...

Greenspan kan het niet laten

28 april 2007, 09:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een maand gele­den had de oud-voorzit­ter van de Fed het onverbloemd over een mogelijke recessie in de VS het eind van dit jaar maar in een recente toe­spraak repte Greenspan met geen woord meer over een recessie, inte­gen­deel. We zetten de feit­en even op een rijt­je. Intussen blijkt de heer Greenspan zich ook te inter­esseren voor de babyboomgeneratie…


Greenspan kan het niet laten

De vorige voorzit­ter van de Fed bli­jft twi­jfel zaaien in de geled­eren van de waarne­mers van de economie en de aan­de­len­mark­ten in de VS en ook daar­buiten. In een recente toe­spraak in Tokyo her­haalde hij zijn eerder uit­ge­spro­ken vrees voor een recessie in de VS niet meer. Begin maart jl. beweerde hij, dat er vol­gens hem 1 kans op 3 is dat voor het einde van dit jaar de VS in een economis­che cri­sis zouden belanden. In Tokyo geen woord daarover. Inte­gen­deel, nu ging hij ervan uit, dat de alge­meen posi­tieve trend van de werelde­conomie de VS zal ste­unen, zodat de economie daar niet meer zal doen dan wat afkoe­len en als een pluim­p­je neer­strijken om even te rusten. 

Lat­en we enkele feit­en bekijken.


Ondanks pers­bericht­en her en der over de dol­lar die het erg­ste achter de rug zou hebben, zien we dat de green­back nog alti­jd verzwakt tegen­over bij voor­beeld de euro. Dit is niet leuk voor firma’s waar­van hun inkom­sten in sterke mate uit dol­lars bestaan. Allen door het koersver­schil is in 2006 ca 10% van de winst ver­dampt, een terug­val die niet zon­der meer te com­penseren is, omdat in Europa de grond­stof­fen­pri­jzen noch de lonen adem­ruimte lat­en aan de ondernemers. 

Als motor achter die dal­ende dol­lar zien we in de eerste plaats het enorme han­del­steko­rt van de VS. De wereld wordt over­spoeld met dol­lars en daar­door zakt de waarde. Drama­tisch wordt het, als de wereld zich afkeert van de dol­lar. Dan is er plots een over­aan­bod en stort de pri­js in. Een koers van 1,5 dol­lar per euro komt dan in zicht…

Als we boven­staande Philadel­phia Hous­ing Index als indi­catief aanzien, dan merken we op dat vorig jaar deze index door zijn ste­un rond 230 pun­ten is geza­kt om opgevan­gen te wor­den bij de ste­un van eind 2005. Dan kwam er een her­s­tel tot begin dit jaar om dan weer terug te vallen van ca 255 naar ca 215 pun­ten. Nu is er een pril her­s­tel begonnen, maar voor hoe­lang? Naar onze mening moet het effect van de sub­prime’ hypotheken (lenin­gen toeges­taan aan deb­i­teuren die het zich eigen­lijk niet kun­nen veroorloven) zich nog doen voe­len. Dit ondanks de iets beter dan verwachte sti­jging van 0,8 % van het aan­tal nieuw­bouw­wonin­gen in het eerste kwartaal van dit jaar. 

De belan­grijke Oliepri­js ($WTIC) toont, dat de olie de weer­stand bij ca 67,5 dol­lar aan te testen is. Er lijkt ons weinig nodig om de kaap van 70 dol­lar en meer weer te ron­den. De relatie van Iran met het West­en, het nog alti­jd zeer insta­biele Irak, de dal­ende voor­raden afgew­erkt prod­uct zoals ben­zine zijn o.a. fac­toren die de oliepri­js onder opwaartse druk zetten. 

Dan is er tenslotte de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age, tot nad­er order dé index der index­en. Het record van 13.000 pun­ten is ges­neu­veld, nu op naar 14.000? De even­e­menten van 26 maart ll. tonen wat er gebeurt met een index die hoogtevrees heeft.

Het kan niet zijn, dat Alan Greenspan hogerver­melde fac­toren bewust negeert als hij het heeft over de zachte land­ing van de Amerikaanse economie. Wel mogen we niet ver­geten, dat hij een meester­lijke Pop­pen­spel­er is, als (mede-)grondlegger van het Plunge Pro­tec­tion Team

Greenspan kan het blijk­baar niet lat­en om zich te lat­en horen bij ver­schil­lende gele­gen­heden. Zo sprak hij deze week op een bijeenkomst van Mil­lion Dol­lar Round Table (MDRT) Boomer­tire­ment (www​.boomer​tire​ment​.com) over hoe de baby­boomers’ (zij die geboren zijn tussen ca 1945 en 1955) zich moeten voor­berei­den op hun pen­sioen. Nu is Alan Greenspan zelf absolu­ut geen baby­boomer, want hij is geboren in 1926. Maar hij praat graag en is gul met zijn goede raad, zolang de organ­isaties die hem inviteren maar gul zijn met dol­lars. Hoeveel dol­lars hij incasseert voor een enkele spreek­beurt kunt u lezen in Greenspan schopt keet. Het­geen hij zegde aan de toplui van MDRT Boomer­tire­ment is vol­gens ons niet om van achterover te vallen: jul­lie als baby­boomers moeten zelf de ver­ant­wo­ordelijkheid opne­men voor jul­lie pensioen’. 

Hoera, het orakel heeft gespro­ken. Tot de vol­gende keer dat onze krasse vriend het spreekgestoelte beklimt.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
27 april 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.