Zoals de oude Griek Damocles bedreigd werd door een zwaard boven zijn hoofd, zo wordt Griekenland bedreigd door de eigen financiële situatie.
Met een verwijzing naar Damocles kunnen we een verontrustende parallel trekken. Inderdaad, Damocles voelde zich oppermachtig en ongenaakbaar, totdat hij vaststelde dat boven zijn hoofd een zwaard hing, bevestigd met een haar. Dit te weten spoorde hem aan tot inbinden wat zijn tot dan toe nogal uitbundige levensstijl betrof. Tot zover de legende.
Het is geen legende, als we stellen dat de deelname van Europese, vooral Duitse banken aan een hulppakket voor Griekenland een nieuwe financiële crisis kan op gang brengen. Denken we maar aan wat er een tiental jaren geleden is gebeurd, toen Argentinië en Rusland met geldproblemen zaten. De geldschieters van toen zagen 70 à 80% van hun geld nooit terug.
Als de Griekenland zijn leningen niet kan terugbetalen, zullen de uitlenende banken niets anders kunnen, dan overgaan tot massale afschrijvingen. Als dit gebeurt, dan zullen deze banken komen aankloppen bij bij voorbeeld de Duitse Centrale Bank of de ECB om de put te helpen vullen. Bij wat er dan kan gebeuren, hoeven we geen tekeningetje te maken.
Duitse financiële instellingen zoals Commerzbank, Hypo Real Estate en Münchener Rückversicherung hebben zich geëngageerd om Griekenland financieel te steunen. Dat hebben ze waarschijnlijk gedaan met in het achterhoofd de overtuiging, dat de centrale bank of de ECB wel in de portemonnee zullen tasten als de terugbetaling van de schulden mis zou lopen.
Hierboven ziet u hoe volgens de ECB, en afgezien van de 15 miljard euro die het IMF wil toezeggen, de financiële steun van de EU-landen er zou moeten uitzien. Het leeuwendeel (28%) gaat naar Duitsland. Maar bondskanselier Merkel (CDU) aarzelt, deels uit eigen voorzichtigheid, deels onder druk van de liberalen (FDP). Volgens haar is het toeschuiven van miljarden euro’s enkel mogelijk, als Griekenland op ondubbelzinnige manier toelicht welke de maatregelen zijn om de overheidsfinanciën terug gezond te maken en welke de timing ervan is. Zij is evenwel geen voorstander om Griekenland uit de eurozone te stoten.
In Griekenland zelf is zich langzaamaan een paniekstemming aan het ontwikkelen. In de kranten van maandag 26 april 2010 staat te lezen, dat de 13de maand zo goed als zeker voor de bijl gaat. Op dezelfde 26ste april zijn havenarbeiders begonnen met een staking die zeker 24 uur of langer zal duren, dit als protest tegen de bezuinigingsmaatregelen.
Ondertussen maakte Eurostat bekend, dat de Griekse begrotingscijfers van het jaar 2009 nog eens werden bekeken en dat het tekort bijna 1% (13,6 i.p.v. 12,7%) hoger was. En er is kans dat de cijfers nog slechter zijn, want de data die de buitenwereld van Griekenland ontvangt zijn blijkbaar verward en/of onvolledig. Het kan dus nog erger zijn.
De klok tikt verder voor Griekenland. Voor 18 mei 2010 moet het land ‘ergens’ 8,5 miljard euro zien te vinden om tegen dan vervallen leningen te herfinancieren.
Het zwaard van Damocles hangt boven Griekenland en een paardenhaar is wel sterk, maar gaat niet eeuwig mee.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.