bedrag gedeeld op de $5 biljoen omzet toont aan dat de papieren markt in zil­ver zelfs 275 maal grot­er was dan in goud. Zil­ver komt uit de grond in een ver­houd­ing van 16 op 1 met goud, ter­wi­jl de papier­markt in goud slechts 3,6 maal de omvang van de papier­markt in zil­ver is, vol­gens de CPM Group in New York. U ont­gaat de log­i­ca? Mij ook!

Van een geheel andere orde is het opval­lende bericht in de finan­ciële pers dat de cen­trale banken in de gehele wereld steeds meer in aan­de­len beleggen als onderdeel van een zgn. gedi­ver­si­ficeerd beleg­gings­beleid. Dat blijkt uit het eerste wereld­wi­jde onder­zoek uit­gevo­erd door het Forum voor Offi­ciële Mon­e­taire en Finan­ciële Insti­tuten (OMFIF), waar­bij 370 pub­lieke instellin­gen in 162 lan­den die samen de som­ma van $29,1 biljoen aan investerin­gen bezit­ten, onder de loep wer­den genomen. Om pre­cies te zijn betrof het 157 cen­trale banken, 156 ambtenaren­pen­sioen­fond­sen en 57 staatsinvesteringsfondsen.

Het gaat me hier­bij spec­i­fiek om de cen­trale banken die voor bij­na de helft van dat bedrag par­ticiperen inclusief goud­be­leg­gin­gen. Goud op zich is natu­urlijk pri­ma maar wat doen cen­trale banken op de aan­de­len­markt? Dit zou zijn van­wege het povere ren­de­ment op vas­trentende waar­den, ter­wi­jl deze banken nota bene zelf de rente hebben ver­laagd in een poging de effecten van de finan­ciële cri­sis te bestri­j­den. Zo gezegd een stiekem ste­un­t­je in de rug van de beurs die coûte-que-coûte harm­sti­jf overeind gehouden dient te wor­den om verder gedonder in de finan­ciële glazen vooral­snog te voorkomen. Dit verk­laart ook de buiten­sporig lage stand van de volatiliteitsin­dex alsof er geen spoor van ner­vositeit te beken­nen valt.

robert11 459a9

Vol­gens Vic­tor Speran­deo van Alpha Finan­cial Tech­nolo­gies zouden de cen­trale banken intussen meer dan de helft(!) van alle index­fond­sen in han­den hebben. Hier­mee wordt dus een buitenge­wone wis­sel op een ongewisse toekomst getrokken voor het geval de zaak uit de hand loopt, waar­bij een forse sti­jging van de oliepri­js noch oor­log kun­nen wor­den uitgesloten.

Als gevolg van de weg­gooi­cul­tu­ur en hebzucht in een idol­ate economie”, zoals de paus zich vorige week in de Spaanse La Van­guardia liet ont­vallen, steve­nen we af op een sys­teem dat om te over­leven oor­log zal moeten voeren zoals de grote Rijken dat in het verleden ook hebben gedaan. Wel, de kiemen daar­toe zijn intussen wel gelegd mid­dels de EU-flirt met Oekraïne en het poli­tieke vac­uüm door de Amerika­nen in Irak en Afghanistan achterge­lat­en.

Niet min­der bedreigend was Bloomberg’s med­edel­ing van 16 juni j.l. dat de Bonds’ Liq­uid­i­ty Threat Is Revealed in a Deriv­a­tives Explo­sion’, m.a.w. de liq­uiditeit op de oblig­atiemarkt blijkt steeds meer op te dro­gen met een dreigende derivaten­ex­plosie op de loer waar­van ik al meerdere malen heb gerept. Het gaat hier om een ver­bor­gen risi­co dat de aan- en verkoop van oblig­aties op goed moment domweg onmo­gelijk kan mak­en. Ter­wi­jl de futures han­del in de 10-jaars Trea­suries bij­na op een all-time high staat, is het vol­ume met name op het einde van de loop­ti­jd intussen bij­na met een derde ges­lonken. Dat scherpt het risi­co van een sell-off aan in een markt die een slordi­ge $100 biljoen(!) omvat, ter­wi­jl de the­o­retis­che waarde van de over-the-counter ver­han­delde con­tracten vol­gens de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments – opgetek­end door Deutsche Bank AG – thans maar lief­st $710 biljoen bedraagt. Wat wil je nog meer in een door de geld­pers totaal gedro­geerde finan­ciële wereld die alle ver­wor­ven­heden uit het verleden doet verbleken?

Deze oneven­wichtigheid begon zich af te teke­nen naar­mate steeds meer naties hun bench­mark naar 1% of nog lager bijstelden, ter­wi­jl de grote cen­trale banken als de Fed alsmede de Bank of Japan en de Bank of Eng­land voor biljoe­nen onverkoop­bare staatss­chuld uit de markt pluk­ten om daarmee de economie te stim­uleren. Niet alleen als gevolg daar­van zijn de yields gedaald maar door de geringe volatiliteit wor­den de han­de­laren ook van hun marges beroofd.


robert12 b0169

Janet Yellen als Fed pres­i­dent weet dit als geen ander en heeft bijgevolg moeten aankondi­gen dat wellicht toch een keer de rente wat omhoog moet”. Zeggen en doen is natu­urlijk niet het zelfde want zodra een rentev­er­hoging aan de orde is, ver­taalt dit zich direct in een sti­jging van de staatss­chuld. Deze ligt intussen boven 100% van het BNP en dat is hoe dan ook al vol­strekt ver­w­er­pelijk, onaan­vaard­baar en ontoe­laat­baar. Echter zolang de inflatie bin­nen de perken bli­jft en verder nie­mand bij Yellen op de deur klopt, bli­jft het toch gewoon goed” gaan (?).

Moeten we ons eve­nals de burg­ers des­ti­jds onder het voor­ma­lige Sov­jet juk dit soort bizarre prak­tijken met een dodelijk effect” maar gewoon bli­jven lat­en aan­le­unen? Van­daar opnieuw een poging dit nieuws wederom bij onze belei­ds­mak­ers neer te leggen, ook al lev­ert dit naar buiten hoo­gu­it een ont­vangst­beves­tig­ing op.

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.