GRONDSTOFFENRALLY NOG LANG NIET TEN EINDE
De haussemarkt in grondstoffen startte in 2001 en onderging in de tweede helft van 2008 een ongekend scherpe correctie van zo’n 40 %. Het leek het einde van de langjarige opgaande cyclus in grondstoffen. Sinds het dieptepunt in december kende de markt voor energie en metalen echter een opmerkelijk herstel. Zo steeg de toonaangevende CRB-index voor grondstoffen sinds de jaarwisseling met 15 %. Met name de explosieve stijging van conjunctuurgevoelige grondstoffen als olie en koper springt in het oog. Deze nieuwe rally in grondstoffen wordt in de markt vaak afgedaan als een kortstondige opleving die het gevolg zou zijn van een aantal specifieke oorzaken. Zo zouden veel speculanten – hedge funds – weer actief geworden zijn in deze markt. Bovendien zijn de Chinese autoriteiten op grote schaal bezig hun voorraden aan te vullen. Aan zowel deze speculatie als de voorraadopbouw komt na verloop van tijd weer een einde. Hoewel beide redenen waar zijn is het echter aannemelijk dat de enorme koersdaling van vorig jaar slechts een gezonde correctie was in een langjarige haussemarkt. Daar zijn verschillende redenen voor aan te voeren.
In de eerste plaats zullen de emerging markets steeds meer het snelst groeiende gedeelte van de wereldeconomie vormen in de komende jaren. Na de Azië-crisis en de naweeën ervan hebben deze economieën hun schulden afbetaald en ruime reserves opgebouwd. Dat geeft ze de ruimte hun economie te stimuleren zonder zich daarvoor diep in de schulden te hoeven steken zoals het geval in Europa en de VS. De grootste groei zal de komende 10 jaar dan ook vooral uit de opkomende markten vandaan gaan komen. Zo is de explosief gestegen vraag naar koper vooral het gevolg van het stimuleringsplan van de Chinese overheid teneinde de uitgaven aan infrastructuur drastisch op te voeren. De verwachting is dat tegen 2020 de vier BRIC-landen de meerderheid van de consumptie van grondstoffen voor hun rekening zullen nemen. Hun groei blijft nog steeds zeer grondstoffen intensief.
Ten tweede zijn de centrale banken in de wereld – de Federal Reserve, de Bank of England en de ECB – grootschalig de geldhoeveelheid aan het verruimen middels een zeer lage rente en het laten draaien van de bankbiljettenpers. De centrale bank in de VS is overgegaan tot een beleid van kwantitatieve verruiming door hypotheekobligaties en staatsobligaties voor een bedrag tot 1750 miljard dollar op te kopen. Wanneer de centrale bank op deze wijze de economie weer op gang heeft getrokken is als gevolg van deze enorme golf aan liquiditeiten een hogere inflatie zeker niet uitgesloten. Waar voorheen goud steevast gold als een goede bescherming tegen geldontwaarding worden tegenwoordig ook olie en andere metalen gebruikt als middel om de inflatie te bestrijden. Zo kunnen de Chinese autoriteiten zich onmogelijk ontdoen van hun enorme beleggingen in Amerikaanse staatsobligaties zonder het risico van een koersdaling te lopen. Ze kunnen zich echter wel tegen inflatie – en een verder dalende dollar — indekken door een voorraad grondstoffen aan te leggen. Grondstoffen hebben immers de neiging tegengesteld te bewegen ten opzichte van de dollar.
Ten derde duurt deze haussemarkt in grondstoffen historisch gezien nog maar kort. Zo bezien was de prijsval in 2008 was niet zozeer het einde van een haussemarkt maar veeleer een pauze in een veel langer durende opgaande trend. Ook eerdere haussemarkten in grondstoffen in de jaren ’30 en de jaren ’70 kenden scherpe correcties van soortgelijke omvang als deze. Om vervolgens de weg omhoog weer in te zetten. Beide koersdalingen vielen net als nu samen met wereldwijde recessies. Sinds de 18e eeuw hebben haussemarkten in grondstoffen gemiddeld zo’n 20 jaar lang geduurd. Daarbij vonden prijsstijgingen plaats van 135 % (1788 tot 1814) tot zelfs bijna 700 % (1932−1951). De huidige cyclus startte in 2001 en is dus pas 8 jaar oud. Tot op de dag van vandaag zijn de prijzen met zo’n 75 % gestegen. De geschiedenis leert ons dat er nog veel potentieel in deze haussemarkt zit. Iets dat door de ontwikkelingen aan de vraagzijde – een sterke toename de komende jaren — en de beperkte aanpassing aan de aanbodzijde – weinig investeringen in nieuwe productie de afgelopen jaren — wordt onderschreven. De correctie van 2008 zal niet niet meer dan een pauze blijken te zijn in een langdurig opgaande trend.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
GRONDSTOFFENRALLY NIET AFGELOPEN
27 juni 2009, 13:37
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
De haussemarkt in grondstoffen startte in 2001 en onderging in de tweede helft van 2008 een ongekend scherpe correctie van zo’n 40 %. Het leek het einde van de langjarige opgaande cyclus in grondstoffen. Sinds het dieptepunt in december kende de markt voor energie en metalen echter een opmerkelijk herstel. Zo steeg de toonaangevende CRB-index voor grondstoffen sinds de jaarwisseling met 15 %.