...

Greenspans voorganger Volcker geeft het nog niet op

15 maart 2010, 19:47 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De finan­ciën en de economie in de VS moeten onder­wor­pen wor­den aan een strenge regel­gev­ing, zeg maar restric­ties. Dat is het voors­tel van voor­ma­lige Fed-baas Paul Vol­ck­er, nu een belan­grijke adviseur van pres­i­dent Obama. 


alt

Niet ver van het pres­tigieuze Capi­tool te Wash­ing­ton DC bevin­dt zich een gebouw met eerder beschei­den allures. Daar zetelt de raad van bestu­ur van Fed­er­al Reserve, beter bek­end als de Fed, die de scepter zwaait over het wel en wee van de finan­ciën en de economie van de USA en per uit­brei­d­ing ook deze van de wereld. 

alt

De mensen aan de top van de Fed ziet u hier­boven. De enige naam die geregeld het nieuws haalt, is vanzelf­sprek­end deze van voorzit­ter Ben Bernanke, opvol­ger van de illus­tere Alan Greenspan.

alt
Als voor­ganger had Alan Greenspan Paul Vol­ck­er, die van 1979 tot 1987 de voorzit­ter­shamer hanteerde. Hoewel hij in sep­tem­ber 2010 zijn 83ste ver­jaardag zal vieren, lijkt hij, net als Greenspan trouwens, nog niet van plan zijn dagen te sli­jten met te gaan vliegvis­sen, wat vol­gens eigen zeggen toch zijn echte passie is.

Vol­ck­er stelt het vliegvis­sen wat uit om in de plaats ervan met raad te kun­nen geven aan pres­i­dent Oba­ma en hij behoort zo tot zijn inti­mi die hem voorzien van inspi­ratie en geestelijke steun.

In het licht (we zouden beter zeggen de schaduw) van de nog steeds niet voor­bi­je finan­ciële en economis­che cri­sis heeft pres­i­dent Oba­ma Vol­ck­er gevraagd een plan uit te werken om meer con­t­role te kri­j­gen op banken en andere finan­ciële instellin­gen in de VS.

De Oba­ma-admin­is­tratie heeft in dit ver­band een reeks maa­trege­len uit­gevaardigd, die in de wan­del­gan­gen wor­den aange­duid als The Vol­ck­er Rule’. Zover heeft Greenspan het nog niet gebracht; van een Greenspan Rule’ hebben wij althans nog niet gehoord.

De blauw­druk van The Vol­ck­er Rule was al klaar in jan­u­ari 2010, maar werd door het Witte Huis offi­cieel uit­gevaardigd op woens­dag 3 maart 2010.

Waar komt het op neer?

Instellin­gen die zich bezighouden met han­del voor eigen reken­ing van aan­de­len, oblig­aties, opties, grond­stof­fen of derivat­en zouden onder­wor­pen wor­den aan bijkomende beperkin­gen van kap­i­taalsin­vesterin­gen en hef­boomw­erk­ing. Boven­di­en moeten ze het pub­liek meer inlicht­en over hun activiteit­en en ten allen tijde transparantie tentoonspreiden.

En dat is niet alles. De voorgestelde regel­gev­ing wil er ook voor zor­gen, dat de onderne­min­gen groeibeperkin­gen zullen hebben op het gebied van over­names. Het zou eve­neens niet meer mogelijk zijn, dat een onderne­min­gen die banken in bez­it heeft, tevens eigen hef­boom­fond­sen beheert of deze op de ene of andere manier finan­ciële ste­un ver­leent. Finan­ciële firma’s die eige­naar zijn van banken zouden ook geen effecten­han­del voor eigen reken­ing meer mogen doen, enkel voor reken­ing van hun cliënten.

Dit zijn de meest opval­lende van de reeks restric­tieve maa­trege­len die de admin­is­tratie-Oba­ma wil door­vo­eren, geïn­spireerd door Paul Vol­ck­er. Het zg. Bank­ing Com­mit­tee, dat deel uit­maakt van de Senaat, bestudeert dit pakket voorstellen. De meeste Democ­ra­t­en en Repub­likeinen in dit comité staan tot nog toe afk­erig van Vol­ck­ers voorstellen en als er uitein­delijk enkele ervan geïm­ple­menteerd zouden wor­den, dan betekent dat al een suc­ces voor hem.

In het open­baar heeft Ben Bernanke zich nog niet uit­ge­lat­en over de Vol­ck­er Rule, maar op het gebied van rente­beleid kijken hij en Vol­ck­er in dezelfde richt­ing, nl. het nog alti­jd laag houden van de basis­rente om het prille her­s­tel niet te fnuiken.

Veel zal afhangen van de invloed die pres­i­dent Oba­ma kan uitoe­fe­nen, vooral als tegen­pool van het par­ti­jpoli­tieke getouwtrek, dat ook in de VS van lang­som erg­er wordt. Als het van Paul Vol­ck­er afhangt, dan wordt zijn plan uit­gevo­erd. En hij zal alles in het werk stellen om dat te realis­eren, want hij geeft het nog niet op.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.