![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De scherpe koersdalingen van eind februari kregen deze week een vervolg. Vorige week leek door de opleving vooralsnog een einde te zijn gekomen aan de turbulentie, maar dit bleek de bekende eerste zwaluw. Beleggers reageerden vooral op de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt die de eerste slachtoffers heeft gemaakt. De angst is inmiddels overgeslagen naar de rest van de wereld. Zoals we vorige week reeds schreven, ligt de weg naar boven bezaaid met weerstanden. Door de daling van afgelopen week is hier nog een aantal hobbels bijgekomen.
De DAX heeft na de duikvlucht rond het niveau van 6.440 punten steun gevonden. Rond dit niveau werd in december 2006 een opwaarts koershiaat gevormd. Inmiddels is de weerstand rond 6.700 punten getest en is de DAX hieronder gedoken. Dit is geen sterk teken, waardoor het luik alweer op een kier staat. De weg naar boven is bijzonder moeilijk geworden, daar de index een koershiaat heeft gevormd tussen 6.775 en 6.810 punten. Het opwaartse potentieel is derhalve gering. Een stevige steun bevindt zich pas op 6.200 punten, zijnde de laagste koers op 1 december 2006.
De CAC40 test voor de tweede keer het steunniveau rond 5.300 punten. Hier ligt het 38,2%-Fibonacci-correctieniveau gemeten vanaf de bodem van juni 2006 tot de top van februari 2007. Hieronder ligt nog een sterkere steunzone rond 5.250 punten, zijnde de bodem van december 2006. De stemming is in een paar dagen weer naar negatief gedraaid. Inmiddels ligt er op weg naar de top van dit jaar een tweetal koershiaten, dat voor zware weerstand zorgt. De blik is nog steeds neerwaarts gericht waarbij een eerste steun op 5.250 punten ligt.
De Eurostoxx50 heeft na het recente herstel een voorlopig Waterloo gevonden rond 3.890 punten, die overeenkomt met de dubbele toppen die gezet zijn in april en mei 2006. Het technische plaatje oogt niet sterk en het is de vraag of de opgaande lijn kan worden hervat. Nog steeds is daarom voorzichtigheid geboden.
Nikkei nog steeds in stijgende trend
Door de forse klappen die de Nikkei-index de afgelopen periode heeft opgelopen, is de koers teruggevallen naar de onderkant van het stijgende trendkanaal. De stijgende trend vanaf de zomermaanden is dus nog steeds intact. Opvallend is dat het beeld van de Japanse index positiever oogt dan de Europese en Amerikaanse tegenhangers. Het stijgingspotentieel is door de harde klappen beperkt tot in eerste instantie 17.600 punten. Bij een doorbraak van dit niveau zou de Nikkei wederom de jacht kunnen openen op de top van februari op 18.300 punten. Voorlopig is het nog niet zover. Mocht de markt toch te zwak blijken, waardoor de steun gaat bezwijken, dan kan de Nikkei zich opmaken voor een daling richting 15.800 punten.
Rente test de steun
Nadat de rente de afgelopen maanden sterk was gestegen, volgde er een consolidatie tussen 4,05% en 4,15%. Mede vanwege de vlucht van aandelenkapitaal in obligaties, zakte de rente door de voormalige steun op 4,05%. Inmiddels is de rente aanbeland op het steunniveau van 3,91%, zijnde de top van oktober 2006. Ondanks de renteverhoging met 25 basispunten naar 3,75% door de ECB, bewoog de rente amper. De afgelopen weken werden staatsobligaties gezien als vluchthaven, waardoor de rente weer begon te dalen. Wanneer de koersen van obligaties stijgen, daalt het effectieve rendement (de rente) en vice versa. Zolang de steun rond 3,91% het weet te houden, kan de rente een aanval doen op de weerstand rond 4,05%. Mocht de steun echter worden doorbroken, dan zorgt de stijgende steunlijn vanaf begin 2006 op 3,82% voor opwaartse druk. Zolang de rente boven deze oplopende steunlijn weet te blijven, blijft de lange termijn trend positief.
Dow Jones test de steun
Na de vrije val uit het stijgende trendkanaal dat in december werd ingezet, heeft de index voorlopig steun gevonden net boven 12.000 punten, waar zich de bodems uit november 2006 bevinden. Deze steungrens is inmiddels een paar keer getest. Bij het doorbreken van deze steun kan de index verder dalen richting 11.723 punten, hetgeen correspondeert met de top van januari 2000. Bovendien komt dit niveau overeen met een 50%-correctie van de stijging vanaf de zomer tot de top op 12.800 punten. Voorlopig is de positieve stemming abrupt bekoeld en is de weg omhoog zeer moeilijk geworden.
De S&P500 is inmiddels ook verder verzwakt en zakte woensdag na de opening onder de bodems van 5 en 6 maart. Op slotbasis wist dit niveau gelukkig wel zijn waarde te bewijzen. Voorlopig houden we rekening met een zeer volatiele markt waarbij de onder- en bovengrenzen van 1.364 en 1.410 punten zullen worden getest. De Nasdaq heeft na de forse daling van de afgelopen periode voorlopig een bodem gevonden op 2.340 punten. Ook de technologie-index is bezig met een consolidatie, maar de kou is ook hier nog niet uit de lucht.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk