...

Griekenland: zwaard van Damocles

26 april 2010, 18:46 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)


Zoals de oude Griek Damo­cles bedreigd werd door een zwaard boven zijn hoofd, zo wordt Grieken­land bedreigd door de eigen finan­ciële situatie.


Met een ver­wi­jz­ing naar Damo­cles kun­nen we een veron­trustende par­al­lel trekken. Inder­daad, Damo­cles voelde zich opper­ma­chtig en onge­naak­baar, tot­dat hij vast­stelde dat boven zijn hoofd een zwaard hing, beves­tigd met een haar. Dit te weten spo­orde hem aan tot inbinden wat zijn tot dan toe nogal uit­bundi­ge lev­enssti­jl betrof. Tot zover de legende.

Het is geen leg­ende, als we stellen dat de deel­name van Europese, vooral Duitse banken aan een hulp­pakket voor Grieken­land een nieuwe finan­ciële cri­sis kan op gang bren­gen. Denken we maar aan wat er een tien­tal jaren gele­den is gebeurd, toen Argen­tinië en Rus­land met geld­prob­le­men zat­en. De geld­schi­eters van toen zagen 70 à 80% van hun geld nooit terug.

Als de Grieken­land zijn lenin­gen niet kan terug­be­tal­en, zullen de uitle­nende banken niets anders kun­nen, dan over­gaan tot mas­sale afschri­jvin­gen. Als dit gebeurt, dan zullen deze banken komen aan­klop­pen bij bij voor­beeld de Duitse Cen­trale Bank of de ECB om de put te helpen vullen. Bij wat er dan kan gebeuren, hoeven we geen tekeninget­je te mak­en.

Duitse finan­ciële instellin­gen zoals Com­merzbank, Hypo Real Estate en Münch­en­er Rück­ver­sicherung hebben zich geën­gageerd om Grieken­land finan­cieel te ste­unen. Dat hebben ze waarschi­jn­lijk gedaan met in het achter­hoofd de over­tuig­ing, dat de cen­trale bank of de ECB wel in de porte­mon­nee zullen tas­ten als de terug­be­tal­ing van de schulden mis zou lopen.

alt

Hier­boven ziet u hoe vol­gens de ECB, en afgezien van de 15 mil­jard euro die het IMF wil toezeggen, de finan­ciële ste­un van de EU-lan­den er zou moeten uitzien. Het leeuwen­deel (28%) gaat naar Duit­s­land. Maar bond­skanse­li­er Merkel (CDU) aarzelt, deels uit eigen voorzichtigheid, deels onder druk van de lib­eralen (FDP). Vol­gens haar is het toeschuiv­en van mil­jar­den euro’s enkel mogelijk, als Grieken­land op ondubbelzin­nige manier toelicht welke de maa­trege­len zijn om de over­hei­ds­fi­nan­ciën terug gezond te mak­en en welke de tim­ing ervan is. Zij is even­wel geen voor­stander om Grieken­land uit de euro­zone te stoten. 

In Grieken­land zelf is zich langzaa­maan een paniek­stem­ming aan het ontwikke­len. In de kran­ten van maandag 26 april 2010 staat te lezen, dat de 13de maand zo goed als zek­er voor de bijl gaat. Op dezelfde 26ste april zijn have­nar­bei­ders begonnen met een stak­ing die zek­er 24 uur of langer zal duren, dit als protest tegen de bezuinigingsmaatregelen.

Onder­tussen maak­te Euro­stat bek­end, dat de Griekse begrot­ingsci­jfers van het jaar 2009 nog eens wer­den bekeken en dat het teko­rt bij­na 1% (13,6 i.p.v. 12,7%) hoger was. En er is kans dat de cijfers nog slechter zijn, want de data die de buiten­wereld van Grieken­land ont­vangt zijn blijk­baar ver­ward en/​of onvolledig. Het kan dus nog erg­er zijn.

De klok tikt verder voor Grieken­land. Voor 18 mei 2010 moet het land ergens’ 8,5 mil­jard euro zien te vin­den om tegen dan ver­vallen lenin­gen te herfinancieren. 

Het zwaard van Damo­cles hangt boven Grieken­land en een paar­den­haar is wel sterk, maar gaat niet eeuwig mee.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.