Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Dat komt omdat dit een investering is die bijdraagt aan een betere wereld. Daarnaast is uit onderzoek van New Model Adviser gebleken dat duurzame bedrijven het beter doen dan bedrijven die niet duurzaam zijn.
Verschillende vormen van duurzaam beleggen
Duurzaam beleggen kan op verschillende manieren. Zo kan men bij het kiezen van de beleggingsportefeuille bedrijven kiezen die zich richten op duurzaamheid. Bijvoorbeeld in bedrijven die zon- of windenergie leveren. Daarnaast kan bij de selectie van de individuele aandelen duurzaamheid meegewogen worden. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen in groene beleggingsfondsen. Deze manier van beleggen biedt een aantal voordelen. De beheerder van het beleggingsfonds zorgt namelijk voor de selectie en toetsing van de aandelen. Hierbij kijken ze of het aandeel duurzaam is. Hierdoor hoeven de beleggers niet eerst zelf onderzoek te doen, wat soms erg tijdrovend is. Voorbeelden van aanbieders van groene beleggingsfondsen zijn: ASN Bank en Triodos.
Verschil groen en duurzaam beleggen
De termen groen en duurzaam beleggen worden vaak door elkaar gehaald. Een duurzame belegging wordt ook wel een maatschappelijk verantwoorde belegging genoemd. Men belegt dan in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Hierbij kan men denken aan beleggingen die bijdragen aan een schoner milieu of de opwarming van de aarde tegengaan, maar ook zeker aan beleggingen zonder negatieve gevolgen voor mens en dier. Groen beleggen is een vorm van duurzaam beleggen. Dit houdt in dat de klant belegt in een groenfonds, dat weer wordt gebruikt om milieuprojecten te financieren. Goed om te weten is dat groene beleggingen belastingvoordeel (kunnen) opleveren. De Belastingdienst geeft namelijk een vrijstelling voor sommige beleggingen.
Deelnemen aan duurzame energieprojecten
De komende tijd zal er veel geld gestoken worden in de ontwikkeling van duurzame energie. Dat is logisch, want de ontwikkeling van duurzame energie is onderdeel van het Klimaatakkoord. Aangezien spaargeld tegenwoordig niet veel meer oplevert, kan het interessant zijn om energie vergelijken en investeren in een duurzaam energieproject. Zo kunnen vermogende particulieren investeren in het Energietransitie fonds. Dit fonds investeert geld in projecten op het gebied van duurzame energie, zoals zon, wind en biogas. Investeerders kunnen rekenen op een rendement van minimaal 6 procent. Liever op een andere manier een steentje bijdragen aan een beter klimaat? Dan kun je energie vergelijken en overstappen naar een groene energieleverancier.
Greenwashing
Tot slot besteden we graag aandacht aan het fenomeen greenwashing. Greenwashing houdt in dat een bedrijf of organisatie zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoet dan het daadwerkelijk is. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld UNICEF steunen en aan de andere kant toch goederen produceren door kinderarbeid. Een voorbeeld van greenwashing is van bronwater producent Spa. Zij sponst voor 80.000 euro Natuurmonumenten en in haar reclames zoekt zij veel associatie met de natuur. Aan de andere kant is ze de grootste sponsor van de plastic soep.