Een maand geleden had de oud-voorzitter van de Fed het onverbloemd over een mogelijke recessie in de VS het eind van dit jaar maar in een recente toespraak repte Greenspan met geen woord meer over een recessie, integendeel. We zetten de feiten even op een rijtje. Intussen blijkt de heer Greenspan zich ook te interesseren voor de babyboomgeneratie…
Greenspan kan het niet laten
De vorige voorzitter van de Fed blijft twijfel zaaien in de gelederen van de waarnemers van de economie en de aandelenmarkten in de VS en ook daarbuiten. In een recente toespraak in Tokyo herhaalde hij zijn eerder uitgesproken vrees voor een recessie in de VS niet meer. Begin maart jl. beweerde hij, dat er volgens hem 1 kans op 3 is dat voor het einde van dit jaar de VS in een economische crisis zouden belanden. In Tokyo geen woord daarover. Integendeel, nu ging hij ervan uit, dat de algemeen positieve trend van de wereldeconomie de VS zal steunen, zodat de economie daar niet meer zal doen dan wat afkoelen en als een pluimpje neerstrijken om even te rusten.
Laten we enkele feiten bekijken.
Ondanks persberichten her en der over de dollar die het ergste achter de rug zou hebben, zien we dat de greenback nog altijd verzwakt tegenover bij voorbeeld de euro. Dit is niet leuk voor firma’s waarvan hun inkomsten in sterke mate uit dollars bestaan. Allen door het koersverschil is in 2006 ca 10% van de winst verdampt, een terugval die niet zonder meer te compenseren is, omdat in Europa de grondstoffenprijzen noch de lonen ademruimte laten aan de ondernemers.
Als motor achter die dalende dollar zien we in de eerste plaats het enorme handelstekort van de VS. De wereld wordt overspoeld met dollars en daardoor zakt de waarde. Dramatisch wordt het, als de wereld zich afkeert van de dollar. Dan is er plots een overaanbod en stort de prijs in. Een koers van 1,5 dollar per euro komt dan in zicht…
Als we bovenstaande Philadelphia Housing Index als indicatief aanzien, dan merken we op dat vorig jaar deze index door zijn steun rond 230 punten is gezakt om opgevangen te worden bij de steun van eind 2005. Dan kwam er een herstel tot begin dit jaar om dan weer terug te vallen van ca 255 naar ca 215 punten. Nu is er een pril herstel begonnen, maar voor hoelang? Naar onze mening moet het effect van de ‘subprime’ hypotheken (leningen toegestaan aan debiteuren die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven) zich nog doen voelen. Dit ondanks de iets beter dan verwachte stijging van 0,8 % van het aantal nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar.
De belangrijke Olieprijs ($WTIC) toont, dat de olie de weerstand bij ca 67,5 dollar aan te testen is. Er lijkt ons weinig nodig om de kaap van 70 dollar en meer weer te ronden. De relatie van Iran met het Westen, het nog altijd zeer instabiele Irak, de dalende voorraden afgewerkt product zoals benzine zijn o.a. factoren die de olieprijs onder opwaartse druk zetten.
Dan is er tenslotte de Dow Jones Industrial Average, tot nader order dé index der indexen. Het record van 13.000 punten is gesneuveld, nu op naar 14.000? De evenementen van 26 maart ll. tonen wat er gebeurt met een index die hoogtevrees heeft.
Het kan niet zijn, dat Alan Greenspan hogervermelde factoren bewust negeert als hij het heeft over de zachte landing van de Amerikaanse economie. Wel mogen we niet vergeten, dat hij een meesterlijke Poppenspeler is, als (mede-)grondlegger van het Plunge Protection Team
Greenspan kan het blijkbaar niet laten om zich te laten horen bij verschillende gelegenheden. Zo sprak hij deze week op een bijeenkomst van Million Dollar Round Table (MDRT) Boomertirement (www.boomertirement.com) over hoe de ‘babyboomers’ (zij die geboren zijn tussen ca 1945 en 1955) zich moeten voorbereiden op hun pensioen. Nu is Alan Greenspan zelf absoluut geen babyboomer, want hij is geboren in 1926. Maar hij praat graag en is gul met zijn goede raad, zolang de organisaties die hem inviteren maar gul zijn met dollars. Hoeveel dollars hij incasseert voor een enkele spreekbeurt kunt u lezen in Greenspan schopt keet. Hetgeen hij zegde aan de toplui van MDRT Boomertirement is volgens ons niet om van achterover te vallen: ‘jullie als babyboomers moeten zelf de verantwoordelijkheid opnemen voor jullie pensioen’.
Hoera, het orakel heeft gesproken. Tot de volgende keer dat onze krasse vriend het spreekgestoelte beklimt.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
27 april 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl