...

Groen beleggen: een vorm van duurzaam beleggen

13 november 2019, 11:22 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Duurza­am beleggen wordt steeds pop­u­laird­er. Dat komt omdat dit een invester­ing is die bij­draagt aan een betere wereld. Daar­naast is uit onder­zoek van New Mod­el Advis­er gebleken dat duurzame bedri­jven het beter doen dan bedri­jven die niet duurza­am zijn.


Ver­schil­lende vor­men van duurza­am beleggen

Duurza­am beleggen kan op ver­schil­lende manieren. Zo kan men bij het kiezen van de beleg­gingsporte­feuille bedri­jven kiezen die zich richt­en op duurza­amheid. Bijvoor­beeld in bedri­jven die zon- of winden­ergie lev­eren. Daar­naast kan bij de selec­tie van de indi­vidu­ele aan­de­len duurza­amheid meege­wogen wor­den. Daar­naast is het ook mogelijk om te beleggen in groene beleg­gings­fond­sen. Deze manier van beleggen biedt een aan­tal voorde­len. De beheerder van het beleg­gings­fonds zorgt namelijk voor de selec­tie en toets­ing van de aan­de­len. Hier­bij kijken ze of het aan­deel duurza­am is. Hier­door hoeven de beleg­gers niet eerst zelf onder­zoek te doen, wat soms erg tij­drovend is. Voor­beelden van aan­bieders van groene beleg­gings­fond­sen zijn: ASN Bank en Triodos.

Ver­schil groen en duurza­am beleggen 

De ter­men groen en duurza­am beleggen wor­den vaak door elka­ar gehaald. Een duurzame beleg­ging wordt ook wel een maatschap­pelijk ver­ant­wo­orde beleg­ging genoemd. Men belegt dan in bedri­jven die hun maatschap­pelijke ver­ant­wo­ordelijkheid nemen. Hier­bij kan men denken aan beleg­gin­gen die bij­dra­gen aan een schon­er milieu of de opwarm­ing van de aarde tegen­gaan, maar ook zek­er aan beleg­gin­gen zon­der negatieve gevol­gen voor mens en dier. Groen beleggen is een vorm van duurza­am beleggen. Dit houdt in dat de klant belegt in een groen­fonds, dat weer wordt gebruikt om milieupro­jecten te financieren. Goed om te weten is dat groene beleg­gin­gen belast­ingvo­ordeel (kun­nen) oplev­eren. De Belast­ing­di­enst geeft namelijk een vri­jstelling voor som­mige beleggingen.

Deel­ne­men aan duurzame energieprojecten

De komende tijd zal er veel geld gesto­ken wor­den in de ontwik­kel­ing van duurzame energie. Dat is logisch, want de ontwik­kel­ing van duurzame energie is onderdeel van het Kli­maatakko­ord. Aangezien spaargeld tegen­wo­ordig niet veel meer oplev­ert, kan het inter­es­sant zijn om energie vergelijken en investeren in een duurza­am energiepro­ject. Zo kun­nen ver­mo­gende par­ti­c­ulieren investeren in het Energi­etran­si­tie fonds. Dit fonds investeert geld in pro­jecten op het gebied van duurzame energie, zoals zon, wind en bio­gas. Investeerders kun­nen reke­nen op een ren­de­ment van min­i­maal 6 pro­cent. Liev­er op een andere manier een steen­t­je bij­dra­gen aan een beter kli­maat? Dan kun je energie vergelijken en over­stap­pen naar een groene energieleverancier.

Green­wash­ing

Tot slot best­e­den we graag aan­dacht aan het fenomeen green­wash­ing. Green­wash­ing houdt in dat een bedri­jf of organ­isatie zich groen­er of maatschap­pelijk ver­ant­wo­order voor­doet dan het daad­w­erke­lijk is. Zo kan een bedri­jf bijvoor­beeld UNICEF ste­unen en aan de andere kant toch goed­eren pro­duc­eren door kinder­ar­beid. Een voor­beeld van green­wash­ing is van bron­wa­ter pro­du­cent Spa. Zij spon­st voor 80.000 euro Natu­ur­mon­u­menten en in haar reclames zoekt zij veel asso­ci­atie met de natu­ur. Aan de andere kant is ze de groot­ste spon­sor van de plas­tic soep.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.